četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 1. junij 2009, ob 0. uri, ogledov: 1036

Sprejem delegacije PZS pri ministru za šolstvo in šport dr. Igorju Lukšiču

Predstavnike  Planinske zveze Slovenije, v sestavi: predsednik mag. Franci Ekar ter podpredsednika Rudolf Skobe in Marko Goršič, je 27. maja 2009 na pobudo PZS , sprejel na pogovor tudi minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič s sodelavci.

Predstavljene so mu bile nekatere težave,  povezane z izvajanjem Zakona o planinskih poteh, predvsem v tistem delu o skrbništvu, ki pa je močno povezano tudi z upravičenci  (PD in PZS) do nadomestila za materialne stroške opravljanja skrbništva, saj zakon opredeljuje  zgolj obveznosti, nikakor pa ne tudi realnih virov proračunskih ali drugih  javnih sredstev za ta namen. Opozorjeni smo bili, da je ta problematika resnično aktualna in akuta, čeprav pa po drugi strani nismo , iz nepojasnjenih razlogov, izkoristili niti, sicer majhnih možnosti, letošnjega razpisa za športno infrastrukturo. Nerealno zakon o planinskih poteh  ureja tudi  vprašanje nadzora, čeprav MŠŠ ni neposredno vključeno vanj, saj se ta ne izvaja, težav na planinskih poteh pa je vse več. Dobili smo zagotovilo, da bo MŠŠ opravilo koordinacijo  med pristojnimi ministrstvi, predvsem z MOP-om, da bi se vsaj najbolj akutna vprašanja, povezana s tem zakonom nekako premaknila z mrtve točke, PZS pa naj za ta namen pripravi konkretne izračune in podatke, ki bodo realni prikazali dimenzijo problema.

V zvezi z možnostjo, da bi se na planinske usmerjevalne table, poleg  vsebin določenih s Pravilnikom o označevanju in opremljanju planinskih poti, dodali še ustrezen logotip morebitnega sponzorja, ki bi bil pripravljena financirati označitev in vzdrževanje določenih planinskih poti, je minister poudaril, da načeloma nima nič proti temu, saj je sicer vse težje pridobivati javna sredstva, vendar je potrebno zadevo preveriti na MOP-u, ki je pristojno za to področje izvajanja Zakona o planinskih poteh, zakon in citirani pravilnik oz. standard  usmerjevalnih tabel (povzet tudi po EU) pa je glede tega za enkrat nedvoumen in jasen.

Ponovno je bilo odprto tudi vprašanje, ko PZS in PD, ki imajo v lasti planinske objekte, vedno znova ne morejo kandidirati na razpisih MŠŠ za investicije v športne objekte, ker ti niso vsaj v delni lasti države ali lokalne skupnosti. Predstavljena je bila možnost, da bi ob ustrezni spremembi predpisov, lahko bila PZS tisti potreben garant, da tako vložena sredstva za investicije ne bi prešla v zasebno lastništvo. Opozorjeni smo  bili na možnost črpanja določenih sredstev iz evropskih skladov, kjer  ni pogoja državnega ali lastništva lokalne skupnosti, kar sicer PZS že izvaja.

Tudi financiranje usposabljanja strokovnih delavcev v športu iz evropskih  strukturnih skladov oz. t.i. Evropskega socialnega sklada, je bilo tema razgovora. Dobili smo polna zagotovila, da pri črpanju teh sredstev v letih 2009, 2010 in 2011 poslej ne bo težav, saj bo sredstev dovolj in kar je še posebej razveseljivo, tokrat tudi za licenčna usposabljanja, PZS pa je tudi pravočasno oddala oz. prijavila programe za ta razpis.

Minister in njegovi sodelavci so pokazali veliko razumevanje do nanizanih odprtih vprašanj in hkrati tudi dobro poznavanje planinstva  z  njim povezano problematiko.


Zapisal: Rudolf Skobe


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih