ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 12. februar 2012, ob 0. uri, ogledov: 4553

Nataliji Gros in Mini Markovič BLOUDKOVI plaketi za leto 2011

Športno plezanje | Splošno | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Na 47. podelitvi Bloudkovih nagrad so v četrtek, 9. februarja, najuspešnejšim športnikom in športnim delavcem za njihove dosežke v letu 2011 podelili Bloudkova priznanja, najvišja državna priznanja na področju športa v Republiki Sloveniji. Najvišji državni priznanji na področju športa sta prejeli tudi kar dve športni plezalki, Mina Markovič in Natalija Gros.
Lanskoletni in vsi dosedanji uspehi slovenskih športnih plezalcev so ponesli slovensko športno plezanje med javnost kot že dolgo ne. Uspehi mladinske in članske reprezentance so odmevali tako v planinski organizaciji, širši športno plezalni kot tudi splošni javnosti, pa tudi športni stroki. Na 47. podelitvi Bloudkovih priznanj je športna stroka z najvišjimi državnimi priznanji med tako različnimi športnimi področji nagradila kar dve športni plezalki: Natalijo Gros ob zaključku njene zelo uspešne tekmovalne kariere in Mino Markovič, našo trenutno najuspešnejšo tekmovalko, v letu 2011 zmagovalko svetovnega pokala v težavnosti in v kombinaciji.

Bloudkove_2012_Natalija_Gros2_foto_Stanko_Gruden_mala
Natalija Gros, prejemnica Bloudkove plakete za leto 2011, prejema nagrado iz rok predsednika Odbora za podeljevanje Bloudkovih nagrad olimpionika Mira Cerarja, foto Stanko Gruden

Bloudkova priznanja (nagrada in plaketa) so najvišja priznanja Republike Slovenije, ki se od leta 1965 podeljujejo za delo in dosežke na področju športa. Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj vsako leto podeli največ tri Bloudkove nagrade in deset Bloudkovih plaket. Prejemniki Bloudkovih priznanj so lahko posamezniki, športne ekipe ali organizacije.

Bloudkove_2012_Mina_Markovic3_foto_Stanko_Gruden_mala 
Mina Markovič ob prejemu Bloudkove plakete za leto 2011, foto Stanko Gruden 

Bloudkove nagrade za leto 2011
• Slavko IVEZIČ za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa
• Janko POPOVIČ za življenjsko delo v športu
• SMUČARSKI SKOKI EKIPNO (Jernej DAMJAN, Robert KRANJEC, Peter PREVC, Jurij TEPEŠ) za vrhunski mednarodni športni dosežek
• Dr. Meta ZAGORC za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa

Bloudkove plakete za leto 2011:
• Gorazd BEDRAČ za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
• KANU DVOSED (Luka BOŽIČ, Sašo TALJAT) za pomemben mednarodni športni dosežek
• Natalija GROS za pomemben mednarodni športni dosežek
• Rok MARGUČ za pomemben mednarodni športni dosežek
• Mina MARKOVIČ za pomemben mednarodni športni dosežek
• Dr. Dolfe RAJTMAJER za življenjsko delo v športu
• Katarina SREBOTNIK za pomemben mednarodni športni dosežek
• Bojan TOKIĆ za pomemben mednarodni športni dosežek
• Adolf URNAUT za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
• Nina VEHAR za pomemben mednarodni športni dosežek
• Peter WROLICH za pomemben mednarodni športni dosežek
• Nejc ŽNIDARČIČ za pomemben mednarodni športni dosežek

Mina Markovič je ob prejemu dejala: »Bloudkove plakete, ki jo podeljujejo za najvišje dosežke na državnem nivoju za delo in dosežke na področju športa, sem zelo vesela. Vesela sem, da so uspehe športnega plezanja opazii v širši javnosti in športni stroki.. Nagrada mi pomeni veliko, saj je nagrada za delo in dosežke v preteklem letu, in potrjuje dobre uspehe; prav tako mi bo to močna vzpodbuda za nadaljnje delo.« Slovenska reprezentanca, ki že pridno trenira, je ta konec tedna svoje priprave na novo sezono opravila v sosednjem Celovcu

Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj 2011-2015 sestavljajo Miroslav CERAR, predsednik odbora, in člani Viktor GROŠELJ, Peter KAUZER, mag. Viktor KREVSEL, Ivan LUKAN, Petra MAJDIČ, dr. Rajko ŠUGMAN, Katarina VENTURINI, Rudi ZAVRL.

OBRAZLOŽITVI priznanj za Natalijo Gros in Mino Markovič:
 
Natalija Gros (roj. 29. 11. 1984, Kranj)
Bloudkova plaketa za pomemben mednarodni športni dosežek 
Predlagateljica: Planinska zveza Slovenije
Natalija Gros je vrhunska športna plezalka; kot članica slovenske reprezentance je v slovenskem plezalskem športu pustila neizbrisen pečat. V karieri je dosegala prva mesta v obeh disciplinah (težavnost in balvani), triindvajsetkrat stala na stopničkah na tekmah svetovnega pokala in se razvila v vsestransko plezalko; njeno željo po doseganju popolnosti gibalnega izraza je ujelo tudi oko kamere v dokumentarnem filmu Chalk & Chocholate. Natalija Gros je tako s svojimi dosežki kot s športno držo vzor številnim mlajšim generacijam plezalcev, saj je njena športna pot sestavljena iz niza uspehov: osvojila je naslov evropske prvakinje (2008), zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji (2007) ter osvojila naslov evropske prvakinje v kombinaciji (2008). V letih 2004 in 2009 je postala evropska podprvakinja v težavnosti, leta 2010 v kombinaciji in leta 2005 na svetovnih igrah. Tretje mesto je dosegla v skupnem seštevku svetovnega pokala, in sicer v težavnosti (2004), v balvanih (2007 in 2009) ter v kombinaciji (2008 in 2010). Za svoje plezalske dosežke je bila v okviru stroke večkrat nagrajena. Natalija Gros si je ob koncu športne kariere za športne dosežke in za promocijo plezalskega športa prislužila Bloudkovo plaketo za mednarodni športni dosežek.

Mina Markovič (roj. 23. 11. 1987, Ptuj)
Bloudkova plaketa za pomemben mednarodni športni dosežek 
Predlagatelji: Planinska zveza Slovenije, Društvo za šport invalidov MOST,Tina Cvetko 
Mina Markovič je ena najuspešnejših slovenskih plezalk vseh časov; leta 2011 je osvojila naslov najboljše plezalke v tekmovalnem plezanju na svetu. Markovičeva, članica Plezalnega kluba Ptuj, kjer je začela svojo plezalno pot, že vrsto let dosega izjemne rezultate v športnem plezanju na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Leta 2010 je postala evropska prvakinja v kombinaciji ter dosegla drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Leta 2011 je vrhunsko tekmovalno pripravljenost dokazala z naslovom najboljše plezalke v svetovnem pokalu v težavnosti in kombinaciji, z osvojitvijo skupnega seštevka svetovnega pokala ter s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu, kar je v eni sezoni težko ponovljiv dosežek. Istega leta je Mina Markovič, sicer študentka psihologije in dejavna pri predajanju plezalnih veščin tudi športnikom invalidom, nastopila na vseh desetih tekmah v težavnosti in zmagala kar na petih (dvakrat v Franciji, po enkrat pa na Kitajskem, v Jordaniji in Španiji). Poleg tega je državna prvakinja v balvanskem plezanju v kategoriji članic. Zaradi niza izjemnih plezalnih dosežkov v letu 2011 si je Mina Markovič prislužila Bloudkovo plaketo za pomemben mednarodni športni dosežek.

Bloudkovo nagrado, najvišjo državno nagrado na področju športa, so za slovensko plezanje in alpinizem do sedaj prejeli: Miha Potočnik (1967), Joža Čop (1970), Aleš Kunaver (1974), VI. jugoslovanska alpinistična himalajska odprava za osvojitev Makaluja (1975), Jugoslovanska alpinistična odprava - Everest '79 za osvojitev najvišjega vrha sveta po novi smeri (1979), Franc Knez (1984), Odprava Cerro Torre za prvenstveni alpinistični vzpon v Patagoniji (1985/86), Janez Krušic (1987), Tomo Česen (1989), Marko Prezelj in Andrej Štremfelj za dosežke v alpinizmu/ novo smer na Kangčenzengi (1992), Tomaž Humar za najodmevnejši dosežek v letu v svetovnem alpinizmu (1999), Davo Karničar za izjemni športni podvig v Himalaji/ smučarski spust z Everesta (2000) in Martina Čufar (2001).

Bloudkovo plaketo je lansko leto prejel alpinist in odpravarski veljak Tone Škarja za življenjsko delo v športu.

PDF Dosedanji Bloudkovi nagrajenci PZS (208,48 KB)

Zdenka Mihelič


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih