ponedeljek, 15. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 8. januar 2024, ob 0. uri, ogledov: 678

Vikend za razblinjanje stereotipov - izobraževanje inPlaninec

Splošno | 
Odbor inPlaninec | 
Objavil(a): Jurček NOWAKK
Hoja v hribe z osebami s posebnimi izzivi je zahtevna. Želja in volja nista dovolj. Treba je imeti občutek. In treba je veliko znati. Kaj se naučimo na izobraževanju inPlaninec – planinstvo za invalide/OPP? Katere invalidnosti so? Kakšne so njihove značilnosti? Kaj je pomembno v hribih? Kako voditi slepe? Kako se sporazumevati z gluhimi? Kako pristopiti h gibalno oviranim? Kako ravnati ob hipoglikemiji, epileptičnem ali paničnem napadu?
Odbor inPlaninec je za razvoj kadrov razvil izobraževanje za strokovni kader PZS in druge zainteresirane. Izobraževanje inPlaninec s poudarkom na planinstvu za invalide/OPP prinaša dodatna znanja in veščine, ki bodo pozitivno vplivala na strokovnost in na dvig samozavesti posameznika, ki bo prevzel odgovornost dela z invalidi/OPP. Hkrati pa je tudi demonstracija sprejemanja drugačnosti/različnosti in posredovanje izkušenj drugim planincem, pomaga razblinjati stereotipe, zmanjšuje strah pred neznanim in krepi inkluzijo v družbi.

Boc_izobrazevanje_2023_1
Na sliki skupina inPlanincev hodi po gozdni poti, ki je prekrita z listjem, v ospredju je oseba na vozičku, arhiv inPlaninec

Izobraževanje inPlaninec vključuje teoretični del, ki obsega 29 ur, ter praktični del, ki traja 5 ur. Predavatelji imajo veliko izkušenj pri delu z invalidi/OPP z raznolikimi referencami, kar je velikega pomena pri predaji informacij iz prakse, ki strokovne delavce (slušatelje izobraževanja) najbolj zanima. V praktičnem delu udeleženci izobraževanja skupaj z invalidi/OPP prehodijo del planinske poti in se seznanijo s posebnostmi in prilagoditvami ter jih ob koncu analizirajo in izmenjajo svoja mnenja in predloge.


Boc_izobrazevanje_2023_4
Na sliki prosojnica akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah,  arhiv inPlaninec

Zadnje od izobraževanj v letu 2023 je potekalo konec novembra na Boču. Enajst predavateljev je 23 slušateljem, ki so prišli iz vse Slovenije, med njimi sta bili tudi dve slepi, ena slabovidna in ena nevrorazlična oseba, podalo zanimive informacije, predvsem pa veliko lastnih izkušenj. Nedeljskega inkluzijskega pohoda se je udeležilo 27 pohodnikov, večina slepih in slabovidnih, pa tudi dva gibalno ovirana in nevrorazlična oseba.

Boc_izobrazevanje_2023_3
Na sliki oseba s prevezo na očeh pleza preko ograje,  arhiv inPlaninec

Vsi udeleženci izobraževanja, predavatelji, pohodniki in inPlaninci so aktivnost ocenili kot odlično.
»Vse je bilo od prve do zadnje ure super izpeljano. Ta vikend lahko razbije mnogo stereotipov o invalidih, spozna del njihovega življenja in njihov humor. Priporočam vsem. Lahko bi postalo obvezen del OŠ, SŠ izobraževanja. Z veseljem bi se še enkrat udeležila,« je zapisala ena od udeleženk.


Boc_izobrazevanje_2023_2
Na sliki oseba vodi po travi s pomočjo palice drugo osebo, v ozadju je jesensko drevje,  arhiv inPlaninec
 
»Skupina je bila zelo aktivna in živahna, pripravljena za diskusije. Vsebina je udeležence pritegnila in sledil je pogovor. Veliko je bilo vprašanj in dilem,« je dejala predavateljica. Ena od udeleženk pohoda pa: »Svoj vsakodnevni invalidski voziček sem zamenjala za terenski invalidski voziček. Pot do koče je bila ravna in strma - približek pohodniške poti. Celostno je bila izkušnja prijetna. Pohod sem lahko doživela tako, kot so ga doživeli ostali udeleženci, le da s pomočjo.«

Skupinska_Velikonocnica_Boc_1

Gregor, udeleženec izobraževanja, pa je razmišljal takole: »Zakaj hočem to znati? Zakaj hodim z njimi? Zakaj zbrano štejem korenine, kot mula po cesti vlečem voziček ali skušam iz govorice telesa razbrati, ali naj ukrepam ali pustim, da nekdo z zahtevnim odsekom poti opravi sam? Zato, ker me to bogati. Vsak sopotnik razširi moja obzorja. Pozoren sem na reči, na katere sicer nikoli ne bi bil. Izvem, česar sicer ne bi. Da mi misliti, o čemer sicer ne bi razmišljal. In preprosto lepo je, ko je nekdo zadovoljen, ti pa si k temu zadovoljstvu prispeval.«

S programom izobraževanj inPlaninec nadaljujemo v letu 2024. Podrobnosti in termine najdete na povezavi izobraževanje 2024.

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih