ponedeljek, 1. marec 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 20. april 2012, ob 0. uri, ogledov: 4852

INTERVJU pred tekmo SP Log 2012 - Jacky Godoffe: Dobra smer je tista, ki je dobra za plezalca in zanimiva za gledalca.

Športno plezanje | Športno plezanje | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Pred začetkom tekme za svetovni pokal v balvanskem plezanju Log 2012 smo se pogovarjali z glavnim postavljavcem smeri na Logu, Jackyjem Godoffejem, legendo svetovnega merila v balvanskem plezanju in svetovno priznani postavljavec balvanskih smeri.
Smeri za tekmo pripravlja skupina petih postavljavcev z legendo postavljavcev Jackyjem Godoffejem na čelu. Francoz Jacky Godoffe je svetovno priznani postavljavec smeri in pri Mednarodni zvezi za športno plezanje IFSC vodja vseh postavljavcev sveta. Kot je dejal, bo to njegova zadnja tekma v tej vlogi, svoje dolgoletno in uspešno delo bo predal mlajšemu, Poljaku. Po besedah vodje tekmovanja Toma Česna sodeč, je prihod Godoffa veliko priznanje Mednarodne zveze za športno plezanje Sloveniji in organizatorju tekme.

Več o slovenski reprezentanci in svetovni eliti na SP v balvanskem plezanju na Logu.

WCB2012_Log_Jacky_Godoffe_foto_Zdenka_Mihelic2pmPetinpetdesetletni Jacky Godoffe živi blizu Pariza, v Meki balvanskega plezanja - v kraju Fontainebleau, kjer balvanov in izzivov ne manjka. Vsak dan nekaj ur preživi na balvanih in področje odlično pozna. Pravi, da ima "veliko srečo, da živim v takem okolju, kjer lahko plezam nekaj ur vsak dan." Je velik ljubitelj glasbe, igra klavir in kitaro - nekoč je celo igral v skupini s prijatelji glasbeniki. 15 let klavir in nato 10 let kitaro. Včasih je celo mislil, da bo poklicni glasbenik, a kot pravi, se mu ni zdelo, da ima dovolj talenta, poleg tega ga je čisto potegnilo v plezanje. Sedaj zaigra večkrat na klavir ali kitaro ob druženjih s prijatelji - za veselje in sprostitev.

Profesionalno je zaposlen v francoski planinski organizaciji, FFCAM, kjer je zadolžen za reprezentanco, za njih postavlja smeri, organizira tečaje, prav tako tečaje za ostale svetovne reprezentance (tako je nedavno gostil tudi našo slovensko reprezentanco!). "Veliko mi pomeni, da sem v stiku s tekmovalci, tako jih spoznavam, spoznavam njihov napredek in sposobnosti, da potem na tekmovanjih ne postavimo pretežkih ali prelahkih smeri, ki tekmovalcem ne bi bile v izziv," pravi Jacky.

Pred zaključkom postavljanja smeri smo se oglasili na Logu in povprašali Jackya, kakšne smeri so dobre smeri, kako jih bodo postavili in kako tudi sicer napredujejo.

Jacky, zdi se, da vam je delo na Logu v veliko veselje?
Drži, kar delam, delam rad in to tudi pokažem. Smejati se je prav tako pomembno kot delati dobro. Poleg tega me za dobro delo vedno znova vzpodbuja dvom - ali bo smer dobra, ali bomo naredili dobro, zanimivo. Če se ne sprašuješ več, potem si obtičal v nekem času in prostoru in ne moreš več napredovati. Tako pa je dvom - in ne stres - najboljša energija za delo in napredek.
In dvome imam rad, ker se ne bojim rezultatov - delam namreč najboljše kot znam. Nisem perfekten, še zdaleč ne, a ker se trudim po najboljših močeh, vem, da ne morem zgrešiti. :)

Kakšne smeri so na tekmovanju v balvanskem plezanju dobre?
Dobra smer je tista, ki je dobra za plezalca in zanimiva za gledalca. Pomembno je, da se tekmovalci veliko 'igrajo' na steni in da je smer taka, da dajo vse od sebe. Prav tako upoštevamo telesne značilnosti deklet, fantov. S postavljavci želimo narediti smeri varne, igrive, raznolike in seveda torej zanimive tudi za gledalce.

Torej tudi gledalci so pomembni, ko postavljate smeri?
Seveda. Lahko so smeri še tako dobre in tekma še tako dobro pripravljena, a če se gledalci dolgočasijo, ali jih celo ni, potem tekma ni dobra. In tu lahko pomagamo že postavljavci. Ko razmišljam o smeri, razmišljam, ali bo smer in videni gibi, ki jih bodo tekmovalci naredili v smeri, zanimivi za gledalce, ali bodo gledalce navdušili, bodo ob tem vzpodbujali plezalca v smeri ... Vse to se mi zdi pomembno in k temu vedno težim.

Ali so dobre smeri pogoj za dobro tekmovanje?
Lahko rečem, da niso pogoj, veliko pa dobrinesejo k uspešnosti tekmovanja.

Kako pa so pri tem pomembni vsi ostali postavljavci, ki so v skupini?
Zelo so pomembni. Vodjo postavljavcev ne vidim v tem smislu, da delegiram naloge, ampak da usklajujem vse ideje, ki po navadi kar letijo na plano in da skupaj naredimo smeri odlične.

Kakšen je dober vodja postavljavcev?
Dober vodja postavljavcev je tisti, ki zna uskladiti vse ideje, jih usmeri v skupni cilj, zaupa postavljavcem in da so pri tem vsi postavljavci zadovoljni, srečni.

Delo vodje postavljavca in postavljavcev smeri primerjate z glasbo.
Ja, res je. Sam sem velik ljubitelj glasbe. Vodja je kot dirigent v orkestru, moraš znati voditi in pustiti, da se igralci - postavljavci razvijajo in dajo najboljše od sebe. Postavljavec pa je tudi kot glasbenik - sam zase nisi nič, zazveniš šele skupaj z ostalimi glasbeniki/postavljavci.

Koliko smeri postavite za tako tekmo?
Skupno postavimo 36 smeri - vse od kvalifikacij naprej. 18 za dekleta, 18 za fante.

Kako bodo tekmovalci plezali v smereh?
V kvalifikacijah imajo 5 minut za pet smeri, v polfinalu 5 minut za štiri smeri, v finalu pa 4 minute za štiri smeri, kjer pa lahko zadnjo, v katero so stopili pred koncem izteka časa, dokončajo.

Na kolikih tekmah letno postavljate smeri?
Na leto grem postavljat smeri na največ 4 tekme v balvanskem plezanju, eno do dve svetovnega pokala, ostali dve sta masterja ali državnega formata.

Tekmovanje svetovnega pokala v balvanskem plezanju na Logu je vaša zadnja tekma, kjer postavljate smeri kot vodja vseh postavljavcev sveta pri Mednarodni zvezi za športno plezanje IFSC, drži?
Drži. 10 let opravljam to vlogo vodje in sedaj je čas, da pridejo še nove ideje, da dam prostor mlajšim. Na moje mesto bo prišel postavljavec s Poljske. Sicer pa sem v vlogi postavljavca že več kot dvajset let.

Jacky, imate veliko družino, pet otrok. Kako usklajujete delo in družino?
Drži, imam pet otrok, ki so nama z ženo v veliko veselje. Stari so od 5 do 28 let. Najstarejši je sin, nato imava 4 dekleta. Ni nam dolgčas. :)

Ali tudi vaši otroci plezajo?
Niti ne. Sin pleza, dekleta ne - razen po drevesih in za igro, zabavo.

Počitnice torej niso plezalsko obarvane?
Ne, ne. Ko gremo na počitnice, naredim od plezanja čisti odklop in se posvetim družini.

Jacky, hvala za pogovor ter veliko veselja pri postavljanju smeri in nadaljnjem delu še naprej!
Hvala :).

Zdenka Mihelič
Foto Zdenka Mihelič

Fotogalerija

 Zdenka Mihelič

 Zdenka Mihelič1 / 9

 Zdenka Mihelič2 / 9

 Zdenka Mihelič3 / 9

 Zdenka Mihelič4 / 9

 Zdenka Mihelič5 / 9

Posvetovanje z Aljošo Gromom in Simonom Margonom

  Zdenka Mihelič6 / 9

Trije od petih postavljavcev smeri (z leve) Simon Margon, Aljoša Grom in vodja postavljavcev Jacky Godoffe; manjkata Blaz Rant and David Stepanjan

  Zdenka Mihelič7 / 9

Navihani postavljavci smeri (Simon Margon, Aljoša Grom in Jacky Godoffe; manjkata Blaz Rant and David Stepanjan)

  Zdenka Mihelič8 / 9

 Zdenka Mihelič9 / 9

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih