ponedeljek, 4. december 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 20. februar 2012, ob 0. uri, ogledov: 5345

Uspešen in koristen posvet »Načrt upravljanja za TNP in vloga planinstva«

Narava | Poti | Koče | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V torek, 14. februarja 2012, je Planinska zveza Slovenije v soorganizaciji s Triglavskim narodnim parkom pripravila posvet Načrt upravljanja za TNP in vloga planinstva. Udeležilo se ga je kar 56 predstavnikov planinskih društev, predstavnikov komisij PZS in uprave TNP.

V letu 2010 je bil sprejet Zakon o Triglavskem narodnem parku, ki določa številne pristojnosti in naloge upravljavca zavarovanega območja. Trenutno pa potekajo aktivnosti za sprejem Načrta upravljanja TNP. Planinska društva in Planinska zveza Slovenije smo s svojo dejavnostjo in aktivnostmi vseskozi prisotni v parku. Ker bo načrt upravljanja TNP tudi v bodoče določal pravila delovanja v parku je prav, da smo planinci že pri njegovem nastajanju čim bolj celovito seznanjeni z njegovo vsebino in pri njegovem nastajanju tudi aktivno sodelujemo.

Na podlagi teh dejstev je bil v torek, 14. februarja 2012, ob 16. uri, v prostorih Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani organiziran posvet z naslovom: »NAČRT UPRAVLJANJA za TNP IN VLOGA PLANINSTVA«. Posvet je bil organiziran v soorganizaciji Planinske zveze Slovenije in Triglavskega narodnega parka. Posveta se je udeležilo 56 predstavnikov planinskih društev, ki imajo koče in poti na področju TNP, predstavnikov komisij v okviru PZS in predstavnikov uprave TNP. V uvodu posveta je vodja muzeja Miro Eržen v imenu Slovenskega planinskega muzeja in v imenu predsednika PZS pozdravil vse prisotne udeležence in goste. Vsem navzočim na posvetu pa je zaželel uspešno delo. V nadaljevanju je prisotne pozdravil tudi France Benedik, predsednik Meddruštvenega odbora planinskih društev Gorenjske.

Po tem uvodnem delu posveta je direktor Triglavskega narodnega parka Martin Šolar na zelo pregleden in nazoren način predstavil zakon o Triglavskem narodnem parku, Igor Zakotnik, vodja strokovnih služb TNP, pa načrt upravljanja, ki je v nastajanju. Posebej je izpostavil poglavja, ki se tičejo planinske dejavnosti. Po obeh uvodnih predavanjih je vodja posveta Tone Tomše odprl razpravo o obeh predstavljenih dokumentih.

V konstruktivni razpravi so bili izpostavljeni problemi, na katera naletijo planinska društva pri svoji dejavnosti. Zanimala jih je predvsem gradnja čistilnih naprav, adaptacije planinskih postojank, ureditev in gradnja alternativnih virov energije, ravnanje z odpadnimi vodami ter s tem povezano dokumentacijo, ki jo morajo pridobiti planinska društva. Govor je bil tudi o obnovi nekdanjih »konjskih poti« in ponovni oživitvi oskrbe planinskih koč s pomočjo konj, seveda tam, kjer je to mogoče. Izpostavljen je bil tudi problem voženj, legalizacije parkirišč in ureditvi parkiranja v parku. 
Po dokaj obširni razpravi je bilo sprejetih šest zaključkov posveta, ki naj jih proučijo in obravnavajo ustrezni organi obeh organizacij in jih sprejmejo kot sklepe.

  1. Planinska zveza Slovenije in Triglavski narodni park bosta vse uporabnike in obiskovalce parka prek svojih glasil in spletnih strani ter s skupnimi akcijami ozaveščala o delovanju in obnašanju v parku.
  2. Triglavski narodni park in Planinska zveza Slovenije bosta skupaj proučila možnosti za ponovno oskrbovanje določenih planinskih koč v parku s konji. Obenem bosta določila program obnov nekdanjih »konjskih« poti. 
  3. Planinska zveza Slovenije bo v okviru svoje gospodarske komisije ustanovila posebno skupino strokovnjakov za čistilne naprave. Posebna skupina bo pripravila merila za gradnjo čistilnih naprav od projektne dokumentacije do pridobitve ustreznih dovoljenj. Za področje TNP bodo pri tem sodelovali tudi njihovi strokovnjaki.
  4. Planinska zveza Slovenije bo opravila razgovore na pristojnih ministrstvih glede priprave razpisov za sofinanciranje gradenj čistilnih naprav in ekoloških sanacij planinskih koč.
  5. Planinska zveza Slovenije bo ustanovila posebno svetovalno - projektno pisarno, kjer bodo posamezna planinska društva lahko dobila potrebne informacije in navodila glede gradenj čistilnih naprav in ekoloških obnov planinskih koč.
  6. Triglavski narodni park bo s pomočjo Komisije za planinske poti PZS pripravil Protokol dobrega sodelovanja glede vzdrževanja planinskih poti v narodnem parku.

Vsi navzoči so bili mnenja, da je bil posvet koristen in je dosegel svoj namen. V bodoče si želijo še več povezav med planinskimi društvi, Planinsko zvezo Slovenije in Triglavskim narodnim parkom.

Pripravil: Tone Tomše, vodja posveta

Foto Elizabeta Gradnik:

Posvet_nacrt_upravljanja_za_TNP_14_02_2012_foto_Elizabeta_Gradnik3p_mala 

Posvet_nacrt_upravljanja_za_TNP_14_02_2012_foto_Elizabeta_Gradnik5p_mala 

Posvet_nacrt_upravljanja_za_TNP_14_02_2012_foto_Elizabeta_Gradnik6p_mala 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih