sobota, 20. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 8. september 2008, ob 0. uri, ogledov: 1167

BAKLA MIRU IN PRIJATELJSTVA ZAGORELA TUDI NA SLOVENSKIH VRHOVIH

V nedeljo, 24. avgusta, so se končale letošnje Olimpijske igre, ki so se začele v petek, 8. avgusta. Čas med OI je posebni čas, kar so v antičnih časih poimenovali Ekecheiria - je čas premirja, miru, sprave, prijateljstva, ko skupaj zremo naprej, je čas veselja, radosti in teh istih sanj.
Geslo letošnjih OI, ki so 29. OI moderne dobe, je:
"En svet, ene sanje." 

Prav v ta namen - miru, prijateljstva in enih sanj, je osrednji projekt Youth Commission UIAA (Mladinske komisije Mednarodne zveze planinskih in plezalnih organizacij, http://www.theuiaa.org/index.php) mednarodni tabor v Grčiji , ki je potekal od 21. - 28. 8. 2008; 24. avgusta, ob zaključku OI 2008 pa se bodo mladi (16 - 20 let) z vsega sveta z vodniki povzpeli na Mt. Olimp (2917 m). Istočasno so se mladi in malo manj mladi povzpeli na 205 vrhov po Italiji, na 10 vrhov Makedonije, pa tudi na kar nekaj vrhov Južnoafriške republike in Velike Britanije. Na vrhovih je takrat simbolično zagorela bakla v upanju prenašanja sporočila naprej, da se z koncem OI ideja o miru ne konča. Prižgali so jo ob 12. uri po atenskem času, to je ob 11. uri po slovenskem času.

Sporočilo in ideja tega oz. teh dogodkov je: ponesti in počastiti mir, veselje, složnost, medsebojno spoštovanje in prijateljstvo, ki naj preplavijo ves svet, vse narode in vsakega izmed nas.
Pridružili smo se jim tudi v Sloveniji. Nameravali smo se, celo v več skupinah, povzpeti na naš najvišji vrh Triglav, a zaradi neugodnih razmer (sneg) smo si izbrali druge vrhove, nekateri pa so se povzpeli na že prej nameravane vrhove naše domovine.


PD Novo mesto in njihov mladinski odsek se je pod vodstvom Majde Markovič in Martina Luzarja v dvodnevnem pohodu povzpel na Vrh Hribaric (2498 m). Po slabem sobotnem vremenu na poti do Vodnikove koče jih je v nedeljo spremljajo sonce in čudoviti razgledi. Na vrhu so prižgali baklo, razvili slovensko zastavo, njihov mladi udeleženec pa je prebral sporočilo dogodka ter zaključil: »Prižgimo baklo tudi mi in razširimo mir, veselje in prijateljstvo med vse, ponesimo ga tudi v dolino. Sezimo si v roke in sklenimo verigo prijateljstva in miru. Ponesimo, razširimo mir in prijateljstvo v svojem okolju. Potrudimo se, da se bo geslo letošnjih OI ' En svet, ene sanje.' uresničil.« Udeleženci so strnili svoja mnenja in občutke v par misli:

- Več planincev, več prijateljstva.

- Kdor hodi v hribe, je tudi v dolini prijazen.

- Kadar grem za vikend v hribe, sem cel teden bolje razpoložen.

- Super, da ste se spomnili in se vključili v to mednarodno akcijo.

- OI so velika sila, ki širi mir na svetu.

- Več sodelujočih, več seznanjenih z akcijo, večji uspeh v prizadevanjih za mir in prijateljstvo.

- Vesel sem, da sem sodeloval.

******************

PD Mercator se je, skupaj 25 udeležencev, pod vodstvom predsednika Martina Slemenška podal na Mahavšček (2008 m). Prižgali so baklo in vsak še svojo kresnička (prskalico). Martin je sporočil, da so se čutili povezani skupaj z ostalimi po svetu in: »Bilo nas je 25 mladih in manj mladih, toda vsi smo se počutili kot mladi po srcu.«

********************
PD Vuzenica se je pod vodstvom Branka Bricmana v dvodnevnem pohodu Komna-Krn podala na primorskega kralja, na Krn (2245 m). Z 12 udeleženci so se kljub slabši napovedi podali od Savice na Komno, kjer je že pričelo deževati. Močilo jih je vse do Doma pri Krnskih jezerih. Drugi dan so se v soncu dobre volje povzpeli na Krn, kjer so prižgali baklo miru in prijateljstva - oziroma, prižgali so kar dve. »Veseli smo, da smo lahko z majhno pozornostjo, prižigom bakle, sodelovali v tako obširni 'akciji', da lahko prenesemo sporočilo naprej. Če smo tudi mi doprinesli k temu sporočilu ohranjanja miru, smo v upanju razmišljali o velikem miru, ki bi moral zavladati po celem svetu. Mnenje udeležencev pa je bilo: 'Da bi to le pomagalo'. Upajmo da bo! Po slikanju in požirku penine, ki smo jo imeli s sabo, smo se odpravili do koče in naprej na Planino Kuhinja, kjer nas je čakal prevoz. Zadovoljni in utrujeni po lepem izletu smo se še nekaj ur vozili domov, saj smo doma skoraj na drugem koncu Slovenije,« je zapisal vodja pohoda.

********************
Mala Mojstrovka (2332 m) pa je s pogledom na Očaka ravno tako sodelovala v akciji. Nanjo se je povzpela predstavnica MK PZS v YC UIAA s prijatelji (skupaj 6) ter so razvili transparent Svetovni vrh mladih 'Global Youth Summit', slovensko zastavo ter prižgali baklo. Občutek, da smo bili povezani istočasno, istega dne ob isti uri z različnimi vrhovi in prijatelji po svetu, je bil poseben! Hvala Giampaolu Covelliju in Italijanski planinski zvezi (CAI) za idejo, da smo združili gore in prijatelje.

********************
Že 11. maja letos pa je bakla zagorela tudi na Triglavu, v podporo miru in Tibetu, nam je sporočil Klemen Gričar, ki je bil tam s skupino. Prav tako so 8. avgusta prižgali baklo na Centralnem vrhu Breithorna v Švici.

********************
Gore ločujejo pokrajine, a hkrati tako čudovito povezujejo - to so kraji, kjer se ljudje, misli in mir srečujejo. Vemo, kako čudovit je občutek biti v gorah - kjer je vsak vsakemu prijatelj in brat, kjer roka roko drugače stisne, kjer se srečujejo le topli in prijateljski pogledi, kjer vojn in pritiskov ni, kjer roka seže roki v pozdrav. Naj vse to ponesemo tudi v doline!

graphic8_2840
 

O akciji Bakla miru in prijateljstva, 24. 8. 2008, so pisali na spletni strani PZS, Gore...ljudje, Svet je lep, spletni stran revije Svet in ljudje, v tedniku Dolenjski list, sodelovali smo v oddajah in prispevkih na radiu Kranj, radiu Koper, radiu Ognjišče in radiu Univox, prav tako so slike in zapisi na prvi strani Mednarodne zveze planinskih in plezalnih organizacij UIAA (http://www.theuiaa.org/index.php). Objave še sledijo.


Pomagajmo razširiti mir, bratstvo vseh in vsega sveta tudi naprej do vseh vaših planincev, prijateljev. Bodimo glasniki miru, složnosti in prijateljstva vsak dan, ne samo po gorah, temveč tudi v dolinah, v družinah, kraju in svetu.

Zdenka Mihelič,
predstavnica MK PZS v YC UIA


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih