četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 27. oktober 2008, ob 0. uri, ogledov: 1691

Bilten e Natura 2000, št. 89 / oktober 2008

SLOVENIJA

Predsednik republike o ohranjanju biološke raznovrstnosti in ekosistemov

Pokrovitelj dvodnevnega mednarodnega posveta Ekosistemi - povezanost živih sistemov Predsednik republike dr. Danilo Türk je v svojem nagovoru je dejal, da je človeštvo v zadnjih 200 letih pohlepno in lahkomiselno poseglo v kapital narave in spregledalo, da na ta način posega v naravne procese in v ekosisteme, ki so vir biološkega materiala, hrane in surovin, hkrati pa zagotavljajo možnosti za rekreacijo in estetske užitke. Narava je bogastvo, v katerega smo posegli, ne da bi plačali pravo ceno za usluge narave in planet se na naše ravnanje odziva, je dodal. Več.

Nagrada Prizma Komunikacijski podpori Nature 20000

Slovensko društvo za odnose z javnostmi je na 12. Slovenski konferenci za odnose z javnostmi  najboljšim komunikacijskim programom podelilo nagrade Prizma. V kategoriji Programi v javnem - neprofitnem sektorju je nagrado prejela agencija Pristop za projekt Komunikacijska podpora Naturi 2000. Naročnik projekta je bilo Ministrstvo za okolje in prostor, pretežno je bil financiran s sredstvi Evropske komisije, programa Prehodni vir. Več o projektu.

O delavnici za prijavitelje LIFE+

V letošnjem letu je Evropska komisija v septembru in oktobru organizirala enotne predstavitvene delavnice o programu LIFE+ po vseh 27 državah EU. V Sloveniji je delavnico izvedel OIKOS. Udeleženci so postavili kar precej vprašanj, ki so jih posredovali Evropski komisiji. Odgovori nanje in tudi na vprašanja iz drugih držav so dostopni na spletni strani LIFE+. Več o delavnici.

Odprli promocijski center projekta Biomura

V Murski Soboti je bila 19. septembra 2008 otvoritev regijskega promocijskega centra projekta Biomura »Varstvo biodiverzitete reke Mure v Sloveniji« . Regionalna razvojna agencija Mura (RRA Mura) je partner pri projektu Biomura. Na sedežu RRA Mura so odprli promocijski center, ki je namenjen promociji in informiranju o projektu, na voljo so tudi informacije o Naturi 2000.  Več.

Živo jamsko  bogastvo

V zadnjem času jamarji  opažajo v jamah povečanje števila talnih pasti, ki so predvsem tujega  izvora, pojavljajo pa se tudi  poškodovanje jamskega inventarja -  predvsem sige, kjer nabiralci iščejo  hrošče v razpokah in sedimentov, v  katere vkopavajo pasti. Zato je  med raziskovalci jamskih živali in  jamarji nujno vzpostaviti dogovor o  enotnem označevanju pasti, ki bo  omogoča hitro identifikacijo  raziskovalca, ter najširšemu krogu jamarjev  tako omogočiti nadzor.

Zato  je Društvo za raziskovanje jam Ljubljana  skupaj s sodelavci iz Notranjskega muzeja v Postojni, Jamarskega  kluba  Črni galeb iz Prebolda in Agencije RS za okolje ter s podporo  Ministrstva  za okolje in prostor in Urada Vlade RS za komuniciranje v okviru  programa  Slovenija doma v Evropi pripravilo zloženko Živo jamsko bogastvo ter  serijo štirih predavanj na to temo. Vabimo vas da se udeležite  katerega  od predavanj v vaši bližini: petek 24.10. 2004; Prebold, ob 19:00 v   prostorih JK Črni galeb (graščina v Preboldu), predstavlja Andrej   Kapla; petek 24.10. 2004; Novo mesto, ob 19:30 v prostorih Jamarskega kluba Novo mesto (Seidlova 29, Novo mesto), predstavlja Primož Presetnik; torek 28.10.2008; Cerknica ob 19:00 v prostorih knjižnice, predstavlja Slavko Polak in torek 28.10.2008; Ljubljana ob 19:00 v prostorih Bioškega središča (Večna pot 111, Ljubljana - nasproti ZOO), predstavlja Andrej Kapla.

V Ljubljani prebivajo tudi drevesa in netopirji

V soboto, 18. oktobra 2008 so na Petkovškovem nabrežju v Ljubljani meščanom in obiskovalcem Ljubljane na delavnici povedali, kakšen pomen ima drevje in grmovje v mestu tako za ljudi kot za živali. Dr. Lena Marion iz podjetja Tisa je predstavila kako se ureja drevnina v Ljubljani in tudi zakaj je potrebno nekatera drevesa odstraniti. Člani društva pa so meščane seznanili, da v starih drevesih z odprtinami lahko živijo tudi netopirji. Včasih je staro drevo  z duplinami in špranjami lahko nevarno za okolico in je njegova odstranitev neizbežna. Zato so na delavnici izdelali tudi nadomestna zatočišča za netopirje - netopirnice. S pomočjo meščanov Ljubljane in tudi turistov so v treh urah izdelali 11 lesenih netopirnic, ki jih bodo namestili v Ljubljani in tako netopirjem ponudili dodatno domovanje.

Delavnico so pripravili člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev in podjetje Tisa d.o.o., sofinancirala pa jo je Mestna občina Ljubljana.

Alenka Petrinjak (netopirji(at)guest.arnes.si),  Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev http://www.sdpvn-drustvo.si/

Predstavnici Evropske komisije obiskali Notranjski regijski park

Notranjski regijski park so septembra 2008 obiskali predstavnici Evropske komisije za nadzor napredka pri projektu LIFE Presihajoče Cerkniško jezero  in zunanji ocenjevalec projektov LIFE v Sloveniji. Predstavnici komisije sta pregledali vso projektno dokumentacijo in opravili finančni nadzor. Ugotovili sta, da Notranjski regijski park korektno izvaja vse načrtovane aktivnosti in da vse akcije potekajo v skladu s terminskim načrtom. Pohvalili sta delo zaposlenih ter izrazili navdušenje nad lepotami in ohranjenostjo narave Notranjskega regijskega parka in Cerkniškega jezera. Več.

Zelena luč za podaljšanje projekta LIFE o ohranjanju vidre

Projekt LIFE III - NATURA o ohranjanju vidre na Goričkem, ki se po načrtu izteka s koncem oktobra 2008, bo dobil drugačen epilog. Evropska komisija je po temeljiti presoji argumentov namreč dovolila podaljšanje projekta za pol leta. Razlog za podaljšanje je predvsem pridobivanje projektne dokumentacije za gradnjo vidrinega informacijskega centra v Križevcih, za katerega je temeljni kamen že položen. Več.
Marjana Hönigsfeld Adamič (marjana.lutra(at)siol.net)

Krajinski park Kolpa tudi letos na sejmu Narava zdravje

Od 2. do 5. oktobra je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal sejem Narava zdravje, letošnji moto je bil Ohranimo zemljo. Posebna novost je bila skupinska predstavitev slovenskih naravnih parkov.  Na skupni stojnici so se predstavili slovenski naravni parki, vsak dan pa je bil dan poudarek dvema parkoma. Krajinski park Kolpa je promoviral tudi KP Lahinja in turistično ponudbo celotne Bele krajine.
Boris Grabrijan (boris.grabrijan(at)kp-kolpa.si)

Tretje srečanje mikologov na Goričkem

Javni zavod Krajinski park Goričko je v sodelovanju z Inštitutom za sistematiko višjih gliv prejšnji teden že 3. organiziral mednarodno srečanje mikologov, ki so se ga tokrat udeležili vidni strokovnjaki iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije.. V okviru srečanja so imeli tudi strokovni posvet na temo Nabiranje užitnih gob in načrt upravljanja KP Goričko. Utrinki iz srečanja.

V povezavi s srečanjem je bil v soboto na grajskem dvorišču 3. jesenski bazar, na katerem so se predstavili ponudniki iz Goričkega. Za otroke so v sodelovanju z Zavodom za razvoj vrednot - VISTA, organizirali doživljajsko vodenje za otroke na temo življenja v gozdu in odnosa odrasli do njega pod naslovom: Veliki nemarni škornji. Več.

Najdi svoje mesto pod študentskim soncem

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je sredi oktobra 2008 odvijala deveta Študentska arena, sejemska prireditev, namenjena mladim. Ministrstvo za okolje in prostor je na Študentski areni sodelovalo skupaj z nevladnimi organizacijami: Focusom, Umanotero, Morigenosom, Slovenskim e-forumom,  Društvom za preučevanje in varovanje netopirjev ter Društvom za gojenje in proučevanje plazilcev in dvoživk. Več.

Cvetrnica nova podoba v Posavju

V projektu Naravne vrednote Posavja v turistični ponudbi so sredi oktobra prvič predstavili celostno grafično podobo in destinacijski rezervacijski sistem. Osnova celostne grafične podobe je cvetrnica, ki se navezuje na naravne vrednote Posavja, cvetni listi pa po obliki spominjajo tudi na vetrnico, kar nakazuje tudi na energetsko usmerjenost regije.

V začetku decembra se pričenja tečaj za turistične vodnike za pridobitev nacionalne licence, sledila bodo še modularna izobraževanja s področij posavskih naravnih vrednot,  kulturne dediščine, pešpoti, vodenja po energijskih točkah, kulinarike, trženja. Vsa izobraževanja bodo namenjena vodnikom, animatorjem, ponudnikom in informatorjem.
Informacije: mag. Morana Polovič (Morana.Polovic(at)rra-posavje.si)

Krilca za naravo

Tudi letos sta med darili, zbranimi v katalogu Krilca, dve s področja ohranjanja narave. Če izberete Čarobne krošnje, v sodelovanju s Savinjskim gozdarskim društvom Nazarje  pomagate saditi redke drevesne vrste, s tem povečujete pestrost gozdov in polj ter tako ščitite naravne sisteme in značilno slovensko krajino. Drugo darilo, Pesem delfina je način, s katerim - v sodelovanju z društvom Morigenos - naredite naše morje bolj naklonjeno obiskom velike pliskavke.

EVROPSKA UNIJA, DRUGE ČLANICE IN KANDIDATKE

Nov razpis Interreg

Evropska komisija vabi k prijavam na razpis iz programa Interreg, ki omogoča financiranje izmenjave in prenosa izkušenj, tudi na področju biotske raznovrstnosti. Razpis bo odprt od 27. oktobra 2008 do 30. januarja 2009. Več.

Evropa v zavarovanih območjih izgublja biotsko raznovrstnost

Evropska okoljska agencija ugotavlja, da evriopskim zavarovanim območjem ne uspeva zavarovati ranljivih vrst in habitatov. Varnih je manj kot polovica vrst in habitatov, zavarovanih z evropskimi ali državnimi predpisi. Ustvarjanje novih zavarovanih območij ne prinaša rešitve, saj biotska raznovrstnost nazaduje že v obstoječih območjih, pravijo na okoljski agenciji. Pozivajo k večjemu poudarku na upravljanju območij. Več.

Romunijo opozorili zaradi predpisov o pticah

Evropska komisija je Romuniji poslala zadnje opozorilo, naj izvaja direktivo o pticah. Po prvem opozorilu, poslanem lani, je Bukarešta sicer naredila nekaj napredka, vendar še vedno ni določila dovolj območij.
Komisija pa je ustavila postopek proti Finski, saj so tu po sodbi sodišča pokazali zadosten napredek. Več.

Portugalska decentralizira varstvo narave

Novi predpisi lokalnim skupnostim omogočajo, da ukinejo državne ekološke rezervate za potrebe stanovanjske gradnje, gospodarskih ali infrastrukturnih potreb. Nova ureditev ne zadeva območij Nature 2000. Kritiki te ureditve opozarjajo, da so občinski sveti odvisni od novih gradenj, zato taki ureditvi nasprotujejo.

Srečanje direktorjev za naravo

V Chambordu v Franciji je bilo konec septembra redno srečanje direktorjev za naravo, ki ga je organiziralo francosko ministrstvo za ekologijo v sodelovanju z Evropsko komisijo. O morskih območjih Nature 2000 so sprejemali zaključke, razpravljali pa so o klimatskih spremembah v povezavi z Naturo 2000 ter o skladnosti in povezljivosti omrežja Natura 2000.

Hrvaška krepi priprave na Naturo 2000

V sosednji državi poteka Phare projekt Institucionalna krepitev in izvajanje Nature 2000 na Hrvaškem. V usposabljanjih je sodeloval tudi ekspert iz Slovenije, Peter Skoberne. Več o projektu (v angleškem jeziku). Zgibanka.

BRANJE

Samo Narava

Pri založbi Modrijan je izšla knjiga Samo Narava, avtorja Davorina Tometa, raziskovalca na Nacionalnem inštitutu za biologijo. V knjigi je 17 prispevkov, ki na razumljiv in lahkoten način opisujejo manj znane zanimivosti iz narave, odkritja iz področja ekologije, vlogo zavarovanih območij v sodobnem svetu, tudi Natura 2000 območij. Knjiga je opremljena s celostranskimi fotografijami iz narave. Več.

Prezrta grožnja

V sklopu projekta Invazivne tujerodne vrste - prezrta grožnja (Projekt Thuja) je nastala bogata spletna stran http://www.tujerodne-vrste.info/. Projekt izvajajo štiri nevladne partnerske organizacije: Zavod Symbiosis, Botanično društvo Slovenije, Turistično društvo Boštanj in Društvo osveščenih akvaristov in vivaristov Akvaviva. Partnerji si skozi različne aktivnosti, ki bodo potekale do decembra 2009, prizadevajo za ozaveščanje prebivalcev o nevarnostih in problemih, ki jih prinašajo tujerodne vrste.

Predlogi con habitatov vrst in habitatnih tipov v območjih Natura 2000

Cone habitatov vrst in habitatnih tipov so grafično opredeljeni deli območij Natura 2000, na katerih se nahajajo habitati kvalifikacijskih vrst ter površine habitatnih tipov. Na povezavi cone  vrst in habitatnih tipov  so ESRI *.shp datoteke con, ki sta jih - kot predlog - pripravila Zavod RS za varstvo narave (ZRSVN) in Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Več.

Tri poročila

Agencija RS za okolje je izdala Poročilo o poskusih tihotapljenja prosto živečih ptic v Republiko Slovenijo (pdf).

Nacionalno poročilo za leto 2007, ki ga je Slovenija pripravila na podlagi Ramsarske konvencije, je objavljeno na spletu (pdf, 25 strani).

Gozdarski inštitut Slovenije (GIS) s sodelovanjem Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je zaključil CRP projekt Razvoj medmrežne različice sistema beleženja in kartiranja gliv Slovenije: Boletus informaticus.NET (V1-0295). Zaključno poročilo s prilogami od 1 do 5 je na spletu (pdf, 27 strani)

N-Vestnik

Tretjo letošnjo številko internega glasila Zavoda RS za varstvo narave N-Vestnik si lahko preberete na spletu.

Nove smernice za uporabo IUCN kategorij

Guidelines for Applying Protected Area Management Categories (pdf. 106 strani).

Svet ptic

Oktobrska številka revije Svet ptic prinaša obširen poljudni članek Borisa Kryštufka o polhu. Petra Vrh Vrezec piše o lesni sovi, Anže Kacin o divjem petelinu. Andrej Hudoklin opisuje varstvo gnezda belorepca, Ana Černic pa deželni naravni rezervat Doberdobsko in Prelosno jezero.

Ekoremediacije - monografija in plakat

Izšla je monografija Danijela Vrhovška in Ane Vovk Korže: Ekoremediacije kanaliziranih vodotokov. Naročila: 03 4244 601 ali alenka(at)ertc.si.

Ekoremediacijski tehnološki center - ERTC je v  sodelovanju z Uradom za komuniciranje RS ter Ministrstvom za okolje in prostor izdal izobraževalno-informacijski plakat z naslovom Ekoremediacije v boju proti podnebnim spremembam, ki opozarja in osvešča o ukrepih, ki vodijo v smeri premišljenega in odgovornega upravljanja z vodnimi in obvodnimi ekosistemi ter predstavljajo preventivno vlogo pri  zmanjševanju  in preprečevanju negativnih vplivov podnebnih sprememb  na okolje.

NAPOVEDNIK

29. oktober: predavanje Plazilci Kranja in okolice, ob 18. uri v prostorih Mestne občine Kranj, Slovenski trg 1, Kranj (dvorana 14). Organizira Societas herpetologica slovenica - drustvo za preucevanje dvozivk in plazilcev vas v okviru projekta "Plazilci Slovenije - jih poznamo?"

29-30 oktober: simpozij Biodiversity of surface waters, floodplains and groundwater, Bonn, Nemčija. Organizirata Bundesamt fuer Naturschutz in UmweltBundesAmt. Program. Registracija.

11. november: posvet Upravljanje območij Natura 2000 v Sloveniji, na Dunajski 22 v Ljubljani. Organizira: Zavod RS za varstvo narave. Prijave do 5. novembra na tel: 01/2309-500 ali na e-pošto: mateja.nose-marolt(at)zrsvn.si. Več.

12. november: predavanje Netopirji Radenskega polja, ob 18. uri v galeriji Grad Boštanj (Veliko Mlačevo, Grosuplje). Predaval bo Primož Presetnik iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Organizator: CENTER Grajski vrt Boštanj (telefon 040 655 796 ali info(at)grajski-vrt.si).

12-14 november: seminar Delovna mesta za naravo / Jobs for Nature, Lyon, Francija. Več.

13. november: predavanji Geološki zakladi Krajinskega parka Goričko, predava mag. Mojca Bedjanič, in Goričko se predstavlja, predava Stanka Dešnik; ob 18. uri

15-17 november: svetovna konferenca o morski biotski raznovrstnosti / World Conference on Marine Biodiversity, Valencia, Španija. Organizira: CSIC-UIB. Več.

25-28 november: konferenca Littoral 2008 - obala se spreminja / Littoral 2008 - a Changing Coast, Benetke, Italija. Obravnavali bodo tudi Naturo 2000. Več.

NARAVA NA KRATKO

Objavljena sprememba uredbe - zavarovane živalske vrste

V Uradnem listu RS 96/2008 je bila objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah .

Imenovanje v.d. direktorja Javnega zavoda Krajinski park Strunjan

Vlada RS je za vršilca dolžnosti direktorja Javnega zavoda Krajinski park Strunjan imenovala mag. Marka Starmana, univ. dipl. pravnika, za čas do imenovanja direktorja, vendar največ za dobo 6 mesecev.

Če želite zanimivosti o vašem delu v zvezi z Naturo 2000 sporočiti tudi drugim, nam jih pošljite in objavili jih bomo. Prispevke naslovite urednici e-biltena (breda.ogorelec(at)gov.si). Če eNature ne želite prejemati, pišite na isti naslov.

Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48, 1000, Ljubljana. Telefon: (01) 478 7400, telefaks: (01) 478 309 4593, spletna stran: http://www.natura2000.gov.si/, neposredna povezava na arhiv eNature arhiv eNature do številke 75arhiv od 76 dalje.  


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih