sobota, 25. junij 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

ponedeljek, 20. avgust 2012, ob 0. uri, ogledov: 5528

4. turnokolesarski tabor KTK Koprivna 2012

Turno kolesarstvo | 
Komisija za turno kolesarstvo | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije je uspešno spravila pod streho že četrti turnokolesarski tabor, ki je v letu 2012 že tradicionalno potekal med 10. in 15. avgustom. Tudi letos smo bili gostje na Koroškem, natančneje v dolini Koprivne.
Udeleženci tabora smo bili nastanjeni v planinskem domu Pri Kumru (PK Peca-Olševa), kjer je bila tudi baza tabora, od koder smo se podajali na kolesarske ture v bližnji okolici.

Pod vodstvom treh turnokolesarskih vodnikov so udeleženci tako obiskali Topico, Dom na Peci, Uršljo goro, Dom na Smrekovcu in Strojno. Tabora se je skupaj udeležilo kar 19 udeležencev, ki so bili razdeljeni v dve skupini - lažjo in zahtevnejšo.

KTK_PZS_tabor2012_porocilo_foto_Maac_Na_vrhu_TopiceTabor se je pričel s sprejemom v planinskem domu Pri Kumru, ki je hkrati del stare domačije visoko nad dolino Koprivne. Izjemno gostoljubni domačini so poskrbeli za prijetno dobrodošlico s kislim mlekom in domačim kruhom, sadjem in domačimi keksi. Po krajšem medsebojnem spoznavanju ter nastanitvi, so se udeleženci v spremstvu vodnikov odpravili na preizkusno turo prvega dne. Osrednji namen preizkusne ture je bil, da so vodniki uspeli dobiti sliko o tehničnem znanju ter fizični pripravljenosti udeležencev. Cilj prvega dne je bil osvojiti Topico, manj znani vrh, ki se nahaja čez mejo na avstrijski strani in nekako povezuje greben Pece s preostalim delom Karavank. Vrh se nahaja na nadmorski višini 1649 m in je precej enostavno dostopen.

Naslednji dan smo zaradi vremenske napovedi nekoliko spremenili načrte ter se namesto na Uršljo goro podali proti obmejnemu grebenu Strojne. Po ogrevalnem krogu skozi Prevalje smo se podali v strme klance proti vrhu, ki leži tik ob avstrijsko-slovenski meji. No, da ture ne bi prehitro zaključili, smo se vmes spustili še do idilične vasice Šentanel. Lažja skupina se je nato ločila ter podala v smeri proti Sv. Urhu, zahtevnejša skupina pa je nadaljevala vožnjo po obmejnem grebenu. Žal letos nismo naleteli na takšno bero borovnic kot lani, saj je letošnji majski sneg naredil obilo škode.

V nedeljo se je vreme resnično izboljšalo, tako smo se iz Žerjava podali na ogrevanje po dolini proti Mežici ter nato pričeli z zložnim vzponom proti Uršlji gori. Vseskozi so nam pogledi uhajali proti Peci, ki se nam je vedno bolj mogočno prikazovala na drugi strani doline. Po krajšem postanku in okrepčilu pri koči na Naravskih ledinah, smo nato družno »napadli« vražje strmi klanec proti vrhu. Na zadnjem kilometru in pol vožnje smo namreč naredili kar 300 višinskih metrov. Razgledi z vrha ter topel čaj v koči so naš trud vsekakor več kot poplačali. Sledil je le še povratek v Žerjav, kjer so še danes vidni vplivi nekdanjega rudnika svinca na to prelepo dolino.

V ponedeljek, četrti dan tabora, je bil načrtovan počitek. Ker pa smo vsi udeleženci bolj »nemirne narave«, kot se je kasneje izkazalo, smo tudi ta dan bili aktivni. Ena skupina se je namreč peš podala na Bistriško Špico (zahodni vrh Pece), dva vodnika pa sva popeljala zamudnike po trasi ture prvega dne, tako da le-ti niso bili prikrajšani za prijeten obisk Topice. Popoldan smo izkoristili za delavnico o osnovnih popravilih kolesa, ki pa je postala pravi kotiček za improvizacijo, saj smo izdelali zelo inovativno rešitev za nedelujočo ročko hidravlične zavore (le-ta je nato uspešno vzdržala še dva dneva »mučenja«).

KTK_PZS_tabor2012_porocilo_foto_Maac_Utrinek

Po dnevu počitka smo se družno podali iz Črne proti Domu na Smrekovcu. Pot nas je sprva vodila skozi dolino Bistre, nato pa preko smo prečili severno pobočje Smrekovca. Na plano smo prišli pri sedlu Bela peč ter se nato podali na drugo, južno stran grebena, kjer smo nadaljevali proti domu. Vmes so se nekateri podali še na najvišji vrh grebena - Komen, drugi pa smo izkoristili postanek za sončenje in okrepčilo. Po krajšem postanku na Domu na Smrekovcu nas je nato čakal še povratek v dolino, kjer smo se razdelili glede na tehnično znanje.

Na žalost vse, kar je lepo, tudi hitro mine. In tako nas je čakala še zadnja tura. Glede na to, da smo si jo ogledali z praktično vseh smeri, smo se zadnji dan tabora le podali še na samo Peco oz. do doma pod Peco. Vzpon smo pričeli kar pri Mitniku, ki je bolj znan po prizorišču gradnje snežnih gradov Kralja Matjaža. Žal zaradi poletnih temperatur ni bilo nobene snežne skulpture, vseeno pa smo uživali v fotografijah in drugih vtisih iz te prelepe doline pod Peco. Po strmem zaključnem vzponu smo si najprej privoščili okrepčilo in hladno pijačo pri domu, nato pa so se nekateri podali še na ogled votline Kralja Matjaža. Žal jim ga ni uspelo prebuditi, tako da imamo dober izgovor, da se v te kraje še kdaj vrnemo. Sledil je le še povratek v dolino ter tudi simbolični zaključek tabora.

Letošnji tabor je resnično pustil izjemne vtise pri vseh udeležencih. Poleg prelepe narave, ki nam jo ponuja Koroška, smo vselej naleteli tudi na izjemno gostoljubne ljudi, ki so nas toplo sprejemali in občudovali med našim potenjem proti vrhu ter pogumno vožnjo ob spuščanju v dolino. Seveda so pripadnice nežnejšega spola naletele še na več vzpodbude in prav je tako. Prav tako smo bili deležni izjemnega gostoljubja na domačiji pri Kumrovih, ki hkrati še skrbijo za planinski dom. Polni vtisov in lepih spominov že s polno paro iščemo možnosti, kako vsaj približno pripraviti podoben tabor v letu 2013. Hvala vam, Korošci, za neprecenljivo turnokolesarsko doživetje.

Vodja tabora Koprivna 2012
Marjan Pučnik - Maac (besedilo in foto)


Fotogalerija

 foto Marjan Pučnik - Maac

Na planini Luža

  foto Marjan Pučnik - Maac1 / 16

Na vrhu Topice

  foto Marjan Pučnik - Maac2 / 16

Povratek proti sedlu Luža

  foto Marjan Pučnik - Maac3 / 16

Prečkanje meje

  foto Marjan Pučnik - Maac4 / 16

Prečkanje Meže v Mežici

  foto Marjan Pučnik - Maac5 / 16

Proti sedlu Luža

  foto Marjan Pučnik - Maac6 / 16

Proti Topici

  foto Marjan Pučnik - Maac7 / 16

Proti Uršlji gori (s Peco v ozadju)

  foto Marjan Pučnik - Maac8 / 16

Proti vrhu Uršlje gore

  foto Marjan Pučnik - Maac9 / 16

Šentanel s Peco v ozadju

  foto Marjan Pučnik - Maac10 / 16

Skoraj na vrhu - Sv. Uršula

  foto Marjan Pučnik - Maac11 / 16

Vrh Uršlje gore - Plešivec

  foto Marjan Pučnik - Maac12 / 16

Utrinek s poti proti Domu na Peci

  foto Marjan Pučnik - Maac13 / 16

 foto Marjan Pučnik - Maac14 / 16

 foto Marjan Pučnik - Maac15 / 16

 foto Marjan Pučnik - Maac16 / 16

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih