sobota, 20. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 27. januar 2012, ob 0. uri, ogledov: 1952

V Zagrebu so se sestali predstavniki PZS in HPS

Splošno | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Na sedežu Planinske zveze Hrvaške (Hrvatskog planinarskog saveza) so se v sredo, 25. januarja 2012, sestali predstavniki Planinske zveze Slovenije (PZS) in Planinske zveze Hrvaške (HPS).
PZS_HPS_oba_grbaS strani PZS so sestanka udeležili predsednik Bojan Rotovnik, podpredsednika PZS Slavica Tovšak in Borut Peršolja in generalni sekretar PZS Matej Planko. HPS pa so zastopali predsednik Hrvoje Kraljević, podpredsednik Tomislav Čanić, predsednik Izvršnega odbora HPS Vladimir Novak, glavni tajnik Darko Berljak ter načelnik Komisije za promocijo in založništvo in urednik revije Hrvatski planinar Alan Čaplar.

Na sestanku so izmenjali izkušnje o organizacijskih strukturah in operativnem delovanju obeh zvez. Izraženo pa je bilo tudi vzajemno upoštevanje dosežkov in rezultatov. Ob pogovoru o dosedanjem plodnem sodelovanju HPS in PZS, posebno v času od leta 1991, ko sta PZS in HPS dobili novo vlogo kot krovni planinski organizaciji v samostojnih državah, so potrdili, da obe zvezi delita iste cilje in stališča o raznih vprašanjih, o katerih razpravljajo in se o njih odločajo znotraj obeh zvez ter o mednarodnih planinskih organizacijah.

PZS_HPS_25_01_2012_1_foto_Alan_CaplarRazpravljali so tudi o izkušnjah s članstvom v raznih mednarodnih organizacijah in neformalnih forumih kot so UIAA, Evropski planinski forum, CAA (Club Arc Alpin, Združenje dežel alpskega loka), BMU (Balkan Mountaineering Union, Združenje planinskih zvez Balkana), ERA (Evropska popotniška zveza), dogovorili pa so se tudi, da v organih UIAA in drugje, kjer je to potrebno, v slučaju, ko se sestanka ne more udeležiti predstavnik HPS ali PZS, interese obeh zvez kot skupni delegat predstavlja prisotni predstavnik HPS ali PZS. Cilj usklajenega delovanja in vseh oblik mednarodnega sodelovanja, a še posebej sodelovanja na evropskih ravneh, je doseči močnejši vpliv na sprejemanje dokumentov o temah, pomembnih za planinstvo na najvišji ravni v EU in drugje, kjer se prejemajo take odločitve.
Del pogovora je bil posvečen možnostim izvajanja mreže evropskih planinskih poti skozi Hrvaško, pri čemur so predstavniki PZS predstavili svoje izkušnje in ponudili nadaljnjo pomoč pri prenosu izkušenj, s predpostavko, da je tudi v Hrvaški možen podoben model kot v Sloveniji, ki vključuje organizacijske, finančne in izvedbene interese, usklajenost in sodelovanje najvišjih državnih, turističnih, gozdarskih, turističnih in pohodniških ustanov in združenj. Na sestanku so si izmenjali tudi izkušnje s pravnimi predpisi, veznimi na gorsko reševalno službo, planinske poti in planinske koče.

S potrditvijo zelo dobrega sodelovanja skozi več desetletij je bil potrjen tudi sporazum o reciprotiteti pri nočitvah v planinskih kočah v Sloveniji in na Hrvaškem za člane HPS in PZS. Prav tako so se dogovorili, da se od spomladi letos vzpostavi prodaja slovenske planinske literature, priročnikov in zemljevidov v pisarni HPS v Zagrebu in preko spletne trgovine HPS, prav tako pa bo stekla prodala hrvaške planinske literature na sedežu PZS v Ljubljani in na spletni strani PZS, s čimer bodo koristne informacije še bolj dostopne članom obeh planinskih zvez.

PZS_HPS_25_01_2012_2_foto_Alan_CaplarPotrdili so, da je treba dosedanje uspešno sodelovanje nadaljevati tudi na vseh ostalih ravneh, tudi s predstavniki HPS in PZS na protokolarnih srečanjih (skupščine, obletnice, dnevi planincev itd.), pa s sestanki uredništev Planinskega vesnika in Hrvatskog planinara, sodelovanji in izmenjavami izkušenj med sorodnimi komisijami obeh zvez, sodelovanjem članov na prihodnjih tečajih in usposabljanjih, alpinističnih odpravah v organizaciji HPS in PZS ter z neposrednim sodelovanjem med planinskimi društvi (še posebe s tistimi v bližni skupne meje). V cilju močnejšega povezovanja so se dogovorili tudi o konkretnih oblikah sodelovanja in naslednjih skupščinah PZS in HPS ter v revijah Hrvatski planinar in Planinski vestnik, kjer bo objavljen tudi obsežnejši zapisnik HPS in PZS.
 
foto Alan Čaplar

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih