četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 17. december 2008, ob 0. uri, ogledov: 1301

Bilten e Natura 2000, št. 91 / december 2008

SLOVENIJA


Sanacija na Debelem rtiču


Zavod RS za varstvo narave OE Piran je s finančno pomočjo Kneževine Monako izvedel sanacijo erozijskih jarkov na območju klifa na Debelem rtiču. Klif je območje Nature 2000. Več.

Poplave na solinah


Poplave v začetku decembra so prizadele dve območji Nature 2000 na obali: Sečoveljske soline in Strunjanske soline. V odpravo se vključuje tudi Ministrstvo za okolje in prostor. Več.

Podelili nagrade za fotografije


S podelitvijo nagrad avtorjem najboljših fotografij se je novembra 2008 zaključil foto natečaj na temo Naše reke in potoki, ki ga je razpisal Dolenjski list na pobudo novomeške enote Zavoda RS za varstvo narave. Več in izbor nagrajenih fotografij.

Objavljen razpis za sofinanciranje LIFE+ 08


Ministrstvo za okolje in prostor je v petek, 28. novembra, v Uradnem listu RS št. 112 objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov s programskega področja LIFE+ 08. Rok za prijavo je bil 10. december 2008. Več.

EVROPSKA UNIJA, DRUGE ČLANICE IN KANDIDATKE


Omrežje Nature 2000 zopet večje


S potrditvijo novega seznama se je mreža območij Natura 2000 v Evropi povečala za 769 območij s površino 95.522 km2, kar je skoraj petkratna površina Slovenije. Komisija je na seznam dodala predloge Romunije (316 območij) in Bolgarije (252 območij) ter dodatne predloge Poljske (177) in Velike Britanije (3). Več.

Postopki Evropske komisije proti članicam


Evropska komisija je Bolgariji poslala prvo opozorilo zaradi kršitve direktive o pticah na območju Kaliarke, kjer načrtujejo vetrne elektrarne. Več.

Španija je prejela zadnje opozorilo pred tožbo zaradi odprtih kopov v območju Nature 2000, kjer živita rjavi medved in divji petelin. Po terenskem ogledu je komisija mnenja, da bi rudarstvo lahko negativno vplivalo na habitate obeh kritično ogroženih vrst. Več.

Postopke proti Portugalski (ptice) in Veliki Britaniji (barja in ribe) je komisija končala, saj sta državi ustrezno zagotovile njihovo ohranjanje z določitvijo novih območij Nature 2000. Več.

Razpis za komunikacijo biotske raznovrstnosti


Evropska komisija je objavila razpis za kampanjo o biotski raznovrstnosti, ki vsebuje tudi pripravo komunikacijske strategije, usmerjene na nove države članice, in grafično podobo. Vrednost projekta je 760.000 evrov, rok za prijave je 2. februar 2009.

EU na poti k strategiji za invazivne vrste


Decembra je Evropska komisija sprejela sporočilo na temo invazivnih vrst. V njem so predstavili velikost problema ter pomanjkljivosti v zakonodaji in organiziranosti v EU. Predstavili so štiri možne politike, ki bi jih v EU lahko uporabili pri ravnanju z invazivnimi vrstami. Na podlagi razprave o sporočilu v Svetu in Evropskem parlamentu bo Komisija predvidoma že v letu 2010 izdelala Strategijo EU za invazivne vrste. Več.

BRANJE


Ponatis operativnega programa


Ministrstvo za okolje je ponatisnilo slovensko in angleško izdajo Programa upravljanja območij Nature 2000. Kontakt za dodatne izvode: breda.ogorelec(at)gov.si.

O upravljanju podzemne biotske raznovrstnosti


Predavanje dr. Antona Branclja: Upravljanje podzemne biotske raznovrstnosti / Management of Groundwater Biodiversity, ki ga je predstavil na delavnici Skupno upravljanje podzemnih voda, 2-4 december 2008 v Postojni, je na voljo tudi na spletu.

Knjižici v pomoč netopirjem


Sekretariat Sporazuma o ohranjanju evropskih netopirjev (EUROBATS) je izdal knjižico Smernice za upoštevanje netopirjev pri projektih vetrnih elektrarn (Guidelines for conservation in wind farm projects). V isti seriji je izšel tudi priročnik Varovanje in upravljanje podzemnih objektov za netopirje (Protecting and managing underground sites for bats).

O invazivki rdečevratki


V 4. številki Proteusa je objavljen članek Želva rdečevratka (Trachemys scriptaelegans) - v naravi tujerodna invazivna vrsta (Barbara Pleteršek, Nataša Fideršek, Alenka Dovč, Urška Mavri, Renata Lindtner Knific, Ksenija Vlahović). http://www.proteus.si/?q=node/180

Nova številka Varstva narave


V 21. številki revije Varstvo narave je izšel tudi članek Rajka Kneza: Uporaba in učinkovanje direktiv s področja varstva okolja v upravnih in sodnih postopkih.

Novo iz Notranjskega regijskega parka


Izšla je četrta številka Novic Notranjskega regijskega parka. Posvečena je zlasti predstavitvi rastlin, ki uspevajo na območju Cerkniškega jezera, predstavljen je letošnji raziskovalni tabor Notranjskega regijskega parka "Rakov Škocjan 2008", opisani pa so tudi pretekli posegi pri Veliki in Mali Karlovici.

Zaključki raziskave o zavarovanih območjih


Filozofska fakulteta je na spletu objavila zaključno poročilo projekta: Trajnostni razvoj varovanih območij - celostni pristop in aktivna vloga države, ki ga je vodil Dušan Plut (189 strani).

Life in evropska travišča


Izšla je brošura z izborom evropskih LIFE projektov, ki so bili osredotočeni na travišča. Med njimi sta tudi dva projekta iz Slovenije (Kraški rob, kosec).
Publikacija (56 strani)

Predstavitve dobrih praks


Primeri dobrih praks iz LIFE projektov, ki so bile predstavljeni na konferenci »Varovanje evropske narave: kaj smo se naučili iz programa LIFE« novembra 2008, so na volju na spletu. Med njimi žal ni nobenega iz Slovenije.

Dvoživke žrtve pesticidov


Raziskava je pokazala, da zaradi součinkovanja med fosfati in herbicidi prihaja do povišane smrtnosti dvoživk. Več.

NARAVA NA KRATKO


Zasedal stalni odbor Bernske konvencije


Kot možna dosjeja, ki ju bi odbor utegnil obravnavati v prihodnosti, sta širjenje invazivne sive veverice v Italiji proti Alpam, kar povzroča skrb tudi v Švici. Glede vetrnih elektrarn na norveškem otočju Smoela pa so se odločili za terenski ekspertni pregled stanja. Predstavnik Slovenije na 28. zasedanju je bil peter.skoberne(at)gov.si.

Poslovno načrtovanje v zavarovanih območjih


Delavnice na otoku Vilm v Nemčiji, na kateri so tečajniki spoznavali korake potrebne za pripravo uspešnega poslovnega načrta, so se udeležili Katarina Zeiler-Groznik (Ministrstvo za okolje in prostor), Andrej Sovinc (Krajinski park Sečoveljske soline) in Boris Grabrijan (Krajinski park Kolpa).

Uredba za Ljubljansko barje objavljena


Uredba o krajinskem parku Ljubljansko barje objavljena v Uradnem listu RS št. 112/2008.

Če želite zanimivosti o vašem delu v zvezi z Naturo 2000 sporočiti tudi drugim, nam jih pošljite in objavili jih bomo. Prispevke naslovite urednici e-biltena (breda.ogorelec(at)gov.si). Če eNature ne želite prejemati, pišite na isti naslov.

Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48, 1000, Ljubljana. Telefon: (01) 478 7400, telefaks: (01) 478 309 4593, spletna stran: http://www.natura2000.gov.si/, neposredna povezava na arhiv eNature do številke 75, arhiv od 76 dalje.


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih