torek, 25. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 1. avgust 2010, ob 0. uri, ogledov: 2423

Naravovarstvena akcija Lovrenška jezera II.

 

Ob mednarodnem letu biotske pestrosti in letu, ko naša država predseduje organom Alpske konvencije, je bila na Lovrenških jezerih na Pohorju izvedena naravovarstvena sanacija planinske poti, pri kateri so uspešno sodelovale  Komisija za varstvo gorske narave UO PZS, Komisija za planinske poti UO PZS in Odbor za varstvo gorske narave MDO Podravja.


Varuhi gorske narave, markacisti in ostali planinci iz planinskih društev Podravja, smo v nedeljo 1.8.2010 izvedli drugi del naravovarstvene akcije na Lovrenških jezerih. Pred mesecem dni smo nosili težka smrekova bruna na deponijo do delovišča, tokrat pa smo začeli s polaganjem, na mehka zamočvirjena, že zelo poškodovana tla zaradi množičnega obiska  in erozije.

Prvi del akcije je naletel na zelo velik odmev v javnosti, zato se nam je tokrat pridružilo že več pridnih, delovnih prostovoljcev. Prostovoljcev, ki jim varovanje narave pomeni toliko, da so zato pripravljeni žrtvovati dan v tednu, ki je namenjen vsemu drugemu, kot težkemu fizičnemu delu.

Z deli smo pričeli že hitro po sedmi uri zjutraj (markacisti) in delovni dan končali ob 15.00 uri.

Prav velika številčnost - 46 prostovoljcev, pa je pomenila veliko manj garanja za vsakega posameznika. Brune so bile hitro raznošene po celotni trasi predvidene poti za sanacijo. Tako, da je  ostalo samo še delo za markaciste - strokovnjake za polaganje lesenih brun po tleh. Ti so opravili že več kot tretjino dela in to na najbolj zahtevnem in zamudnem delu poti.

Prav tako smo po navodilih Zavoda za varstvo narave, OE Maribor postavili leseno prepreko in obvestilno tablo »konec poti«, ki preprečuje vstop in obvešča obiskovalce, da naj ne vstopajo v območje, ki je namenjeno predvsem miru za tamkaj živeče živali.

Naša akcija je zelo odmevna, saj je o njej poročalo veliko različnih medijev na ravni države in lokalno. Pri komuniciranju z novinarji smo najbolj poudarjali, da je namen naše akcije poleg sanacije poti tudi ozaveščanje obiskovalcev narave. Predvsem obnašanja v naravi ob množičnem obisku, kot ga beležimo na Lovrenških jezerih. Najbolj pa so nam »prijale« besede zahvale in vzpodbude obiskovalcev, ki niso mogli verjeti, da še danes obstajajo ljudje, ki opravljajo takšna dela brez plačila. Spoznali so, da planinci nismo samo pohodniki in da markacisti ne rišejo po drevesih samo markacij s čopiči.  

Kljub marljivosti dela še niso končana. Ocenjujemo, da je za končanje del potrebno še kakšen dan in pol, kar planiramo do konca meseca avgusta.

Še enkrat se najlepše zahvaljujem vsem markacistom, varuhom gorske narave in vsem ostalim, ki so se nam pridružili pri delu ter seveda še posebej Planinskemu društvu Lovrenc na Pohorju.

Najlepša hvala donatorjem, ki so zagotovili material:  Občini Zreče in podjetju Unitur d.d. Zreče; donatorjema podjetju TBP d.d. Lenart in podjetju Gimas d.o.o.; ki sta s svojimi prispevki zagotovila, da nismo bili lačni in žejni ter seveda PZS.

Upamo, da je bila naša akcija tudi vzpodbuda za ostale odbore za varstvo narave po Sloveniji in se bodo mogoče v sodelovanju s PZS  tudi sami lotili kakšnega podobnega problema na svojem območju.


Rozalija Skobe

Načelnica KVGN UO PZS


Darko Lorenčič

Vodja odbora MDO Podravja


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih