četrtek, 28. maj 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

NOVICE  

ponedeljek, 14. maj 2012, ob 0. uri, ogledov: 5701

Poročilo z delavnice o turističnem vodenju in turističnih aranžmajih v planinstvu

Vodništvo | 
Vodniška komisija | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Pred Skupščino PZS je 14. aprila 2012 v Ormožu potekala delavnica o turističnem vodenju in turističnih aranžmajih v planinstvu, ki jo je vodil predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, sodelovali pa so še generalni sekretar PZS Matej Planko, načelnik Vodniške komisije PZS Franc Gričar, član Vodniške komisije PZS Jože Bobovnik, Damjan Omerzu in strokovna sodelavka Vodniške komisije PZS Veronika Susman.

Na delavnici so razpravljali o razlikovanju med planinskim in turističnim vodenjem oz. na kaj morajo biti planinska društva pri organizaciji planinskih izletov in drugih dejavnosti pozorna, da ne bodo podvržena določbam in sankcijam Zakona o spodbujanju razvoja turizma ter Zakona o gorskih vodnikih. Bistveni razlikovalni element med turističnimi in gorskimi vodniki ter planinskimi društvi in prostovoljnimi vodniki PZS je ta, da planinska društva in vodniki PZS vodenje opravljajo kot nepridobitno dejavnost. Prihodek (prispevek udeležencev izleta) se namenja izključno kritju stroškov izleta. V primeru presežka se mora sredstva nameniti za kritje osnovne dejavnosti društva. Organizacijski stroški oz. marža ne smejo biti del stroškov izleta, saj bi to že lahko pomenilo, da gre za opravljanje pridobitne dejavnosti.
Na kaj moramo biti pozorni: iz vsebine mora biti jasno razvidno, da gre za planinsko in ne turistično dejavnost, v program planinskih izletov in taborov lahko vključimo tudi dodatne aktivnosti (oglede, nočitve, prehrano). V kolikor ne gre za pridobitno dejavnost, se to po Zakonu o spodbujanju razvoja turizma ne šteje za turistični aranžma. Priporočamo, da se vsak razpis začne s planinski izlet/pohod/tura in naj vsebuje tudi načrt za slabo vreme, s čimer dobimo pokritje za to, da izlet vseeno izpeljemo (sprva so bile načrtovane planinske vsebine). V razpisu izleta namesto cena napišemo stroški in navedemo, kaj vse vsebujejo (primer: strošek izleta je 30 € in ter zajema strošek prevoza ter in kosila v koči).

Tudi kolesarski izlet sodi v sklop planinstva in se ga mora zato kot takega tudi obravnavati.

Občine lahko sprejmejo odloke o turizmu na svojem področju in za določene znamenitosti, turistične poti lahko predpišejo plačilo ali obvezno spremstvo lokalnega turističnega vodnika (npr. Pliskina pot za skupine nad 10 udeležencev), zato priporočamo, da se pred organizacijo izleta po tematski turistični poti pozanimate o morebitnih omejitvah. Vodnikom PZS ne morejo prepovedati vodenja izletov po planinskih poteh. Vodnik PZS lahko vodi po celotni poti, ki je deloma speljana po planinski in deloma po gozdni poti, če občina ni sprejela odloka, ki to prepoveduje.

V primeru, ko na planinskih poteh, posebej na zahtevnih, vodi turistični vodnik, je potrebno presoditi, ali turistični vodnik vodi pridobitno. Če gre za zahtevno pot, gre tukaj za Zakon o gorskih vodnikih - na teh poteh lahko samo gorski vodnik vodi pridobitno.

Država določa, da mora društvo, ki izvaja dejavnost društva v javnem interesu, to izvajati tudi navzven - tudi za nečlane; vodniki PZS torej lahko vodijo tudi nečlane in ne samo članov PD.

Prostovoljni vodniki PZS so upravičeni do zakonsko predpisanih povračil stroškov (potni stroški, dnevnice za prehrano, vstopnine), ne smejo pa prejeti plačila za svoje delo (organizacija izleta, vodenje).

Društva v primeru nadzora tržnega inšpektorja nepridobitnost posamezne ture dokazujejo s finančnim poročilo in pripadajočimi dokazili, tako na odhodkovni (računi, potni nalog ...) kot na prihodkovni strani (blagajniški prejemek). Pomembno je torej transparentno poslovanje društva v skladu z zakonodajo. V dokumentaciji morajo imeti društva shranjena dokazila o odhodkih (računi) in prihodkih (blagajniški prejemek/potrdilo o vplačilu, ki ga mora prejeti vsak udeleženec!) V primeru nadzora tržnega inšpektorja PZS društva poziva, naj posredujejo zapisnike o inšpekcijskem nadzoru. Pravne podlage, na osnovi katerih so mogoče sankcije v primeru nepravilne organizacije in izvedbe planinskega izleta: Zakon o spodbujanju razvoja turizma, Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter Zakon o društvih.

PZS je v zvezi s to problematiko že izvedla oz. načrtuje več dejavnosti: sestanek z ministrom, pristojnim za turizem, na temo spremembe Zakona o pospeševanju turizma, navezali smo stik s SOS in ZOS z namenom trajnega sodelovanja, predlaganja sprememb odlokov občin, ki te že imajo oz. obveščanja in sodelovanja pri pripravi še ne sprejetih odlokov, kratke predstavitve te problematike smo vključili v kopna vodniška izpopolnjevanja v obdobju 2012-2014.

Zapisala Veronika Susman

GRADIVO:
PDF Predstavitev teme delavnice o turističnem vodenju in turističnih aranžmajih v planinstvuin (328,01 KB)


VZOREC ODGOVORA INŠPEKTORATU
Nadzor nad pridobitnim vodenjem v gorah, torej gorskim vodništvom, izvaja Tržni inšpektorat Republike Slovenije. Planinska društva in vodniki PZS, ki izvajajo svoj program nepridobitno, niso podvržena določbam Zakona o gorskem vodništvu. Kar pa še ne pomeni, da ne morejo biti predmet nadzora s strani inšpektorata. Objavljamo vzorec odgovora inšpektoratu (v primeru nadzora v lanskem letu), v katerem utemeljujemo razlike med gorskimi vodniki in vodniki PZS.

DOC Vzorec odgovora za Tržni inšpektorat RS (48,50 KB)

Fotogalerija

 Zdenka Mihelič

 Zdenka Mihelič1 / 12

Z leve: generalni sekretar PZS Matej Planko, načelnik Vodniške komisije PZS Franc Gričar, član Vodniške komisije PZS Jože Bobovnik, predsednik PZS Bojan Rotovnik, Damjan Omerzu in strokovna sodelavka Vodniške komisije PZS Veronika Susman

  Zdenka Mihelič2 / 12

 Zdenka Mihelič3 / 12

 Zdenka Mihelič4 / 12

 Zdenka Mihelič5 / 12

 Zdenka Mihelič6 / 12

 Zdenka Mihelič7 / 12

 Zdenka Mihelič8 / 12

 Zdenka Mihelič9 / 12

 Zdenka Mihelič10 / 12

 Zdenka Mihelič11 / 12

 Zdenka Mihelič12 / 12

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih