ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 23. oktober 2008, ob 0. uri, ogledov: 28617

Quo - Interaktivna Slovenija

Quo je program za okolje Windows. Vsebuje zemljevide podatke in orodja, s pomočjo katerih načrtujemo izlete v gore, izmenjujemo podatke in podoživljamo izkušnje. Namenjen je vsem, ki jih zanimajo aktivnosti v naravi.

Komisije za planinska pota uporablja program Quo že več kot dve leti. Preizkušenih je bilo nekaj programov in Quo je uspel zadostiti potrebam in zahtevam komisije, kjer so bili pomembni naslednji kriteriji: cena, podpora uporabnikom, uporaba različnih vrst zemljevidov, združevanje podatkov na enem mestu, možnost uporabe GPS naprav za beleženje poteka segmentov markiranih planinskih poti in nadgradnja programa skladno s potrebami komisije.

Quo je bil dan na voljo komisiji za planinska pota brezplačno. Tako je lahko vseh 12 skupin vzdrževalcev podatkov po opravljenem šolanju pričelo z vrisom potekov markiranih segmentov planinskih poti. Skladno s potrebami uporabnikov so bile določene funkcije nadgrajene, razširjen je bil tudi nabor funkcionalnosti za učinkovito delo. Za operativno delo imajo skupine na voljo zemljevide meril 1:250.000, 1:50.000, 1:25.000, 1:5.000, planinske karte različnih meril, digitalni orto-foto in digitalni model reliefa. GPS zajem podatkov skupine izvajajo z napravami Garmin in logerji Globalsat z veliko kapaciteto pomnilnika. Loger je neka vrsta digitalnega tahografa, ki na vsaka 2 metra zabeleži podatek o točki (položaj, višino in čas - približno na 2 do 5 metrov natančno). Tipičen scenarij je tak, da uporabnik loger zjutraj prižge, spravi v nahrbtnik, zvečer pa podatke prenese v Quo in vsebino logerja zbriše. 

Rezultat več kot dveletnega dela skupin je kataster omrežja z 8.500 km markiranimi segmenti planinskih poti. Ne gre za končni izdelek temveč za vpogled v presečno stanje operativnih podatkov. Podatki nastajajo tako, da se v Quo prerisujejo na osnovi ročnih vrisov v zemljevide 1:25000, del omrežja pa je zajet tudi z GPS napravami. Slednje je že postala standardizirana metoda zajema podatkov. Podatki so dobra osnovo za vse, ki poznajo kakšen del naše dežele »v nulo« in lahko pripomorejo k stalnem izboljševanju podatkov. Tudi temu je namenjen Quo. Na spletnih straneh PZS si uporabniki lahko ogledajo potek omrežja segmentov. Omrežje je na voljo tudi v programu Quo. Uporabniki lahko v Quo projekt dodajajo manjkajoče ali napačno vrisane segmente. Spremembe postanejo vidne, ko jih pregleda in odobri glavni nadzornik. Seveda nadzornik ni nek vsevedec, ki pozna vse poti in steze temveč oseba, ki skrbi za sinhronizirano delo skupin. Na ta način se kakovost podatkov stalno izboljšuje. Velja povedati, da so bili tako pridobljeni podatki že nekajkrat uporabljeni za izdelavo planinskih zemljevidov. Kakovost zarisa planinskih poti je tako pomembno izboljšana.


Quo je celovito orodje z zemljevidi, ki nudi vse, kar pohodnik potrebuje za načrtovanje podvigov. Izbor zemljevidov je pester. Orodja za delo pa še bolj. Quo za tudi tiskati. Tisk je omejen na velikost formata A4, število listov pa ni omejeno. Na voljo je Quo Mobile, program, ki deluje na dlančnikih in mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Windows Mobile 5 in 6. Izbor tovrstnih naprav je pester in vsak dan večji, saj je omenjeni operacijski sistem eden od standardov s sodobni mobilni telefoniji.


Osnovna različica programa Quo je brezplačna. Tako lahko vsakdo, ki ga program zanima, s spletne strani http://www.kje.si/ naloži brezplačno verzijo. V brezplačni verziji so na voljo zemljevidi 1:1000.000 in 1:250.000. Dovolj, da lahko preizkusimo delovanje vseh njegovih funkcij. Nekatere sicer delujejo v omejenem obsegu, vendar je to dovolj, da lahko Quo dodobra spoznamo. Brezplačna verzija vsebuje tudi program Quo Mobile. Tisti, ki so vešči dela s programom Ozi, pa lahko tudi v brezplačni verziji uporabijo svoje zemljevide.


Quo programu se pozna, da je že dve leti prisoten na angleškem tržišču. Angleži imajo močno razvit čut za varnost in Quo vsebuje orodje, s pomočjo katerega naredimo tako imenovano »Poročilo o poti«. V Angliji je namreč običaj, da pohodnik pred pohodom izdela načrt poti in ga potem pusti doma v natisnjeni obliki, ga pošlje znancu, policiji, ali pa pusti zataknjenega za vetrobranskim steklom v avtomobilu. Seveda pa pot ne pomeni samo zaporedje točk z večjo ali manjšo višinsko razliko. Pomembne so tudi okoliščine, pod katerimi se bomo poti lotili. Quo nam tu zares nudi veliko. Vsebuje Naismithovo pravilo (Škotski planinec William Wilson Naismith) ki pove, koliko časa bomo potrebovali za začrtano pot. Dodana ji je še Tranterjeva korekcija, ki upošteva okoliščine in stanje fizične pripravljenosti pohodnika. Fizična pripravljenost je izražena v številu minut, ki jih planinec potrebuje, da prehodi pot dolgo 800 m in se pri tem vzpne za 300 metrov. 15 minut pomeni, da je planinec v zelo dobri fizični kondiciji, 50 minut pa je znak da je bolje, da ostane doma in počasi nabira kondicijo. Kot končni rezultat, ob upoštevanju Tranterjeve korekcije v programu Quo, je podatek o tem, ali smo za neko začrtano pot sploh pripravljeni. 

Naismithovem pravilu je dodano tudi Quo pravilo. Pri tem pravilu uporabnik v preglednico vpiše hitrost gibanja glede na naklon. Tak način je primeren tudi za gorske kolesarje. Vsak uporabnik pa lahko shrani nastavitve pod svojim imenom. Tako lahko celotna družina s pomočjo programa Quo določi svoje sposobnosti. Izvedba planinskega pohoda, ki si ga je zamislil očka, se lahko tako po analizi konča veliko prej, kot je bilo prvotno zamišljeno.

graphic1_1099
Slika 1. Test fizične pripravljenosti lahko naredimo na Šmarni gori. S programom Quo pa lahko poiščemo tudi druge primerne terene.

Quo se zna »pogovarjati« z GPS napravami Gramin in Magellan. Zadošča, da GPS sprejemnik povežemo z računalnikom in prenos podatkov lahko steče v obeh smereh. Quo prav tako pozna več kot 100 različnih formatov za podatke. Med njimi tudi Google Earth in Ozi. To pomeni, da lahko v Quo prenesemo vse računalniške zapise o poteh. Ne glede na to, kateri program smo uporabljali do sedaj. Seveda velja tudi obratno. Iz programa Quo lahko izvozimo podatke v več kot 100 različnih formatov.

garmin_priklop_1840

Slika 2. Sodoben GPS sprejemnik Garmin Colorado priključen na Quo program.

Srce programa Quo predstavlja projekt. Projekt je Quo datoteka s končnico QU2. Po logiki delovanja je podobna datotekam DOC (Word). Vanjo spravimo vse, kar v programu počnemo.

po_medvedovih_stopinjah_1280
Slika 3. Prikaz vsebine projekta, ko smo na Notranjskem obiskali medvedov brlog. Slika prikazuje točko, v kateri je bil medo posnet. Takole v živo.
 

S programom Quo lahko rišemo poti (route), sledi (track), segmente (segments) in skupine točk (waypoints), in področja (area). Osnoven element je točka, ki je gradnik vseh ostalih Quo objektov. V projektu lahko vsakemu objektu dodamo poljubne vsebine. Vsebina je lahko poljubna datoteka. Tako lahko na primer točke naše poti opremimo s fotografijami in zvoki. Quo vsebine potem zapiše v datoteko. Kot smo navajeni urejati datoteke Word, urejamo tudi datoteke Quo.

3dslika_1059
Slika 4. Prikaz področja z vrisanimi segmenti v načinu 3D.


Quo je dragoceno orodje za planinca, če mu delo z računalnikom ni tuje. Omrežje markiranih segmentov planinskih poti se stalno dopolnjuje in izboljšuje. Posodobitve podatkov bodo na spletu in v programu Quo na voljo tipično dvakrat letno. V pripravi je izdelava planinskih obhodnic. Gre za združevanje obstoječih segmentov v obhodnice in opremljanje posameznih značilnih točk s slikami, dodatnimi opisi,.. Kmalu bodo na voljo tudi topografski zemljevidi avstrijske Štajerske in Koroške. Quo je orodje ki vzpodbuja ustvarjalnost in povezuje interese ljubiteljev gora in narave nasploh.

Quo - pdf format


Komentarji

Prikaži vse komentarje (18)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih