sreda, 17. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 28. marec 2024, ob 13.40 uri, ogledov: 1511

Športni plezalci olimpijskim sanjam naproti

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju, ki je že v pričakovanju olimpijske sezone, je svojo letošnjo postavo, načrte in cilje predstavila 28. marca na novinarski konferenci na Planinski zvezi Slovenije v Ljubljani. Svetovni pokal 2024 se začenja 8. aprila na Kitajskem, konec avgusta jih čaka evropsko prvenstvo v Švici, vrhunec letošnje sezone pa bodo poletne olimpijske igre Pariz 2024. Prvo ime športnega plezanja Janja Garnbret si je vozovnico zagotovila že lani, za preostale tri slovenske kvote se bo na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju maja v Šanghaju in junija v Budimpešti potegovala še osmerica.
Preteklo sezono so z dosežki zaznamovala predvsem dekleta: svetovna prvakinja v balvanih in kombinaciji ter podprvakinja v težavnosti Janja Garnbret, prva - in za zdaj edina - slovenska športna plezalka z olimpijsko vstopnico za Pariz 2024, Vita Lukan s svojo krstno zmago v svetovnem pokalu v težavnosti, Mia Krampl kot četrta na svetovnem prvenstvu v težavnosti in Lucija Tarkuš, tretja v balvanskem plezanju na evropskih igrah. Med fanti je bil najuspešnejši Luka Potočar, ki si je s konsistentnimi nastopi v balvanih in težavnosti zagotovil mesto na kvalifikacijskem turnirju za nastop na letošnjih olimpijskih igrah. Nanj so se uvrstili tudi Lukan, Krampl, Sara Čopar in Lučka Rakovec v ženski ter poleg Potočarja še Anže PeharcMartin Bergant in Zan Lovenjak Sudar v moški konkurenci.

slo_climbing_2024_nk_foto_grega_valancic_pzs__2_
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju olimpijskim sanjam naproti (foto Grega Valančič/PZS)

Poleg omenjenih v letu 2024 slovensko reprezentanco v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena ter trenerjev Luke Fonda in Domna Švaba sestavljajo še športne plezalke Katja DebevecJulija Kruder in Lana Skušek ter športni plezalci Lovro ČrepMatic KotarJernej KruderMilan PreskarTimotej Romšak in Gregor Vezonik"Letos je na koledarju veliko pomembnih tekem in skoraj bi lahko rekel, da je svetovni pokal drugotnega pomena. Vseeno je v našem načrtu in tekem se bomo vedno udeležili z visokimi cilji, a zaradi ostalih pomembnejših tekem ne vedno v najmočnejši postavi. Najvišji in najpomembnejši cilj so olimpijske igre in s tem povezane še olimpijske kvalifikacije, ki bodo maja v Šanghaju in junija v Budimpešti, kjer si želimo izboriti dodaten nastop na olimpijskih igrah in zagotoviti, da Janja v Pariz ne odide sama. Avgusta bo v Švici tudi evropsko prvenstvo, kjer si prav tako želimo pokazati največ," je letošnjo sezono in cilje predstavil selektor Gorazd Hren.

Kot je povedal, bodo sezono začeli nekoliko drugače: "Za prvi tekmi na Kitajskem smo izbrali prednostno vse, ki so se uvrstili na olimpijske kvalifikacije, saj je to zanje edina možna 'trening' tekma, preden se začne zares. Ne odhajamo v polni postavi, saj so se nekateri odločili, da bodo vseeno raje trenirali doma in do kvalifikacij še dodali tisto, kar jim manjka za vrhunski nastop. Imamo tudi nekaj skrbi zaradi poškodb. Je pa odlična novica, da bo na prvih dveh tekmah z nami tudi Janja, ki bo letos zelo selektivno izbirala tekme, ki se jih bo udeležila pred olimpijskimi igrami." Na uvodni tekmi svetovnega pokala na Kitajsko tako potujejo Garnbret, Krampl, Peharc, Potočar, Sudar in Bergant, ki bodo od 8. do 10. aprila v Keqiau nastopili na balvanski tekmi, z izjemo Peharca pa med 12. in 14. aprilom v Wujiangu tudi v težavnosti.

slo_climbing_2024_nk_foto_grega_valancic_pzs__8_
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je svojo letošnjo postavo, načrte in cilje predstavila na novinarski konferenci na Planinski zvezi Slovenije v Ljubljani (foto Grega Valančič/PZS)

"Kvalifikacije za dodatnih deset mest bodo v Šanghaju med 16. in 19. majem in v Budimpešti med 20. in 23. junijem. Vse države, ki imajo trenutno neizpolnjeno kvoto za Pariz, se lahko kvalificirajo na omenjenih dveh tekmovanjih olimpijskih kvalifikacij, najboljših 10 žensk in najboljših 10 moških s teh dveh tekmovanj pa se uvrsti na olimpijske igre v Parizu," 
je pojasnil pomočnik selektorja in trener Luka Fonda ter dodal: "Slovenci si seveda želimo dopolniti že osvojeno kvoto Janje s svetovnega prvenstva Bern 2023, tako da pričakujemo polno žensko kvoto. Pri moških pa je konkurenca zelo široka, a verjamem, da bodo tekmovalci dali vse od sebe in da je bil trening zelo kakovosten in osredotočen na prihajajoče kvalifikacije, treba pa bo tudi dobro odplezati na tekmovanju. Verjamem, da je vse mogoče, ne bo pa lahko."

Da so priprave na letošnjo sezono potekale v skladu s primarnim ciljem, torej olimpijskimi kvalifikacijami in pozneje igrami, seveda pa so se pripravljali tudi na posamezne discipline z manjšim poudarkom na balvanski sezoni, je pojasnil trener Domen Švab"Poleg klasičnih treningov posameznih disciplin tako doma kot v tujini, smo imeli treninge kombinacije balvanov in težavnosti. Skupaj z nemško ekipo in še nekaterimi drugimi reprezentancami smo v Augsburgu izvedli dvojno simulacijo kombinacije, priprave smo podaljšali še z balvanskim mastrom Studio Bloc v Darmstadu." Kot vsako leto so poskušali imeti čim več treningov na postavitvah mednarodnih postavljavcev, kar jim je v dobršni meri uspelo. Težavnost v Kopru sta jim na primer postavljala tako Adam Pustelnik kot Jan Zbranek, oba postavljavca tako na olimpijskih kvalifikacijah kot igrah. Večino balvanskih priprav so izvedli v trening centru v Ljubljani, kjer so prav tako gostili tuje postavljavce, krajše priprave so imeli tudi v Gradcu in Innsbrucku. "Menim, da je bilo pripravljalno obdobje dobro izvedeno, večina treningov in priprav je potekala po zastavljenem načrtu, na visoki ravni, tako da smo s predtekmovalnim obdobjem zadovoljni. Za same rezultate na tekmah pa seveda trening ni vse. Da izpolnimo možno kvoto za olimpijske igre, bo treba sestaviti najboljši nastop v Šanghaju in Budimpešti, kar seveda ni tako preprosto. Enako velja za vsako posamezno tekmo svetovnega pokala, da o olimpijskih igrah niti ne govorim."

slo_climbing_2024_nk_foto_grega_valancic_pzs__7_
Vodstvo slovenske reprezentance v športnem plezanju: trener Luka Fonda, selektor Gorazd Hren in trener Domen Švab ter selektorica mladinske reprezentance Ajda Remškar (foto Grega Valančič/PZS)

Prva olimpijska prvakinja v zgodovini športnega plezanja Janja Garnbret (Šaleški AO), lani že četrtič okronana za športnico leta, se je tudi po prvi resnejši poškodbi vrnila na vrh ter si v Bernu kot svetovna prvakinja v balvanih in kombinaciji ter podprvakinja v težavnosti priplezala tudi olimpijsko vozovnico za letošnje olimpijske igre v Parizu, kjer bo branila naslov olimpijske prvakinje iz Tokia 2021: "Zagotovo bodo občutki na letošnjih olimpijskih igrah drugačni, kot so bili v Tokiu, ko je bilo športno plezanje sploh prvič umeščeno v program iger. Zdaj že imam olimpijske izkušnje in vem, kako poteka celoten protokol na igrah, tako da bo s tega vidika letos zagotovo lažje. Bodo pa v Parizu prisotni gledalci, ki jih v Tokiu zaradi pandemije ni bilo, tako da se tega še posebej veselim." 25-letna Korošica je zadnji del priprav na letošnjo sezono s trenerjem Romanom Krajnikom znova preživela v deželi vzhajajočega sonca: "V Tokio se vedno rada vračam, saj je mesto, ki plezalcem zares veliko ponuja. Imajo okoli 400 plezalnih centrov, s tem neskončno smeri, ki so vedno nov izziv in omogočajo raznolike treninge. Pogoji za trening so res odlični, zato smo se tudi odločili za treninge tam."

"Letošnjo sezono smo zastavili tako kot vsako sezono, ko se pripravljamo na veliko tekmovanje. V ospredju je seveda nastop v Parizu, me pa pred tem čaka še nekaj tekem za svetovni pokal, ki so prav tako pomembne in na katerih bom dala vse od sebe za najboljši rezultat," je poudarila športna plezalka številka ena na svetu, ki se s posebnimi občutki vrača v francosko prestolnico, kjer je leta 2016 pri rosnih 17 letih postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini: "Na Pariz me vežejo lepi spomini, zato me veseli, da se letos vračam tja. Upam in želim, da znova na najvišjo stopničko." Vsako leto se zdi, da je v preteklih sezonah dosegla že vse, a je lani postavila še en mejnik - prvo zmago na domači tekmi v Kopru, in sicer rekordno, 41. zmago v svetovnem pokalu. "Domača tekma je nekaj posebnega. Plezanje je šport, ki v Sloveniji skokovito pridobiva na priljubljenosti in domača tekma je najboljša možna promocija, ki združi najboljše plezalce na svetu tudi pri nas. Ne bom rekla, da je najlažja, ker je zaradi odgovornosti, ki jo čutim do vseh navijačev, verjetno ena težjih. V načrtu je, da tudi letos nastopim pred domačimi navijači in upam, da bo v Kopru rekordno število gledalcev," je sklenila Garnbret.

slo_climbing_2024_nk_foto_grega_valancic_pzs__9_
Prvo ime športnega plezanja Janja Garnbret bo v Parizu branila naslov olimpijske prvakinje (foto Grega Valančič/PZS)

Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) se je prav tako lani po poškodbi kolena uspešno vrnila na velika tekmovanja in v Brianconu dosegla svojo premierno zmago v svetovnem pokalu v težavnosti, prav tako je bila tretja na tekmi svetovnega pokala v Kopru in v skupni razvrstitvi sezone v težavnosti. "O poškodbi praktično ne razmišljam več in se trudim osredotočiti na stvari, ki so pred mano. Lanski rezultati so lepa popotnica za prihajajočo sezono, obenem pa čutim tudi nekoliko pritiska, saj sem lani uspela kljub oteženim okoliščinam iz sezone iztisniti lepe rezultate, ki si jih letos želim še nadgraditi. Velik del priprav sem namenila treningom balvanov, ki sem jih lani potisnila nekoliko na stranski tir, in upam, da se bo trening obrestoval tudi na kvalifikacijah za olimpijske igre," je dejala 23-letna Radovljičanka, ki se je na lanskem evropskem kvalifikacijskem tekmovanju za OI v Lavalu uvrstila na 12. mesto, kar je bilo daleč od njenih pričakovanj: "Na tekmo sem odšla v zares odlični formi, vendar nisem zdržala pritiska, ki sem si ga naložila. Sklepam, da bo tudi na kvalifikacijskih tekmovanjih veliko vlogo prav tako odigrala psihična priprava. Ker bomo v enem dnevu tekmovali v obeh disciplinah, bo treba držati osredotočenost dlje časa kot na tekmi le ene discipline in ne dopustiti, da nekoliko slabši nastop v eni disciplini vpliva tudi na nastop v drugi, kot se mi je pripetilo lani. Moja naloga je, da se do maja čim bolje pripravim, nato pa še vse skupaj prenesem na tekmovanje."

Lani četrta na svetovnem prvenstvu v težavnosti Mia Krampl (AO PD Kranj), skupno osma v težavnosti v svetovnem pokalu, se je na evropski kvalifikacijski tekmi v Lavalu za nastop na OI uvrstila na 10. mesto. Težavnost je odplezala z odliko, balvani niso bili tako bleščeči, zato se je letos v času priprav še več posvečala balvanom in stvarem, ki ji ne ležijo. "Veliko smo imeli reprezentančnih treningov in novih postavitev v trening centru, tako da je bilo priložnosti za učenje res veliko. Moram priznati, da je bilo to mentalno zelo težko, saj sem imela v nekem trenutku občutek, da se vse, na čemer delam - moja forma, znanje, osredotočenost - le podira, namesto da bi se nadgrajevalo. A v takih trenutkih se je pomembno znati ustaviti, umiriti in najti nazaj pravi fokus, zaupati trenerjem, v načrt in - kar je najpomembneje - vase," gre verjeti besedam 23-letne športne plezalke z Golnika, ki že ima dragocene izkušnje iz leta 2021, ko je nastopila na olimpijskih igrah, leto pozneje pa postala evropska podprvakinja v kombinaciji težavnosti in balvanov: "Iz olimpijskih iger v Tokiu sem se veliko naučila in spoznala, koliko prostora imam še za napredek, tako v fizični kot psihični pripravi. Med pripravami na Tokio mi je hitrost vzela kar nekaj časa, to sezono sem ta dodatni čas v začetni fazi treningov posvetila balvanom, zdaj pa predvsem težavnosti. Čeprav sta za dober rezultat pomembni obe disciplini, se zavedam, da moram biti v težavnosti v top formi. Tako bom šla na tekme z večjo samozavestjo in lažje nadoknadila izgubljene točke pri balvanih."

slo_climbing_2024_nk_foto_grega_valancic_pzs__4_
Janja Garnbret si je že lani zagotovila nastop na olimpijskih igrah Pariz 2024, na letošnje olimpijske kvalifikacije pa so se uvrstile še Sara Čopar, Vita Lukan, Lučka Rakovec in Mia Krampl (foto Grega Valančič/PZS)

Sara Čopar
 (ŠPO PD Celje Matica), lani mladinska svetovna prvakinja v težavnosti in podprvakinja v balvanih ter mladinska evropska prvakinja v težavnosti, se je na domači tekmi v Kopru prvič uvrstila med najboljših deset v svetovnem pokalu med članicami, letos pa jo čaka še ena prelomnica - matura. "Sem dijakinja 4. letnika I. gimnazije v Celju in sem del športnega oddelka. To mi omogoča, da lahko kar najbolje usklajujem šolske obveznosti s treningi. Prav tako je večina profesorjev zelo prijaznih in razumevajočih. Še vedno sem veliko odsotna prav zaradi priprav in tekmovanj s člansko reprezentanco," je dejala 18-letna Laščanka in dodala: "Preskok iz mladinske v člansko konkurenco je zelo velik. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem se navadila na sistem, na konkurenco, na težavnost smeri in balvanov. Vse je bolj resno, rezultati so bolj in bolj pomembni, prav tako pa vedno bolj do izraza pride, kako si psihično pripravljen."

Lučka Rakovec (PK FA) se po prejšnjih uspešnejših sezonah lani ni uspela uvrstiti v finale svetovnega pokala, njena sezona pa se je končala z operacijo raka na ščitnici in virusno okužbo želodca, po kateri 22-letna Ljubljančanka še ni povsem okrevala: "Žal so moji treningi še v skladu z okrevanjem. Treniram nekoliko manj, ta okužba mi je prinesla veliko več težav, kot je bilo pričakovano, zato tudi še nimam začrtanih ciljev za letošnjo sezono. Odločila sem se, da se na tekmovanja še ne vračam, kdaj se bom vrnila, še ne vem, verjetno pa, ko se bom spet počutila 100-odstotno v redu."

Ker Rakovec še ne ve, kdaj se vrača na tekmovanja, Čopar pa si je na enem zadnjih treningov v pripravljalnem obdobju poškodovala kolenske vezi, je selektor Gorazd Hren primoran razmišljati tudi o planu B za olimpijske kvalifikacije, saj ima Slovenija možnost udeležbe štirih deklet in štirih fantov: "Računamo, da se bo Sara do tekme pozdravila in sestavila, saj ni čisto omejena pri treningih, glede Lučke pa bomo naredili tako, kot bo najbolje zanjo oziroma se bo ona počutila. Zagotovo pa ne čakamo in smo že v postopku aktivacije rezerve, to je v tem primeru Lucija Tarkuš, ki je bila naslednja po razvrstitvi za olimpijske kvalifikacije."

slo_climbing_2024_nk_foto_grega_valancic_pzs__6_
V moški konkurenci se bodo za slovenski nastop na olimpijskih igrah v Parizu potegovali Anže Peharc, Zan Lovenjak Sudar, Luka Potočar in Martin Bergant (foto Grega Valančič/PZS)

Najuspešnejši slovenski športni plezalec zadnjih let Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) je po nekaj sezonah, ko je vztrajno napredoval, lani naletel na nekaj ovir. Dvakrat se je uvrstil v finale svetovnega pokala, sezono pa sklenil na skupno 11. mestu v težavnosti. "Težko izpostavim kakšno večjo slabost, preprosto ni steklo kot sezono prej. Vsega po malo se je verjetno nabralo, tudi forma je precej nihala in rezultati so bili posledično takšni, kot so bili," je povedal 22-letni Jeseničan, ki je leta 2022 postal evropski podprvak v težavnosti. Letos je znova na sporedu evropsko prvenstvo, a je na začetku sezone njegova pozornost usmerjena na kvalifikacijski turnir za nastop na letošnjih olimpijskih igrah: "Evropsko prvenstvo je velika tekma, a seveda je do takrat še dolga sezona. Svetovni pokali, tudi kvalifikacije za olimpijske igre, ki so seveda izjemno pomembne, tako da bom o prvenstvu razmišljal takrat, ko bo čas za to in bil z glavo na tekmi, ki sledi. Predvsem sem osredotočen na prvi dve tekmi svetovnega pokala, na katerih bi rad dobil dobre občutke, s katerimi bi šel na olimpijske kvalifikacije. Prvo obdobje je bilo precej drugačno kot po navadi, saj sem s treningi težavnosti začel veliko prej."

"Lansko sezono bi z opisal kot najverjetneje najzahtevnejšo do zdaj. Prvič sem se moral spopasti z resnejšo poškodbo, za piko na i pa so poskrbele še olimpijske kvalifikacije," je poudaril Anže Peharc (AO PD Kranj), ki ga je lani je pestila poškodba gležnja, kljub temu pa je 26-letni Tržičan v Lavalu s 13. mestom poskrbel za najboljši slovenski moški rezultat: "Borbal sem celotno sezono, da sem izpolnil kvoto za letošnje kvalifikacije in tako ohranil olimpijske sanje. Zelo sem zadovoljen, da sem na koncu lahko pokazal, kaj sem zmožen in si dal odlično popotnico za začetek letošnje sezone. Letos sem v priprave ponovno dal vse, kar imam. Bilo je kar nekaj padcev in ovir, vendar menim, da sem na tej točki pripravljen bolje kot kadar koli za nastop v kombinaciji. Seveda pa ne mislim končati tu, ker je pred mano še dober mesec, da bom izpopolnil še zadnje malenkosti."

Specialist za težavnost Martin Bergant (PK Škofja Loka) zna presenetiti tudi na balvanih. "Za letošnjo sezono sva s trenerjem Romanom Krajnikom res nekoliko spremenila načrt treningov. Število treningov sva zmanjšala in dodala čas za počitek, saj bo sezona dolga in predvsem psihično bolj izčrpavajoča kot prejšnje. S tem pa sva tudi zmanjšala riziko morebitnih večjih poškodb," je izpostavil 28-letni Škofjeločan: "Treningi trenutno potekajo po načrtih in mislim, da bom dobro pripravljen na sezono."

"Še vedno dajem prednost balvanom, saj vem, da lahko tam naredim presežek. Sem na pravi poti, kar potrjuje tudi začetek sezone na Studio Blocu," je poudaril specialist za balvane, 26-letni Zan Lovenjak Sudar (PK Scena) iz Libelič, ki je na letošnjem tradicionalnem balvanskem tekmovanju Studio Bloc Masters osvojil drugo mesto, v luči olimpijskih kvalifikacij pa usklajuje obe disciplini: "Tudi v težavnost sem že dosti vložil in vem, da lahko tudi tam dobro odplezam."

slo_climbing_2024_nk_foto_grega_valancic_pzs__5_
Svetovni pokal 2024 v športnem plezanju se začenja 8. aprila na Kitajskem, konec avgusta športne plezalce čaka evropsko prvenstvo v Švici, vrhunec letošnje sezone pa bodo poletne olimpijske igre Pariz 2024 (foto Grega Valančič/PZS)

Za odlične rezultate je lani znova poskrbela tudi slovenska mladinska reprezentanca pod vodstvom selektorice Ajde Remškar, ki za letos napoveduje: "Glavna tekma sezone bo kot vsako leto avgustovsko svetovno prvenstvo na Kitajskem, v septembru sledi še evropsko prvenstvo v Franciji. Veliko fokusa bo torej na jesenskih mesecih, tekme evropskega pokala pa se letos lepo zvrstijo - balvanske aprila in maja ter težavnostne julija, kar nam omogoča kakovostno pripravo na vsako disciplino posebej. Letos smo prvič nove potencialne člane ekipe v treninge v domačem trening centru vključili že pred novim letom, tako da so imeli obilo kakovostnega treninga in se že veselim mednarodnega začetka sezone prihodnji teden."

Balvansko ekipo slovenske mladinske reprezentance (za težavnost bo znana 20. maja) v sezoni 2024 sestavljajo mladinci (do 20 let) Sara ČoparRosa RekarZala Mlakar-StaričLina FunaGorazd JurekovičJaka JakiTim KorošecLuka JermanTanej Cerar Božič in Matevž Margon, kadeti (do 18 let) Jennifer BuckleyNeža ZajcLana GoričTinka RakarMaruša Podobnik, Lan ČreslovnikAnej Koštomaj in Nace Sedmak ter starejše deklice in dečki (do 16 let) Laura ČeponEva ŠkrlecNaja IsakTia Brnot MrakTina BobnarGal Pavel Pengov, Matej Rajšek, Lovro TomažinMartin StanovnikVid Orlčnik in Rožle Meke.

Leto 2024 je prineslo tudi spremembe v slovenski paraplezalni reprezentanci, ki zdaj deluje pod vodstvom selektorja in trenerja Matjaža Vrhunca, ki poudarja, da je "vseh pet članov paraplezalne reprezentance močno zavzetih za delo in vsi resno pristopajo k individualnim treningom tudi med tednom, zato ne dvomim, da bomo v letošnji sezoni dali vse od sebe in se veselili lastnega napredka". Slovenske barve bodo letos zastopali paraplezalci Tanja GlušičMatej Arh, Manca SmrekarNataša Privošnik in Gorazd Dolanc.

slo_climbing_2024_nk_foto_grega_valancic_pzs__1_
Predsednik skupine Toyota Adria Yosuke Arai in predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan ob podpisu sponzorske pogodbe (foto Grega Valančič/PZS)

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju v novo sezono vstopa z novim sponzorjem - Toyoto, ki s tem ne izkazuje le svoje zavezanosti k odličnosti, temveč športnike tudi spodbuja k uresničevanju njihovih visokih ciljev. "Mešanica japonskega okolja in izjemnega nastopa slovenskih športnikov na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020 je odličen odsev tega, kar želimo doseči s tem partnerstvom. Toyota stremi k vzpodbujanju socialne vključenosti in zagotavljanju mobilnosti za vse, slovenski plezalci pa so vir navdiha, ko nemogoče postane mogoče," je poudaril predsednik skupine Toyota Adria Yosuke Arai ob podpisu sponzorske pogodbe za obdobje treh let s predsednikom Planinske zveze Slovenije Jožetom Rovanom

Slovenski športni plezalci poskrbijo, da so vedno znova prvi - tako kot jim že od leta 2018 ob strani stoji generalni sponzor, PRVA. "Kot generalni sponzor slovenske reprezentance v športnem plezanju danes začenjamo že skupno sedmo plezalno sezono. V tem času smo se skupaj z našimi plezalci in plezalkami veselili že 103 medalj, zgolj v lanski sezoni 14. Fokus v 2024 je seveda na olimpijskih igrah v Parizu - neponovljiva Janja Garnbret je osvojila prvo slovensko vstopnico, pred vrati pa so kvalifikacije v Šanghaju in Budimpešti, kjer se ekipa bori za preostale tri vstopnice in v PRVI močno stiskamo pesti za vsakega izmed njih. Ob vseh dosedanjih uspehih in čedalje večji priljubljenosti športnega plezanja med slovenskim občinstvom je PRVA vse prepoznavnejša blagovna znamka. Z veseljem nadaljujemo s širšo podporo temu športu; ostajamo osebni sponzor najboljšega športnega plezalca Luke Potočarja ter načrtujemo aktivnosti, s pomočjo katerih gradimo naklonjenost do športnega plezanja med novimi generacijami. Vnovič vabimo vse slovenske navijače na tekmo svetovnega pokala v Kopru, kjer bomo lahko drugi konec tedna v septembru skupaj navijali za naše PRVE NA VRHU," je izpostavila Nataša Hajdinjak, predsednica uprave PRVE Osebne zavarovalnice.

>>> STAvideo: Novinarska konferenca slovenske reprezentance v športnem plezanju
>>> STAvideo: Podpis triletne pogodbe z novim pokroviteljem slovenske reprezentance v športnem plezanju Toyota Adria

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
Janja Garnbret v Pariz po olimpijsko zlato (STA)
Plezalcem na voljo še dve moški in ena ženska vozovnica za OI (TV Slovenija)
Janja Garnbret za uvod v sezono na dve tekmi na Kitajskem (TV Slovenija)
Plezalci začenjajo olimpijsko sezono na Kitajskem (TV Slovenija)
Janja Garnbret načrtuje prav vsak korak do OI (TV Slovenija)
Iz 24UR: Janja Garnbret nastrpno pričakuje začetek nove sezone (Pop TV)
PDF Sezono začenja prva dama slovenskega športa (Dnevnik)
PDF Hren verjame, da Janja ne bo sama (Delo)
PDF Čakalne dobe za vpis otrok v plezanje so nesprejemljive (Delo)
PDF Solze in kurja polt ob slovesu Petra Prevca (Slovenske novice)
PDF Janja spet meri na vrh stopničk (Slovenske novice)
PDF Načrt najboljše na svetu bi težko bil bolj dodelan (Večer)
PDF Vse, da Janja v Pariz ne bo šla sama (Večer)
PDF Zdravja ne gre žrtvovati za kariero (EkipaSN)
PDF Janja Garnbret z mislimi že tik pod Olimpom (Primorski dnevnik)
PDF Nova sezona za športne plezalce (Gorenjski glas)
Naval na Šport: Zalčenja se sezona športnega plezanja (Val 202, od 1:38) 
Največja želja je, da Janja Garnbret ne bi šla sama na olimpijske igre (Val 202)
Janja Garnbret ima na Pariz lepe spomine (rtvslo.si)
Janja Garnbret vse podredila cilju zlate olimpijske medalje za Slovenijo (24ur.com)
Janja Garnbret v sezono vstopa z jasnimi cilji (24ur.com)
Vita Lukan o ciljih pred zahtevno sezono (24ur.com)
Mia Krampl o borbi za drugo olimpijsko vozovnico (24ur.com)
Luka Potočar o pripravah na olimpijsko sezono (24ur.com)
Selektor Hren si želi, da bi Janja Garnbret v Parizu imela slovensko družbo (Siol.net)
Selektor Hren verjame, da Janja v Parizu ne bo sama (Delo)
Čakalne dobe za vpis otrok v plezanje so nesprejemljive (Delo)
Janja Garnbret začenja sezono: solze in kurja polt ob slovesu Petra Prevca (Slovenske novice)
Sezono začenja prva dama slovenskega športa (Dnevnik)
Načrt najboljše na svetu bi težko bil bolj dodelan (Večer)
Strokovni štab plezalne reprezentance ima izdelan načrt: Vse, da Janja v Pariz ne bo šla sama (Večer)
Janja Garnbret na mizo položila karte (Sportklub)
Slovenska šampionka ima v mislih le en cilj ... olimpijsko zlato! (Žurnal24)
Janja Garnbret v Parizu cilja na novo zlato medaljo (Športni portal)

Fotogalerija

 Grega Valančič/PZS

 Grega Valančič/PZS1 / 56

 Grega Valančič/PZS2 / 56

 Grega Valančič/PZS3 / 56

 Grega Valančič/PZS4 / 56

 Grega Valančič/PZS5 / 56

 Grega Valančič/PZS6 / 56

 Grega Valančič/PZS7 / 56

 Grega Valančič/PZS8 / 56

 Grega Valančič/PZS9 / 56

 Grega Valančič/PZS10 / 56

 Grega Valančič/PZS11 / 56

 Grega Valančič/PZS12 / 56

 Grega Valančič/PZS13 / 56

 Grega Valančič/PZS14 / 56

 Grega Valančič/PZS15 / 56

 Grega Valančič/PZS16 / 56

 Grega Valančič/PZS17 / 56

 Grega Valančič/PZS18 / 56

 Grega Valančič/PZS19 / 56

 Grega Valančič/PZS20 / 56

 Grega Valančič/PZS21 / 56

 Grega Valančič/PZS22 / 56

 Grega Valančič/PZS23 / 56

 Grega Valančič/PZS24 / 56

 Grega Valančič/PZS25 / 56

 Grega Valančič/PZS26 / 56

 Grega Valančič/PZS27 / 56

 Grega Valančič/PZS28 / 56

 Grega Valančič/PZS29 / 56

 Grega Valančič/PZS30 / 56

 Grega Valančič/PZS31 / 56

 Grega Valančič/PZS32 / 56

 Grega Valančič/PZS33 / 56

 Grega Valančič/PZS34 / 56

 Grega Valančič/PZS35 / 56

 Grega Valančič/PZS36 / 56

 Grega Valančič/PZS37 / 56

 Grega Valančič/PZS38 / 56

 Grega Valančič/PZS39 / 56

 Grega Valančič/PZS40 / 56

 Grega Valančič/PZS41 / 56

 Grega Valančič/PZS42 / 56

 Grega Valančič/PZS43 / 56

 Grega Valančič/PZS44 / 56

 Grega Valančič/PZS45 / 56

 Grega Valančič/PZS46 / 56

 Grega Valančič/PZS47 / 56

 Grega Valančič/PZS48 / 56

 Grega Valančič/PZS49 / 56

 Grega Valančič/PZS50 / 56

 Grega Valančič/PZS51 / 56

 Grega Valančič/PZS52 / 56

 Grega Valančič/PZS53 / 56

 Grega Valančič/PZS54 / 56

 Grega Valančič/PZS55 / 56

 Grega Valančič/PZS56 / 56

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih