sreda, 19. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 13. december 2023, ob 12.35 uri, ogledov: 830

Mikroplastika v visokogorskih jezerih

Varstvo gorske narave | 
Komisija za varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Mikroplastika je odkrita že v vseh okoljih, vendar je njena prisotnost manj raziskana v okoljih, ki so bolj oddaljena od vpliva človekove dejavnosti kot je npr. visokogorje. Predmet tega magistrskega dela je raziskati ali so oz. v kolikšnem obsegu so delci MP prisotni v dveh visokogorskih jezerih – Dvojnem in Velikem jezeru v Julijskih Alpah. Vabljeni na predstavitev magistrskega dela Mateja Kovača z naslovom Mikroplastika v visokogorskih jezerih, ki bo danes, 13. decembra, ob 19. uri potekala prek spleta.
Vljudno vabljeni na predstavitev magistrskega dela Mateja Kovača z naslovom Mikroplastika v visokogorskih jezerih. Kovač je 12. decembra 2023 z zagovorom svojega magistrskega dela uspešno zaključil študij na Fakulteti za varstvo okolja, predstavitev pa bo 13. decembra ob 19. uri potekala prek spleta >>> povezava

Mikroplastika (v nadaljevanju MP) je odkrita že v vseh okoljih, vendar je njena prisotnost manj raziskana v okoljih, ki so bolj oddaljena od vpliva človekove dejavnosti kot je npr. visokogorje. Predmet tega magistrskega dela je raziskati ali so oz. v kolikšnem obsegu so delci MP prisotni v dveh visokogorskih jezerih - Dvojnem in Velikem jezeru v Julijskih Alpah.

Raziskovalni del temelji na analizi prisotnosti MP v (i) vzorcih sedimentov v obrežnem pasu obeh jezer in (ii) vzorcih prebavil jezerske zlatovčice (Salvelinus alpinus Linnaeus), ki so bile izlovljene v Dvojnem jezeru. MP smo iz vzorcev sedimenta izolirali tako, da smo vzorce najprej 14 dni sušili pri temperaturi 40 ⁰C. Iz posušenih vzorcev smo vzeli 10 g suhe usedline, jo presajali skozi 125 µm sita v steklene posode ter iz njih odstranili organske snovi s postopkom mokre peroksidne oksidacije, tj. z dodajanjem 30 % raztopine H2O2 v vzorec, ki smo ga segrevali in mešali pri določeni temperaturi in hitrosti mešanja. Z metodo ločevanja po gostoti, tj. z dodajanjem ZnCl2 v vzorec, so delci iz polimerov z nizko gostoto plavali, delci z visoko gostoto pa so se usedali. Po 72 urah smo supernatantno vodo iz vzorcev filtrirali s pomočjo vakuumske filtracije, da smo pridobili izolirano mikroplastiko. Izolacijo mikroplastike iz ribjih prebavil s kemijsko razgradnjo organskega materiala smo poskusili na tri načine: z alkalno razgradnjo, s Fentonovo reakcijo in z encimsko reakcijo, vendar smo se srečali s težavami zaradi nepopolno odstranjenih organskih snovi, ki so motile nadaljnjo analizo. Z analizo preostalih prebavil zato nismo nadaljevali. Najbolj popolno razgradnjo organskega materiala smo dosegli z encimsko metodo, kjer smo izolirane delce tudi analizirali. Identifikacijo MP smo opravili s pomočjo dveh metod: (i) mikroskopiranje - vse izolirane delce MP smo pregledali s pomočjo kamere Leica DMS 1000, povezane s stereomikroskopom, ter analizirali njeno barvo in dolžino s programsko opremo Leica Application Suite, in (ii) FT-IR spektroskopija, ki omogoča določitev kemijske sestave delcev.

V vzorcih sedimentov iz obeh jezer smo identificirali 12 delcev MP, 10 v sedimentih Dvojnega jezera in 2 v sedimentih Velikega jezera. Po obliki so prevladovala vlakna (5) in filmi (4 delci), najdena sta tudi 2 fragmenta in en pelet. Vlakna nakazujejo svoj izvor iz tekstilij, film, fragmenti in peleti pa iz plastične embalaže (folija, plastenke). Barve MP vlaken iz Dvojnega jezera so bila večinoma modre barve, ki lahko nakazuje uporabo indigo modrega barvila, ki se pogosto uporablja v tekstilni in drugih industrijskih procesih. Povprečna dolžina MP vlaken znaša malenkost nad 3 mm (dolga vlakna), kar nakazuje, da so lahko viri vnosa teh delcev neposredno na sami lokaciji. Stereomikroskopska analiza delcev iz ribjih prebavil je pokazala prisotnost 3 vlaken, pri čemer je kemijska analiza (FT-IR spektroskopija) pokazala, da so naravnega izvora. Kemijsko smo analizirali vse delce, ki smo jih s pomočjo mikroskopije odkrili v sedimentih, vendar zaradi njihovih majhnih dimenzij nismo uspeli določiti kemijsko sestavo vseh. Analiza vlaken iz Dvojnega jezera je pokazala, da so vlakna iz celuloze ali pol-sintetična (rajon), vlakna iz Velikega jezera pa iz celuloze. Ob tem za 40 % vlaken iz Dvojnega jezera in za 60 % delcev iz Velikega jezera nismo uspeli določiti vrste materiala. Pelet iz Dvojnega jezera je bil identificiran kot polipropilen (PP).

Čeprav je število delcev MP v vzorcih sedimentov majhno, kažejo, da so delci MP prisotni v obeh visokogorskih ekosistemih (Dvojno in Veliko jezero). Onesnaženje je posledica atmosferskega prenosa na srednje ali dolge razdalje kot tudi neposredne človekove dejavnosti na tem območju, povezanih s planinsko dejavnostjo - Koča pri Triglavskih jezerih ob Dvojnem jezeru ter obiskom celotnega območja Doline Triglavskih jezer kot osrčja Triglavskega narodnega parka. 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih