sobota, 26. november 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

NOVICE  

sreda, 28. november 2012, ob 0. uri, ogledov: 5422

8. strokovni posvet GORE IN VARNOST, 28. 11. 2012

Preventiva | 
Odbor Gore in varnost | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Danes je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu potekal 8. strokovni posvet Gore in varnost, ki so ga pripravili Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije in Odbor Gore in varnost v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
Posveta se je udeležilo preko 40 udeležencev, ki so lahko poslušali 5 predstavitev strokovnjakov iz Planinske zveze Slovenije, Gorske reševalne zveze Slovenije in Triglavskega narodnega parka. Letos so slušateljem predstavili eno glavno temo z različnih vidikov, vse pa v povezavi s področjem preventive in varnosti v gorah. Tako smo s posvetom želeli analizirati stanje na področju uporabe mobilnih navigacijskih naprav v gorah in dileme, ki se porajajo ob tem. Predstavljena je bila tudi analiza gorskih nesreč v letošnjem letu in posamezni primeri, hkrati pa so si udeleženci in predavatelji izmenjali izkušnje, vzpostavili nove ter utrdili obstoječe strokovne vezi.

Strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije, alpinist in gorski reševalec Matjaž Šerkezi je predstavil uporabo mobilnih navigacijskih naprav in aplikacij v planinstvu, prednosti in slabosti uporabe GPS v gorah, ali je lahko GPS sled vodniku PZS nadomestilo za ogledno turo, kakšna je varnost uporabe sledi na spletnih straneh ter katero mobilno GPS aplikacijo izbrati, da nam bo najbolje služila. In kdo je iPlaninec? »To je nihče drug kot informirani planinec. Pomembno je pridobiti informacije, znanje, izkušnje in vse skupaj v praksi znati uporabljati,« je dejal Šerkezi.

Jože Rovan, markacist inštruktor v Planinski zvezi Slovenije, je odlično predstavil planinske poti, ki se raztezajo po vsej Sloveniji v dolžini prek 9000 kilometrov, pa kataster planinskih poti, podal je svojo kritično oceno o deležu posnetih poti z GPS in o kakovosti posnetkov, svoje izkušnje pri sodelovanju in pripravi planinskih zemljevidov Planinske založbe PZS ter odnos med kartami na papirju, elektronskimi kartami za PC in kartami v GPS napravah.

Jani Bele, predsednik Komisije za informiranje in analize GRZS, je na dejanskih primeril predstavil uporabo GPS pri reševalnih in iskalnih akcijah ter pregled reševalnega dela v gorah v letu 2012 do sedaj s poudarkom na gorniških in alpinističnih nesrečah. Gorski reševalci so v letošnjem letu izvedli že 395 reševalnih akcij, četrtino vseh so izvedli tolminski gorski reševalci, ki so kar 64-krat sprožili akcijo zaradi reševanja jadralnih padalcev. V letošnjih dosedanjih akcijah je bilo udeleženih okoli 410 ponesrečencev. Smrtnih žrtev je bilo 28, med njimi 14 tistih, ki so se ponesrečili med opravljanjem planinskih aktivnosti. Najpogostejši vzroki nesreč v gorah so še vedno padci in zdrsi, rizično pa je dejstvo, da se večino teh zgodi ob sestopu med 13. in 15. uro, kar pogosto kaže tudi na premajhno psihofizično pripravljenost. Pogost vzrok za nesreče je tudi neustrezna osebna ali tehnična oprema, ali neznanje uporabe le-te. Največ nesreč se zgodi v času največjega obiska naših gora ob sobotah in nedeljah in v poletnih mesecih, in sicer se od junija do septembra zgodi kar dve tretjini vseh nesreč. V tem času reševalci izvajajo tudi dnevno dežurstvo na brniškem letališču. Helikopter je letos sodeloval v 41 % akcij, kar pomeni, da je še vedno kar 60 % akcij izvedenih klasično.

Okoli 70 odstotkov nesreč se je zgodilo pri planinskih dejavnostih, ostalih 30 odstotkov pa se je zgodilo pri drugih dejavnosti v gorskem svetu ali tam, kje so gorski reševalci s svojo tehniko in znanjem najbolj usposobljeni za reševanje. 

Iztok Butinar iz Triglavskega narodnega parka pa je za konec posveta predstavil mobilno informacijsko točko (sodobno predelano in opremljeno vozilo). Mobilna info točka je zaživela meseca maja letos ter skuša na zanimiv in izviren način približati TNP obiskovalcem na kraju samem. Letošnjo zimo bo med drugim namenjena tudi preventivnim nalogam ozaveščanja obiskovalcev gora pri varnejšem gibanju v zimskih razmerah, kot nadgradnja oziroma podpora na terenu obstoječi internetni strani www.plazovi.info, kjer se trudijo lokalno predstaviti nevarnosti snežnih plazov na območju TNP. 

Zdenka Mihelič

GRADIVO:
PDF Matjaž Šerkezi: iPlaninec - uporaba GPS naprav in aplikacij v planinstvu (1,01 MB)
PDF dr. Jože Rovan: Kataster planinskih poti kot vir informacij za GPS (2,60 MB)

Uporaba GPS pri reševalnih in iskalnih akcijah:
      PDF Jani Bele: Uporaba GPS pri reševalnih in iskalnih akcijah (2,74 KB)
      PDF Jani Bele: Dejanski primer - Kopitnik (512,44 KB)

PDF Jani Bele: Analiza nesreč v gorah v letu 2012 s poudarkom na gorniških in alpinističnih nesrečah (249,94 KB)
PDF Iztok Butinar: Mobilna informacijska točka (1,21 KB

Povezana novica: PROGRAM posveta.

Nekaj medijskih odmevov:Fotogalerija

 Foto Zdenka Mihelič

 Foto Zdenka Mihelič1 / 16

 Foto Zdenka Mihelič2 / 16

Borut Peršolja, podpredsednik PZS in član Odbora Gore in varnost, je povezoval posvet

  Foto Zdenka Mihelič3 / 16

Matjaž Šerkezi

  Foto Zdenka Mihelič4 / 16

Tiskana domača in tuja literatura, ki jo je priporočil Matjaž Šerkezi

  Foto Zdenka Mihelič5 / 16

 Foto Zdenka Mihelič6 / 16

Jože Rovan

  Foto Zdenka Mihelič7 / 16

Pokritost Slovenije s planinskimi potmi

  Foto Zdenka Mihelič8 / 16

 Foto Zdenka Mihelič9 / 16

 Foto Zdenka Mihelič10 / 16

Jani Bele

  Foto Zdenka Mihelič11 / 16

Jani Bele

  Foto Zdenka Mihelič12 / 16

 Foto Zdenka Mihelič13 / 16

Iztok Butinar

  Foto Zdenka Mihelič14 / 16

 Foto Zdenka Mihelič15 / 16

Izgled mobilne informacijske točke TNP - prilagojenega vozila

  Foto Zdenka Mihelič16 / 16

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih