četrtek, 4. junij 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

NOVICE  

torek, 7. avgust 2012, ob 0. uri, ogledov: 4454

Odziv Planinske zveze Slovenije na sporočilo za javnost Policije

Vodništvo | Splošno | 
Vodniška komisija | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Pretekli teden je bilo na spletni strani Policije objavljeno poročilo o njihovi akciji v Kamniško-Savinjskih Alpah. Seznanjamo vas z dopisom in z odzivom Planinske zveza Slovenije, ki je bil poslan na Policijo Ministrstva za notranje zadeve in Tržnemu inšpektoratu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Hkrati planinska društva prosimo, da nas obvestite na info@pzs.si, če boste imeli kakšne težave pri izvajanju programa dela s strani Tržnega inšpektorata. Ob tem bi vas radi spomnili tudi na delavnico, ki je potekala pred Skupščino PZS v Ormožu, kjer je bila podobna tema obravnavana in kjer so bile podane tudi dodatne obrazložitve in pojasnila, gradivo pa je objavljeno na naši spletni strani.


Številka: P/ 323 -2012
Datum: 6. 8. 2012
Republika Slovenija
Ministrstvo za notranje zadeve
POLICIJA

Štefanova 2
1501 Ljubljana
gp.policija@policija.si

Zadeva: Odziv na sporočilo za javnost »Celjski policisti skrbeli za varen obisk slovenskih gora«

Spoštovani,

na spletni strani Policije smo med sporočili za javnost v ponedeljek, 30. julija 2012, zasledili sporočilo o skupni akciji Policije/Policijske uprave Celje in Tržnega inšpektorata RS. Akcija je bila namenjena večji varnosti v gorah in je potekala na planinski poti na Tursko goro z izhodiščem v Logarski dolini. V akciji so sodelovali: policista gorske enote Policijske uprave Celje in predstavnik Tržnega inšpektorata RS (oddelek Dravograd). Moramo poudariti, da Planinska zveza Slovenije pozdravlja in podpira vse preventivne akcije, ki pripomorejo k večji ozaveščenosti in varnosti planincev po naših gorah. Če bi v prihodnje pri preventivnih dejavnostih v gorah potrebovali pomoč Planinske zveze Slovenije oz. boste ocenili, da bi naše sodelovanje izboljšalo učinek akcije, smo na voljo za sodelovanje.

Trdno podpiramo zakonska določila, ki jih je treba tudi v gorah v celoti izpolnjevati in v ta namen izvajati tudi nadzor. Želimo pa poudariti na pomanjkljivo navajanje v sporočilu za javnost: »Tržni inšpektor je ugotavljal predvsem kršitve iz Zakona o gorskih vodnikih, ki se nanašajo na vodenje oseb po poteh in brezpotju, kjer je potrebna uporaba vrvne tehnike, in vodenje oseb na plezalnih vzponih, ker je potrebna obvezna prisotnost gorskega vodnika ...«

Zakon o gorskih vodnikih (ZGV) namreč določa pogoje za pridobitno vodenje v gorah (2. člen ZGV), v Sloveniji pa je močno razvito tudi prostovoljno vodništvo, ki ga v planinskih društvih izvajajo prostovoljni Vodniki Planinske zveze Slovenije. Vodnike PZS usposablja Planinska zveza Slovenije. Poleg njih v naši zvezi usposabljamo tudi alpiniste in alpinistične inštruktorje, ki v okviru usposabljanj bodočih alpinističnih pripravnikov izvajajo tudi plezalne vzpone. Pogoj uporabe vrvne tehnike pri vodenju ture določene težavnosti, ki izhaja iz Zakona o gorskih vodnikih, se torej ne nanaša na pogoje nepridobitnega vodenja. Seveda dopuščamo možnost, da se je to pravno podlago pravilno uporabilo tudi na omenjeni preventivni akciji; ker pa iz sporočila za javnost to ne izhaja, smo vas kljub temu želeli seznaniti z zadevo.

O tej problematiki smo se že na sestanku na Tržnem inšpektoratu 11. 4. 2012 strinjali, da se pri nadaljnjih nadzorih gorskega vodenja najprej ugotavlja pridobitna osnova. Če je ta podana, se postopek nadaljuje, če pa se ugotovi, da je vodenje opravljeno na temeljih prostovoljne dejavnosti PZS, pa se postopek ustavi. Strinjamo se, da je nadzor na tem področju potreben in zaželen. Naše opozorilo je namenjeno zgolj racionalnejšim postopkom državnih organov v podobnih primerih in nenazadnje tudi v izogib negativnim izkušnjam prostovoljnih kadrov Planinske zveze Slovenije, ki s svojim nesebičnim delom prav gotovo veliko pripomorejo k našemu skupnemu cilju - varnosti v gorah.

Prosimo, da z navedenim seznanite svoje zaposlene, predvsem pripadnike gorske enote PU in ostale policiste, ki delujejo na goratem območju Slovenije in pod njim.

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo (Matej Planko, generalni sekretar PZS, matej.planko@pzs.si, 01 43 45 680).

Želimo vam uspešno preventivno delo v gorah tudi v prihodnje in lep planinski pozdrav.

Bojan Rotovnik,
predsednik PZS

PDF Dopis PZS za Policijo v PDF (232,47KB)

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih