petek, 27. januar 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 11. november 2012, ob 0. uri, ogledov: 5604

Člani alpinistične odprave Janak 2012 DOMA

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Danes, 11. novembra, na Martinovo in volilno nedeljo ob 11.20, so se vrnili člani alpinistične odprave Janak 2012 z novo, prvenstveno smerjo na sedemtisočak Janak v žepu. Na brniškem letališču so jih pričakali domači in prijatelji – celo s transparentom modrega dirkača :).

Odpravo sestavljajo vodja Miha Habjan (Akademski alpinistični odsek), dobitnika zlatega cepina Luka Stražar (Akademski AO) in Nejc Marčič (AO PD Radovljica), nominiranec za letošnji zlati cepin Igor Kremser (Akademski AO), ter Matevž Jerman (AO PD Ljubljana-Matica).

Glavni cilji odprave, ki jo je 
financirala Planinska zveza Slovenijeso bili nova smer v zahodni steni, nova smer v južni steni s prvim pristopom na vzhodni vrh Janaka. Vse v alpskem slogu.

Območje Himalaje vzhodnega Nepala je eno najbolj odmaknjenih gorskih področij. Pristop na glavni vrh Janaka (7090 m) je bil opravljen le enkrat (2006 - Štremfelj, Zalokar - nova smer po JZ stebru), vzhodni vrh Janaka pa je še brez pristopa na vrh. V južni steni je že bilo opravljenih nekaj poskusov, nič do vrha. Zahodna stena Janaka je bila pred prihodom naše odprave še nedotaknjena.

Luka Stražar in Nejc Marčič, dobitnika zlatega cepina 2012 za vzpon Sanjači zlatih jam 2011 v zahodni steni K7 West, sta v ponedeljek, 22. oktobra, preplezala NOVO, prvenstveno smer v še nedotaknjeni ZAHODNI STENI JANAKA, jo poimenovala MODRI DIRKAČ in dosegla GLAVNI cilj odprave.


Podatki o prvenstveni smeri v zahodni steni Janaka:
MODRI DIRKAČ, 60/70 stopinj, mestoma 80, M4, dolžina: 1100 m prvenstvenih, 1400 m cela stena, plezala 2 dneva.


Janak2012_VRIS_NOVE_SMERI_Z_stena_Modri_dirkac_foto_Habjan_Marcic_Strazar_vm2Alpinist Luka Stražar je takole opisal vzpon in smer: »Smer ni bila tehnično zahtevna, največjo težavo je predstavljal predvsem mraz in drugi dan vzpona tudi veter. V smeri sva naletela na veliko odsekov trdega ledu. Vzpon je trajal polna dva dneva, vrha sva dosegla drugi dan malo pred drugo uro popoldan. V ABC pa sva se vrnila okoli enajste ure zvečer. 
Prvotno je bila smer vzpona zamišljena bolj v centralnem delu stene, kar pa je zaradi nekoliko slabših snežnih razmer ostalo neuresničeno. Svojo linijo sva tako v zgornjem delu priključila smeri Andreja Štremflja in Roka Zalokarja iz leta 2006.«


Luka, kje so bile največje težave?
»Največje težave niso bile tehnične, ampak vreme in sami pogoji, razmere. To naju je najbolj presenetilo. Ni bila stvar v tolikšnem  pretegovanja mišic, vseeno pa je bilo zelo mraz -, kar nama je pustilo nekaj malega posledic na prstih rok in nog. Da naju ni mraz še bolj zdelal in da ni bilo kaj hujšega, sva se izognila tudi s tem: da ker ni bilo tehničnih težav, sva bila lahko dosti hitra. Višino pa sva dobro prenašala. Nad pomanjkanjem snega sva bila presenečena. Vedeli smo sicer, da so slike, ki jih imamo, stare sedem let, vendar pa takih sprememb nismo pričakovali. Ogromno ledenikov je izginilo in tudi na stenah se je zelo poznalo.«

Primerjava z lanskoletnim vzponom je najverjetneje nehvaležno delo. »Težko je ocenjevati alpinistične vzpone. Težko je vleči neke vzporednice s prejšnjim vzponom. Tu je bilo dosti bolj mraz. Odprava je bila drugačna, že sam dostop do baze je bil tu drugačen, daljši - tu 7 dni, lani 2. Tu ni bilo toliko tehničnih težav, so pa bile čisto druge razsežnosti. Tu so bile druge stvari - odmaknjenost, višja stena ...«

Ob prejemu zlatega cepina za smer Sanjačih zlati jam nista zaspala na lovorikah, ampak sta iskala nove cilje in se
pripravljala naprej.
»Ja, seveda. Ne plezamo zaradi cepinov, cepine imamo zato, da plezamo,« je še dodal Luka Stražar.

Nejc, zakaj sta smeri dala ime Modri dirkač?
»Vsi skupaj s člani smo si popevali slovensko pesem Modri dirkač, sicer znano pod drugim imenom. Pa tudi tako hitra sva bila :)je dejal Nejc Marčič.

Tone Škarja, odpravo je financirala Planinska zveza Slovenije kot glavno odpravo tega leta. Kaj menite o odpravi in novi, prvenstveni smeri?
»To je bila naša osrednja odprava in mi smo zadovoljni z njo. Glede na tamkajšnje ledeniške razmere, kjer razmere zelo spreminjajo so naredili največ, kar so mogli. Na sploh pa me veseli, da je letošnji trend slovenskega alpinizma, ko se je tudi v domačih gorah naredili kup novih smeri, na katere se prej še spomnili nismo,kaže, da je duh alpinizma z novimi smermi in idejami še kako živ in si tudi v bodoče nadejamo lahko novih odličnih uspehov.
Smer je lepa, preplezana v alpskem stilu. O zahodni steni, kjer sta Luka in Nejc potegnila smer, sta že Miha Habjan in Andrej Štremfelj dejala, da bo ta še večji izziv in podvig.«

Vodja odprave Miha Habjan je podal prvo poročilo o odpravi: 
»Odprava se zaključuje, 2 dni smo že v Kathmanduju. Plezalno nam ni šlo vse po načrtih in željah, na koncu pa smo lahko zadovoljni z opravljenim vzponom. 
- Luka in Nejc sta opravila dober in resen poskus prvenstvenega vzpona v Lasherju 2. Zaradi slabih snežno-lednih razmer jima ni uspelo. 
- V Lasherju 1 sta močan veter in mraz ustavila Matevža in Igorja pri poskusu prvenstvenega vzpona
- Za južno steno Janaka pa je zmanjkalo energije, pa se nekaj težav smo imeli z zdravjem. 
Presenetile so nas snežno-ledne razmere na Janaku, predvsem v zahodni steni. Stena je bila veliko bolj skopa s snegom in ledom kot leta 2005, ko sva jo z Andrejem Štremfljem prvič opazila. Očitno se ledeniki in sneg umikajo hitreje, kot bi si želeli. Dokaz tej trditvi so tudi ledeniki pod obema Lasherjema, ki so tudi vidno spremenili svojo podobo od leta 2005. V ozebnik (ki sva ga preplezala z Andrejem leta 2005) na Lasher 1 se tokrat sploh ni dalo vstopiti. 
Vseeno smo izpolnili glavni cilj odprave, novo smer v zahodni steni Janaka.«


Ob prvem poročilu in opisu smeri z vrisano smerjo v četrtek, 8. novembra 2012, smo za mnenje o smeri povprašali tudi dva naša vrhunska alpinista:

Andrej Štremfelj je 6. maja 2006 z Rokom Zalokarjem preplezal novo smer po JZ stebru Janaka, z Rokom sta takrat kot prva stala vrhu Janaka, zato tamkajšnje območje zelo dobro pozna. O smeri je dejal:»V danih razmerah sta iz stene in svojih sposobnosti izvlekla največ, kar se je dalo. Škoda, da razmere niso bile boljše in bi lahko smer potegnila samostojno do vrha. Moderni vzponi v zahtevnih himalajskih stenah in razmerah postajajo podobni tistim v Alpah. Torej niso ob katerem koli času primerne ali dovolj dobre, da se vzpon lahko opravi. Težava je samo v tem, da so te stene bistveno bolj oddaljene in se odločitev za vzpon ne more sprejeti na podlagi novic o dobrih razmerah. Sicer pa odličen vzpon v čistem alpskem slogu, vreden dobitnikov zlatega cepina

Marko Prezelj, vodja Slovenske mladinske alpinistične reprezentance, katere člana sta tudi Luka Stražar in Nejc Marčič, je bil njunega novega prvenstvenega vzpona vesel in ga ocenil predvsem s človeške plati: »Luka in Nejc sta dokazala, da ne spita na lovorikah. Dokazala sta, da svojo aktivnost ohranjata in sta motivirana za nove cilje, nove smeri. Vesel sem za njiju. Dokazala sta, da sta plezariji predana ter da lanskoletna prvenstvena smer Sanjači zlatih jam in letošnji zlati cepin, ki sta ga prejela,nista bila naključje. Nista se predala neki 'slavi', ampak sta dokazala, da sta iz pravega testa za hribe. Ne ozirata se na okolico in javno mnenje o popularnih ciljih; plezata, kar ju zanima, ne glede na popularnost območja, kar je v zdajšnjem, medijsko zasičenem času težko. Izkazujeta alpinistično zrelost in si zaslužita vse pohvale

Več:
- Odprava Janak 2012 - PRVO poročilo, OPIS, VRIS NOVE smeri Modri dirkač
- Alpinistična odprava Janak 2012 - SPOROČILA 
- 
Alpinistična odprava Janak 2012 odšla na pot
- PREDSTAVITEV Alpinistične odprave Janak 2012 

Zdenka Mihelič


Fotogalerija

 Foto Zdenka Mihelič

V pričakovanju odprave

  Foto Zdenka Mihelič1 / 9

Tu so!

  Foto Zdenka Mihelič2 / 9

Člane odprave Janak 2012 je pričakalo veliko prijateljev in sorodnikov

  Foto Zdenka Mihelič3 / 9

Član odprave Luka Stražar

  Foto Zdenka Mihelič4 / 9

Vodja odprave Miha Habjan in Tone Škarja, načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva PZS

  Foto Zdenka Mihelič5 / 9

Član odprave Nejc Marčič obkrožen s prijatelji

  Foto Zdenka Mihelič6 / 9

Modra dirkača Nejc Marčič in Luka Stražar

  Foto Zdenka Mihelič7 / 9

Člani alpinistične odprave Janak 2012 (z leve) Matevž Jerman, Igor Kremser, Nejc Marčič, Luka Stražar in vodja Miha Habjan (čepi)

  Foto Zdenka Mihelič8 / 9

Člani alpinistične odprave Janak 2012 (z leve) Matevž Jerman, Igor Kremser, Nejc Marčič, Luka Stražar in vodja Miha Habjan (čepi)

  Foto Zdenka Mihelič9 / 9

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih