nedelja, 16. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 24. maj 2024, ob 11. uri, ogledov: 240

Poziv za zbiranje predlogov za spremembe statuta PZS 2024

Planinska organizacija | Društva | Splošno | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Statut Planinske zveze Slovenije je temeljni akt organizacije. Temeljita prenova je bila sprejeta leta 2012. Od takrat se je v manjšem delu dopolnil in spremenil leta 2016, 2018 in 2020. Predsedstvo PZS je zbralo pobude in ideje, ki so se v zadnjem obdobju zaznale in jih zbralo v nabor vsebinskih izhodišč za spremembo statuta.

Upravni odbor PZS je na svoji 10 seji 14. 3. 2024 na podlagi 71. člena Statuta PZS začel postopek spremembe statuta PZS s potrditvijo vsebinskih izhodišč in imenoval delovno skupino v sestavi: Jože Bobovnik (podpredsednik PZS), Roman Ponebšek (podpredsednik PZS), Borut Vukovič (vodja Odbora za pravne zadeve PZS), Zdenka Pešec (članica Odbora za pravne zadeve PZS).

Vsa planinska društva in klube, člane PZS in vse komisije PZS pozivamo, da podajo morebitne predloge za spremembe statuta PZS. Predlogi naj bodo jasni in konkretni z zapisom na kateri člen veljavnega statuta se nanašajo z opisom zakaj predlagate spremembo posameznih členov statuta.
Prilagamo vsebinska izhodišča za spremembe statuta PZS, ki jih je doslej zbralo predsedstvo PZS in se lahko tudi do njih opredelite.

Vsebinska izhodišča:
 • Ponovna preučitev ustreznosti pogojev za včlanjevanje novih društev in ukrepi za spodbujanje aktivnega delovanja in vključevanja tudi po včlanitvi.
  Obrazložitev: Stalne dileme ob včlanjevanju novih članov in tudi primeri iz prakse kažejo na to, da nimamo idealno rešenih pogojev za včlanitev in kasnejše delovanje društev in predvsem klubov. Potrebno je najti način kako bomo krepili močna društva in klube, ki bodo pomagala krepiti skupni razvoj planinske organizacije.

 • Umestitev Projekta OSP kot stalni odbor za naravna plezališča.
  Obrazložitev: Delovanje Projekta Obnovimo slovenska plezališča deluje kot samostojen projekt, ki ga je na pobudo in opremljevalcev plezališč vzpostavilo predsedstvo. Namen je zbiranje sredstev in izvajanje vzdrževalnih del. Vsebinsko posega na področje dela KŠP in KA. Pobuda s strani vodstva projekta je, da se formira odbor. S tem se omogoči dolgoročno delovanje in jasno določi razmerja znotraj PZS.

 • Ustanovitev lastne komisije za tekmovalno turno smučanje
  Obrazložitev: V Komisije za gorske športe sta združeni dve disciplini, tekmovano turno smučanje in tekmovano ledno plezanje. Turno smučanje je uvrščeno na ZOI Milano - Cortina leta 2026 in zato se je potem in potencial športa povečal. Podana je pobuda, da se ponovno ustanovi ločena komisija. Predlagamo, da se KGŠ preimenuje v Komisijo za tekmovalno turno smučanje. Disciplina lednega plezanja pa se umesti v področje delovanja Komisije za alpinizem.

 • Podrobnejša ureditev določb o volitvah, kjer so bila v preteklosti različna razumevanja.
  Obrazložitev: Po posvetu z Volilno komisijo PZS.

 • Sklepčnost skupščine in zastopanje na skupščini.
  Obrazložitev: sprejem sprememb, ki bodo uredila vprašanje pooblastil na skupščini in obenem ne bodo ogrožali sklepčnosti.
 • Projektno delo
  Obrazložitev: Izrecno navesti, da P PZS lahko formira projekte oz. imenuje vodje projektov z jasnimi navodili, nalogami in časovnico za izvedbo.

 • Premislek o ponovni preučitvi disciplinskega organa
  Obrazložitev: Disciplinsko razsodišče je bilo ukinjeno leta 2012, saj se je ugotovilo, da ni moglo delovati učinkoviti. Se pa v zadnji letih pojavljajo posamezni primeri, nesporazumi ali težave, kjer je pričakovana reakcija in obravnava s strani PZS, ki pa za to nima namenskega organa, ki bi problematiko lahko obravnaval in do nje sprejel vsaj načelno stališče, tudi če je možnost sankcij omejena.

 • Sklic skupščine 20 dni prej, sedaj 30 dni.
  Obrazložitev: PZS je zavezanec za revizijo in vsi predhodni postopki priprave končnega poročila, internega nadzornega postopka in revizijskega pregleda, sej upravnega odbora ter sklica skupščine, so podvrženi vsakoletnim časovnim pritiskom. To bi delno izboljšali s tem, da bi se rok za objavo gradiv za skupščino skrajšali s sedanjih 30 na npr. 20 dni. Sam termin skupščine bi še vedno napovedali prej (ta je znan praktično pol leta prej). Z razvojem elektronskih komunikacijskih poti bodo društva še vedno pravočasno obveščena o vseh gradivih in imela dovolj časa pa pripravo. Prav tako pa je praktično večina gradiv objavljenih in obravnavanih že na seji UO PZS (in s tem predhodno tudi na sejah MDO PD).


Svoje predloge posredujte na elektronskoi naslov info@pzs.si.

Rok za oddajo predlogov je do 20. junij 2024.

 

Jože Bobovnik,
vodja delovne skupine

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih