sobota, 20. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 15. maj 2009, ob 0. uri, ogledov: 912

Podpis sporazuma o sodelovanju

Podpisan je bil sporazum o sodelovanju društvenih organizacij in nacionalnih zvez s Slovensko vojsko. Sporazum je bil podpisan na Poveljstvu sil Slovenske vojske na Raskovcu pri Vrhniki.


Ta oblika sodelovanja med civilnimi društvenimi organizacijami, ki delujejo v javnem interesu postaja vse bolj aktualna in pomembna pa tudi že tradicionalna oblika sodelovanja z Slovensko vojsko od leta 2004 dalje.


Slovenska vojska na podlagi Direktive SV s civilnimi in zvezami in društvi pomembnimi za obrambni sistem  RS izvaja to sodelovanje v obliki pomoči in sodelovanja pri izvajnanju društveno civilnih programov.  To še posebej pri aktivnostih, ki so pomembne za društveno dejavnost, družbeno, kot tudi obrambne sisteme RS. Izjemnega pomena so npr. pomoč z helikopterskih prevozih materiala in opreme pri vzdrževalnih in sanancijskih varovalnih delih na planinskih poteh. S helikopterskimi poleti se prenese več kot 15.000 kg tovora. Pomoč in sodelovanje SV je izjemnega pomena pri sanaciji elementarnih nesrečah - npr. odstranjevanje skalnih ali snežnih podorov plazov... Tudi pri odpravi poškodovane ali dotrajane planinske infrastrukture so izvedbe sanacije in obnove v največji meri odvisne od storitev SV. Tudi pri nameščanju bivakov, zavetišč je to možno realizirati le z tako obliko pomoči.


Danes je ta letni sporazum podpisalo 18 nacionalnih zvez, društev med njimi: Planinska zveza Slovenije, Turistična zveza, Taborniška, Gasilska zveza Slovenije; Smučarska, Gorniški klub Skala, Strelska zveza, Triglavski narodni park, stanovska društva SV, Združenje veteranov...Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Alan Geder je v nagovoru še posebej poudaril pomen delovanja civilnih društvenih organicij  za SV in s tem za učinkovit obrambni sistem RS. Omenil je, da kljub temu, da  proračun SV  v letošnjem letu zmanjšan za eno petino, se je vse postorilo, da se ta oblika sodelovanja nadaljuje. Vesel in zadovoljen je z rezultati dela civilno društvenih organizacij, saj so po aktivnostih v stalnem porastu...


V imenu podpisnikov zvez in društev se je zahvalil poveljniku sil SV predsednik Planinske zveze Slovenije Ekar Franc, za tako aktivno in učinkovito pomoč civilnim organizacijam, ki v veliki meri pripomore in pomaga ohranjati in razvijati visoko kakovostno društveno civilne programe, saj so še kako naravnani domoljubno  humanitarno za javno dobro. Ekar je omenil: letos, ko je Slovenija prevzela predsedovanje "Alpske konvencije" to je institucija za varovanje in ohranjanje Alp, to je gorske verige loka od Monaka do Dunaja. Alpe so gorska območje, srce in življenje Evrope iz katerih izvirajo vsi največji veletoki in ostala vodovja reke in potoki za živlejnje in preživetje... 
Predsednik PZS je v imenu vseh podpisnikov dejal tudi: "Danes zbrani smo zastopniki društev, ki smo razpoznavni kot amsadorji in izvajalci prostovoljstva. Naše delo ni bilo nikdar pogojevano ali izsiljevano, ampak predano ciljem kako z društevenim delom aktivno izgrajevati državnost in družbi, človeku pomagati.. Zatorej prav prostovoljci smo ogledalo v tem času ekonomskih recesijski stanj, da se taka stanja prav aktivnim prostovoljstvom najbolj učinkovito in zanesljivo urejujejo in razrešujejo.


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih