torek, 18. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 8. december 2023, ob 7.20 uri, ogledov: 2521

Pozimi v gore odgovorno, spoštljivo, postopno - in s sprejemanjem pravih odločitev

Društva | Mala šola planinstva | Mladi | Preventiva | Vodništvo | 
Mladinska komisija | Komisija za varstvo gorske narave | Odbor za usposabljanje in preventivo | Vodniška komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
V gore se podajajte odgovorno, pomembno je postopno nabiranje izkušenj, na turi pa sprejemanje pravih odločitev, ki zagotavljajo največjo možno stopnjo varnosti, je na novinarski konferenci na začetku zimske planinske sezone na Pokljuki 6. decembra 2023 opozorila Planinska zveza Slovenije. Zimski obisk gora zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče, specifične snežne razmere, pogosto tudi močan veter, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.
Sneg je dodobra prekril slovenski gorski svet, a lepote zasneženih gora obiskovalcem prinašajo tudi številne pasti. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je nevarnost proženja snežnih plazov trenutno tretje stopnje po evropski petstopenjski lestvici - torej znantna. Problem predstavlja napihan sneg, vzorec nevarnosti pa ohladitev po toplem vremenu oz. otoplitev po mrazu. "Težave, ki se pojavljajo, so predvsem, da sneg ni preobražen in marsikje še ni dobro sprijet s podlago, sploh, kjer je ta travnata. Kot posledica vetra nastajajo klože, zbite, trde plošče snega, ki popustijo že ob manjši obremenitvi. Snega nad 2000 metri je okrog meter, z nižanjem višine pa ga hitro zmanjkuje. Tam se srečamo s poledenelimi zaplatami. Nižje je veliko zapadlega listja, ki se je z veliko količino padavin spremenil v kašo in je nevaren za zdrs. V naslednjih dneh se bodo snežne in plazovne razmere burno spreminjale in svetujemo redno spremljanje in upoštevanje priporočil. Če je tretja stopnja nevarnosti, odsvetujemo obisk takšnih območij, pri drugi stopnji pa enako velja velika previdnost," je trenutne snežne razmere orisal strokovni sodelavec PZS, alpinistični inštruktor in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

zimska_nk_pzs_2023_pokljuka_foto_manca_ogrin__1_
Za obisk gora pozimi potrebujemo popolno zimsko opremo, ki jo moramo tudi znati uporabljati. (foto Manca Ogrin)

Za obisk gora pozimi potrebujemo popolno zimsko opremo - cepin, dereze in čelado, ob obisku visokogorja tudi plazovni trojček. Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo, in odprtost planinskih koč. Poleg tehnične opreme za hojo v gore pozimi potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna je zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo niti na rezervna oblačila in na dejstvo, da je pozimi dan krajši in da je večina planinskih koč zaprta, zaradi česar potrebujemo več tople tekočine in hrane v nahrbtniku. Ne pozabimo na zemljevid, čelno svetilko in telefon s polnimi baterijami, prvo pomoč ter alufolijo ali veliko črno vrečo za zaščito pred podhladitvijo.

zimska_nk_pzs_2023_pokljuka_foto_manca_ogrin__2_
V gore se podajajte odgovorno, pomembno je postopno nabiranje izkušenj, na turi pa sprejemanje pravih odločitev, ki zagotavljajo največjo možno stopnjo varnosti, je poudaril generalni sekretar PZS Damjan Omerzu. (foto Manca Ogrin)

Zasnežene gore privabljajo vse več obiskovalcev, od planincev in alpinistov do turnih smučarjev. Oprema je lažje dosegljiva, prav tako informacije, vendar za varen obisk gora potrebujemo veliko znanja in izkušenj. "Tudi pozimi je v gorah vse več začetnikov, ki jim priporočamo, naj se udeležijo ustreznih tečajev kompetentnih oseb in gredo v hribe zgolj s primerno usposobljenimi vodniki. V turno smučanje nas vpelje tudi nov in sodoben priročnik Toneta Golnarja Turno smučanje ali druga ustrezna strokovna literatura. Ključna pa je odgovornost vsakega posameznika. Ta vključuje posedovanje ustrezne opreme, znanje njene uporabe in usposobljenost za izbrane ture. Pomembno je postopno pridobivanje izkušenj, začetki vselej s kvalificiranimi inštruktorji ali vodniki, nenehno nadgrajevanje znanja, na koncu pa je treba sprejemati prave odločitve, ki zagotavljajo največjo možno mero varnosti," je poudaril generalni sekretar PZS Damjan Omerzu in dodal: "Ne pozabimo, nič ni narobe, če se v neki točki odločimo, da ne gre več varno naprej, se obrnemo in vrnemo v dolino. S tem celo izkazujemo večjo stopnjo zrelosti, izkušenosti in osebne odgovornosti."

zimska_nk_pzs_2023_pokljuka_foto_manca_ogrin__9_
Pozimi moramo korak prilagoditi snežnim razmeram, prav tako odločitev, kdaj je čas, da si nadenemo dereze in palice v rokah zamenja cepin, na glavo pa sodi čelada. Na fotografiji Klara Kavčič iz Mladinske komisije PZS demonstrira ustavljanje s cepinom. (foto Manca Ogrin) 

Gore pozimi zahtevajo kompleksnega obiskovalca, ki obvlada tehnične pripomočke, ima znanje o nevarnostih v gorah, vremenoslovju, orientaciji, gibanju, predvsem pa veliko mero spoštovanja do gora in zavedanja, da ga bo gora počakala. "Razmere v gorah pozimi so lahko še bolj nepredvidljive kot poleti. Skladno s tem moramo svoj korak prilagoditi snežnim razmeram, ravno tako pa odločitev, kdaj je čas, da si nadenemo dereze in palice v rokah zamenja cepin. To moramo narediti na varnem mestu, preden cepin in dereze zares potrebujemo. Upoštevati moramo, da gibanje v snegu terja več energije. Pri vzponu in spustu pa nas lahko na isti turi pričaka veliko različnih podlag, od globokega snega do vmesnih kamnitih spihanih predelov in ledene podlage," je Omerzu pojasnil o gibanju v zimskih razmerah, ki sta ga na Pokljuki praktično prikazala s predstavnico Mladinske komisije PZS Klaro Kavčič

zimska_nk_pzs_2023_pokljuka_foto_manca_ogrin__3_
Vsakdo, ki se pozimi znajde v gorah, bi moral obvladati dvosmerni test plazovnih žoln, iskanje zasutega s plazovno žolno in odkopavanje zasutega, je izpostavil strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi. (foto Manca Ogrin)

"Pomembno je, da znamo oceniti razmere na terenu, brati plazovne napovedi, imeti ustrezno opremo in jo znati uporabljati, da ne pride do plazu - če pride, pa imamo le 15 minut, da ponesrečenega prijatelja najdemo in izkopljemo. Teorija je jasna, v realnosti pa statistika zelo slaba. Vsakdo, ki se pozimi znajde v gorah, bi moral obvladati dvosmerni test plazovnih žoln, iskanje zasutega s plazovno žolno in odkopavanje zasutega,"
 je izpostavil strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi. Obvezen del tehnične opreme vsakega gornika je tudi plazovni trojček. Plazovna žolna je namenjena grobemu in plazovna sonda finemu določanju lege ponesrečenca, plazovna lopata pa hitremu in učinkovitemu izkopavanju, saj je možnost preživetja v snežnem plazu največja v prvih 15 minutah po zasutju. Plazovni trojček moramo vedno uporabljati v kompletu, saj le celoten omogoča učinkovito iskanje zasutega v plazu, za kar pa seveda znova potrebujemo znanje in izkušnje. "Predvsem turnim smučarjem svetujemo še uporabo plazovnega nahrbtnika, ki nas v primeru plazu zadrži na plazovini in nam zaščiti glavo, a to nikakor ne sme biti razlog za dodatno tveganje."

zimska_nk_pzs_2023_pokljuka_foto_manca_ogrin__5_
Podpredsednik PZS Martin Šolar je obiskovalce gora pozval, da obzirno do narave, z odgovornim in spoštljivim ravnanjem pomagamo živalskemu svetu preživeti zimo. (foto Manca Ogrin)

Najbolj priljubljene poti na širšem območju Pokljuke potekajo v bližini mirnih območij za belko, divjega petelina, ruševca in gamsa, zato je Planinska zveza Slovenije s partnerji projekta VrH Julijcev pripravila zemljevid priporočenih turnosmučarskih poti na Pokljuki, na katerih bodo turni smučarji živalim zagotavljali večjo mero miru. "Z odgovornim odnosom do gora, obzirnim obiskom in ravnanjem lahko pomagamo k zmanjševanju pritiskov na naravo v gorskem svetu. Na ta način lahko prispevamo k letošnji osrednji temi mednarodnega dneva gora, ki je obnavljanje gorskih ekosistemov; obeležili ga bomo 11. decembra, ko bomo poseben poudarek dali tudi akciji Brati gore," je napovedal podpredsednik PZS Martin Šolar in obiskovalce gora pozval, da "obzirno do narave, z odgovornim ravnanjem pomagamo živalskemu svetu preživeti zimo. Planinci in turni smučarji bodimo skupaj z živalmi povezan del gorske narave. V okviru projekta Vrh Julijcev smo pripravili novo zgibanko Spoštljivo in odgovorno obiskovanje gora pozimi, s katero pojasnjujemo razloge, ki so pomembni za varstvo vrst v gorah in hkrati nagovarjamo obiskovalce gora, kako se vesti v gorah pozimi. Držimo se označenih in ustaljenih poti ali prog, še zlasti v gozdu in na gozdnih robovih. Izogibamo se predelom, ki jih živali uporabljajo za počivanje in prehranjevanje, kot so sončni skalni in nezasneženi predeli. Pomembno je, da ne povzročamo nepotrebnega hrupa, če nas spremlja pes, pa naj bo vedno na povodcu."

zimska_nk_pzs_2023_pokljuka_foto_manca_ogrin__8_
Spoštljivo in odgovorno pozimi v gore peš in na turnih smučeh. V turno smučanje nas vpelje tudi nov in sodoben priročnik Toneta Golnarja Turno smučanje. (foto Manca Ogrin)

Napotki za varnejši obisk gora pozimi

 • Pozimi v gore nikoli ne zahajajte sami! O svojih poteh in načrtih obvestite domače.
 • Gorniško družbo za izbrane ture izbirajte previdno in premislite, če so udeleženci ture kos izbranim ciljem! Izogibajte se samooklicanim vodnikom in preverjajte njihove kompetence.
 • V gore se podajajte primerno opremljeni, opremo se naučite uporabljati.
 • Tura se začne doma z ustrezno celostno pripravo, izbiro cilja in udeležencev, pripravo vse potrebne opreme, spremljanjem vremena in snežno-plazovnih razmer ter celostnim premislekom o vsem potrebnem.
 • Že doma preverite delovanje plazovne žolne in po potrebi zamenjajte baterije, na izhodišču preverite delovanje ter jo dosledno uporabljajte.
 • Pred začetkom sezone vadite hojo z derezami, pravilno uporabo cepina in zaustavljanje s cepinom na pobočju z varnim iztekom.
 • Izbirajte poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, na turi pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu.
 • Pri načrtovanju ture upoštevajte kratek dan, na izlet, turo ali pohod se odpravite dovolj zgodaj.
 • Preverite odprtost planinskih koč (večina visokogorskih in sredogorskih koč je pozimi zaprtih).
 • Upoštevajte podatke o snežnih razmerah - o višini in stanju snežne odeje ter o stopnji nevarnosti proženja snežnih plazov. Po obilnem sneženju ali otoplitvi še vsaj tri dni ne zahajajte v gore zaradi povečane nevarnosti proženja snežnih plazov.
 • Nenehno ocenjujte dogajanje na turi, psihofizično počutje posameznikov, stanje snega, plazovno varnost ter drugo in se ustrezno odzovite na morebitne zaplete oz. težave. Ne pozabite, da so nesreče v gorah navadno posledica sosledja manjših napak, ki se kopičijo.
 • V gore se podajajte odgovorno, pomembno je postopno nabiranje izkušenj, na turi pa sprejemanje pravih odločitev, ki zagotavljajo največjo možno stopnjo varnosti.
 • Udeležite se ustreznih tečajev za dvig znanja in izkušenj, če pa turi sami nismo dorasli, si priskrbimo ustrezno kvalificiranega vodnika.
 • Upoštevajte, da ste v naravi le obiskovalci in da je to svet živali, ki so v tem obdobju še posebej občutljive zaradi pomanjkanja hrane in toliko bolj izpostavljene poškodbam in smrti.
 • Vse odpadke odnesite v dolino in jih odložite v za to ustrezne zabojnike. Med odpadki, ki ne sodijo v naravo, so tudi olupki agrumov in banan.
 • Alkohol ne sodi v gore. Niti za pogum.

zimska_nk_pzs_2023_pokljuka_foto_manca_ogrin__10_
V naslednjih dneh se bodo snežne in plazovne razmere burno spreminjale, zato strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi svetuje redno spremljanje in upoštevanje priporočil. (foto Manca Ogrin)

Srečno in varen korak!

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
Zasnežene gore, nevarni pohodi (TV Slovenija, Dnevnik)
Matjaž Šerkezi iz Planinske zveze Slovenije o zimskih pohodih v hribe in gore (TV Slovenija, Odmevi)
Mednarodni dan gora: Jože Rovan (TV Slovenija, Prvi dnevnik)
Varno v gore pozimi (TV Slovenija, Dobro jutro)
Turno smučanje v gorah (TV Slovenija, Dobro jutro)
Zimski odhod v gore zahteva dobro pripravo (Planet TV, Jutro na Planetu)
Gore pozimi še nevarnejše (Svet, Kanal A)
PDF V gore z ustrezno opremo in znanjem (Večer)
PDF Obisk gora pozimi je nevarna moda (Slovenske novice)
PDF Bela smrt nima voznega reda (Delo)
PDF Le odgovorno in spoštljivo v zimsko tišino (Dnevnik)
PDF Zimski obisk gora prinaša še več pasti (Primorske novice)
PDF Pozimi odgovorno v gore (Gorenjski glas)
PDF Ledena noč na Konjskem sedlu (Nedeljski dnevnik)
Zimska sezona v gorah (Val 202)
Svetovalni servis: Varno v gore pozimi (Prvi program Radia Slovenija)
Zimski obisk gora zahteva ustrezno znanje, izkušnje in opremo (STA)
Pred zimsko gorsko sezono: 'Vprašajo, kakšna je cena. Ceneje kot vsak pogreb!' (24ur.com)
Planinska zveza Slovenije je mnogo več kot le podpora planincem (Radio SI)
V gore le z ustrezno opremo in znanjem: Kaj vse sodi med obvezno opremo? (Večer)
Obisk gora pozimi je nevarna moda (Slovenske novice)
Ljudje množično drvijo v hribe, pogosto v neprimerni opremi (24ur.com)
Previdno, razmere v gorah so zimske: "Hoja v gore pozimi je postala moda" (MMC RTV Slovenija)
Pozimi v gore? Predvsem po pameti, ne glede na misel na atraktivne fotografije! (Siol.net)
Pozimi odgovorno v gore (Gorenjski glas)
Kako kljub zimi čim bolj varno v gore? (N1)
Kako se izogniti nevarnostim med zimskim obiskom gora (Dnevne novice)
Pozimi v gore odgovorno, spoštljivo, postopno - in s sprejemanjem pravih odločitev (Slovenia.info)
Pozimi v gore odgovorno, spoštljivo, postopno (Hribi.net)
Zimski obisk gora: odgovorno, spoštljivo in s pametjo! (Ekodežela)

Fotogalerija

 Manca Ogrin

 Manca Ogrin1 / 25

 Manca Ogrin2 / 25

 Manca Ogrin3 / 25

 Manca Ogrin4 / 25

 Manca Ogrin5 / 25

 Manca Ogrin6 / 25

 Manca Ogrin7 / 25

 Manca Ogrin8 / 25

 Manca Ogrin9 / 25

 Manca Ogrin10 / 25

 Manca Ogrin11 / 25

 Manca Ogrin12 / 25

 Manca Ogrin13 / 25

 Manca Ogrin14 / 25

 Manca Ogrin15 / 25

 Manca Ogrin16 / 25

 Manca Ogrin17 / 25

 Manca Ogrin18 / 25

 Manca Ogrin19 / 25

 Manca Ogrin20 / 25

 Manca Ogrin21 / 25

 Manca Ogrin22 / 25

 Manca Ogrin23 / 25

 Manca Ogrin24 / 25

 Manca Ogrin25 / 25

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih