četrtek, 4. junij 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

NOVICE  

četrtek, 2. avgust 2012, ob 0. uri, ogledov: 2843

Uspešno zaključen tečaj planinskih veščin Nepal 2012

Splošno | Vodništvo | 
Komisija za odprave v tuja gorstva | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
in z njim projekt Psihosocialna pomoč in zdravstvena oskrba mladostnikov Nepala in izobraževanje ciljnih skupin gorniških veščin, katerega nosilec je Ministrstvo za zunanje zadeve RS, ki nas je v letu 2012 tudi delno finančno podprlo.
Zahvala pa tudi Tosami, ki nam je donirala sanitetni material in brez katere bi bil strošek tečaja bistveno višji.

Nepal_tecj_vescin2012_MRS_01_logo_k_objaviTečaj je potekal od 12. junija do 25. julija 2012. Teoretična predavanja in osnove skalne tehnike smo kandidate naučili v Katmanduju, ki sta mu sledila zimski in ledeniški del v Slovenski šoli v Manangu. Korenine Slovenske šole v Manangu segajo v leto 1979, ko je na tem območju Planinska zveza Slovenije zgradila mogočen objekt, ki naj bi služil šolanju planinskih veščin Nepalcev. Dokončna potrditev ideje za nesebično pomoč je bila nesreča sirdarja odprave Everest '79, ki je za vedno ostal na gori po prebivakirani noči na višini 8300 m. Kljub odlični fizični pripravljenosti in dejstvu, da je veljal za izkušenega sirdarja, ni imel tehničnega znanja, znanja, s pomočjo katerega bi ustavil drsenje po padcu in si rešil življenje.

Žalostna zgodba junaka, pogumna odločitev za ustanovitev šole, ki je z nesebično pomočjo in prostovoljnim delom številnih inštruktorjev in zdravnikov v treh desetletjih usposobila številne Nepalce in jim pomagala ohraniti življenja. Zgodba, ki je pomagala številnim domačinom z zdravniško oskrbo, tako težko dostopno v deželi večnega snega, če pa že, pa za marsikaterega domačina ogromno finančno breme. Zgodba, na katero smo lahko Slovenci in Planinska zveza Slovenije resnično ponosni.

Če strnem občutke šestih tednov dela v Nepalu, lahko rečem, da sem zadovoljen - kljub številnim zapletom med tečajem, ki so posledica delovanja na visoki višini, oteženih transportnih pogojih, slabi razvitosti območja, korupciji državnih uradnikov...

Vse omenjeno odtehta 42 zadovoljnih tečajnikov, ki so bolj ali manj uspešno prestali šolanje in ga zaključili z izpiti. Vsi so prejeli certifikat Planinske zveze Slovenije o uspešno opravljenem tečaju, s pomočjo katerega si bo vsak po svoje utiral svojo planinsko zgodbo. To je certifikat, ki jim odpira okno v svet, in kot reka s številnimi rokavi si bodo poiskali svojo pot.

Tecaj_planinskih_vescin_2012_Skupinska fotografija v baznem taboru, foto Matjaž Šerkezi
Skupinska fotografija v baznem taboru, foto Matjaž Šerkezi

Poleg zdravnice Ivane Vukov in mene je na tečaju sodelovalo še enajst nepalskih inštruktorjev, ki so bili v preteklosti vsi naši tečajniki. Njihovo znanje je na zavidljivi ravni in marsikaj sem se od njih naučil tudi sam. Predavanja z njihove strani so bila kvalitetna in strokovna, predvsem pa didaktično na nivoju.

Oprema tečajnikov je bila vzorna in če me je bilo še deset let nazaj strah, da se bo strgala kakšna vrv ali plezalni pas zaradi dotrajanosti, je bil tokrat ta strah odveč.

Za celotno logistiko tečaja (prehrano, nosače, šotore ...) je skrbela agencija Mulala Gurunga in Churen Himal Treks, ki je z nami sodeloval že na več tečajih kot inštruktor. Svoje delo je opravil odlično. Navsezadnje ni majhen zalogaj skrbeti za 42 tečajnikov in 13 inštruktorjev. Tako je naša "odprava" štela 82 ljudi (tečajnikov, inštruktorjev in ostalega osebja, ki je skrbelo za logistiko), in če prištejem še 16 mul, ki so nosile naše tovore, je bila s strani agencije resnično velika odgovornost. Kot zanimivost lahko povem, da sta še nepolnoletna fanta na dan iz jezera znosila okrog 900 litrov vode za kuhanje, pitje in umivanje, kuhinja pa je v celotnem obdobju porabila skoraj 800 l kerozina.

Celotno ledeniško in zimsko tehniko smo predelali na višini 5400 m, in sicer v baznem taboru, ki je od prelaza Kang La oddaljen pol ure hoje. Na tem območju je za učenje primeren ledenik, saj je zaradi svoje lege in strukture varen za delo in učenje (brez serakov in ostalih objektivnih nevarnosti, kot so A ledeniške razpoke oz. le-te pokrite s snegom). Prvotno namero, da se podamo na ledenik pod Gangapurno, smo ravno iz omenjenih razlogov opustili. Klimatske spremembe pa so tudi na tem območju pustile/puščajo svoj pečat. Ljudje namreč ne pomnijo, kdaj so nazadnje lokalni "vrači" prosili za dež. Kljub monsunski dobi je bilo na območju Mananga, na višini 3300 m, suho.

Lokalno prebivalstvo je bilo veselo medicinske oskrbe. Pestijo jih številne kronične bolezni in zastarane poškodbe. Tako sem poleg dela inštruktorja, velikokrat prevzel vlogo "medicinskega bratca" in pomagal asistirati zdravnici. Najhuje je bilo na ledeniku, kjer je najstarejši inštruktor in naš prvi tečajnik iz leta '80, utrpel rahlo možgansko kap. Brez hitre prve pomoči in takojšnjega transporta v dolino bi po vsej verjetnosti umrl. Transport je potekal s pomočjo glavne vrvi in na naših ramenih. Helikopter zaradi slabega vremena ni mogel priti v Manang. Stanje se mu je toliko popravilo, da je lahko z našo pomočjo tri dni sestopal do jeepa (ca. 60 km), od koder smo ga prepeljali v Katmandu in bolnišnico.

Spomnim se srečanja s starejšo gospo, ki je s težkim tovorom padla na jeklenem mostu in si poškodovala glavo in koleno. Rani sta bili dolgi 10 cm in odprti do kosti. Zaradi velikosti in hude krvavitve ju ni bilo mogoče zašiti. Transport v dolino in kompresijske obveze so ji rešile življenje.

Proti koncu tečaja se nam je pridružil Steve Long, predsednik skupine za tehnične standarde pri UIAA in član BMC (Britanskega gorniškega združenja), s katerim sva še enkrat pregledala celoten koncept programa tečaja, sproti pa smo program dopolnjevali z novimi, aktualnimi vsebinami. Pobuda Planinske zveze Slovenije, prilagoditi tečaj planinskih veščin do te mere, da v roku treh let zadostijo pogojem za dosego tehničnih standardov UIAA, je padla na plodna tla. Tako bo zgodba, ki se je začela leta 1979, končno dobila svoj epilog - samostojnost sistema usposabljanja Nepalcev in NMA (Nepal Mountaineering Association), osnovni tečaj planinskih veščin pa bo odskočna deska za vsa nadaljna usposabljanja Nepalcev na področju planinstva.

"Hard life, great people," je nekoč rekel Da Gombu Sherpa, eden izmed inštruktorjev, ki je veliko sodeloval s Slovenci. Morda smo si tukaj z njimi na nek način podobni - stoletna tradicija slovenskega planinstva, pripravljenost in nesebična prostovoljna pomoč članov Planinske zveze Slovenije, majhnega naroda iz dežele pod Alpami in na drugi strani majhne dežele pod najvišjim gorstvom sveta, stisnjene med mogočnima državama Kitajske in Indije. V zgodovini stalen boj za ohranjanje narodne identitete, pa vendar nasmeh na obrazu, sreča z nahrbtnikom na ramenih in pod stopinjami planinskega "gojzarja" pot v prihodnost.

Za vse, ki se letos nameravate podati v Tibet, predhodno preverite odprtost dežele, saj je ta letos za turiste zaprta, ker so Kitajci na vrhu Everesta našli zastavo Free Tibet.

Projekt oz. tečaj osnovnih planinskih veščin sta v letu 2012 podprla:
- Ministrstvo za zunanje zadeve (Mednarodno razvojno sodelovanje Slovenije - Slovenia's development cooperation) prek projekta Psihosocialna pomoč in zdravstvena oskrba mladostnikov Nepala in izobraževanje ciljnih skupin gorniških veščin in
- Tosama s sanitetnim materialom.

Matjaž Šerkezi

-------------------------------------------
Preberite tudi:
- Tečaj planinskih veščin Nepal 2012 - sporočila
- Radio SLO 1: Tečaj planinskih veščin Nepal 2012
- Tečaj planinskih veščin Nepal 2012


Fotogalerija

 foto Matjaž Šerkezi

Huda poškodba noge

  foto Matjaž Šerkezi1 / 27

Prva pomoč poškodovane domačinke

  foto Matjaž Šerkezi2 / 27

Pročelje slovenske šole v Nepalu

  foto Matjaž Šerkezi3 / 27

Učenje rokovanja s prenosno višinsko vrečo za prvo pomoč pri višinski bolezni

  foto Matjaž Šerkezi4 / 27

Priprava na spust po vrvi

  foto Matjaž Šerkezi5 / 27

Jajca v neomejenih količinah

  foto Matjaž Šerkezi6 / 27

Modri mak

  foto Matjaž Šerkezi7 / 27

Fiksne vrvi in učenje hoje/plezanja ob njih

  foto Matjaž Šerkezi8 / 27

Spust po vrvi

  foto Matjaž Šerkezi9 / 27

Zdravila za domačina

  foto Matjaž Šerkezi10 / 27

Podpora tečaja

  foto Matjaž Šerkezi11 / 27

Jutranji pogled iz šotora

  foto Matjaž Šerkezi12 / 27

Sidrišče v ledu na dva ledna vijaka

  foto Matjaž Šerkezi13 / 27

Spust po vrvi na ledno gobo

  foto Matjaž Šerkezi14 / 27

Plezanje in spuščanje po vrvi v ledu

  foto Matjaž Šerkezi15 / 27

Prečenje ledenika

  foto Matjaž Šerkezi16 / 27

Ledeniška razpoka in varno prečenje

  foto Matjaž Šerkezi17 / 27

Moja skupina enega dne

  foto Matjaž Šerkezi18 / 27

Prva pomoč

  foto Matjaž Šerkezi19 / 27

Priročnik za udeležence, ki ga je pripravila Planinska zveza Slovenije

  foto Matjaž Šerkezi20 / 27

Kuhinja na višini 5400 m

  foto Matjaž Šerkezi21 / 27

Nevarna vožnja s terenskim vozilom

  foto Matjaž Šerkezi22 / 27

Pot se za marsikoga ne konča dobro

  foto Matjaž Šerkezi23 / 27

 foto Matjaž Šerkezi24 / 27

Predsednik NMA Zingba Zambu Sherpa

  foto Matjaž Šerkezi25 / 27

Steve Long

  foto Matjaž Šerkezi26 / 27

Inštruktorji (z leve): Tul Singh Gurung, zdravnica Ivana Vukov, Lakpa Sherpa, Padam Ghale, Ngawang Nima Sherpa, Prem Bahadur Gurung, Tendi Sherpa, Pemba Gyalje Sherpa, Mulal Gurung, Lhakpa Norbu Sherpa, vodja tečaja Matjaž Šerkezi, (spredaj) Pasang Tenzin

  foto Matjaž Šerkezi27 / 27

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih