ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 25. januar 2012, ob 0. uri, ogledov: 8635

Izbrani NAJUSPEŠNEJŠI alpinisti in športni plezalci v letu 2011

Alpinizem | Športno plezanje | Splošno | 
Komisija za alpinizem | Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Včeraj, 24. januarja 2012, so na Alpinistično plezalnem večeru v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah Planinska zveza Slovenije ter njeni Komisija za alpinizem in Komisija za športno plezanje PZS podelili priznanja najuspešnejšim alpinistkam in alpinistom ter športnim plezalkam in športnim plezalcem za leto 2011.

Številne prisotne na razglasitvi najuspešnejših je na začetku pozdravil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Borut Peršolja. V nagovoru je zbrane povabil v navezo Planinske zveze Slovenije, ki združuje tako mlade, planince, turne kolesarje, pohodnike različnih starosti, ljubitelje gore, vse zasanjane iskalce gorskih lepot in doživetij, markaciste, vodnike ..., kot tudi alpiniste in športne plezalce. 

NAJUSPEŠNEJŠI v letu 2011 v ALPINIZMU
Strokovno komisijo za izbor najboljših in najperspektivnejših alpinistov so sestavljali: Andrej Štremfelj, Boris Lorenčič, Milan Romih, Peter Mežnar, Rok Blagus, Tadej Debevec, Tanja Grmovšek, Tone Škarja (Komisija za odprave v tuja gorstva PZS), Urban Golob ter Matej Kladnik in Miha Habjan (oba iz Komisije za alpinizem PZS). Ob vseh dosežkih naših alpinistov v letu 2011, ki jih je bilo zares obilo, je imela komisija zahtevno delo.

Načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan je med drugim dejal: »Pohvaliti velja raziskovalni pristop posameznih alpinistov, ki plezajo nove smeri, opravljajo prve ponovitve v sezoni, mnogokrat tudi na račun dnevnega neuspeha. Takih alpinistov je bilo lani kar nekaj in mnogo smeri je bilo splezanih na visoki ravni (npr. Triglav - Sanjski Joža, Široka peč - Zimska direktna itn). Zlasti omenjeni smeri kažeta nov pristop sodobnega vrhunskega zimskega alpinizma v naših stenah in potrjujeta, da se ni treba izgovarjati na zimske razmere ter da se da s pravim pristopom preplezati marsikaj. Mnogi alpinisti prenašajo visok športno plezalni nivo v najtežje alpske smeri, iščejo nove linije za nove smeri ali iščejo smeri še brez prostih ponovitev. Vsekakor zelo spodbudno. Stopnička najtežje skalne alpinistične smeri se je lani dvignila na visokih X+/XI- (8c). S tem je bil postavljen nov mejnik v slovenskem alpinističnem skalnem plezanju. Odpravarski izkupiček v najvišja gorstva sta zaznamovali predvsem dve odpravi, Xuelian Feng (Kitajska) in Charakusa (Pakistan). Na obeh je bila preplezana vrhunska prvenstvena smer (v Xuelian North East in v K7 West).«

NAJUSPEŠNEJŠA ALPINISTKA v letu 2011 je Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica). 
NAJUSPEŠNEJŠI ALPINIST v letu 2011 je Luka Krajnc (AO Celje-Matica). 
NAJPERSPEKTIVNEJŠI ALPINIST v letu 2011 je Luka Stražar (Akademski AO).
 
Podeljene so bile tudi nagrade za posebne dosežke v alpinizmu, prejeli so jih: Neda Podergajs (AO Ljubljana-Matica), Tina Di Batista (AO Ljubljana-Matica), Matic Obid (AO Nova Gorica), Nejc Marčič (AO Radovljica), Andrej Grmovšek (APD Kozjak Maribor), Tomaž Jakofčič (Akademski AO), in člani odprave Xuelian Feng za vzpon v Xuelian North East (člani odprave so prejeli skupno nagrado) Aleš Holc (AO Kamnik), Igor Kremser (Akademski AO) in Peter Juvan (Akademski AO).
------
O zadovoljstvu nad prejetim priznanjem in svojo sezono 2011 je najuspešnejša alpinistka Anastasija oz. Nastja, kot jo kličejo, Davidova razložila: »Zelo sem zadovoljna z letom 2011, s preplezanimi smermi in izbiro smeri. Mislim, da sem si postavila ravno prav težke izzive in jih uspela uresničiti. Seveda ostajajo tudi kakšni neizpolnjeni izzivi - kakšne težje smeri. Najbolj mi je ostalo v spominu plezanje v Dolomitih in El Capitana, kjer je plezanje zares nekaj posebnega. Najljubša lanska smer pa mi je Raz kortinških veveric (VIII+, 500 m) v Zahodni Cini (Italija).«
Luka Krajnc, najuspešnejši alpinist za 2011, ki je ob koncu leta skupaj z Maticem Obidom zelo uspešno plezal na odpravi v Venezueli, je po prejemu nagrade dejal: »S svojo lansko sezono sem zelo zadovoljen, uspel sem uresničiti skoraj vse svoje cilje, ki sem si jih zadal. To je najlepše za športnika. En mali cilj mi ni uspel, a na neuspehih se učimo; pomembni so, saj sicer ne bi znali ceniti svojih uspehov.« Svoje življenje je popolnoma podredil plezanju, iz lanskega leta pa mu je najbolj ostala v spominu smer Bellavista (8c,500 m) v Zahodni Cini (Italija).
Najperspektivnejši alpinist za 2011 Luka Stražar je bil zelo zadovoljen in vesel prejete nagrade, ki pa mu pomeni predvsem veliko vzpodbudo za nadaljnje delo. »Cilji za naprej zagotovo vključujejo tudi odpravo v Himalajo,« je povedal Luka, kam točno, pa zaenkrat ostaja še skrivnost.
 
NAJUSPEŠNEJŠI v letu 2011 v ŠPORTNEM PLEZANJU
Komisija za športno plezanje PZS je izbrala športne plezalce in plezalke, ki so s svojimi doseženimi uspehi izstopali iz povprečja. Med dekleti in fanti sta bila vnovič izbrana lanska najuspešnejša športna plezalca. Mina Markovič ima za sabo zares vrhunsko sezono, ki jo je začela in končala z zmago, je zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, bronasta s svetovnega prvenstva v kombinaciji, državna prvakinja v težavnosti in balvanih. Ob koncu leta pa je preplezala še smer z oceno 8b na pogled. Med dosežki plezalcev pa sta izstopali srebrni medalji s tekem svetovnega pokala v balvanih Klemna Bečana, bron pa mu je pripadel v končnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji. Izvrstno formo je potrdil v plezališčih. Je tudi prvi slovenski plezalec, ki je preplezal smer z oceno 8c na pogled.
 
NAJUSPEŠNEJŠA ŠPORTNA PLEZALKA v letu 2011 je Mina Markovič (PK 6b Ptuj).
NAJUSPEŠNEJŠI ŠPORTNI PLEZALEC v letu 2011 je Klemen Bečan (ŠPO Tržič).
 
Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih in za vzpone v naravnih plezališčih so prejeli: Natalija Gros (AO Kranj), Jernej Kruder (ŠPO Celje), Urban Primožič (PK Škofja Loka), Katja Vidmar (PK Škofja Loka) in Maja Vidmar( PK Škofja Loka).
 
Priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem mladinskem prvenstvu in evropski mladinski seriji ter za vzpone v naravnih plezališčih pa so prejeli: Martin Bergant ( PK Škofja Loka), Sergej Epih (PK Škofja Loka), Katja Kadič (ŠPK Andreja Kokalja), Rebeka Kamin (ŠPO Domžale), Julija Kruder (ŠPO Celje), Jera Lenardič (AO Kranj), Anže Peharc (ŠPO Tržič), Gašper Pintar (PK Škofja Loka), Jure Raztresen (PK Škofja Loka), Domen Škofic (ŠPO Radovljica), Tim Unuk (PK Laško), Gregor Vezonik (AK Ravne) in Izidor Zupan (ŠPO Celje).
 
Mina Markovič, naša najboljša tekmovalka v športnem plezanju in vnovič najuspešnejša športna plezalka leta je o ciljih v letu 2012 povedala takole: »V lanski sezoni smo že zelo veliko pokazali in težko je še kaj dodati, rezultati govorijo sami zase. Naj povem, da v plezanju še vedno zelo uživam in vidim še precej možnosti, kje ga lahko še izpopolnim. In to me žene naprej - dvigniti osebni nivo plezanja, kjer pa se mi zdi, je meja neskončna. Če bo šlo vse po načrtih, se obeta še ena zelo uspešna sezona tako v težavnosti kot v balvanih.« S treningi so že začeli, in sicer z lahkotnimi vzponi, kot pravi Mina, v Španiji, kjer je preplezala 11 smeri na pogled. Trenirala bo kot do sedaj pod vodstvom trenerja Romana Krajnika.
O dosežkih v športnem plezanju na tekmovanjih je najuspešnejši športni plezalec za leto 2011 Klemen Bečan povedal: »Sezona je bila uspešna, čeprav sem pričakoval še več, v svetovnem pokalu mi je zmanjkalo do stopničk v težavnosti. A pred nami je nova sezona, na katero smo se že začeli pripravljati.« Klemenovo uspešno plezanje v naravnih plezališčih z novo preplezano smerjo 8c na pogled pa zagotovo napoveduje še uspešnejšo letošnjo sezono.

Alpinistično plezalni večer je organiziralo Društvo za gorsko kulturo. Društvo je pripravilo tudi kulturni program, v katerem so kot napoved za 6. mednarodni festival gorniškega filma Domžale (2.-6. april letos) predvajali izbor zelo zanimivih kratkih filmov: Once Upon a Time in Paradies, Vertical Sailing Greenland, Plezalčev dnevnik: Rocklands.

Pripravila Zdenka Mihelič
 
Več o izboru z vsemi obrazložitvami ter vrhunskimi dosežki v alpinizmu in športnem plezanju za leto 2011 najdete tudi v PDF brošuri, izdani ob včerajšnji slovesnosti (1,04 MB).

PDF Obrazložitev izbora najuspešnejših alpinistk/alpinistov in športnih plezalk/plezalcev (125,55 KB)

Fotogalerija

 Zdenka Mihelič
24. januarja 2012 so na Alpinistično plezalnem večeru v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah podelili priznanja najuspešnejšim alpinistom in športnim plezalcem. Najuspešnejša alpinistka leta v 2011 je Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica), najuspešnejši športni plezalec v 2011: Klemen Bečan (ŠPO Tržič), najuspešnejša športna plezalka v 2011: Mina Markovič (PK 6b Ptuj) in najuspešnejši alpinist v 2011: Luka Krajnc (AO Celje-Matica).

 Zdenka Mihelič1 / 15
Najuspešnejši alpinisti v 2011 - z desne najuspešnejša alpinistka Anastasija Davidova, najuspešnejši alpinist Luka Krajnc in najperspektivnejši alpinist v 2011 Luka Stražar

 Zdenka Mihelič2 / 15
Desno načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva PZS Tone Škarja in podpredsednik PZS Borut Peršolja

 Zdenka Mihelič3 / 15
V prvi vrsti najuspešnejši v 2011 z alpinistom Silvom Karom (levo), režiserjem slovesne podelitve

 Zdenka Mihelič4 / 15
Podpredsednik PZS Borut Peršolja

 Zdenka Mihelič5 / 15
Nagrado za posebne dosežke so prejeli tudi člani odprave Xuelian Feng za vzpon v Xuelian North East (člani odprave so prejeli skupno nagrado): Aleš Holc (AO Kamnik), Igor Kremser (Akademski AO) in Peter Juvan (Akademski AO).

 Zdenka Mihelič6 / 15
Prejemniki nagrade za posebne dosežke v alpinizmu s podpredsednikom PZS Borutom Perošljo (desno) in načelnikom Komisije za alpinizem PZS Miho Habjanom

 Zdenka Mihelič7 / 15
Priznanje in zlati cepin za najuspešnejšo alpinistko v 2011 je prejela Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica)

 Zdenka Mihelič8 / 15
Najuspešnejši v alpinizmu v Sloveniji v letu 2011: najperspektivnejši alpinisti Luka Stražar (Akademski AO), najuspešnejša alpinistka Anastasija Davidova (AO Ljubljana -Matica) in najuspešnejši alpinist Luka Krajnc (AO Celje-Matica)

 Zdenka Mihelič9 / 15
Komisija za športno plezanje PZS in Planinska zveza Slovenije sta podelili priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem mladinskem prvenstvu in evropski mladinski seriji ter za vzpone v naravnih plezališčih. Na sliki prejemniki s podpredsednikom PZS Borutom Peršoljo (desno) in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Borutom Kavzarjem (levo)

 Zdenka Mihelič10 / 15
V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah so se zbrali številni prijatelji nagrajenih in ljubitelji gora, plezanja, alpinizma, sten ...

 Zdenka Mihelič11 / 15
Alpinistično plezalni večer je povezovala Mojca Volkar Trobevšek

 Zdenka Mihelič12 / 15
Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih in za vzpone v naravnih plezališčih so prejeli: Urban Primožič (PK Škofja Loka), Maja Vidmar( PK Škofja Loka), Katja Vidmar (PK Škofja Loka), Natalija Gros (AO Kranj), ki se je konec lanske sezone poslovila od bogate tekmovalne poti, in Jernej Kruder (ŠPO Celje)

 Zdenka Mihelič13 / 15
Najuspešnejša športna plezalca v Sloveniji v 2011 - Klemen Bečan (ŠPO Tržič) in Mina Markovič (PK 6b Ptuj)

 Zdenka Mihelič14 / 15
V letu 2011 NAJUSPEŠNEJŠI v alpinizmu in športnem plezanju v Sloveniji: z leve alpinistka Anastasija Davidova, športni plezalec Klemen Bečan, športna plezalka Mina Markovič in najuspešnejši alpinist v 2011 Luka Krajnc

 Zdenka Mihelič15 / 15
Zlati cepin najuspešnejšega alpinista - to leto v rokah Luke Krajnca za leto 2011. Andrej Grmovšek ga je dobil za najuspešnejšega alpinista v letu 2005, 2008 in 2010, Marko Prezelj za leto 2006, Luka Lindič za leto 2009

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih