torek, 21. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 10. april 2024, ob 0. uri, ogledov: 892

inPlaninci Skupaj v hribe

Splošno | 
Odbor inPlaninec | 
Objavil(a): Jurček NOWAKK
Začenja se akcija Gibalno ovirani gore osvajajo 2024. "Invalidi čutimo gore na svoj način. Ne vabijo nas le z razgledom – v gorah smo kot velika družina. Zvečer, ko se vrnemo domov, se dobro počutimo. Zato gremo z odločnim korakom naprej."
Odbor Planinske zveze Slovenije za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami - Odbor inPlaninec - je v sredo, 10. aprila 2024,v prostorih Izobraževalnega centra Emil Frey Slovenija v Ljubljani predstavil svoje plane za leto 2024. Prav posebno pozornost so namenili akciji GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO 2024 (GOGO 2024), ki bo letos, v petem letu, potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.

Uvodoma je prisotne pozdravil Rasto Oderlap, direktor družbe Autocommerce d. o. o., članice skupine Emil Frey, Njihovi zaposleni so že trikrat spremljali invalide in planince s posebnimi potrebami na pohodih, izkušnja jih je navdušila in tudi letos se jim bodo pridružili tej družbeno odgovorni pobudi.

Novinarska_inPlaninci_skupaj_v_hribe___9_
Na sliki moški stoji pred mikrofono, za njim so postavljeni panoji, arhiv inPlaninec

Smisel inkluzijskih pohodov Skupaj v hribe je namreč, da inPlanincem priporočamo ter omogočamo aktiven življenjski slog in čim več telesne dejavnosti. Spodbujamo jih, naj se podajo v naravo in družbo, novim dogodivščinam naproti. Pohodi povezujejo invalidske in humanitarne organizacije, krepijo solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo ter promovirajo skrb za naravo.

Število pohodnikov invalidov in prostovoljcev, ki jih spremljajo in skrbijo za njihov varen korak, je iz leta v leto večje. Zato na vsakem od letošnjih pohodov pričakujemo povprečno več kot 120 inPlanincev. Prvi bo že 14. aprila, ko se bomo podali na inkluzijski pohod Skupaj v hribe, ki bo potekal v okviru Evropskega tedna mladih pod geslom mladinsko delo - aktivni za prihodnost, po Evropski pešpoti E12 od Ankarana ali Hrvatinov do Elerjev, je pojasnil Jurček Nowakk, vodja Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije.

Letošnji program je predstavil vodja delovne skupine GOGO Stojan Rozman: »V petem letu delovanja delovna skupina z akcijo povezuje humanitarne in organizacije invalidov, v izvedbi pa še druge podporne prostovoljske organizacije, zavode, skupine in posameznike, krasne ambasadorje in parašportnike. K aktivnemu udejstvovanju privabi družbeno odgovorna podjetja ter poteka pod častnim pokroviteljstvom. Tako skupaj pripravimo nove izzive, nove pridobitve, sooblikujemo okolje dostopnega gorništva, delujemo inkluzivno, medgeneracijsko in povezujemo drugačnost.«

Pri izvedbi akcije GOGO 2024 bo sodelovalo pet partnerjev:
O Planinska zveza Slovenije,
O Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.,
O Zveza paraplegikov Slovenije,
O Društvo distrofikov Slovenije in
O Združenje multiple skleroze Slovenije.

Dom_pod_Jezo__20_
Na sliki so na oski cesto v vrsti osebe na invalidksih vizičkih in skuterjih v ozadju je narava, arhiv in planinec

Prisotne je nagovoril tudi generalni sekretar Društva distrofikov Slovenije, Iztok Mrak: »Društvo distrofikov Slovenije ima dolgo in bogato zgodovino razvejanih aktivnosti za mišično in živčno-mišično obolele (na kratko: distrofike), med katerimi sta veliko pozornosti deležna skrb za ohranjanje zdravja in šport. Sodelovanje v projektu Gibalno Ovirani Gore Osvajajo (GOGO) pomeni pomembno nadgradnjo ponudbe aktivnosti za distrofike, ki se zaradi težje gibalne oviranosti sami ne morejo podati v planine. Vendar je projekt GOGO bistveno več kot le organizirana podpora pri dostopu do zanimivih lokacij, ki jih ponuja planinarjenje. Je namreč tudi odlična platforma socialnega vključevanja in povezovanja, promocije zdravega načina življenja in hkrati sredstvo ozaveščanje širše javnosti, da smo tudi invalidi aktivni člani družbe.«

Pohodi Gibalno ovirani gore osvajajo 2024 so primerni za vse kategorije invalidnosti in posebnih potreb:

O 14. april 2024: HRVATINI - ELERJI
O 11. maj 2024: DOMANJŠEVCI - ŠALOVCI
O 23. maj 2024: ZAVRŠKI STOLP
O 6. junij 2024: VSESLOVENSKI INKLUZIJSKI POHOD do planinskega doma Komenda
O 16. junij 2024: POHOD v okviru dneva Slovenskih planincev v Črni na Koroškem
O 22. junij 2024: SVETI TRIJE KRALJI
O 29. junij 2024: PARAFESTIVAL
O 14. september 2024: JELENOV STUDENEC
O 19. september 2024: PEČKE
O 29. september 2024: POHOD IN IZOBRAŽEVANJE - UŠTE
O 5. oktober 2024: KOPITNIK - GORE
O 16. november 2024: LISCA
O 24. november 2024: POHOD IN IZOBRAŽEVANJE - BOČ

Dodatno pa bodo organizirani pohodi SKUPAJ V HRIBE, skupaj jih je 55, in so primerni za izkušene pohodnike.

»Lani smo v Odboru inPlaninec ter Kulturno-prosvetnem in športno rekreativnem društvu (KPŠRD) slepih in slabovidnih "Karel Jeraj" ob podpori številnih prostovoljcev in inPlanincev uspešno sklenili prostovoljski projekt inPlaninci po Slovenski planinski poti,« je povedal Jurček Nowakk Po Slovenski planinski poti so od 8. februarja 2020 do 23. septembra 2023 popeljali več kot sto slepih in slabovidnih planincev, ki so jim planinska doživetja omogočili spremljevalci, ki so svoje delo opravili prostovoljno, teh je bilo kar 176.

Letos se podajajo po Zasavski planinski poti, Pomurski planinski poti in Martinovi poti (Velika evropska kulturna pot sv. Martina Tourskega), Evropske pešpoti E6, ki v Sloveniji vodi od Radelj pri Dravi do Sečovelj, E7, ki v Sloveniji od Robiča do Hodoša in po E12, ki v Sloveniji poteka od Škofij do Sečovelj. Ob tem pa akcijo s podpisom dogovora o sodelovanju podpira tudi Komisija za Evropske pešpoti.

Dom_pod_Jezo__18_
Na sliki pisana druščina inPlanincev,  ki so razporejeni na cesti, spredaj je travnih, za njimi nekaj dreves, v ozadju se dvigujejo gore, arhiv inPlaninec

Najvišje se je lani poleti vzpela pisana skupina inPlanincev s prostovoljci, ki so jih spremljali. Sledili so svojim sanjam in stopali naprej z odločnim korakom, čeprav niso videli poti. Tako se je 19 slepih in slabovidnih, štirje nevrorazlični in gluhi pohodnik, ki so jih spremljali planinski vodniki, alpinisti in drugi spremljevalci, 18. julija 2023 varno povzpelo na Triglav.

Zaradi velikega navdušenja in zanimanja bodo julija 2024 ponovno organizirali vzpon na Triglav, nato pa se bo manjša skupina inPlanincev podala na nov izziv, ki bo meje njihovih zmogljivosti postavil še višje od 2.864 metrov. Povzpeti se želijo na 4.164 metrov visoki zahodni vrh Breithorna, na meji med Italijo in Švico.

Možnosti za organiziran vzpon inPlanincev v osrednjem alpskem masivu, na preko 4.000 metrov nadmorske višine, doslej še bi bilo. Tokrat se odpira prvič, zato so želje in pričakovanja inPlanincev velika. »Najprej smo osvojili Triglav, da smo videli, koliko kdo zmore, da so prostovoljci in inPlaninci dozoreli. Visokogorja ne smemo podcenjevati. Spodbuja nas dejstvo, da je Breithorn razmeroma dostopen, seveda pa brez pripravljenosti, znanja in izkušenj ne gre, zato bomo pohod organizirali za manjšo skupino izkušenih inPlanincev z izkušnjami, ki jih bodo ves čas spremljali in varovali spremljevalci - prostovoljci,« pojasni vodja Odbora inPlaninec Jurček Nowakk.

Vse akcije in pohodi so izvedene s prostovoljnim delo in svoj prispevek so na novinarski konferenci predstavili tudi prostovoljci, ki inPlanince spremljajo na vseh pohodih. »Od prvega pohoda smo spoštovali drug drugega in s tem postali zelo povezani. Veselje pohodnikov, ki jih spremljam je nepopisno. Ponosna sem, da sem v družbi pohodnikov, ki bi sicer mnoge vikende ostali doma,« je o doživetjih na pohodih povedala prostovoljka Alenka Sakelšek.

Odkrivanje plezalnih izzivov za inPlanince
V preteklem letu je pod vodstvom Janeza Tonija uspešno potekal tečaj športnega plezanja za osebe z okvaro sluha, ki za sporazumevanje uporabljajo slovenski znakovni jezik. Udeleženci so bili navdušeni nad pridobljenimi veščinami in nadaljujejo s svojimi plezalnimi podvigi. Kako se je vse skupaj začelo, je navdušeno delil Janez Toni: »Ideja o tečaju športnega plezanja za osebe z okvaro sluha se je pojavila v odročnem okolju, kjer ni signala mobilnih telefonov in edini vir svetlobe ponoči predstavljajo naglavne svetilke in ogenj sredi prostora s šotori. Tam sem spoznal Simono in Igorja Trudna, ki sta gluha. Začel sem razmišljati, zakaj osebe z okvaro sluha ne plezajo.«
To pa ni edina skupina, ki se vzpenja po oprimkih. Otroci iz Centra IRIS se spoznavajo s plezanjem že štiri leta in slepota ni ovira da pridejo na vrh. Vsakič razigrani pridejo na plezališče in uživajo v steni.

Novinarska_inPlaninci_skupaj_v_hribe
Na sliki moški stoji in govori na mikrofon za njim stojijo panoji, na desni strani stoji moški, arhiv inPlaninec

Plezalne izkušnje odrasli plezalci nabirajo v Celju in Ljubljani, kjer strokovni kader razume njihove potrebe ter jih podpira pri njihovem napredku. Veliko je presenečenih nad zmogljivostjo in zavzetostjo plezalcev pri pridobivanju novih veščin. Trudijo se, da bi podobne programe razširili tudi v drugih krajih.

SKUPAJ V HRIBE! Povezovanje med akcijami Odbora inPlaninec
Bogastvo pohodov Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije je v povezovanju in spodbujanju inkluzije celotne družbe in povezovanju različnih kategorij invalidnosti in posebnih potreb. Zato jih povezuje moto Skupaj v hribe! Skupaj v korak stopijo udeleženci akcij Nevrorazlični , Slepi in slabovidni, Gibalno ovirani gore osvajajo, Odločen korak - za slepe in slabovidne ni ovir, Dolgotrajno bolni in inPlaninci z okvaro sluha, ki so inovativno začeli z akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki še vedno povezuje prostovoljce in planince.

Posebni akciji Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije sta:
o Tečaj varne hoje v gorah v zimskih razmerah in
o Tečaj fotografije za inPlaninec z okvaro sluha.

Novinarska_inPlaninci_skupaj_v_hribe___27_
Na sliki ženska drži v rokah mikrofon, moški stoji na desni strani in igra na klaviaturo in poje, v ozadju stojijo panoji, arhiv inPlaninec

Sponzorji poganjajo naše dosežke
Generalni sponzor akcije GOGO 2024 je NiceHash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut. Lek - član skupine Sandoz, pa podpira slepe in slabovidne pri njihovih podvigih.

Martina Golob, direktorica podjetja NjceHash, je poudarila: ''V podjetju NiceHash se zavedamo pomena premikanja meja, tako v tehnološkem kot družbenem smislu. S podporo akciji GOGO in ostalim akcijam Odbora za planinstvo invalidov Planinske zveze Slovenije izražamo našo zavezanost k ustvarjanju bolj vključujočega okolja, kjer so možnosti dostopne vsem, ne glede na morebitne ovire. Ta povezava med tehnološko inovacijo ter družbeno vključenostjo nas navdihuje in spodbuja k nadaljnjemu delu, da ustvarimo boljšo prihodnost za vse.«

Brez podpore ne bi zmogli takšnih vzponov in tako so v Leku, najstarejšemu slovenskemu farmacevtskemu podjetju, članu skupine Sandoz, prepoznali povezavo z inPlanici: »Ponosni smo na partnerstvo s Planinsko zvezo Slovenije in njenim odborom inPlaninec, ki omogoča planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami.

Veže nas skupno poslanstvo; mi premikamo meje za bolnike, vi premikate meje nemogočega. Osvajate najvišje vrhove gora in z jasno začrtanimi cilji premagujete največje ovire, za katere se zdi, da so nepremagljive.«

Krasni ambasadorji in parašportniki
Akcijo GOGO 2024 podpirajo cenjeni in spoštovani ambasadorji Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, , Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Viki Grošelj, Andrej Težak-Tešky, Uroš Bitenc, Brigita Langerholc Žager in Igor Plohl. Akcijo podpirajo tudi parašportniki Nastija Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Blaž Adamlje, Gregor Gračner, Anej Doplihar, Manca Smrekar, Matic Keržan, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik in Nataša Bartol.

 

 


Fotogalerija

 Arhiv odbora inPlaninec

 Arhiv odbora inPlaninec1 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec2 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec3 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec4 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec5 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec6 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec7 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec8 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec9 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec10 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec11 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec12 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec13 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec14 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec15 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec16 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec17 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec18 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec19 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec20 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec21 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec22 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec23 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec24 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec25 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec26 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec27 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec28 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec29 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec30 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec31 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec32 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec33 / 34

 Arhiv odbora inPlaninec34 / 34

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih