nedelja, 19. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 19. februar 2009, ob 0. uri, ogledov: 1317

Bilten e Natura 2000, št. 93 / 2009

SLOVENIJA
Razpis EDEN za turizem in varovana območja


V letu 2009 je Evropska komisija za temo razpisa »European Destinations of ExcelleNce« izbrala Turizem in varovana območja. Med varovana območja sodijo območja Natura 2000 in zavarovana območja (narodni, regijski, krajinski parki in naravni rezervati). Rok za prijave je 3. marec 2009. Razpis, razpisna dokumentacija.

V pričakovanju velikonočnice


Velikonočnica  na Boletini pri Ponikvi bo letos spet cvetela, predvidoma že v marcu. Turistično olepševalno društvo Ponikva bo pod okriljem Občine Šentjur in Zavoda RS za varstvo narave, OE Celje, tudi tokrat poskrbelo za varovanje in predstavitev. Več.

Umeščanje vetrnih elektrarn v prostor


DOPPS sodeluje pri izdelavi vseslovenske karte območij, ki so zaradi prisotnosti pomembnih populacij ogroženih in varovanih vrst ptic neprimerne za postavitev vetrnih elektrarn. Karta je del širšega projekta Študija privlačnosti in ranljivosti prostora. Več

Upravno sodišče je pravnomočno razsodilo, da je treba ponoviti postopek presoje vpliva vetrne elektrarne Volovja reber na okolje. Več.

Novi prebivalci v Škocjanskem zatoku


Novembra lani sta v Škocjanski zatok prispeli prvi dve pašni živali - kamarška konja, ki so ju vzgojili v deželnem naravnem rezervatu Izliv Soče. Kamarški konji živijo prosto v naravi v močvirnatih predelih na izlivu reke Rone v Franciji. Pasma je zelo stara in se je skozi naravno selekcijo prilagodila na življenje v močvirjih. V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja so jih iz Francije pripeljali v deželni naravni rezervat Izliv Soče. Konjema se bo v kratkem pridružilo tudi govedo s kmetije pri Trčkovih iz Hrastovelj in boškarin Primo, vsi skupaj pa bodo s pašo pomagali pri upravljanju travniške vegetacije. Več.

Predavanje na Karlovici, pohod ob Muri


Ob svetovnem dnevu mokrišč je Zavod Parnas organiziral predavanje o kukavičevkah močvirnih travnikov Cerkniškega jezera in njihovem varovanju (Marjeta Cvetko), predstavnica Zavoda za varstvo narave Karin Gabrovšek pa je pojasnila nekaj značilnosti območja Natura 2000.  Več
  
Mednarodni komite za varstvo Mure je ob Svetovnem dnevu mokrišč organiziral pohod, ki so se ga udeležili številni pohodniki iz Avstrije, Slovenije in Hrvaške. Več

Zimski tabor mladih ornitologov


V naravnem rezervatu Škocjanski zatok in njegovi okolici letos že tretjič zapored poteka Zimski tabor mladih ornitologov, ki ga organizira Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Na taboru sodeluje 24 udeležencev iz vse Slovenije. Spoznavajo metode raziskovalnega dela, prepoznavanja različnih vrst ptic, njihove določevalne znake kot tudi njihovo ekologijo, pravilno beleženje in obdelavo terenskih podatkov ter se seznanili s problematiko varstva narave. Izvedbo tabora so finančno podprli Ministrstvo za okolje in prostor, Mestna občina Koper in družba Mobitel, glavni pokrovitelj DOPPS.
Bojana Lipej (bojana.lipej(at)dopps.si)

EVROPSKA UNIJA, DRUGE ČLANICE IN KANDIDATKE


Dimasova ocena stanja biotske raznovrstnosti


Na konferenci Evropskega parlamenta o poročilu o napredku, ki so ga EU in njene članice dosegle na področju zaustavitve upadanja biotske raznovrstnosti, ki je bila 11. februarja v Bruslju, je komisar poročilo primerjal s šolskim spričevalom, ki pravi » v zadnjih letih kaže znaten napredek, a bi moral biti znatno bolj uspešen«. Kot primere uspeha direktive o habitatih je posebej opozoril na stabiliziranje populacij medveda, volka in drugih velikih zveri.

Po najnovejših ocenah gre za upravljanje Nature 2000 v Evropi 6 bilijonov, kar je ogromen znesek, a le ena tretjina letnega dobička Shella, približna cena ene nuklearne elektrarne oz. en evro na mesec za vsakega državljana EU. Za ohranjanje narave to po mnenju Dimasa ni previsoka cena. Govor.

Parlament zagovarja ohranjanje območij divjine


Evropski parlament pravi, da bi EU  morala imeti strategijo za določanje prioritet in zagotavljati zadostna sredstva za varovanje območij divjine v Evropi. Ta območja namreč niso vsa v območjih Nature 2000. Več.

Zlatovranke


Na robu območja Nature 2000 za varstvo zlatovranke v sosednji Avstriji (Lödersdorf blizu Felbacha), so pinože v tej zimi našle svoje prenočišče. Opazovalci govorijo o več kot milijon osebkov, ki prenočuje na enem kraju, medtem ko se hranijo v veliko večjem območju. Pravijo, da je najbolj dramatično zvečer, ko v jatah prihajajo spat. Pristajanje traja namreč kar celo uro in privablja številne radovedneže z daljnogledi in fotoaparati. 
Stanka Dešnik (stanka(at)siol.net)

BRANJE


Ptice: poročila in študije


Na spletni strani smo objavili Monitoring populacij izbranih vrst ptic - Zimsko štetje vodnih ptic 2002-2008 - končno poročilo in  dodatek, DOPPS, 2008. Tu so tudi Študija možnih negativnih vplivov plašenja kormoranov na druge prezimujoče vodne ptice, DOPPS, 2005, Študija metodologije monitoringa kormoranskih dni - predlog možnih metod in ocena izvedljivosti ob upoštevanju razpoložljivih kadrovskih potencialov, DOPPS, 2006 in Strokovne podlage za dolgoročni program reševanja problematike »kormorani - ribe« - ribiški del, končno poročilo, Ribiška zveza Slovenije, 2006. Objavljena so tudi nacionalna poročla o pticah: Bonska konvencija - Sporazum o ohranjanju afriško-evrazijskih selitvenih vodnih ptic (AEWA), nacionalno poročilo, 2008, Direktiva o pticah, nacionalno poročilo na podlagi 9. člena za leto 2005 in  Direktiva o pticah, nacionalno poročilo na podlagi 9. člena za leto 2006

Spoznajmo soline


Izšla je knjiga  Iztoka Škornika Spoznajmo soline. Več.

Proteus


Izšla je februarska številka revije Proteus.

O Krasu


Državni svet Republike Slovenije je izdal Zbornik referatov in razprav: Ohranitev kraške krajine kot razvojna priložnost Krasa. Eno od poglavij je posvečeno ohranjeni naravi kot razvojni priložnosti (D. Krajčič in M. Nose Marolt).

Klimatske spremembe: priseljene vrste bolj odporne


Raziskava na Nizozemskem je pokazala, da so vrste rastlin, ki prihajajo na sever zaradi klimatskih sprememb, bolj odporne proti škodljivcem od avtohtonih vrst. Več.

Pogled na ohranjanje narave iz ptičje perspektive


Raziskava območja na jugu Italije, ki ima status Ramsarske lokalitete, območja po direktivi o pticah in o habitatih in je zavarovano območje kaže, da prvi trije statusi niso prispevali k ohranjanju narave, učinkovitejši pa je bil ukrep zavarovanega območja, saj ima večjo lokalno podporo. Več.

NAPOVEDNIK


10. marec: posvet Tujerodne vrste v Sloveniji, Ljubljana. Organizira: Zavod Symbiosis. Prijave: do 27.2.2009 na naslov jana.kus(at)zavod-symbiosis.si. Več

16-18 marec: Simpozij o volku / Wolf Symposium, Vålådalen, Švedska. Organizator: Taiga. Kontakt: mats(at)taiga.z.se.

18-20 maj: mednarodna konferenca Trajnostno upravljanje vojaških zemljišč, ki so območja Natura 2000 / Sustainable management of NATURA 2000 designated military lands, Hasselt, Belgija.

25-29 maj: letna konferenca Eurosite: Participativno ohranjanje / Participatory Conservation: A Stakeholder Approach, Peñíscola, Španija.

10. junij: Delavnica o programu LIFE+ v Sloveniji (informacije o možnostih pridobitve sredstev iz tega programa). Organizira Evropska komisija v sodelovanju s Stella Consulting in MWH. Kontakt: julijana.lebez-lozej(at)gov.si

29.junij. - 2.julij: mednarodna konferenca: Spremembe, inovacije in prilagoditve za trajnost - povezovanje naravoslovnih in družboslovnih znanosti / Transformation, innovation and adaptation for sustainability - itegrating natural and social sciences, Ljubljana. Organizatorja: Evropsko združenja za ekološko ekonomiko in Biotehniška fakulteta. Rok za prijave: 14. april. Kontakt: esee.2009(at)bf.uni-lj.si.

23-24 september: mednarodna konferenca Ekoremediacije - Priložnost za inovativni napredek območij Nature 2000 in drugih (za)varovanih območij, Poljčane. Kontakt: ana.vovk(at)uni-mb.si.

NARAVA NA KRATKO


Novi vodstvi


Vlada RS je januarja na položaj generalnega direktorja Direktorata za okolje imenovala doc. dr. Darija Krajčiča, in sicer za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Več. Za vršilko dolžnosti direktorja Zavoda RS za varstvo narave je imenovala dr. Mirjam Galičič, za največ eno leto.

Spletna stran Vožnja v naravi - omejitve


Spletna stran www.mop.gov.si/voznja_v_naravi/ predstavlja novice s tega področja, predpise v Sloveniji in sosednjih državah, pristojna ministrstva, organe nadzora in strokovne institucije, pobude poslancev in državnih svetnikov, poročila in publikacije ter novejši članki. Objavljen je tudi seznam nevladnih organizacij in podjetij, ki željo sodelovati pri spremembi predpisa

Carina varuje naravo


Carinska uprava Republike Slovenije je 26. januarja 2009, v okviru mednarodnega dneva carine, priredila razstavo o vlogi carine pri trgovini z zavarovanimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Glavna tema  letošnjega mednarodnega dne carine je bila namreč varovanje okolja in razstava je potekala pod geslom Carina v službi okolja: varujmo naravno dediščino.

Če želite zanimivosti o vašem delu v zvezi z Naturo 2000 sporočiti tudi drugim, nam jih pošljite in objavili jih bomo. Prispevke naslovite urednici e-biltena (breda.ogorelec(at)gov.si). Če eNature ne želite prejemati, pišite na isti naslov.

Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48, 1000, Ljubljana. Telefon: (01) 478 7400, telefaks: (01) 478 309 4593, spletna stran: http://www.natura2000.gov.si/, neposredna povezava na arhiv eNature do številke 75,  arhiv od 76 dalje.


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih