torek, 21. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 22. april 2024, ob 12. uri, ogledov: 438

Srečanje vodstva hrvaške in slovenske planinske organizacije

Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V petek, 12. aprila 2024, je v Ogulinu potekalo letno srečanje vodstva Planinske zveze Slovenije in Hrvaške planinske zveze (Hrvatski planinarski savez – HPS). PZS so zastopali predsednik Jože Rovan, podpredsednika Martin Šolar in Jožek Bobovnik ter generalni sekretar Damjan Omerzu, HPS pa predsednik Darko Berljak, podpredsednica Jadranka Čoklica, predsednik Izvršnega odbora Igor Eterović, predsednik Nadzornega odbora Hrvoje Kraljević in glavni tajnik Alan Čaplar.

V pozdravnem govoru predsednika HPS-a Darka Berljaka je bil poudarjen 30. obletnica prvega srečanja vodstva PZS-a in HPS-a, ki je potekalo leta 1994 v Ljubljani. Predsednik PZS-a Jože Rovan se je zahvalil za gostoljubje in poudaril, da je sodelovanje med PZS-om in HPS-om zelo uspešno in ima zelo konkretne rezultate. Na sestanku je bil predstavljen povzetek dela in dosežkov od zadnjega srečanja na Uskovnici, s posebnim poudarkom na obnovi čezmejnih planinskih poti. Ugotovljeno je bilo, da je večina čezmejnih planinskih poti obnovljena in odprta, pri čemer so bila še posebej opazna srečanja ob odprtju obnovljene planinske poti Snježnik - Snežnik 8. 7. 2023 in planinskih poti na Istri 22. 10. 2023, na katerih so sodelovali predstavniki PZS-a in HPS-a. Obnavljajo se tudi poti na Žumberku/Gorjancih, Štajersko-zagorski obhodnici, poti v območju ob reki Muri ter druge. S strani obeh strani je bilo izraženo zadovoljstvo, da je urejanje čezmejnih poti dodatno okrepilo prijateljske vezi med slovenskimi in hrvaškimi planinskimi društvi. Dogovorjeno je bilo, da se sodelovanje redno nadaljuje, in da se v naslednjem obdobju dokonča urejanje preostalih čezmejnih poti.

pzs_srecanje_pzs_hps_2024_arhiv_hps__2_

Na sestanku je bilo tudi razpravljano o zakonski ureditvi upravljanja s planinskimi objekti in izkušnjah z upravljanjem planinskih objektov v Hrvaški in Sloveniji. Z angažmajem HPS-a, ki je vključeval tudi seznanjanje pristojnih ministrstev o izkušnjah z upravljanjem planinskih objektov v Sloveniji, je bila zagotovljena pravna rešitev, s katero so bili prvič kakovostno določeni planinski objekti in njihov varnostni namen, ter s katero se planinskim društvom zagotavlja upravljanje planinskih objektov, ki se nahajajo na državni zemlji, za nedoločen čas in brezplačno, ob obveznosti ministrstva za državno premoženje in javnih zavodov za upravljanje narodnih parkov in parkov narave, da prevzamejo investicijsko vzdrževanje in zavarovanje planinskih objektov. Nekatere od rešitev v hrvaškem zakonodajnem besedilu predstavljajo dober model, ki se lahko uporablja tudi v Sloveniji pri prihodnjih urejanjih upravljanja planinskih objektov.

Predstavniki PZS-a so delili svoje izkušnje z varovanjem planinskih markacij kot intelektualne lastnine, in smiselno je, da se enako pristopi k varovanju planinskih markacij v Hrvaški.

Med drugim so bila na sestanku usklajena stališča o temah prihajajočih glavnih skupščin EUMA-e in BMU-a, ki bosta potekali maja 2024 v Nacionalnem parku Paklenica.

pzs_srecanje_pzs_hps_2024_arhiv_hps__4_

Naslednji dan, 13. aprila 2024, so se predstavniki PZS-a in HPS-a skupaj povzpeli na Klek, v okviru vzpona, ki je bil organiziran ob 150. obletnici organiziranega planinstva na Hrvaškem. V planinskem domu na Kleku so se pogovarjali s pokroviteljem obeležitve 150. obletnice planinstva na Hrvaškem, predsednikom Republike Hrvaške Zoranom Milanovićem, in skupaj opazovali demonstracijo helikopterskega reševanja HGSS. V svojih govorih sta predsednik HPS Darko Berljak in predsednik PZS Jože Rovan poudarila trajno kakovostno sodelovanje hrvaških in slovenskih planincev ter planinskih zvez.

Na vzponu na Klek je sodelovalo skupno približno 2000 ljudi, med njimi tudi več članov PZS, posebej pa je bila opažena udeležba skupine InPlaninec PZS, ki jo sestavljajo planinci s posebnimi potrebami in invalidnostmi.

Zapisal in fotografiral Alan Čaplar

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih