torek, 25. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 9. december 2023, ob 9. uri, ogledov: 673

Priznanje Raziskovalne skupine PZS za leto 2023 prejme Anže Javoršek

Planinska kultura | Splošno | 
Raziskovalna skupina | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Raziskovalna skupina Planinske zveze Slovenije, ki deluje tudi na področju vzpodbujanja študentov in drugih raziskovalcev k pripravi diplomskih ali magistrskih del ter doktorskih disertacij, vsebinsko povezanih z gorništvom, alpinizmom in širšo dejavnostjo PZS je tudi letos podelila priznanje za najboljšo diplomsko, magistrsko oz. doktorsko naloge za leto 2023.

Člani Raziskovalne skupine PZS so se strinjali, da priznanje za leto 2023 podeli avtorju magistrskega dela Anžetu Javoršku.

Naslov doktorskega dela: TURNO IN ALPINISTIČNO SMUČANJE V ZAHODNIH JULIJSKIH ALPAH (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport)

Avtor: ANŽE JAVORŠEK

Mentor: izr. prof. dr. Tadej Debevec (Fakulteta za šport UL)
Somentor: izr. prof. dr. Peter Mikša (Oddelek za zgodovino, Filozofska fakulteta UL)

Iz vsebine:
Magistrska naloga v uvodnem delu najprej definira turno smučanja in njegovo zgodovino v svetu, Sloveniji in Zahodnih Julijskih Alpah nato pa predstavi opremo, ki jo potrebujemo pri turnem in alpinističnem smučanju, ter nevarnosti, ki se v zimskem gorskem svetu lahko pojavijo. V drugem delu kandidat predstavi izhodišča za izvedbe turnega smuka z vidikov priprave na turo, spremljanja vremenskih razmer in izbire ture ter nazadnje, same izvedbe vzpona in spusta ter možnost implementacije turnega smučanja v zimsko šolo v naravi in športni dan. V glavnem delu se naloga osredotoča na Zahodne Julijske Alpe z njihovimi geografskimi značilnostmi in posebnostmi, ki omogočajo veliko število različnih turnosmučarskih ciljev, s posebnostjo imenoslovja in turnosmučarskim vodnikom, ki zajema skupine Montaža in Viša ter severno stran Kaninskega pogorja do mejnega prehoda Predel. Poleg teoretičnega ozadja in splošnega pregleda turnega smučanja je glavna dodana vrednost prav pregledni vodnik področja, ki ni uporaben samo v izobraževalnem sistemu ampak bi ga bile lahko vesele množice uporabnikov - turni in alpinistični smučarji.

Predstavitev nagrajenca
Anže Javoršek je rojen leta 1998 v Ljubljani in že od malega z družino zahaja v gore. Nad športom ga je navdušil predvsem oče, alpinist in gorski reševalec. Očasno je že od leta 2009 plezal v gorah in turno smučal, nato pa se leta 2016 pričel aktivno ukvarjati z alpinizmom. Leta 2017 je začel študij na Fakulteti za šport, smer športna vzgoja. Oktobra 2019 se je vpisal v alpinistično šolo AK Vertikala, kjer je na vrvi očeta zamenjal Nejc Turnšek, s katerim sta opravila večino njegovih tečajniških vzponov pozimi in poleti. Poleti največ pleza v Zahodnih Julijskih Alpah, pozimi pa se najpogosteje pojavi na prostranih pobočjih Visokih in Nizkih Tur ter v dolinah Zahodnih Julijcev, ki jim je posvetil tudi svojo magistrsko nalogo z naslovom Turno in alpinistično smučanje v Zahodnih Julijskih Alpah, ki jo je uspešno zagovarjal novembra 2023.Raziskovalna skupina želi z javno pohvalo izpostaviti tudi preostale zanimive in kvalitetne študentske raziskave v sklopu zaključnih del, ki so nastale v letošnjem letu:

  • Tomi Špindler: Generacijski vidik motivov turistov v gorah (doktorsko delo), mentor izr. prof. dr. Miha Lesjak, somentor izr. prof. dr. Mitja Gorenak, Univerza na Primorskem, Fakulteta za turistične študije - Turistica
  • Miha Schrott: Trajnostna prometna ureditev prelaza Vršič, odsek Kranjska Gora - Trenta (magistrsko delo), mentorica izr. prof. dr. Irena Mrak, Fakulteta za varstvo okolja, Velenje,
  • Matej Kovač: Mikroplastika v visokogorskih jezerih (magistrsko delo), mentorica izr. prof. dr. Irena Mrak, somentor pridr. prof. dr. Andrej Kržan (Kemijski inštitut), Fakulteta za varstvo okolja, Velenje.

Ob tej priliki želi Raziskovalna skupina PZS povabiti študente in druge raziskovalce k pripravi diplomskega, magistrskega dela ali doktorske disertacije za naslednje leto.

Peter Mikša,
vodja Raziskovalne skupine PZS

 

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih