ponedeljek, 17. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 1. september 2012, ob 0. uri, ogledov: 4893

ANŽE PEHARC SVETOVNI PRVAK, SLOVENIJI 4 MEDALJE na mladinskem svetovnem prvenstvu Singapur 2012

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Dvajseto mladinsko svetovno prvenstvo si bo naša mladinska reprezentanca v športnem plezanju zapomnila po IZJEMNEM uspehu. Včeraj, 31. avgusta, se je v Singapurju zaključil težavnostni del mladinskega svetovnega prvenstva 2012, ki je bil za našo reprezentanco več kot uspešen. Domov se vračajo s kar ŠTIRIMI MEDALJAMI, med njimi se ena sveti ZLATO, naslov novega SVETOVNEGA PRVAKA si je zasluženo priplezal ANŽE PEHARC.
IFSC_logo_150px_whiteDvajsetega mladinskega svetovnega prvenstva (29. avgust-1. september 2012), ki ga je gostila Planinska zveza Singapurja v okviru IFSC/Mednarodne zveze za športno plezanje (International Federation of Sport Climbing), se je udeležilo 10 slovenskih športnih plezalcev, članov slovenske mladinske reprezentance, in pomočnik selektorja s selektorjem slovenske mladinske reprezentance Borutom Kavzarjem na čelu. Po za nas zelo uspešnih kvalifikacijah, ko se je v polfinale (26 najboljših po kategorijah) prebilo vseh deset tekmovalcev in tekmovalk, smo imeli zvečer v finalu (8 najboljših po kategorijah) kar štiri finaliste, od tega dva mladinca, kadeta in starejšega dečka. In prav vsi štirje naši finalisti so osvojili MEDALJE, kar predstavlja izjemen uspeh.

Naslova svetovnega prvaka sta z lanskega mladinskega svetovnega prvenstva v Imstu (AVT) prišla branit 18-letni Domen Škofic med kadeti (letos mladinec) in 19-letni Jure Raztresen med mladinci (lani je osvojil drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka, 2010 med kadeti, 2011 med mladinci). Oba sta plezala odlično, v finalu je bil pred njima le Rus Dmitry Fakiryanov, ki je bil tokrat predober.

MSP_singapur_WYC_2012_logo

Kot je poročal selektor Kavzar, se petkovo jutro ni začelo ravno po željah, tako organizatorjev kot tekmovalcev. Monsunski naliv je postavil pod vprašaj organizacijo zaključnega dela svetovnega prvenstva v Singapurju. Nekje sredi dneva se je deževje umirilo, na srečo naliv ni pretirano namočil stene, tako da se je zaključni del tekmovanja lahko začel. V polfinalu smo imeli vseh deset udeležencev tekmovanja. Smeri v tem krogu so bile kot po navadi malce 'začinjene'. To Anže Peharc v drugi kvalifikacijski smeri, foto slovenska mladinska reprezentancaje bilo najbolj očitno pri kadetih, kjer se je v prvih desetih gibih zvrstila velika večina tekmovalcev. V tej skupini so obstali tudi trije naši tekmovalci Milan Preskar (12. mesto), Gregor Vezonik (15. mesto) in Tim Unuk (25. mesto). Upanje na finale je z neverjetnim plezanjem najprej vlil 16-letni Martin Bergant, ki je nakazal, da lahko poseže po medaljah.
Dekleti Tina Šušteršič in Rebeka Kamin sta odplezali res dobro in se uvrstili na 13. oz. 18. mesto.
Pri starejših dečkih je 15-letni Anže Peharc s svojim plezanjem zaključil na polovici smeri in upanje za finale je bilo res majhno. Tekmovalci, ki so plezali za njim, torej boljši po kvalifikacijah, so nato presenetljivo verjetno tudi zaradi pritiska začeli dajati upanje po nastopu v finalu. Na koncu je Anže s sedmim rezultatom uspel priti v finale.
Pri mladincih sta se Jure Raztresen in Domen Škofic zanesljivo uvrstila v finale, Sergej Epih je na žalost obstal na sredi smeri in končal na 15. mestu. 

VEČERNI FINALE
V večernem finalu so tekmovalce čakale smeri, ki so bile tokrat na nivoju - plezalcem so omogočale, da pokažejo ves svoj talent in znanje. Naša pričakovanja so seveda malce zrasla, saj je tudi Martin Bergant nakazal, da lahko poseže res visoko.
Najprej je od naših nastopil Anže Peharc, ki je po malce slabšem polfinalnem delu odplezal tako, kot zna, proti koncu smeri edini našel mesto za počitek, kar je bilo odločilno za zaključek smeri in osvojitev naslova svetovnega prvaka.
»Napetost in pričakovanje osvojitve medalje je, vsaj pri nas, ki smo tekmo spremljali, tako popustila. Vendar smo imeli v ognju še tri mušketirje,« je pripovedoval selektor Kavzar.
Naslednji je nastopil Martin Bergant pri kadetih, odplezal je odlično in nato tudi zaradi rezultata iz polfinala osvojil tako želeno medaljo, ki je njegova prva, verjamemo, da ne zadnja.
»Pred nastopom obeh mladincev je bilo že zelo evforično, v izolaciji pa še oba aktualna svetovna prvaka. Jure je plezal kot drugi, zelo samozavestno do nekaj gibov pod vrhom. Ob višini, ki jo je dosegel, sprva ni kazalo na medaljo, vendar so plezalci za njim dali jasen znak, da smer ni bila tako lahka. Podobno je bilo tudi pri Domnu, ki je končal na istem mestu. Oba sta ravno zaradi boljšega plezanja v polfinalu prišla do svojih medalj. Zmagovalec Fakiryanov pa je bil ta večer preprosto predober.

Veselje po tekmi je bilo nepopisno in seveda smo za naše slavje dodobra izkoristili čarobni zaliv v bližini stene. Odrekanja in trdi treningi so bili tako zopet poplačani.«

MSP_SLO_ekipa2012_1
Naša slovenska mladinska reprezentanca zadovoljna končuje 20. mladinsko svetovno prvenstvo, foto slovenska mladinska reprezentanca

Danes, na zadnji dan tekmovanja, je na vrsti še hitrostno plezanje, kjer pa Slovenci ne nastopamo.

Uvrstitve slovenske reprezentance (Vir: IFSC)
Starejše deklice (48 tekmovalk): ni bilo naših predstavnic
Starejši dečki (56 tekmovalcev): ANŽE PEHARC (Tržič) - 1.
Kadetinje (49 tekmovalk): Rebeka Kamin (Domžale) - 18.
Kadeti (69 tekmovalcev): Martin Bergant (Škofja Loka) - 3., Milan Preskar (Škofja Loka) - 12., Gregor Vezonik (Ravne) - 15., Tim Unuk (Laško) - 25.
Mladinke (nastopilo 46 tekmovalk): Tina Šušteršič (Kranj) - 13.
Mladinci (nastopilo 51 tekmovalcev): Domen Škofic (Radovljica) - 2., Jure Raztresen (Škofja Loka) - 3., Sergej Epih (Škofja Loka) - 15. 

MSP_Singapur2012_podelitev_Martin_Bergant_tretji
Bronasti kadet Martin Bergant (desno)
MSP_Singapur2012_podelitev_mladinci_2Skofic_3Raztresen
Levo podprvak Domen in desno bronasti Raztresen

MSP_Singapur2012_podelitev_Peharc_zmaga
Anže Peharc iz tržiškega kluba najvišje na zmagovalnem odru, foto slovenska mladinska reprezetnanca


IZJAVE DOBITNIKOV MEDALJ in SELEKTORJA:

Jure Raztresen (3.): »Z uvrstitvijo sem zadovoljen, v finalni smeri sem plezal tekoče. Osvojena tretja medalja je lep zaključek mojih tekmovanj na svetovnih mladinskih prvenstvih. Tretje mesto je dobra popotnica za prihajajoče člansko svetovno prvenstvo v Parizu, kamor se z Domnom in Tino odpravljamo sredi septembra.«

Domen Škofic (2.): »Potek tekmovanja do finala me ni navdajal z dobrimi občutki, saj so organizatorji veliko stvari prepuščali naključju oz. niso poskrbeli kaj storiti v primeru dežja. Dež zjutraj je organizatorje prisilil v spremembo urnika. Tako se je v popoldanskem terminu odvilo polfinale in v večernih urah nato finale. Na koncu je tekmovanje izpadlo celo super. Z osvojenim 2. mestom sem popolnoma zadovoljen, vem, da bi lahko odplezal boljše, vendar je bila možnost, da bi v smeri končal tudi precej nižje.«

Martin Bergant (3.): »Polfinalno smer sem plezal zelo dobro in bil presenečen nad rezultatom (2. mesto v polfinalu). Zaradi prvega finala na svetovnih prvenstvih sem vstopil v smer brez pritiska in poskušal odplezati najbolje. S tretjim mestom sem izredno zadovoljen, saj mi je končno uspelo odplezati odlično, ko je bilo to najbolj potrebno.«

Svetovni prvak Anže Peharc, st. dečki, foto slovenska mladinska reprezentancaAnže Peharc (zmaga, svetovni prvak): »Naslova svetovnega prvaka sem zelo vesel. Smeri do finala nisem odplezal tako, kot znam, finalno smer pa mi je uspelo odplezati tako, kot si vedno želim pred nastopom. Ker praktično do zadnjih tekmovalcev v polfinalu nisem upal na uvrstitev v finale, je bil nastop zato toliko bolj sproščen. Ker sem pred časom izjavil, da sladoled častim samo, če postanem svetovni prvak, me sedaj pol Slovenije zato zbada, vendar bom kot mož beseda obljubo izpolnil.«

Borut Kavzar: »Že ob prihodu na tekmovanje so me navdajali mešani občutki. Stena nič posebnega, nobene zaščite v primeru dežja, tehnični miting je bil bolj podoben vaški ligi. Odločitev o določitvi prireditelja svetovnega prvenstva s strani IFSC bi morala biti vsaj po mojem mnenju na podlagi preverjenih informacij že ob kandidaturi. Stena ni bila postavljena niti 10 dni pred tekmovanjem. Vsepovsod se je videla neizkušenost organizatorja. Tekmovanje se bi lahko odvilo tudi precej drugače, sprva je kazalo celo na to, da svetovne prvake dobimo samo po kvalifikacijah, saj je pred polfinalom res močno deževalo.
Z vidika naše reprezentance se je vse končalo res pravljično. Pred polfinalom sem vedel, da bo težko in tekmovalce pripravil na to, da je lahko to tudi zadnji krog, ki bo odločal od dobitnikih medalj. Njihovi nastopi so bili vsi po vrsti res dobri, mogoče je edino Tim Unuk malce razočaral. Povzetek dogajanja njegovega očeta in trenerja, našega 'Franca', me je zjutraj prav posebej nasmejal: 'Še na svojega sina sem ponosen, da se suče v družbi takšnih plezalcev.'
Lani, ko smo imeli dva svetovna prvaka, sem pomislil, da bi se kar "upokojil", saj boljše itak ne more biti. Osvojiti 4 medalje je zame res nor občutek, saj niti uvrstitev v finale ni tako samoumevna. Ob tej priliki bi se res rad zahvalil vsem, s katerimi delamo skupaj tako v reprezentanci in še posebej trenerjem, ki za plezalce skrbijo čez celo leto.
Jutri z večino tekmovalcev odhajamo na zaslužen oddih. Za nekaj dni se odpravljamo na Tajsko obiskati eno izmed najbolj eksotičnih plezalni področij na svetu - Tonsai beach. Domov se vračamo v četrtek, 7. septembra.

Vsekakor želim, da se Tina, Jure in Domen dobro odrežejo tudi v Parizu na članskem svetovnem prvenstvu, ki bo od 12.-16. septembra. 2012.« 

OGLED mladinskega svetovnega prvenstva je bil v času tekmovanja možen V ŽIVO prek spletne IFSC TV.

Več fotografij si lahko ogledate na Facebook profilu SLOVENSKE MLADINSKE REPREZENTANCE, FINALNI DEL.

Pripravila Borut Kavzar in Zdenka Mihelič
---------------------------------------

Predhodne novice:
-
Mladinsko svetovno prvenstvo Singapur 2012 - 2. dan
Mladinsko svetovno prvenstvo Singapur 2012 - 1. dan
20. mladinsko SVETOVNO prvenstvo v športnem plezanju - Singapur 2012
----------------------------------------------
Preberite tudi več o letošnjih uspehih slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju
MEP, Imst: nova zmaga Domna Škofica

Argentière, balvani - ZMAGA Gregorja Vezonika
Jubilejna 10. zmaga Domna Škofica v evropskem mladinskem pokalu (EYC)
Igre Alpe Jadran končane - kar 13 medalj za naše športne plezalce!
MEP, Voiron: Mladinci s TRISOM MEDALJ
Grindelwald: Domen Škofic z novo zmago na tekmi mladinskega EP
Mladinci startali sezono EYS 2012 z 2 ZMAGAMA in SREBROM


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih