nedelja, 16. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 24. marec 2012, ob 0. uri, ogledov: 10105

SLOVENIJI ZLATI CEPIN 2012 za smer Sanjači zlatih jam v K7 West - NEJC MARČIČ IN LUKA STRAŽAR

Alpinizem | Splošno | 
Komisija za odprave v tuja gorstva | Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Danes, 24. marca 2012, je v Courmayeurju na jubilejni, 20. podelitvi Zlatega cepina - Piolets d'Or - za najboljši, najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011 sodniška žirija med šestimi nominiranimi alpinističnimi vzponi nagradila kar dva vzpona z Zlatim cepinom 2012: kot prvega so izpostavili slovenski vzpon v K7 West v Pakistanu, smer Sanjači zlatih jam (plezala Luka Stražar in Nejc Marčič), nagradili pa so tudi vzpon v indijskem sedemtisočaku Saser Kangri II, smer The Old Breed (plezali Američani Mark Richey, Steve Swenson, Freddie Wilkinson). Nominiran pa je bil še en slovenski vzpon, in sicer smer odprave Kitajska 2011 v Xuelian North East (smer Raz zaupanja).

Strokovna žirija, ki ji predseduje ameriški alpinist Michael Kennedy, je že za sam izbor nominirancev za najvišje alpinistično priznanje na svetu Zlati cepin - Piolets d'Or 2012 kar mesec dni razpravljala in študirala alpinistične vzpone s celega sveta in izmed 88 vzponov izbrala najboljših šestih. Med temi šestimi nominiranimi vzponi za alpinističnega 'Oskarja' 2012 so izbrali dva, »ki najboljše ponazarjata raziskovalni in pustolovski alpinizem na visoki tehnični ravni v minimalnem alpskem slogu ob spoštovanju okolja, narave, kulture in soplezalcev ter ki ponazarjata odlično zavezanost in predanost cilju. Oba vzpona preveva tudi samostojnost in močan timski duh,« je dejal predsednik strokovne žirije alpinist in novinar Michael Kennedy. Kennedy je še dodal, da »Podelitev nagrade Zlati cepin 2012 strokovna žirija ne vidi kot tekmovanje, ampak kot praznovanje alpinizma, predanosti, vrednot. Z našo odločitvijo za najboljši, najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011 želimo navdušiti vse mlade alpiniste po vsem svetu, da pristopajo k alpinizmu in plezanju s strastjo, s spoštovanjem do gora, narave, soplezalcev ter s ponižnostjo, skromnostjo. Alpinizem ni tekmovanje, alpinizem se rodi v srcu, ki iz njega izhaja.«
Poudarili so še, da »je bilo vseh šest vzponov fantastičnih, vsi imajo odlične elemente. Odločitev je, lahko rečemo, tudi subjektivna, čustvena, a odločili smo se tudi na podlagi tega, kar čutimo v srcu. Poudarjamo, da noben vzpon ni slabši od drugega.«

Zlati cepin za življenjske dosežke, ki se bo od sedaj naprej imenoval Nagrada Walterja Bonattija - Bonattiju v spomin, je prejel po prvem prejemniku Walterju Bonattiju, ter Reinholdu Messnerju in Dougu Scottu francoski alpinist Robert Paragot. Več na povezavi.

FOTOGALERIJA s podelitve 

Karakteristike vzponov, nagrajenih z Zlatim cepinom 2012:
K7 West (6615 m), Pakistan: prvenstveni vzpon, severovzhodna stena, smer Sanjači zlatih jam (1600 m, VI/5, M5, A2, v štirih dnevih iz tabora na vrh in nazaj), plezala: Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica). Plezala sta od 6.-9. septembra 2011. Njuna smer je šele tretja smer, ki se zaključi na vrhu K7 West. Več o smeri na spletnih mestih PZS: spletno mesto 1 in spletno mesto 2, ter na povezavi
Strokovna žirija je v obrazložitvi podelitve Zlatega cepina 2012, najvišjega priznanja v alpinističnem svetu za 2011, dejala: »Mlada slovenska alpinista Nejc Marčič (26 let) in Luka Stražar (23 let) sta dosegla vrh K7 West v tridnevnem vzponu v alpskem slogu preko še nepreplezane severozahodne stene, smer je dolga preko 1600 m, mixed. Raziskovanje, tehnične težave, minimalističen slog in predanost so značilnosti njihovega vzpona. To je bila šele njuna prva himalajska odprava. Odlično se nam zdi, da sta vzela izkušnje, ki sta si jih nabrala v domačih gorah, in jih v Himalaji nadgradila. Splezala sta zelo lepo in težko smer. Poleg vseh naših kriterijev še posebej izpostavljamo raziskovalni alpinizem, minimalistični, čisti lahki alpski slog, timski duh, strast, predanost, skromnost, srčnost in da sta kot neprofesionalna alpinista splezala tako smer.«

Saser Kangri II (7518 m), Indija: prvenstveni vzpon na vzhodni vrh; druga najvišja deviška gora na svetu in drugi najvišji vrh, ki ima prvenstveni vzpon v pravem alpskem slogu. Jugozahodna stena - The Old Breed (1700 m: WI4 in M3), plezali (od 21.-24 .8. 2011): Mark Richey, Steve Swenson in Freddie Wilkinson (ZDA). Več na povezavi. V obrazložitvi so v žiriji dejali: »To je druga najvišja gora, na katero se ni še nihče povzpel. Ekipa je dober zgled, kako se povezati in uporabiti svoje izkušnje ter se prepustiti raziskovanju; prav tako je vzpon narejen v zelo lahkem slogu in krasnem timskem duhu.«
 
Da je žirija nagradila najmlajšo in najstarejšo nominirano ekipo (Mark, 54 let; Steve, 58 let), je zgolj srečno naključje, pravi predsednik strokovne žirije Kennedy.

IZJAVA nagrajenih slovenskih alpinistov:

Alpinista 23-letni Luka Stražar (študent geografije) in 26-letni Nejc Marčič (dela v gradbeništvu), K7 West (6615 m, smer Sanjači zlatih jam) sta bila že nominacije izredno vesela, kaj šele same podelitve Zlatega cepina 2012! Bila sta PRESREČNA: »Da bova nominirana za tako nagrado, si zagotovo nisva mislila, sploh med tako izkušenimi alpinisti; da pa naju bodo nagradili, pa seveda niti pomislila nisva. 
Ko je bila smer za nama, sva bila srečna, da je konec naporov; bila sva vesela in hvaležna, da nama je uspelo. Ko greš na odpravo, ne razmišljaš o drugih stvareh, kaj šele o kakšni nagradi. Zlati cepin nisva pričakovala. Je pa to potrditev, da sva na pravi poti v alpinizmu in da delujeva dobro. Predvsem pa je to ogromna vzpodbuda za naprej

Luka Stražar je bil 24. januarja 2012 na Alpinistično plezalnem večeru v Domžalah proglašen tudi za najperspektivnejšega slovenskega alpinista za leto 2011, Nejc Marčič pa je prejel nagrado za posebne dosežke v alpinizmu za 2011. 

Vsi nominirani slovenski alpinisti (tudi alpinisti odprave Xuelian) za Zlati cepin 2012 so bili za nominirani prvič.

Strokovna žirija je namenila posebno omembo, a ne Zlati cepin, še vzponu v Torre Eggerju (2850 m), Argentina, ki je »zelo poseben vzpon, saj predstavlja nov način, prihodnost v lednem plezanju.« Karakteristike vzpona: Torre Egger (2850 m), Argentina, južna stena, nova smer Venas azules nad sedlom Col of Conquest (dosežen po El Arco de los Vientos, 950 m (od teh 350 m prvenstveno), 6a, A1, AI6 (95°), M5, alpski slog v dveh dneh in z bivakom na sedlu), plezala: Bjorn-Eivind Aartun in Ole Lied (Norveška). Več na povezavi. Bjorn-Eivind Aartun se je žal 10. februarja 2012 smrtno ponesrečil pri plezanju na domačem Norveškem. Kot je dejal sodnik Kennedy, se je Bjorn ponesrečil že po izbranih nominiranih vzponih in vzpon zaradi smrti plezalca niso želeli dati s seznama. »Žal je to žalosten del alpinizma, a žal tudi resnični.«

V strokovni žiriji za najvišje alpinistično priznanje Zlati cepin 2012, ki ji predseduje ameriški alpinist Michael Kennedy so še člani: alpinist Valeri Babanov (Rusija/Kanada), alpinist Alberto Inurrategi (Španija), alpinistka Ines Papert (Nemčija), alpinist Liu Yong (Kitajska) in novinar Alessandro Filippini (Italija).

Ostali trije nominirani vzponi za letošnji, 20. Zlati cepin - Piolets d'Or 2012:

Xuelian Nort East (6249 m), Kitajska: prvenstveni vzpon po SZ razu, smer Raz zaupanja (2400 m + 400 m vršnega grebena, ED2, AI5, M5+, D; 36,5 h efektivnega plezanja), plezali: Aleš Holc (AO PD Kamnik), Peter Juvan in Igor Kremser (oba Akademski AO), sestop: JV stena, smer Seračina (2000 m, AI3, 60-80°). Smer Raz zaupanja je posvečena alpinistu Andreju Magajnetu, ki se je smrtno ponesrečil 8. marca 2011. Več na spletnih mestih PZS: spletno mesto 1 in spletno mesto 2, ter na povezavi.
Člani odprave so za vzpon v Xuelian North East prejeli skupno slovensko nagrado za posebne dosežke v alpinizmu za 2011.

Pik Pobeda (7439 m), Kirgizija: nova smer v severni steni, imenovana Dollar Road (2500 m: Russian 6B: 5.9/5.10 M5, 6 dni, alpski slog), plezala: Denis Urubko in Gennady Durov (Kazahstan). Več na povezavi.

Meru Central (6310 m), Indija: nova smer, vzhodni steber - The Shark's Fin (1400 m, A4 (Difficult mixed free and aid climbing), 12 dni za vzpon, 2 dni za sestop), plezali: Conrad Anker, Renan Ozturk in Jimmy Chin (ZDA). Več na povezavi.

Preberite in oglejte si tudi:

Dosedanji prejemniki Zlatega cepina

Slovenski prejemniki Zlatega cepina:
- prvi Zlati cepin na sploh (leta 1992) je šel v roke Slovencema Marku Prezlju in Andreju Štremflju za prvenstveni vzpon po južnem stebru osemtisočaka Kangčendzenge (8476 m) leta 1991.
- leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v SZ steni Ama Dablam (6812m) v Nepalu. 
- leta 2007 je nagrado Zlati cepin že drugič prejel Marko Prezelj, in sicer skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m) leta 2006.
- istega leta (2007) je prejel Zlati cepin po mnenju občinstva še Pavle Kozjek.

Še več pa je bilo predlaganih in nominiranih alpinističnih vzponov naših alpinistov (Prezelj in Štremfelj sta bila nominirana leta 1996 za vzpon v Patagoniji leta 1995, Prezelj je bil nominiran tudi leta 2002 (za vzpon v 2001), Humar pa za leti 1999 in 2004).
In letos, leta 2012, je bil za 20. Zlati cepin poleg z Zlatim cepinom nagrajene smeri Sanjači zlatih jam nominiran tudi vzpon v Xuelian North East (smer Raz zaupanja, plezali Aleš Holc, Peter Juvan, Igor Kremser).

Zdenka Mihelič


Komentarji

Prikaži vse komentarje (2)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih