ponedeljek, 22. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 26. maj 2010, ob 0. uri, ogledov: 1407

Novi planinski orientacijski prvaki

Planinska zveza Slovenije preko svojega odbora za orientacijo pri Mladinski komisiji redno pripravlja zaključek tekmovanj v orientaciji, ki ga izvajajo področni odbori mladinskih odsekov pri planinskih društvih. V ta tekmovanja se vključujejo pretežno mladi planinci, ki običajno delujejo v okviru planinskih krožkov na osnovnih šolah. So pa ta tekmovanja namenjena tudi starejšim planincem, zato udeleženci tekmujejo kar v šestih kategorijah. V te kategorije so razvrščeni tekmovalci po starostnih skupinah, od najmlajših, kamor so vključeni učenci do 6 razreda osnovne šole, do zadnje starostne kategorije, v kateri sodelujejo planinci  starostne kategorije nad 40 let.

Zaključek lanskoletnih in letošnjih tekmovanj je bil tokrat na Koroškem, zato je tudi Področni odbor mladinskih odsekov PZS za Koroško, ki ga vodi Izidor Močilnik, prevzel organizacijo in izvedbo tega tekmovanja. Na tekmovanju je sodelovalo kar 69 ekip iz 31 planinskih društev, to pa pomeni, da se je na Ravnah in v Prevaljah, kjer je potekalo tekmovanje, zbralo skoraj 300 udeležencev. Kljub maloštevilnemu organizacijskemu odboru in občasno slabim vremenskih pogojem so organizatorji tekmovanje uspešno izvedli, je pa bila ta prireditev tudi uspešna manifestacija planinstva in promocija Koroške za celotno Slovenijo. K uspešnosti prireditve so prav gotovo največ prispevali Izidor Močilnik kot tehnični vodja in Andrej Mlinar, ki je prevzel organizacijo tekmovanj, s svojimi nasveti pa tudi Tomaž Hudnik in Dušan Prašnikar.


Na razglasitvi rezultatov, ki je bila na igrišču Osnovne šole Prežihovega Voranca na Ravnah je bil prisoten tudi novoizvoljeni predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik in predsednik Meddruštvenega odbora PZS za Koroško Drago Horjak. Ker smo imeli tokrat prvič priliko pozdraviti novega predsednika Planinske zveze na uradni prireditvi na Koroškem, smo njegovo prisotnost tudi izkoristili za kratek pogovor.


Na vprašanje, kakšen pomen daje planinskim orientacijskim tekmovanjem nam je povedal:

»Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje je bilo letos izvedeno že trinajstič zapored. Tradicija tovrstnih tekmovanj v Sloveniji pa je bistveno daljša, saj je bilo prvo takšno tekmovanje organizirano že daljnega leta 1955. Značilnost teh tekmovanj v celotnem obdobju je, da so na njih nastopali večinoma mladi, čeprav je potrebno dodati, da je ta planinska dejavnost priljubljena tudi med odraslimi. Na mladinskih orientacijskih tekmovanjih so združene mnoge vsebine planinstva, zato sta poleg fizične pripravljenosti zelo pomembni tudi znanje in izkušnje. Splet vsega skupaj pa daje dobro osnovo za varnejše in doživetij polno obiskovanje gorskega sveta, kar še posebej s pridom izkoriščajo mladi planinci«.


Nismo pa se mogli izogniti tudi vprašanju, kakšne cilje si je zastavil kot novo izvoljeni predsednik PZS, ki združuje skoraj 60.000 slovenskih planincev. O tem nam je povedal:

»Pred in ob izvolitvi za novega predsednika Planinske zveze Slovenije sem predstavnikom slovenskih planinskih društev zagotovil, da bom odprl okna naše organizacije in povzročil ustvarjalen prepih. Menim, da naša osrednja planinska organizacija potrebuje spremembe predvsem pri prilagajanju delovanja današnjemu času. Mnoge planinske dejavnosti so na visokem nivoju, žal pa organiziranost zaostaja. Spremembe bom poizkušal doseči s pomlajeno vodstveno ekipo, ki se bo naslonila na pomoč starejših, izkušenih planinskih funkcionarjev.«


                                                                       Mirko Tovšak


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih