sreda, 12. avgust 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

12.08.2020 16:08
Matjaž Šerkezi
Test
27.06.2020 19:16
Miha Mrak
Karte LOCUS
05.06.2020 13:38
Bojan Mavri
Karte LOCUS
Forum
Zadnji komentarji
25.06.2020 08:31
Janja Miklošič
Triglav
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 7. avgust 2009, ob 0. uri, ogledov: 769

Poziv Planinskim društvom in posameznikom

Ideja o postavitvi Slovenskega planinskega muzeja je stara več kot sto let. Do konkretne realizacije te ideje pa je prišlo šele leta 1996, ko je bilo podpisano pismo o nameri za postavitev Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani med partnerji v projektu: občino Kranjska Gora, Planinsko zvezo Slovenije in PD Dovje - Mojstrana. Kasneje sta se pridružila še Zavod Triglavski narodni park in Gornjesavski muzej Jesenice. Po pridobitvi dokumentacije in zagotovitvi finančnih sredstev je takratni predsednik vlade Janez Janša dne 24. avgusta 2007 položil temeljni kamen za bodoči muzej. Gradnja muzejske stavbe se je pričela 22. julija 2008 in stavba muzeja v letošnjem letu dobiva svojo dokončno obliko. 
 

V okviru akcije zbiranja sredstev med člani planinske organizacije je bil projekt v letu 2008 predstavljen na vseh Meddruštvenih odborih PZS.


Za pripravo vsebin muzeja je bila leta 2008 ustanovljena krovna skupina za scenarij muzeja (Irena Lačen - Benedičič, Aleš Arih, Miro Eržen in Janez Bizjak), ki je v sodelovanju s skupino avtorjev za posamezne vsebine v okviru PZS, pripravila in uskladila vsebinski scenarij, kar je bil osnova za oblikovanje stalne razstave muzeja. Vsebinski scenarij so potrdili vsi pristojni organi projektnih partnerjev.


Kaj želimo razstaviti v Slovenskem planinskem muzeju ?


Rdeča nit stalne postavitve razstave bo VZPON NA GORO, ki predstavlja osnovno zgodbo, razdeljeno na enajst tematskih točk oziroma vsebinskih sklopov, ki ponazarjajo in prikazujejo vso razvejano slovensko planinsko dejavnost skozi zgodovinski čas.


Stalno razstavo bomo realizirali v skladu z dosedaj zbranim gradivom, razpoložljivim prostorom in delno tudi z oblikovanjem multimedijskega predstavitvenega filma, kot dopolnitve razstave. Velik poudarek pa bo na občasnih razstavah, kjer bomo predstavljali posamezna področja planinstva tako po dejavnosti kot regijsko.


Zato pozivamo planinska društva, ki so izdala jubilejne kronike, da kratke povzetke iz njih posredujejo skupini za pripravo vsebine muzeja. Ravno tako pozivamo vse, ki imajo razne planinske predmete, dokumente in druga gradiva, da jih namenijo za  muzejsko zbirko.


Razstavni eksponati:

  • planinski predmeti, ki imajo vsebino
  • stari dokumenti
  • arhivsko gradivo
  • fotografije z vsebino
  • stare razglednice koč
  • knjige s planinsko tematiko

itd.


Osrednja muzejska zbirka bo predstavljena na panojih, v vitrinah in na plazma ekranih. Za predstavitev bo uporabljena sodobna tehnologija.


Muzejskih eksponatov iz drugih delov Slovenije je bistveno manj kot iz Gorenjske. Zato je nujno, da v planinskih društvih takoj pričnete z akcijami in pozivom vsem, ki take eksponate hranijo, da jih odstopijo bodočemu muzeju. Nekaj jih bo predstavljeno v stalni zbirki večina pa se jih bo uporabila za občasne tematske razstave.


Če želimo, da bo Slovenski planinski muzej res vseslovenski je prav, da se v zbiranje muzejskih eksponatov vključimo vsi člani planinske organizacije in pripomoremo, da bo muzej vsebinsko čim bogatejši.


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih