nedelja, 11. april 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 30. marec 2012, ob 0. uri, ogledov: 4528

Minister dr. Žiga Turk sprejel dobitnika Zlatega cepina 2012 Luko Stražarja in Nejca Marčiča

Alpinizem | Splošno | 
Komisija za alpinizem | Komisija za odprave v tuja gorstva | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Danes, 30. marca, je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS dr. Žiga Turk skupaj z generalnim direktorjem Direktorata za šport mag. Dragom Balentom priredil sprejem za mlada slovenska alpinista Luko Stražarja in Nejca Marčiča, ki ju je svetovna alpinistična srenja s strokovno žirijo na čelu v soboto, 24. marca 2012, za njun vzpon v K7 West nagradila z nagrado Zlati cepin 2012 za najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011.
Minister dr. Žiga Turk je v uvodu pozdravil vse zbrane, še prav posebej pa dobitnika Zlatega cepina 2012 Luko Stražarja in Nejca Marčiča, ki jima je iskreno čestital k temu velikemu uspehu. Čestital je tudi Planinski zvezi in komisiji za alpinizem, ki alpiniste vzpodbuja, podpira, usmerja in skrbi za njihova usposabljanja. Minister dr. Turk pa je čestital tudi odpravi Kitajska 2011 in njenemu predstavniku na sprejemu Igorju Kremserju, saj je bila omenjena odprava prav tako letos nominirana za Zlati cepin 2012 (smer Raz zaupanja na vrh Xuelian North East).

Na jubilejni, 20. podelitvi Zlatega cepina - Piolets d'Or - za NAJBOLJŠI, NAJPOMEMBNEJŠI ALPINISTIČNI VZPON NA SVETU V LETU 2011 je strokovna žirija 24. marca 2012 izmed 88 izbranimi in nato šestimi nominiranimi alpinističnimi vzponi nagradila slovenski vzpon v K7 West v Pakistanu (smer Sanjači zlatih jam, odprava Charakusa 2011), plezala sta torej Luka Stražar in Nejc Marčič. Žirija je tam nagradila z isto prestižno nagrado tudi ameriški vzpon v indijskem sedemtisočaku Saser Kangri II. Odprava Charakusa 2011 je bila za Luko in Nejca šele prva himalajska odprava.

Minister dr. Žiga Turk je z zanimanjem prisluhnil Luki in Nejcu o njunih vsakodnevnih treningih in pripravah na alpinistično odpravo (vrhunski alpinisti se odprav ob zadostni finančni podpori udeležijo do enkrat letno), prav tako je ministra zanimalo, kako dobiti idejo za tako prvenstveno smer, kako je potekal njun vzpon, kakšne težavnosti je bil, koliko časa je trajal, kako si alpinisti v ekstremnih pogojih uredijo svoj bivak, ali poskrbijo tudi za opis smeri za zanamce ... »Planinstvo in alpinizem sta del slovenske nacionalne identitete. Oboje nas močno opredeljuje in zaznamuje ter pripomore k prepoznavnosti v tujini. Slovenija je na tem področju izjemna velesila, zato še enkrat vse čestitke za vajin uspeh ter za uspeh celotnega slovenskega alpinizma,« je minister dr. Turk poudaril pomen slovenskega alpinizma, še posebno pa vrhunskega alpinizma, za Slovenijo in svet. Zlati cepin je namreč najvišje alpinistično priznanje na svetu, pravijo mu tudi alpinistični oskar, v svetu športa pa pomeni kot zlata medalja na olimpijskih igrah.

23-letni Luka iz Ljubljane (član Akademskega alpinističnega odseka), študent-absolvent geografije in 26-letni Nejc z Bleda (član Alpinističnega odseka planinskega društva Radovljica), ki dela v gradbeništvu, sta mlada in zelo zagnana alpinista, ki jima nagrada Zlati cepin 2012 pomeni predvsem ogromno vzpodbudo za nadaljnje delo in alpinistične vzpone ter potrditev, da sta na pravi poti. Luka in Nejc se tudi letos nameravata podati v Himalajo, na njuno drugo odpravo v to gorstvo.

Delegacija Planinske zveze, v kateri sta bila še generalni sekretar PZS Matej Planko in načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan, je v pogovoru z ministrom dr. Turkom in generalnim direktorjem Direktorata za šport mag. Dragom Balentom predstavila Planinsko zvezo Slovenije v slovenskem širšem prostoru, generalni direktor mag. Balent pa je poudaril dobro organiziranost Planinske zveze in njeno razvejano aktivnost. Minister dr. Turk se je ob tem spomnil svojih mladostnih dni v planinski organizaciji: »Spomnim se, kako me je oče že kot otroka včlanil v planinsko društvo; kako sem prebiral Planinski vestnik, ki je bil ljudem v preteklosti tudi narodno vzpodbudni signal, ohranjal je slovensko narodno identiteto, s svojimi potopisi pa budil želje in ideje ljubiteljem gora.« Planinski vestnik, najstarejša revija na Slovenskem, ki še vedno izhaja vse od leta 1895, je z letošnjim letom zaključil velik projekt in je tako sedaj z vsemi številkami in članki od prve številke leta 1895 dostopen tudi na spletu.

Prepoznavnost slovenskega alpinizma sega v pozna sedemdeseta leta, ko je takrat še Jugoslovanska himalajska odprava opravila neponovljivo dejanje v zahodni steni najvišje gore sveta, Everesta, z epskim prvenstvenim vzponom preko Zahodnega grebena. »Prepoznaven pa je slovenski alpinizem tudi danes, prav tako svet vrhunskega športnega plezanja. V tujini praktično ni nikogar iz gorniškega sveta, ki ne bi poznal slovenskih vrhunskih alpinistov in športnih plezalcev ter slovenskih uspehov,« je dejal generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko.
V letu 2012 začenjamo tudi s slovensko mladinsko alpinistično reprezentanco, katere namen je doseganje kvalitetnih (vrhunskih) vzponov, spodbujanje in izražanje posameznikove plezalske in organizacijske sposobnosti ter izbiranje in uresničevanje lastnih kvalitetnih alpinističnih ciljev (doma, v Alpah in v drugih gorstvih). Med kandidati za to reprezentanco sta tudi nagrajena Luka Stražar in Nejc Marčič.

Zdenka Mihelič

-------------------------------------------------- 
Povezane novice:
- Predavanje Charakusa 2011 na 6. IMFFD
- Luku in Nejcu čestitka predsednika vlade
Luka Stražar in Nejc Marčič IME TEDNA
- SLOVENIJI ZLATI CEPIN 2012 za smer Sanjači zlatih jam (v K7 West)


Fotogalerija

 Zdenka Mihelič

Z leve alpinista Luka Stražar, Nejc Marčič in generalni sekretar PZS Matej Planko

  Zdenka Mihelič1 / 7

Minister dr. Žiga Turk je čestital prejemnikoma Zlatega cepina 2012 Luki Stražarju in Nejcu Marčiču

  Zdenka Mihelič2 / 7

Minister dr. Žiga Turk je čestital tudi članu drugega nominiranega vzpona za Zlati cepin 2012, smeri Raz zaupanja v Xuelian North East (Kitajska), Igorju Kremserju

  Zdenka Mihelič3 / 7

Na sprejemu pri ministru dr. Turku

  Zdenka Mihelič4 / 7

Minister dr. Žiga Turk in generalni direktor Direktorata za šport mag. Drago Balent

  Zdenka Mihelič5 / 7

Na sprejemu pri ministru dr. Turku

  Zdenka Mihelič6 / 7

Minister dr. Žiga Turk ter dobitnika Zlatega cepina 2012 Luka Stražar in Nejc Marčič

  Zdenka Mihelič7 / 7

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih