torek, 21. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 7. november 2011, ob 0. uri, ogledov: 3115

Življenje pod Triglavom in Sfinga na Reki

Planinska kultura | Splošno | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V soboto, 5. novembra, sta Kulturno-prosvetno društvo Bazovica na Reki in Planinska zveza Slovenije v Slovenskem domu KPD Bazovica odprla razstavo Življenje pod Triglavom, ob tem pa je bil, tako kot v Trstu, prvič predvajan film Sfinga.

KPD Bazovica je, lahko bi rekli, najaktivnejše slovensko društvo na Hrvaškem. Ustanovljeno je bilo leta 1947 in bo naslednje leto praznovalo 65-letnico delovanja. Njihova dejavnost pod vodstvom predsednika Milana Grlice je raznovrstna, združujejo pa se znotraj društvenih skupin. Med njimi so zelo aktivne dramska skupina, folklorna, mladinska, plesna za mlade, v zadnjem času pa se je razvila tudi fotografska skupina. Znotraj društva je najmočnejša planinska skupina, ki jo zagnano vodi Darko Mohar. Leta 2012 bo skupina praznovala svojo 10-letnico uspešnega delovanja. Planinci se povezujejo tudi s planinci in z društvi iz Slovenije, prijateljske vezi so navezali s PD RTV Ljubljana in PD Snežnik Ilirska Bistrica, predstavniki obeh društev pa so bili tudi na sobotnem odprtju razstave.

Kulturni program ob odprtju so s pesmijo (Oj, Triglav, moj dom, Gorenjska in V hribih se dela dan) polepšali pevci in pevke Mešanega pevskega zbora Bazovica z zborovodjo Majo Dobrila. V uvodu je predsednik KPD Bazovica Milan Grlica vse toplo pozdravil v Slovenskem domu, v katerem ima društvo svoje prostore od leta 1950. "Vesel sem, da se vas je zbralo v takem številu, prav tako sem vesel visokih predstavnikov Planinske zveze Slovenije in Hrvaške planinske zveze," je dejal predsednik Grlica.

Podpredsednica PZS Slavica Tovšak je orisala pomen slovenskega planinstva, Planinske zveze Slovenije, mednarodnega povezovanja ter sodelovanja tudi s slovenskimi planinci v zamejstvu in sosednjimi planinskimi zvezami. Poudarila je namen razstave, kaj predstavlja, se društvu zahvalila tudi za gostoljubje in zaželela vsem obilo uspešnega dela, sodelovanja in nadaljnjih medsebojnih vezi.

Slovesnega odprtja in spremljajoče projekcije filma Sfinga sta se udeležila tudi predstavnika Hrvaške planinske zveze (HPS), in sicer predsednik Izvršnega odbora HPS Vladimir Novak in glavni tajnik HPS Darko Berljak. V imenu HPS je vse pozdravil glavni tajnik, ki je bil vesel tokratnega druženja in povezovanja, ki je sicer med slovenskimi in hrvaškimi planinci prisotno že dolgo, prav tako med obema zvezama. "Formalno pa bomo našo povezanost med zvezama v bližnji prihodnosti še okrepili. Naj omenim, da smo povezani res že dolgo, saj je na primer triglavski župnik Jakob Aljaž častni član Hrvaške planinske zveze. Čestitam pa vam za uspešno delovanje zveze in novega planinskega muzeja ter hvala KPD Bazovica za povabilo," je dejal Berljak. Hrvaška planinska zveza svojega muzeja še nima, imajo le planinsko-plezalno zbirko v Ogulino, za katero pa si želijo, da bi nekoč prerastla v muzej.

Kustosinja Slovenskega planinskega muzeja Elizabeta Gradnik je v svojem nagovoru podala zanimiva dejstva o zgodovini bazoviškega kulturno-prosvetnega društva in vse povabila v Mojstrano na ogled planinske zgodovine. Tine Marenče, idejni oče in scenarist filma Sfinga, pa je razložil zgodbo filma, ter vse povabil na prijeten ogled.

Film so gledalci na Reki, kjer je Sfinga prvič gostovala, z navdušenjem sprejeli. Predsednik IO HPS Vladimir Novak pa je film povabil tudi v Zagreb.

Razstavo, ki jo sofinancira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, je pripravila Planinska zveza Slovenije v sodelovanju s Slovenskim planinskim muzejem. Na razstavi se predstavljajo tudi organizacije in institucije, prisotne v slovenskem gorskem svetu: Triglavski narodni park, Gorska reševalna zveza Slovenije, Slovenski planinski muzej in Alpska konvencija.

Razstava »Življenje pod Triglavom« bo na Reki gostovala do petka, 18. novembra 2011, ko se seli v Gorico k Slovenskemu planinskemu društvu Gorica.

Besedilo in fotografije Zdenka Mihelič
----------------------------------------------------------
Več o razstavi in filmu Sfinga - vabilo na odprtje (Reka).

 


Fotogalerija

 Zdenka Mihelič
Kulturno-prosvetno društvo Bazovica na Reki in Planinska zveza Slovenije sta 5. novembra 2011 v Slovenskem domu KPD Bazovica na Reki odprla razstavo Življenje pod Triglavom. Foto Zdenka Mihelič

 Zdenka Mihelič1 / 17

 Zdenka Mihelič2 / 17
Pred in po odprtju je tekla beseda tudi o okrepitvi medsebojnega povezovanja, z leve glavni tajnik Hrvaške planinske zveze (HPS) Darko Berljak, vodja planinske skupine KPD Bazovica na Reki Darko Mohar, predsednik Izvršnega odbora HPS Vladimir Novak in podpredsednica PZS Slavica Tovšak

 Zdenka Mihelič3 / 17
Na odprtju je zapel Mešani pevski zbor Bazovica, ki deluje v okviru KPD Bazovica na Reki že od društvenih začetkov leta 1947

 Zdenka Mihelič4 / 17
Predsednik KPD Bazovica na Reki Milan Grlica

 Zdenka Mihelič5 / 17
Vse je pozdravila tudi podpredsednica PZS Slavica Tovšak

 Zdenka Mihelič6 / 17
Kulturno-prosvetnemu društvu Bazovica na Reki je podpredsednica PZS Slavica Tovšak v imenu PZS podarila knjigo Slovensko planinstvo, za društvo je knjigo prevzel vodja planinske skupine Darko Mohar

 Zdenka Mihelič7 / 17
Glavni tajnik Hrvaške planinske zveze Darko Berljak

 Zdenka Mihelič8 / 17
Odprtja razstave in projekcije filma se je udeležila polna dvorana obiskovalcev. Še več, projekcijo filma Sfinga so si gledalci ogledali kar v dveh dvoranah.

 Zdenka Mihelič9 / 17
Kustosinja Slovenskega planinskega muzeja Elizabeta Gradnik je spregovorila tudi o zgodovini KPD Bazovica na Reki in vse povabila na ogled SPM v Mojstrano

 Zdenka Mihelič10 / 17
Tine Marenče, desno, je ob začetku filma predstavil idejo, ob koncu pa se je vsem zahvalil za navdušen aplavz. Ob njem vodja planinske skupine KPD Bazovica na Reki Darko Mohar, ki se je ta večer prelevil tudi v povezovalca programa.

 Zdenka Mihelič11 / 17
Na ogledu razstave

 Zdenka Mihelič12 / 17

 Zdenka Mihelič13 / 17

 Zdenka Mihelič14 / 17

 Zdenka Mihelič15 / 17

 Zdenka Mihelič16 / 17
Postavitev razstave

 Zdenka Mihelič17 / 17
Postavitev razstave

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih