četrtek, 13. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 21. december 2023, ob 9.30 uri, ogledov: 923

V zasnežene gore in na knjižni Triglav na Prvem

Preventiva | Planinska kultura | 
Odbor za usposabljanje in preventivo | Odbor za založništvo in informiranje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
O tem, kako se pravilno odpravimo na zimsko turo, je 13. decembra v Svetovalnem servisu na Prvem programu Radia Slovenija govoril generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu, ki bo 20. decembra tudi eden od sogovornikov v Studiu ob 17.00. Planinsko obarvan je bil tudi sredin Intervju na Prvem, gost katerega je bil Dušan Škodič, ki je svojo novo knjigo Triglav je naš predstavil 11. decembra že na Valu 202, kjer je postal tudi ime tedna. Vabljeni k poslušanju!
Sneg je že dodobra prekril gorski svet, a lepote zasneženih gora s seboj prinašajo tudi številne pasti. Zimski obisk gora zaznamujejo kratki dnevi, specifične snežne razmere, temperature pod lediščem, večkrat tudi močan veter. Da se čim bolje pripravimo na vse izzive zimskega obiskovanja gora, je izjemno pomembna premišljena priprava na turo in seveda ustrezna oprema. O tem, kako se pravilno odpravimo v zasneženo sredogorje in visokogorje je v sredinem Svetovalnem servisu govoril generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu, ki ga je gostil voditelj Aleš Ogrin.

Damjan Omerzu je bil 20. decembra tudi gost v oddaji Studio ob 17.00 na Prvem z naslovom Gore pozimi polne pasti.  
Zasnežene gore vabijo številne ljubitelje, tudi turne smučarje. A razmere so nepredvidljive in skrivajo številne pasti. Zato je pred obiskom gora potrebna prava odločitev, povezana z odgovornostjo, pravilno opremo, z znanjem in izkušnjami. Planinska zveza Slovenije, gorski reševalci in policija preventivno opozarjajo in svetujejo. Zaradi spreminjanja temperatur pa je tudi nevarnost plazov, zato so za zagotavljanje varnosti pomembni znanje o uporabi zimske in plazovne opreme ter verodostojne informacije o stopnji nevarnosti. Oddajo je vodila Aljana Jocif, njena gosta pa sta bila poleg Omerzuja še predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Gregor Dolinar in Miha Pavšek z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU.

studio_ob_17ih_foto_arhiv_prvi
Studio ob 17.00 na Prvem programu Radia Slovenija o zimskem obisku gora (foto arhiv Prvega)

13. decembra je bil po Svetovalnem servisu planinsko obarvan tudi Intervju z Dušanom Škodičem na Prvem. "Dušan Škodič je začel hoditi v gore s starši, kot srednješolec pa je opravil tečaj za mladinskega planinskega vodnika v letnih in zimskih razmerah. Opravljen ima tudi izpit za markacista in gorskega stražarja, kot inštruktor je sodeloval na tečajih za mladinske vodnike in nekaj let se je ukvarjal z alpinizmom. Pisati je začel v srednji šoli. V Planinskem vestniku objavlja od leta 1994, član uredniškega odbora je od leta 2009. Je tudi avtor več knjig, povezanih s planinsko tematiko. V zadnjih letih je raziskoval arhiv Kranjske sekcije Nemško-avstrijskega planinskega društva, v katerem je odkril slovenski javnosti neznano gradivo, pomembno za preučevanje zgodovine našega planinstva in alpinizma v navezavi z osvajanjem Triglava in drugih slovenskih gora. Ta odkritja je uvrstil v nedavno izdani knjigi Triglav je naš. Dušan Škodič bo svoja odkritja delil z nami v oddaji Intervju na Prvem," je pogovor napovedal voditelj Milan Trobič.

Dušan Škodič je bil 11. decembra tudi gost Veronike Gnezda v oddaji Kulturnice na Valu 202. Knjiga Planinske založbe, ki jo je ob 130. obletnici Planinske zveze Slovenije napisal urednik za planinsko zgodovino pri Planinskem vestniku Dušan Škodič, osvetljuje začetke organiziranega planinstva in alpinizma na Slovenskem. Gre za obdobje, v katerem so slovenske gore zaznamovali najprej posamezniki, od druge polovice 19. stoletja pa zlasti Nemško in avstrijsko planinsko društvo (DÖAV), ki je v našem prostoru pustilo globoke sledi, tudi v zvezi s Slovenskim planinskim društvom (SPD). V njej na podlagi nepričakovano odkritih arhivov v Innsbrucku na novo osvetljuje začetke organiziranega planinstva in alpinizma na Slovenskem, in s tem povezan nacionalni spor, ki se je takrat preselil tudi v gore.

Škodič je 18. decembra tudi postal ime tedna na Valu 202. Prisluhnite pogovoru z njim v spletnem arhivu Vala 202 >>> Dušan Škodič: Nobena zgodovina ni dobra, če je prečiščena.

Vabljeni k poslušanju!

------------------------
Povezane novice: 
Pozimi v gore odgovorno, spoštljivo, postopno - in s sprejemanjem pravih odločitev 
Triglav je naš - nova zgodovinska odkritja Dušana Škodiča
Dušan Škodič: Po odkritju skritega zaklada - arhiva Kranjske sekcije DÖAV je Triglav še za odtenek bolj naš #podcast 
Brati gore 2023 | Triglav je naš ob 130. obletnici PZS | video in foto
 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih