torek, 21. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 12. januar 2024, ob 23.50 uri, ogledov: 1129

Srebro na EP prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo, ekipno sedmo v Evropi

Gorski športi | 
Komisija za gorske športe | Komisija za alpinizem | 
Turnosmučarski klub LiMa | Društvo za razvoj turnega smučanja | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Z večerno tekmo mešanih štafet se je 12. januarja v Chamonixu končalo evropsko prvenstvo 2024 v tekmovalnem turnem smučanju, najuspešnejše do zdaj za slovensko reprezentanco. Mladinska evropska podprvakinja Klara Velepec je poskrbela za sploh prvo slovensko medaljo na največjih tekmovanjih v tem športu, ki se leta 2026 pridruži olimpijski družini. Ekipni uspeh so dopolnili mladinec Maj Pritržnik s petim mestom v vzponu in šestim v mešanih štafetah s Klaro Velepec, Klemen Španring s šestim mestom v vzponu med mlajšimi člani, Rea Kolbl in Luka Kovačič med deseterico v članskih mešanih štafetah, izkazala sta se tudi članica Ana Čufer in kadet Jon Pritržnik. V skupnem seštevku se je Slovenija uvrstila na 7. mesto med 22 državami, takoj za Avstrijo, kar je še en pomemben mejnik.
Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju, ki deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije, je uspešno nastopila na evropskem prvenstvu Flaine-Chamonix 2024 v Franciji. Na prvenstvu stare celine se je pomerilo več kot 160 tekmovalcev iz 22 evropskih držav, in sicer v štirih disciplinah - posamično, v šprintih, vzponu in mešanih štafetah. Šprinti so najatraktivnejša disciplina na standardiziranih progah, v vzponu so morali tekmovalci na 500 višinskih metrih premagati 2,2 kilometra v dolžino, na posamični tekmi pa jih je - odvisno od kategorije - čakala razgibana proga z od 820 do 1230 višinskimi metri, številnimi menjavami, spusti in vzponi ter peš odseki. Mešane štafete so nova olimpijska disciplina, sestavljena iz dveh vzponov (eden ima tudi peš odsek) in dveh veleslalomskih spustov.

ep_turno_2024_stafete_foto_skimo_stats
Sklepna tekma evropskega prvenstva 2024 v Chamonixu, kjer je bilo pred 100 leti na prvih zimskih olimpijskih igrah turno smučanje že na programu kot vojaška disciplina (foto Skimo Stats)

Po večinskem delu prvenstva stare celine v francoskem smučarskem središču Flaine ni naključje, da so sklepno tekmo v mešanih štafetah izpeljali v Chamonixu. Mineva namreč 100 let od prvih zimskih olimpijskih iger in tudi takrat je turno smučanje že bilo na programu, a kot vojaška disciplina. Tekmovalno turno smučanje pa bo pravo olimpijsko premiero doživelo na zimskih olimpijskih igrah 2026 v Milanu in Cortini, ko se bodo tekmovalci pomerili v disciplinah šprinti in mešane štafete. 

ep_turno_2024_klara_velepec_foto_skimo_stats
Kadetinja Klara Velepec zgodovinski srebrni medalji v vzponu naproti (foto Skimo Stats)

Za sploh prvo medaljo v turnem smučanju za Slovenijo je poskrbela novinka v reprezentanci Klara Velepec (TSK LiMa), ki je z odličnim nastopom presenetila sebe in tekmice in tako postala mladinska evropska podprvakinja v vzponu v kadetski kategoriji (do 18 let). Premoč je morala priznati le zmagovalki, Španki Laii Selles Sanchez, tretja pa je bila Italijanka Melissa Bertolina"Super zadovoljna sem s svojim prvim nastopom na evropskem prvenstvu. Sam proces tekem in nasploh tekmovanja je bil zame čisto nekaj novega. Pridobila sem ogromno novih izkušenj in znanja, ki mi bodo v prihodnosti zelo koristili. Seveda sem najbolj zadovoljna z nastopom v vzponu, kjer sem si priborila zame bleščečo srebrno medaljo. Z odličnim in hitrim štartom sem že od začetka vodila. Dohitela in prehitela me je le Španka. Naslednji dan so sledile mešane štafete. Z Majem sva iz sebe iztisnila še zadnje atome moči in priborbala odlično šesto mesto," je bila navdušena 17-letna Radovljičanka, tudi odlična gorska tekačica, ki je v mešanih štafetah z Majem Pritržnikom med mladinci dosegla šesto mesto. Mlada slovenska tekmovalka je nastopila tudi na posamični tekmi, kjer je bila deveta, v šprintih pa deseta. 

ep_turno_2024_klara_velepec_2_foto_skimostats
Mladinsko srebro kadetinje Klare Velepec v vzponu na EP 2024 v tekmovalnem turnem smučanju je prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo (foto SkiMo Stats)

Poleg šestega mesta v mešanih štafetah s Klaro Velepec je Maj Pritržnik (TSK LiMa) med mladinci (do 20 let) zablestel s petim mestom v vzponu, na posamični tekmi dosegel 11. in v šprintih 12. mesto. "Na prvenstvo sem prišel z dobro popotnico iz mladinskega svetovnega pokala in s precej visokimi cilji. Zavedal sem se, da sem sposoben največ doseči na tekmi šprintov in v vzponu. V šprintih sem ciljal visoko in po dobrih kvalfikacijah se je finale zdel dosegljiv, a je v polfinalu takoj po štartu šlo vse narobe, saj sem izgubil kožo in s tem možnosti za preboj v finale. Razočaranje takoj po tekmi je bilo precejšnje, a mi ni preostalo drugega, kot da zberem misli in vse moči usmerim v tekmo v vzponu. Takoj po štartu sem se postavil v ospredje in nato v svojem ritmu sledil najboljšim. Končno so se mi stvari poklopile in lahko sem bil zadovoljen s svojim nastopom. Vseeno je bilo prisotnega malo grenkega priokusa, saj so bile stopinčke ponovno čisto blizu. Zadnji dan sem lahko sproščeno in brez skrbi štartal še mešane štafete, kjer sem se znova počutil odlično in ves čas proge pridobival. Težko bi si želel boljši zaključek prvenstva in veseli me, da sem videl, da je forma vrhunska, le nekaj športne sreče bo še potrebne za res sam vrh. Francijo zapuščam s pozitivni občutki in dodatno motivacijo za prihodnje tekme in treninge, hkrati pa se že veselim prihajajočih mladinskih svetovnih pokalov," je vtise strnil 19-letnik z Dobrne, aktualni državni prvak v šprintih, v tej olimpijski disciplini tudi peti med mladinci na lanskem svetovnem prvenstvu. 

ep_turno_2024_maj_pritrznik_foto_skimo_stats
Mladinec Maj Pritržnik s petim mestom v vzponu in šestim v mešanih štafetah s Klaro Velepec (foto Skimo Stats)

Kadetske barve je zastopal tudi njegov brat Jon Pritržnik (TSK LiMa), 14. v šprintih in vzponu ter 15. posamično. "Evropsko prvenstvo v Franciji je bilo odlično organizirano in izpeljano tekmovanje, na katerem sem dal vse od sebe in si dokazal svoje sposobnosti v evropskem merilu. Konkurenca postaja vse bolj zgoščena in za uspeh je potreben tudi kanček sreče. Na posamični preizkušnji sem se odlično spopadal s traso, kljub padcu na drugem spustu. V šprintih mi je delček sekunde odnesel polfinale, a to je del tako kratke discipline. Na vertikalu pa sem super začel, kasneje izgubil nekaj mest, a dal svoj maksimum. Zahvaljujem se vsem za podporo in sem presrečen za uspehe ekipnih kolegov," je dejal 17-letni tekmovalec z Dobrne.

ep_turno_2024_klemen_spanring_foto_skimo_stats
Klemen Španring s šestim mestom v vzponu med mlajšimi člani in 12. absolutno v moški konkurenci (foto Skimo Stats)

Vzpon je slovenska paradna disciplina, zato razveseljuje 6. mesto Klemna Španringa (TSK LiMa) med mlajšimi člani (do 23 let) oz. 12. mesto absolutno v moški konkurenci. Na posamični tekmi se je povzpel na 15., v članskih mešanih štafetah z Ano Čufer pa na 16. mesto (sicer 4. mesto v B-finalu). "Z nastopi na prvenstvu sem zelo zadovoljen. Tekme so potekale po pričakovanjih, najvišji rezultat sem pričakoval na tekmi v vzponu, kjer se mi je vse poklopilo in uspel sem doseči res zadovoljiv rezultat, ki je pokazal, da so še možnosti za napredek. Štafete pa so prinesle še odličen zaključek prvenstva, kjer sva se z Ano borila za najvišja mesta v B-finalu. Ponovno se je izkazalo odlično vzdušje v ekipi, kar je pomagalo k doseganju vrhunskih rezultatov," je upravičeno zadovoljen 21-letnik iz Poljčan, osmi v vzponu na lanskem svetovnem in predlanskem evropskem prvenstvu. Na uvodni tekmi letošnjega svetovnega pokala pa je z Reo Kolbl v mešani štafeti osvojil 9. mesto, kar je največji slovenski uspeh v tej disciplini.

ep_turno_2024_luka_kovacic_foto_skimo_stats
Luka Kovačič med deseterico v članskih mešanih štafetah z Reo Kolbl in 16. v vzponu (foto Skimo Stats)

Španring je v vzponu celo ugnal reprezentančnega kolega Luko Kovačiča (Društvo za razvoj turnega smučanja), zadnja leta najuspešnejšega slovenskega tekmovalca v turnem smučanju, ki se je z Reo Kolbl v mešanih štafetah zavihtel na deseto mesto, dosegel 16. mesto v vzponu in 31. posamično. "Letos nekoliko drugačno prvenstvo, saj je bila to zame prva tekma sezone, tako da je bila pot v neznano. Vedno grem z visokimi cilji in tudi tokrat ni bilo drugače. Če potegnem črto, odhajam s prvenstva z mešanimi občutki, 16. mesto v vzponu, trideseterica na posamični tekmi in 10. mesto na mešani štafeti so realno gledano vrhunski rezultati, ampak seveda bi želel še nekaj več - upam, da mi bodo te želje zadostili prihajajoči svetovni pokali. Smo zraven, zaostanki so zares minimalni, ekipa pa deluje vrhunsko, tako da grem samozavestno naprej," je ocenil 28-letni Gorenjec, ki živi na Bledu. Svoj največji uspeh je dosegel s 4. mestom v vzponu na EP 2018 med mlajšimi člani, v članski konkurenci pa z 12. mestom v vzponu na svetovnem prvenstvu 2021.

Slovensko izbrano vrsto je letos okrepila Rea Kolbl (Društvo za razvoj turnega smučanja), 32-letna Ljubljančanka, ki je še lani tekmovala za Združene države Amerike. V paru s Kovačičem je bila na letošnjem EP v Franciji deseta v mešanih štafetah, 16. posamično in 24. v šprintih. "Super teden s slovensko reprezentanco, s svojimi tekmami sem zadovoljna, še posebej s formo na šprintih, kjer sem od lanskega leta precej napredovala z eksplozivnostjo. Nekaj napak je sicer bilo, ampak so se za to odkupile mešane štafete, kjer sva z Lukom odtekmovala brez večjih napak. Konkurenca se iz tekme v tekmo stopnjuje, sem pa vesela, da smo konkurenčni tako posamično kot tudi ekipno," je dejala vzdržljivostna športnica, ki je leta 2022 postala severnoameriška prvakinja v disciplini posamično.

ep_turno_2024_rea_kolbl_foto_skimo_stats
Rea Kolbl s Kovačičem med deseterico v članskih mešanih štafetah in 16. posamično (foto Skimo Stats)

Novinka v reprezentanci Ana Čufer (TSK LiMa) se je na svoji prvi mednarodni turnosmučarski tekmi izkazala s 14. mestom v vzponu, 16. v mešanih štafetah s Španringom in 23. mestom v šprintih. "Zame prvo evropsko prvenstvo in prve tekme v turnem smučanju nasploh. Nisem vedela, kaj pričakovati, vse mi je bilo novo in moja glava je bila polna informacij. Ne vem, če me je kdaj bilo bolj strah pred tekmami, ko pa so se začele, sem pozabila na vse in dala vse, kar sem v tistem trenutku lahko. Zelo sem zadovoljna in predvem zelo motivirana. Pred sabo imam še ogromno dela - komaj čakam, da začnem! Našla sem nov šport, v katerega sem se res zaljubila. Turnosmučarska družba je tudi nekaj posebnega, super teden s super ekipo," se je veselila 27-letna gorska tekačica iz Ajdovščine.

ep_turno_2024_reprezentanca_foto_robert_pritrznik
Najuspešnejše evropsko prvenstvo za slovensko reprezentanco v tekmovalnem turnem smučanju do zdaj. Na ramenih: Rea Kolbl, Klara Velepec in Ana Čufer, stojijo: Jon in Maj Pritržnik, Luka Kovačič in Klemen Španring (foto Robert Pritržnik)

"Letošnje evropsko prvenstvo ocenjujem kot zelo uspešno, pravzaprav najuspešnejše do zdaj. Klara Velepec je osvojila prvo slovensko medaljo v zgodovini turnega smučanja. V disciplini vzpon smo spet dokazali velik potencial in vrhunske rezultate. Imeli smo smolo v šprintih v mladinski kategoriji in verjamem, da zmoremo več. Zadovoljen sem tudi z nastopom vseh mešanih štafet in spodbudno je, da smo imeli dve članski konkurenčni štafeti. Zelo pozitivno gledam na nadaljevanje sezone svetovnega pokala in na naslednjo sezono, ko se bodo delile vstopnice za zimske olimpijske igre," je črto potegnil selektor slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju Robert Pritržnik.

Iskrene čestitke!

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
Srebro na evropskem prvenstvu - prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo (Prvi program Radia Slovenija)
Klara Velepec, srebrna na evropskem prvenstvu v turnem smučanju (Prvi program Radia Slovenija)
Gymnasium: Po srebrni medalji na evropskem prvenstvu v turnem smučanju (Prvi program Radia Slovenija)
Prva medalja prelomnica za turno smučanje v Sloveniji (TV Slovenija)
Jutro na Planetu: Prva medalja v turnem smučanju (Planet TV)
Najstnica Sloveniji priborila prvo kolajno v novem olimpijskem športu (Siol.net)
Kdo je 17-letna dijakinja, ki je poskrbela za zgodovinsko medaljo za Slovenijo? (Siol.net)
Kako svetla je prihodnost slovenskega tekmovalnega turnega smučanja? (Siol.net)
V turnem smučanju prva slovenska medalja v mladinski konkurenci (STA)
Prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo na velikih tekmovanjih (MMC RTV Slovenija)
Zgodovinska medalja sedemnajstletne Gorenjke (Dnevnik)
Končno turno, a na žalost le urno (Delo.si)
Največja želja slovenskih turnih smučarjev je nastop na olimpijskih igrah (Val 202)
Tekmovalno turno smučanje (Radio Ognjišče)
PDF Prva medalja za Slovenijo (Gorenjski glas)
PDF Zgodovinska medalja sedemnajstletne Gorenjke (Dnevnik)
PDF Iz zasneženih gora na olimpijske igre (Dnevnik)
PDF Olimpijska uvertura: Končno turno, a na žalost le urno (NeDelo)
PDF Prva medalja za Slovenijo (Deželne novice)
PDF Turno smučanje (Ekipa SN)
Prva medalja za Slovenijo (Gorenjski glas)
Mlada turna smučarka Klara Velepec pometla s konkurenco in postala evropska mladinska podprvakinja (Metropolitan)
Prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo (Si21.com)
V turnem smučanju prva slovenska medalja v mladinski konkurenci (Megafon.si)
Srebro z zlatim leskom (Gore-ljudje)
Srebro na EP prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo (Hribi.net)
Ana Čufer zastopala slovenske barve na evropskem prvenstvu v turnem smučanju (Lokalne Ajdovščina)
The first Slovenian medal in ski mountaineering on Elan skis (Elan)

-------------------------
Povezane novice:
Pravljičnih 7 na evropsko prvenstvo 2024 v turnem smučanju v Franciji
S posamično tekmo se začenja EP 2024 v turnem smučanju
Turni smučarji po uspešni posamični tekmi na EP v pričakovanju olimpijskega šprinta
Smola in zadovoljstvo na EP v šprintu, danes na sporedu paradni vzpon 
Klara Velepec mladinska evropska podprvakinja v turnem smučanju 
Luka Kovačič: Tekmovalno turno smučanje, izzivi v gorah in prihajajoče zimske olimpijske igre #podcast

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih