ponedeljek, 27. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 8. marec 2009, ob 0. uri, ogledov: 1147

16. pohod po spominski planinsko kulturni poti »Josipa Jurčiča od Višnje gore do Muljave«

To pozno "zimsko pot" so pred 16. leti  osnovali in tudi uresničili člani planinskega društva "Viharnik" iz Ljubljane, pri čemer se je še posebej izkazal pobudnik in realizator Marjan Potisek s prijatelji iz PD Viharnika. Čas in leta narede svoje in tako so pred tremi leti  v PD Polž Višnja gora z vso aktivnostjo in resnostjo nadaljevali ohranjanje in nadaljnje razvijanje planinsko, kulturne pohodniške spominske poti, to je poti,  kjer je velikokrat pešačil pisatelj Josip Jurčič.

Ob 16. jubilejnem pohodu se je zbralo preko 10.000 pohodnikov, članov planinskih društev iz vseh področij Slovenije in odšlo peš po slikoviti gričevnati planinski poti.

Na sklepni slovesnosti na Muljavi so k pozdravni besedi povabili tudi predsednika Planinske zveze Slovenije Franca Ekarja, ki  je med ostalim dejal: »Ta današnja velika udeležba planincev potrjuje dejstva preteklosti, kot tudi sedanjosti, da se poslanstvo  v kar največji meri ohranja in odraža v kulturi in umetnosti. Kulturne  vrednote so tako razpoznavnost slovenskega, pa tudi svetovnega planinstva. Zatorej ni naključje, da se je slovensko planinstvo utemeljilo pred 116 leti tudi na močnih temeljih kulture, umetnosti in domoljubja. Ob tem ne smemo pozabiti slavnih planinskih imen, ki so v besedi, poeziji, glasbi in slikarstvu zaznamovali  in oplemenitili s svojimi darovi za večno slovenski planinski gorski svet: Fran Orožen, Jakob Aljaž, Fran Seliški Finžgar, Janko Mlakar, Klement Jug, dr. Henrik Tuma, dr. Miha Potočnik, dr, France Avčin, Marjan Krišelj, Tine Orel... kot tudi sodobni pisci, fotografi: Tone Škarja, Marjan Raztresen, Pavle Šegula, Nejc Zaplotnik, Viki Grošelj, Davo Karničar in še bi lahko naštevali«.

Na današnjem  nekako "udobno" žametnem pohodu, pohodu prijateljstva dobrih, veselih planincev, ljubiteljev in zaščitnikov narave, z veseljem ugotavljamo, kako ozaveščen je odnos teh oseb do narave. Na  poti, po kateri se je zvrstila deset tisoča množica ljudi, ni ostala niti najmanjše trohica sledi, ki bi kazala na onesnaževanje narave. To je najlepši dokaz  izjemno kulturnega odnosa obiskovalcev, pohodnikov do planinskega sveta in narave v planinskih okoljih.

Danes lahko iskreno čestitamo PD Polž, ki se trudi in aktivno koordinira ter skrbi, da se spominski pohod kakovostjo nadaljuje in ohranja. Veseli smo, da so markacisti PD Polž na novo postavili planinske  smerokaze, obeležili in osvežili planinske markacije, pa tudi, da so "Jurčičevo pot" zaščitili kot blagovno znamko. Tradicionalni pohod po "Jurčičevi poti" je ogledalo in zgled, kako na Muljavi in v Višnji gori vsi pripadajo temu projektu, od občine do društev za kulturo in turizem, aktiva kmečkih žena, gasilcev  in posameznih občanov. Tudi današnji "slavnostni" govornik, Ivan Sivec, ki je spregovoril o  »Ivanovih največjih vreliščih in energiji za njegova množična pisateljevanja in pesnitve«. Prav tako ni odveč poudariti, da je bil Alojz Knafelc Dolenjc, rojen pred 150 leti v Šmihelu pri Novem mestu, delovni in ustvarjalni član Slovenskega  planinskega društva, pobudnik za označevanje planinskih poti z markacijo, kakršno poznamo in uporabljamo danes - rdeči krog z belo piko. Prav ta markacija je naša svetinja, dobra in prijazna sopotnica, ki nas varno spremlja in pripelje do cilja, planinske postojanke ali vrha.


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih