torek, 5. december 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 9. oktober 2010, ob 0. uri, ogledov: 3558

Podelitev diplom varuhom gorske narave – 8. usposabljanje 2010

Letos je 10 let od prve ideje za usposabljanje naravovarstvenih strokovnih kadrov v PZS.  Ideja in pozneje realizacija tega strokovnega usposabljanja izhajata z Dolenjske, zato ni naključje, da je bila osma svečana podelitev prav na Dolenjskem. Do sedaj je Komisija za varstvo gorske narave pri UO PZS izvedla že 8 usposabljanj in v njih usposobila 171 varuhov gorske narave, katerih naloga je v PD spremljati in usmerjati različne dejavnosti, ki so v skladu z načeli varovanja gorske narave.

Program, ki je bil 2002 zasnovan, je bil v letu 2004 potrjen s strani Strokovnega sveta RS za šport na Ministrstvu za šolstvo in šport. V letu 2008 je bil na osnovi nekajletnih izkušenj KVGN dopolnjen in seveda ponovno potrjen za štiri leta.


Udeleženci usposabljanja se seznanijo z ohranjanjem narave in naravnih vrednot, s posebnimi varstvenimi območji, tudi z omrežjem Nature 2000 ter Alpsko konvencijo, temeljnem dokumentom za ohranitev Alp, katerega podpisnica je tudi Slovenija, Trenutno pa celo predseduje organom AK.


Udeleženci se na usposabljanju seznanijo  tudi z organiziranostjo in delovanjem KVGN znotraj PZS ter z delovanjem Odborov za varstvo gorske narave pri Meddruštvenih odborih in nalogami in dejavnostmi Odsekov za varstvo narave v PD. Spoznajo gorski naravi prijazne dejavnosti planincev, z nalogami in metodami dela VGN, s predpisi na področju ohranjanja narave, z zavarovanimi območji v gorskem svetu, kulturno krajino, spoznajo značilnosti gorskega sveta, njegovo rastlinstvo in živalstvo ter spoznajo zaščitene in ogrožene rastlinske in živalske vrste. Spoznajo tudi negativne dejavnosti človeka na gorsko naravo s poudarkom na posledicah množičnega obiska gora, ki je vsako leto večji.


Predavanja smo izvedli v planinskih kočah in na praktičnih primerih v naravi. Začeli smo na Gorjancih, nadaljevali na Lisci in zaključili v dolini Vrat. Zaradi velikega števila ur so bila predavanja tudi po cel dan, vendar so kvalitetni predavatelji uspeli vzdrževati motivacijo udeležencev na najvišjem nivoju prav zaradi visoko strokovnih, zanimivih in pestrih predavanj. Še enkrat se vsem najlepše zahvaljujem.


Po uspešno opravljenem pisnem izpitu (opravili so ga vsi udeleženci), so v mesecih julij in avgust nastajale seminarske naloge. Vseh 27 piscev nalog in mentorji so ponovno dokazali, da jim ni vseeno, kaj se dogaja z našo vsak dan bolj ogroženo naravo. Nastale so kvalitetne seminarske naloge, ki bodo velik prispevek na področju varovanja narave za PD, iz katerih udeleženci izhajajo. Nekatere so bile že tudi izvedene v praksi, druge pa še bodo. To je tudi konkreten prispevek PZS, KVGN in novih VGN na področju varovanja in ohranjanja gorske narave.


Vsem diplomantom iskreno čestitam. Ponosni smo na vas. KVGN je tudi s pomočjo vas dosega svoj namen in cilje.


Posebej se zahvaljujem županu občine Šentrupert Rupertu Goletu,  ki podpira naravovarstvene dejavnosti, predsedniku PD Polet Šentrupert Bojanu Brezovarju za pobudo, da bi bila podelitev diplom na Dolenjskem na 11. tradicionalnem pohodu po Steklasovi poti, podpredsedniku Tonetu Tomšetu za vzpodbudne besede, ter posebej predsedniku MDO PD Dolenjske in Bele krajine Rudiju Skobetu za desetleno aktivno podporo projektu VGN in vsem, ki so se udeležili naše svečanosti.


Program usposabljanja je v Evropi edinstven in je požel že vrsto pohval s strani tujih Planinskih zvez, nenazadnje pa ga je v svojem govoru v avgustu, ob odprtju Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, pohvalil tudi sam predsednik države dr. Danilo Turk.


Načelnica KVGN

Rozi Skobe


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih