sreda, 21. oktober 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

ponedeljek, 6. avgust 2012, ob 0. uri, ogledov: 4056

Alpinistična odprava K7 2012 in nova smer na K7 - poročilo

Alpinizem | 
Komisija za odprave v tuja gorstva | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Alpinistična odprava K7 2012, katere član je tudi Urban Novak (AO PD Kamnik), je šla na pot 29. junija 2012. Urban nam je že poslal tudi poročilo odprave skupaj z opisom preplezanega glavnega cilja - po novi smeri prek Vzhodne stene na glavni vrh K7.
Člani: Kyle Dempster-vodja, Hayden Kennedy in Urban Novak
Pridruženi člani: Jesse Mease, Erin Wilson, Shingo Ohkawa
Trajanje odprave: 29. 6.-4. 8. 2012

Predstavitev alpinistične odprave K7 2012, ki jo je podprla Planinska zveza Slovenije.

Opravljeni vzponi:
- Sulu peak (5950 m) - J ozebnik (Hayden Kennedy, Kyle Dempster, Urban Novak)
- K7 (6935 m) - nova smer v V steni (Hayden Kennedy, Kyle Dempster, Urban Novak)
- Nasser Brakk (ca. 5100 m) - Britanska smer (Erin Wilson, Urban Novak)
- Lady finger (ca. 5300 m) - spodaj verjetno nov teren do IV (400 m) + vzhodni raz (150 m) (Hayden Kennedy, Urban Novak)
- Phatan Brakk (5410 m) (Jesse Mease, Urban Novak)

Poizkusi:
- Farol west (ca. 6300 m) - poizkus nove smeri v J steni do višine ca. 6000 m (Kyle Dempster, Urban Novak)
- 2. steber v masivu K7 - J stena (Kyle Dempster, Urban Novak)
- Iqbal wall - poizkus v Ski tracku (Erin Wilson, Kyle Dempster, Hayden Kennedy)
- Nafees cap - poizkus v smeri Ledgeway to Heaven (Erin Wilson Hayden Kennedy, Kyle Dempster)

Aklimatizacija:
Po prihodu v bazo smo vsi trije imeli večje ali manje težave s prebavo. Hayden do te mere, da je moral za dva dni sestopiti do Hush. V tem času sva s Kylom poizkusila v zahodnem Farolu, kjer sva obrnila zaradi težkih snežnih razmer in pretoplega vremena. Prav tako sva poizkusila v 2. skalnem stebru v južnem masivu K7. Obrnila sva zaradi pomanjkanja časa.

Dan po Haydnovem ponovnem prihodu v bazni tabor smo odšli na Sulu (5950 m) po južnem ozebniku. Na vrhu smo bivakirali in s tem opravili z aklimatizacijo.

Vzhodna stena glavnega vrha K7 z vrisano smerjo do točke, do katere so lani prišli Dempster, Kennedy, Novak, foto Urban NovakK7 - vzhodna stena, NOVA SMER: 17. do 20. 7. 2012
Prvi dan smo v šestih urah  iz baze pristopili pod vzhodno steno glavnega vrha K7, kjer smo postavili šotor. Preostanek popoldneva smo topili sneg za pijačo in pripravili nekaj hrane. Ob enajstih zvečer smo pričeli s plezanjem. Spodnjih 300 m smo plezali nenavezani v snežno lednem terenu z odstavki strmimi do 80°. Sledilo je 5 raztežajev lednega plezanja - Wi5. Do tu so bile razmere odlične, začinili so jih le občasni rahli pršni plazovi v lednem delu. V tem času se je tudi zdanilo in obetal se je lep dan. Nad lednimi raztežaji je sledio kratko snežišče, nad katerim smo po sistemu ramp prečili proti levi. Tu so bile razmere v primerjavi z lanskim letom zelo težavne, saj smo plezali v strmem globokem snegu. Varovali smo se s pomočjo ledu, ki ga je prekrivala okoli pol metra globoka nepredelana snežna oddeja (na koncu teh ramp smo lansko leto ob neuspelem poizkusu bivakirali). Na zgornje snežišče smo splezali preko kombiniranega terena in dveh lednih raztežajev. Zgornje snežišče je bilo dolgo približno dobra dva raztežaja. Le-to te privede pod zgornjo skalno stopnjo, kjer smo upali na nekakšno šibko točko v obliki izstopne grape - koluarja. Namesto tega smo plezali v nepreglednem kombiniranem terenu (M6) z veliko nepredelanega snega. Do osmih zvečer smo uspeli priplezati do majhnega snežnega grebenčka, kjer smo si izkopali polico, na kateri smo bivakirali. S seboj smo imeli dve spalni vreči in eno majhno ležalno (sedalno) podlogo. Popoldne se je vreme poslabšalo in noč nam je popestrila snežna nevihta. Zjutraj ob petih je vreme kazalo na izboljšanje, zato smo nadaljevali s plezanjem. Po parih raztežajih še vedno kombiniranega plezaja smo priplezali do vršnega snežišča. Vreme se je v tem času poslabšalo in začelo je snežiti. V zgornjem delu je bila na preizkusu naša volja in odločenost, saj smo zopet plezali v strmem nepredelanem snegu. Ob drugi uri popoldne smo stali na vrhu. Kmalu smo začeli s sestopom, ki je izključno potekal s pomočjo spustov ob vrvi. Tudi sam sestop so popestrili pršni plazovi, nekateri so bili kar dolgotrajni ;-) Ob dveh zjutraj smo bili pod steno, kjer smo spali do dvanajstih. V tem času je zapadlo približno 20 cm novega snega. Popolne smo sestopili do baznega tabora.

V smeri smo naleteli na kompleksnejše razmere, kot smo glede na izkušnje iz lanskega leta pričakovali.  Skupaj z deveturnim bivakom smo plezali in sestopali 51 ur. Hiter vzpon v dobrih dveh dneh se je izkazal za ključnega, čeprav smo bili zaradi dolgotrajnega neprekinjenega plezanja kar pošteno utrujeni. Uspeh je brez dvoma posledica maksimalnega prispevka vsakega izmed nas.

Smer je zanimiva tudi zaradi razloga, ker je popolnoma logična in naravna linija v V steni, vendar je težko opazljiva. Največje težave ponuja prav na vrhu smeri, kar uspeh postavlja v negotovost do zadnjega trenutka. Predvsem pa je stena objektivno zelo varna.
 
Za mnenje o novi smeri po vzhodni steni K7 na njegov glavni vrh smo vprašali tudi našega alpinista svetovnega kova in vodjo slovenske mladinske alpinistične reprezentance Marka Prezlja:
»Odlično! Mislim, da gre za vzpon, ki bo prestal tudi preizkušnjo časa. To je šele druga povsem samostojna smer na glavni vrh K7, ki sicer ponuja še nekaj zanimivih izzivov. Lanski poskus jim je nedvomno podkrepil vztrajnost in samozavest, brez česar je v negotovih razmerah težko doseči vrh. Verjetno so na tej odpravi dobro preizkusili svoje meje in si ta način nezavedno postavili nove. Moje iskrene čestitke za intenzivno doživetje, vztrajnost, in izraženo hvalnico negotovosti. Njihov uspeh utrjuje moje zaupanje v prihodnost klasičnega alpinizma.«

Kot nam je povedal Urban, smer še nima imena - fantje ga še niso določili, prav tako ne uradne ocene. Smer poteka po isti liniji kot lani (zarisana je na fotografiji desno), le da se zaključi na vrhu. Ko prejmemo fotografijo s celotno vrisano smerjo, bomo objavili tudi to.


K7_2012_porocilo_foto_Urban_Novak_mRazplezavanje:
Teden po našem vzponu je območje zaznamovalo zelo nestanovitno vreme. V tem času smo predvsem balvanirali, sam pa sem skupaj s Erinom Wilsonom v sneženju splezal na Nasser Brakk. Ko se je vreme nekoliko izboljšalo, sva s Haydnom, po verjetno delno novem, lažjem spodnjem terenu in V razu, splezala na Lady Finger. Zelo lepa smer in res lep dan. Za konec sem skupaj z Jessiem Measeom splezal še na nezahteven pettisočak Phatan Brakk. Poleg tega so Kyle, Hayden in Erin v tem času poizkusili tudi v steni Iqbal ter v Nafees capu.

Zaključek:
Odprava je bila uspešna tako s plezalnega kot prijateljskega, človeškega vidika. Charakusa dejansko ponuja izreden alpinistični prostor. Letos smo imeli tudi to srečo, da smo bili poleg prijateljev, ki so prišli v bazni tabor konec julija, v dolini sami. Tako smo imeli vse njene lepote samo zase. Privilegij, če veš, da se v sosednji dolini po baznih taborih drenja na desetine odprav. Kljub letošnji samoti pa mislim, da ima Charakusa potencial, da v prihodnjih letih zaradi svoje lahke dostopnosti, lepote in alpinistične zanimivosti postane nekakšen mali »azijski Chamonix«. Zato je letošnja izkušnja v njej še toliko bolj dragocena.

Za konec bi se rad zahvalil še vsem, ki so to izkušnjo omogočili. Iskrena hvala PZS in njenima komisijama: Komisiji za alpinizem in Komisiji za odprave v tuja gorstva. Hvala Občini Kamnik in Alpinističnemu odseku PD Kamnik. Ter nenazadnje tudi Juretu Jermanu iz ARSO-a, ki je prijazno priskrbel zanesljive vremenske napovedi.

Besedilo in fotografije Urban Novak
----------------------------------------------------
Povezane novice:
- Alpinistična odprava K7 2012 - več o NOVI SMERI - sporočila
- Alpinistična odprava K7 2012 odhaja na pot


Fotogalerija

Foto Urban Novak

1 / 15

Kuhar in pomočnik, foto Urban Novak

2 / 15

Vzpon na Sulu peak, foto Urban Novak

3 / 15

Vzpon na Sulu peak, foto Urban Novak

4 / 15

Farol, foto Urban Novak

5 / 15

Farol, foto Urban Novak

6 / 15

Vzpon na K7 po novi smeri prek vzhodne stene, foto Urban Novak

7 / 15

Vzpon na K7 po novi smeri prek vzhodne stene, foto Urban Novak

8 / 15

Vzpon na K7 po novi smeri prek vzhodne stene, foto Hayden Kennedy

9 / 15

Vzpon na K7 po novi smeri prek vzhodne stene, foto Hayden Kennedy

10 / 15

Vzpon na K7 po novi smeri prek vzhodne stene, foto Hayden Kennedy

11 / 15

Dostop za vzpon na K7 po novi smeri prek vzhodne stene, foto Kyle Dempster

12 / 15

Vzpon na K7 po novi smeri prek vzhodne stene, foto Kyle Dempster

13 / 15

Vzpon na K7 po novi smeri prek vzhodne stene, foto Kyle Dempster

14 / 15

Lady Finger, foto Urban Novak

15 / 15

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih