četrtek, 18. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 8. november 2012, ob 0. uri, ogledov: 5700

Odprava Janak 2012 - PRVO poročilo, OPIS, VRIS NOVE smeri Modri dirkač

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Alpinistična odprava Janak 2012 je šla na pot 20. septembra in se vrača na brniško letališče to nedeljo, 11. novembra 2012. Odprava je dosegla glavni cilj - preplezana je nova smer v do sedaj nedotaknjeni zahodni steni sedemtisočaka Janaka, vanjo sta se s prvenstvenim vzponom podpisala Luka Stražar in Nejc Marčič, dobitnika letošnjega zlatega cepina.
Odpravo sestavljajo vodja Miha Habjan (Akademski alpinistični odsek), dobitnika zlatega cepina Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica), nominiranec za letošnji zlati cepin Igor Kremser (Akademski AO), ter Matevž Jerman (AO PD Ljubljana-Matica).

Glavni cilji odprave, ki jo je financirala Planinska zveza Slovenije, so bili nova smer v zahodni steni, nova smer v južni steni s prvim pristopom na vzhodni vrh Janaka. Vse v alpskem slogu.

Člani odprave so trenutno v Kathamnduju, vsi OK in zadovoljni z odpravo. Na Martinovo nedeljo, 11. novembra, pa pristanejo na letališču Jožeta Pučnika na Brniku ob 11.20 dopoldne.

Kot smo poročali, sta v ponedeljek, 22. oktobra, Luka Stražar in Nejc Marčič, dobitnika zlatega cepina 2012 za vzpon Sanjači zlatih jam 2011 v zahodni steni K7 West, preplezala NOVO, prvenstveno smer v še nedotaknjeni ZAHODNI STENI JANAKA in dosegla GLAVNI cilj odprave.

Alpinist Luka Stražar, član naveze z Nejcem Marčičem, s katerim sta splezala novo, prvenstveno smer v zahodni smeri Janaka in jo poimenovala Modri dirkač, je takole opisal vzpon in smer: »Smer ni bila tehnično zahtevna, največjo težavo je predstavljal predvsem mraz in drugi dan vzpona tudi veter. V smeri sva naletela na veliko odsekov trdega ledu. Vzpon je trajal polna dva dneva, vrha sva dosegla drugi dan malo pred drugo uro popoldan. V ABC pa sva se vrnila okoli enajste ure zvečer.
Prvotno je bila smer vzpona zamišljena bolj v centralnem delu stene, kar pa je zaradi nekoliko slabših snežnih razmer ostalo neuresničeno. Svojo linijo sva tako v zgornjem delu priključila smeri Andreja Štremflja in Roka Zalokarja iz leta 2006.«


Podatki o prvenstveni smeri v zahodni steni Janaka:
MODRI DIRKAČ, 60/70 stopinj, mestoma 80, M4, dolžina: 1100 m prvenstvenih, 1400 m cela stena, plezala 2 dneva.

Območje Himalaje vzhodnega Nepala je eno najbolj odmaknjenih gorskih področij. Pristop na glavni vrh Janaka (7090 m) je bil opravljen le enkrat (2006 - Štremfelj, Zalokar - nova smer po JZ stebru), vzhodni vrh Janaka pa je še brez pristopa na vrh. V južni steni je že bilo opravljenih nekaj poskusov, nič do vrha. Zahodna stena Janaka je bila pred prihodom naše odprave še nedotaknjena.

Bazo tabora so naši alpinisti postavili v Lhonaku na 4700 metrih, kjer ni bilo sicer nobene druge odprave. Opravili so več aklimatizacij. Odprava je poskušala preplezati prvenstveno smer tudi v južni steni Janaka, ter tudi v Lasherju 1 in 2, vendar so se poskusi prvenstvenih smeri žal končali neuspešno, v Lasherju 2 zaradi slabih razmer, v Lasherju 1 zaradi orkanskega vetra in mraza. 

Vodja odprave Miha Habjan je podal prvo poročilo o odpravi:
»Odprava se zaključuje, 2 dni smo že v Kathmanduju. Plezalno nam ni šlo vse po načrtih in željah, na koncu pa smo lahko zadovoljni z opravljenim vzponom.
- Luka in Nejc sta opravila dober in resen poskus prvenstvenega vzpona v Lasherju 2. Zaradi slabih snežno-lednih razmer jima ni uspelo.
- V Lasherju 1 sta močan veter in mraz ustavila Matevža in Igorja pri poskusu prvenstvenega vzpona.
- Za južno steno Janaka pa je zmanjkalo energije, pa se nekaj težav smo imeli z zdravjem.
Presenetile so nas snežno-ledne razmere na Janaku, predvsem v zahodni steni. Stena je bila veliko bolj skopa s snegom in ledom kot leta 2005, ko sva jo z Andrejem Štremfljem prvič opazila. Očitno se ledeniki in sneg umikajo hitreje, kot bi si želeli. Dokaz tej trditvi so tudi ledeniki pod obema Lasherjema, ki so tudi vidno spremenili svojo podobo od leta 2005. V ozebnik (ki sva ga preplezala z Andrejem leta 2005) na Lasher 1 se tokrat sploh ni dalo vstopiti.
Vseeno smo izpolnili glavni cilj odprave, novo smer v zahodni steni Janaka.«


Za mnenje o smeri smo povprašali tudi dva naša vrhunska alpinista:

Andrej Štremfelj je 6. maja 2006 z Rokom Zalokarjem preplezal novo smer po JZ stebru Janaka, z Rokom sta takrat kot prva stala vrhu Janaka, zato tamkajšnje območje zelo dobro pozna. O smeri je dejal: »V danih razmerah sta iz stene in svojih sposobnosti izvlekla največ, kar se je dalo. Škoda, da razmere niso bile boljše in bi lahko smer potegnila samostojno do vrha. Moderni vzponi v zahtevnih himalajskih stenah in razmerah postajajo podobni tistim v Alpah. Torej niso ob katerem koli času primerne ali dovolj dobre, da se vzpon lahko opravi. Težava je samo v tem, da so te stene bistveno bolj oddaljene in se odločitev za vzpon ne more sprejeti na podlagi novic o dobrih razmerah. Sicer pa odličen vzpon v čistem alpskem slogu, vreden dobitnikov zlatega cepina

Marko Prezelj, vodja Slovenske mladinske alpinistične reprezentance, katere člana sta tudi Luka Stražar in Nejc Marčič, je bil njunega novega prvenstvenega vzpona vesel in ga ocenil predvsem s človeške plati: »Luka in Nejc sta dokazala, da ne spita na lovorikah. Dokazala sta, da svojo aktivnost ohranjata in sta motivirana za nove cilje, nove smeri. Vesel sem za njiju. Dokazala sta, da sta plezariji predana ter da lanskoletna prvenstvena smer Sanjači zlatih jam in letošnji zlati cepin, ki sta ga prejela, nista bila naključje. Nista se predala neki 'slavi', ampak sta dokazala, da sta iz pravega testa za hribe. Ne ozirata se na okolico in javno mnenje o popularnih ciljih; plezata, kar ju zanima, ne glede na popularnost območja, kar je v zdajšnjem, medijsko zasičenem času težko. Izkazujeta alpinistično zrelost in si zaslužita vse pohvale.«

Na letališče Brnik prispejo člani odprave v nedeljo, 11. novembra, ob 11.20. Vabljeni, ljubitelji in prijatelji dobrega plezanja, da pričakamo člane odprave!

Več:
- PREDSTAVITEV Alpinistične odprave Janak 2012
- Alpinistična odprava Janak 2012 odšla na pot
- Alpinistična odprava Janak 2012 - SPOROČILA 

Zdenka Mihelič

Fotogalerija

Zasnežen bazni tabor

  Foto Miha Habjan, Nejc Marčič in Luka Stražar1 / 11

Dostop do ABC pod zahodno steno Janaka (7090 m)

  Foto Miha Habjan, Nejc Marčič in Luka Stražar2 / 11

Dostop pod južno steno Lasherja 1

  Foto Miha Habjan, Nejc Marčič in Luka Stražar3 / 11

Bivak pod Lasherjem 1

  Foto Miha Habjan, Nejc Marčič in Luka Stražar4 / 11

Bivak pod Lasherjem 1

  Foto Miha Habjan, Nejc Marčič in Luka Stražar5 / 11

Igor Kremser in Matevž Jerman pored vstopom v južno steno Lasherja 1

  Foto Miha Habjan, Nejc Marčič in Luka Stražar6 / 11

Med plezanjem nove smeri v zahodni steni Janaka

  Foto Nejc Marčič in Luka Stražar7 / 11

Med plezanjem nove smeri v zahodni steni Janaka

  Foto Nejc Marčič in Luka Stražar8 / 11

Med plezanjem nove smeri v zahodni steni Janaka

  Foto Nejc Marčič in Luka Stražar9 / 11

Med plezanjem nove smeri v zahodni steni Janaka

  Foto Nejc Marčič in Luka Stražar10 / 11

Zahodna stena Janaka z vrisano novo smerjo Modri dirkač, plezala Luka Stražar in Nejc Marčič

  Foto Miha Habjan, Nejc Marčič in Luka Stražar11 / 11

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih