sobota, 20. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 9. februar 2009, ob 0. uri, ogledov: 1285

Letna poročila društev za leto 2008

ZAVEZANCI ZA SESTAVITEV LETNEGA POROČILA

Zavezanci za sestavitev letnih poročil društev so vsa društva, ustanovljena po zakonu o društvih  in v skladu z računovodskim standardom SRS 33.


SESTAVNI DELI LETNEGA POROČILA  ZA AJPES


V skladu s 26. členom zakona o društvih mora društvo za poslovno leto, ki je enako koledarskemu, sestaviti letno poročilo, ki obsega:

 • bilanco stanja (izkaz stanja sredstev in obveznosti do njihovih virov),
 • izkaz poslovnega izida (izkaz stroškov, donosov, prihodkov in presežke prihodkov ali
  odhodkov s pojasnili)
 • prilogo k izkazu poslovnega izida, ki izkazuje obseg pridobitne dejavnosti
  društva v obračunskem obdobju s pojasnili
 • poročilo o svojem poslovanju (se oddaja že tretje leto v opisni obliki)
 • revizorjevo oceno, če je društvo zavezano k reviziji (oddajo samo tista društva, ki
 • imajo preko 835.000 € letnih prihodkov).
 • Društvo naj bo pri sestavljanju izkaza uspeha pozorno na prihodke in oblikovanje kratkoročnih pasivnih (BS AOP031) in dolgoročnih pasivnih časovnih razmejitev (BS AOP021). Gre za odložene prihodke, ki bodo v krajšem oz. daljšem časovnem obdobju pokrili predvidene odhodke, med katerimi so tudi državne podpore in donacije, prejete za pridobitev osnovnih sredstev, ki se porabljajo skladno z obračunano amortizacijo.

Nova je določba zakona o društvih, da mora letno poročilo sprejeti zbor članov društva in da je veljavno sprejeto, če je bil pred sprejetjem opravljen notranji nadzor nad finančnim in materialnim poslovanjem društva (opravi ga nadzorni odbor izvoljen na zboru članov). 


Društva letna poročila predložijo AJPES-u v treh mesecih po koncu koledarskega leta, to je do 31.3.2009  na poenotenih obrazcih AJPES-a na enega od  naslednjih treh načinov: z neposrednim vnosom podatkov  preko spletnega portala AJPES:http://www.ajpes.si//,  v obliki XML datoteke, pripravljene iz Excelove preglednice, na elektronskem mediju (disketa, CD, DVD) oziroma uvozom XML datoteke preko spletnega portala AJPES http://www.ajpes.si/ ali na papirju - poenoteni obrazci,  ki so  na voljo v knjigarnah in papirnicah.


Metodološko navodilo v zadnjih členih navaja, da  zoper društvo, ki ne predloži letnega poročila v treh mesecih po koncu koledarskega leta, AJPES uvede postopek o prekršku na podlagi 50. člena Zakona o prekrških (Ur. list RS št. 3/07).


IZPOLNJEVANJE OBRAZCEV za AJPES

Obrazci za leto 2008 (podatki iz bilance stanja  in podatki iz izkaza poslovnega izida) se niso v ničemer spremenili glede na leto 2007.


OBRAČUN DAVKA OD ODHODKOV PRAVNIH OSEB  ZA LETO 2008

(DRUŠTVO ODDA OBRAZEC NA DURS DO 31.3.2009 ELEKTRONSKO S KVALIFICIRANIM DIGITALNIM POTRDILOM)


Obrazec za obračun davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2008  bo objavljen na spletni strani Davčne uprave Republike Slovenije.


Obrazec morajo zavezanci  (vsa društva) izpolniti in posredovati  na pristojni Davčni urad  do 31. 3. 2009  v elektronski obliki preko sistema spletnih storitev e Davki.   

Za elektronsko posredovanje podatkov mora društvo (od njega pooblaščena oseba) pridobiti kvalificirano digitalno potrdilo pri pooblaščenih overiteljih (AC NLB, Halcom-CA, Pošta -CA in Sigen-CA). Lahko pa društva za elektronsko oddajo obračunov pooblastijo tudi druge pravne ali  fizične osebe, da v njihovem imenu pripravijo ali vložijo dokumente.

  

V skladu z 9.  členom zakona o obračunu davka od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2)

Ur. l. 117/06, morajo vsi zavezanci, ki so ustanovljeni za opravljanje nepridobitne dejavnosti

(med njimi društva) za tisti del, ki je štet za pridobitno dejavnost, plačati davek.


27. člen ZDDPO-2 določa, da se pri določanju davčne osnove iz 9. člena prihodki iz opravljanja dejavnosti, ki ni pridobitna, ter dejanski ali sorazmerni stroški izvzamejo iz davčne osnove.


Opredelitev pridobitne in nepridobitne dejavnosti:

Minister za finance je v Ur.l. 109/30.11.2007 izdal Pravilnik o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti, kjer so opredeljene določbe,  kaj se šteje za  nepridobitno in kaj praviloma za pridobitno dejavnost.

V 2. členu je opredeljeno, da je neka dejavnost pridobitna, če je izpolnjen eden od naslednjih pogojev:

1. dejavnost se opravlja na trgu zaradi pridobivanja dobička

2. zavezanec z njenim opravljanjem konkurira na trgu z drugimi osebami, zavezanci po ZDDPO-2.

Kot določa 3. člen Pravilnika, se za dohodke iz opravljanja nepridobitne dejavnosti zavezancev, ki se izvzamejo iz davčne osnove po 27. členu ZDDPO-2, štejejo zlasti:

 • donacije, pri čemer je donacija brezpogojno plačilo oziroma prispevek v denarju ali naravi oziroma so donacije zneski ali stvari, ki jih dobiva zavezanec iz 9. člena ZDDPO-2 od fizičnih in pravnih oseb brez obveznosti vračila in se ne nanašajo na plačila za proizvode ali storitve, katerih kupci so te osebe;
 • članarine, če gre za članarine, ki dejansko pomenijo obvezni denarni prispevek članov zavezancu, in za katere iz ene ali več okoliščin izhaja, da so po vsebini članarine, primeroma, da v celoti ali deloma ne predstavljajo plačila za določene proizvode, blago, storitve ali plačila za ugodnosti, ki jih ta zavezanec nudi članom ali njihovim povezanim osebam;
 • volila in dediščine;
 • prihodki iz davkov in dajatev ter prispevkov, ki so plačani neposredno Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Po 4. členu Pravilnika se za pridobitne dohodke štejejo zlasti:

 • dohodki iz opravljanja javne službe,
 • namenska javna sredstva,
 • bančne obresti, razen obresti na transakcijskih računih, in obresti za vezane vloge pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic Evropske unije, pri čemer se dohodki od obresti za vezane vloge ne štejejo za pridobitne do vključno višine 1000 evrov letno,
 • dividende in drugi dohodki iz naložb,
 • dohodki od prodaje blaga in storitev, vključno z donosi od prodaje spominkov članom in nečlanom, vključno s hrano in pijačo, ki jo proda zavezanec članom in nečlanom, običajno v klubskih prostorih, kadar obiščejo zavezanca,
 • najemnine in druga plačila iz oddajanja prostorov zavezanca, drugih zmogljivosti zavezanca ali opreme drugim osebam,
 • dohodki, doseženi z odsvojitvijo osnovnih sredstev,
 • plačila članov in nečlanov zavezanca za udeležbo na večerjah, zabavah, plesih ali drugih družabnih srečanjih, ki jih organizira zavezanec,
 • plačila članov in nečlanov zavezanca za udeležbo na razgovorih, predstavitvah ali delavnicah, ki jih organizira zavezanec,
 • dohodki od srečelovov in podobnih iger, ki jih organizira zavezanec.

Navedena člena razvrščata najbolj tipične vrste dohodkov, ki se pojavljajo pri opredeljevanju pridobitne ali nepridobitne dejavnosti, v posameznih primerih pa je potrebno upoštevati posebnosti posamezne vrste pravne osebe iz 9. člena ZDDPO-2 ter dejstva in okoliščine v konkretnem primeru.


obrazec ZRDR 2008 (društvo)

Ljubljana, 05. 2. 2009

Pripravila računovodja PZS:  

Vera Šmid


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih