torek, 25. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 31. januar 2013, ob 0. uri, ogledov: 2757

Sodelovanje PZS in HPS – dobri temelji že kažejo sadove

Splošno | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V sredo, 30. januarja 2013, so se na Planinski zvezi Slovenije na drugem skupnem sestanku sestali predstavniki Planinske zveze Slovenije in Planinske zveze Hrvaške (HPS). Po letu dni so pregledali zastavljene naloge in z veseljem ugotovili, da je bila večina zastavljenih ciljev in nalog realiziranih.
Letna srečanja vodstev obeh organizacij so bila v praksi že v preteklosti, po 10-letnem premoru pa so bila lani obnovljena. Na prvem ponovnem skupnem sestanku so se predstavniki obeh zvez sestali lanskega januarja v Zagrebu, tokrat pa je bila gostiteljica Planinska zveza Slovenije (PZS). V uvodu je vse zbrane pozdravil predsednik PZS Bojan Rotovnik, ki je predstavil tudi delegacijo PZS na tem sestanku, to so bili: podpredsednika PZS Borut Peršolja in Tone Jesenko, generalni sekretar PZS Matej Planko, predsednik Nadzornega odbora PZS Andrej Brvar ter predstavnica PZS za odnose z javnostmi in koordinatorica mednarodnih aktivnosti Zdenka Mihelič. Predsednik Rotovnik je na kratko predstavil delovanje PZS v lanskem letu in program praznovanja 120-letnice SPD/PZS letos, kjer je poudaril večje dogodke, na katerih bo PZS zelo vesela tudi predstavnikov HPS.

Prav tako je vse pozdravil predsednik HPS Hrvoje Kraljević in predstavil delegacijo HPS. Tokratnega srečanja PZS - HPS so se s strani HPS udeležili še: podpredsednik HPS Tomislav Čanić, predsednik Izvršnega odbora HPS Vladimir Novak, glavni tajnik HPS Darko Berljak in Alann Čaplar, član Glavnega odbora, predsednik Komisije za promocijo, in založništvo, in urednik revije Hrvatski planinar. Predsednik Kraljevič je izpostavil dolgoletno delo slovenske planinske organizacije, in zagotovil, da se bodo tudi s strani HPS udeležili glavnih dogodkov praznovanja 120-letnice PZS.

PZS_HPS_2sestanek_30_01_2013_3m

Na lanskoletnem srečanju sta si zvezi zadali precej nalog, zato je bil sedaj čas, da pregledajo narejeno. Pregled sta pripravila generalni sekretar PZS Matej Planko in glavni tajnik HPS Darko Berljak

Realizirano je bilo povabilo HPS v pridruženo članstvo Združenja planinskih organizacij Balkana (BMU), zaživel je EU Mountaineering Forum, zvezi sta pripravili skupno vlogo za projekt Eko planinstvo povezuje, obe zvezi sta začeli prodajati edicije druge zveze, kar se je izkazalo za zelo uspešno potezo in bosta to sodelovanje nadaljevali še intenzivneje v prihodnje. Izmenjali so si informacije o reciprociteti, PZS delegacija je bila prisotna na dnevu hrvaških planincev na Mljetu, hrvaška delegacija pa na slovenskem dnevu planincev v Kranjski Gori, skupina slovenskih mladih planincev se je udeležila planinske šole HPS na Velebitu. Za naprej pa zvezama ostaja pobuda o boljšem sodelovanju društev ob meji/ po vzoru Srečanja planincev Treh dežel. V pogovoru smo ugotovili, da je bila ideja o istočasnem vzponu obeh zvez - HPS na Triglav in PZS na Dinaro - realizirana v akciji KPD Bazovica z Reke, ki sta jo podprli tako HPS kot PZS (PZS tudi z najavo dogodka in povabila na spletu). V tej akciji so se planinci z Reke in širše povzpeli na Triglav, slovenski planinci pa s prijatelji na najvišji vrh Hrvaške, Dinaro. Realizirana ni bila ideja o udeležbi mladih s Koreje na trekingu na Hrvaškem, slednje zaradi pomanjkanja interesa s strani Koreje.
Sodelovanje glede urejanja evropskih pešpoti se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, bližnji sestanek glede E 12 je v Portorožu, udeležili se ga bodo tudi predstavniki HPS. Planinski vestnik in Hrvatski planinar imata kontakte, tako da je sodelovanje tudi na tem področju omogočeno. Predstavniki HPS in PZS so ugotovili, da je vse, kar je bilo do sedaj narejeno, dobra popotnica za naprej.

Delegaciji pa sta si zadali tudi nove cilje, ki jih želita uresničiti v tem letu, vse v želji po boljšem sodelovanju, čim bolj poenotenih programih usposabljanj in označevanja planinskih poti ter po približevanju gorske narave v Sloveniji in Hrvaški planincem obeh dežel.
Dogovorili so se, da se bodo instruktorji HPS udeležili nekaterih naših usposabljanj za strokovne kadre v planinstvu (za vodnike PZS (markaciste PZS, alpiniste, varuhe gorske narave), , PZS pa jih bo povabila tudi na usklajevalni seminar instruktorjev PZS. Instruktorji HPS bi si radi nabrali izkušnje in prenesli dobre prakse dela PZS. Marca letos bodo znani rezultati projekta Eko planinstvo povezuje, kjer obe strani računata na pozitivni odgovor in s tem povezano še intenzivnejše sodelovanje. Na področju planinskega gospodarstva je HPS izrazila željo po informacijah glede gradnje/obnove planinskih objektov v zaščitenih območjih
Planinska zveza je za letošnje leto med želenimi cilji izpostavila sodelovanje na področju gorskih športov, posebno pri tekmovalnem lednem plezanju in tekmovalnem turnem smučanju, kjer bi lahko obe zvezi dobro sodelovali tudi z npr. odprtimi državnimi prvenstvi. Sklenili so, da se po zaključku ciklov letošnjih tekmovanj spomladi sestaneta obe delegaciji in začrtata delo za sezono 2013/ 2014.
Ob skorajšnjem vstopu Hrvaške v EU Planinska zveza podpira planinstvo in gore brez meja, tako v tem duhu vidi možnost aktivnih korakov tudi s predlogom obeh zvez na pristojni državni vladi, v katerem bi vladi predlagali odprtje  planinskih mejnih prehodov, ki bi prosto povezali planince obeh dežel. Za pripravo osveženega seznama, na katerem je od leta 2007 15 takih točk prehoda, sta zadolžena podpredsednik PZS Tone Jesenko in Vladimir Novak, predsednik izvršnega odbora HPS.

Zvezi sta se pogovarjali tudi o možnosti PZS in HPS za polnopravni članici v BMU, sedaj sta namreč obe pridruženi. Sprememba statusa v polnopravni status pomeni dodatno možnost glasovanja, ki ga pridruženi člani v BMU nimajo. Obe organizaciji bosta preučili predlog,  strinjali sta se, da bi bilo smiselno, da bi vstopili v polnopravno članstvo skupaj, če bo takšna odločitev obeh zvez.  Za sodelovanje meddruštvenih odborov planinskih društev in županij na hrvaški strani bosta obe organizaciji pripravili seznam zainteresiranih. Tako medsebojno sodelovanje lahko le dodatno obogati program delovanja društva, MDO PD, županije ...
                       
PZS_HPS_2sestanek_30_01_2013_10mPredsednik PZS Bojan Rotovnik je ob koncu srečanja dejal: »Veliko smo v tem letu naredili,  z današnjim sestankom pa smo postavili še trdnejše temelje za nadaljnja sodelovanja. Za velik uspeh ocenjujem, da bi sodelovanje z vodstvene ravni vzpostavili tudi na ravni dejavnosti in operativnih nalog, prav tako, da bi na regijskem in društvenem nivoju vključili še meddruštvene odbore planinskih društev oz. županije na hrvaški strani. Tako bo naše sodelovanje dobilo še večji smisel.«

Predsednik HPS Hrvoje Kraljević pa je poudaril: »Lepo je biti na sestanku, kjer se vidijo rezultati dobro začrtanih skupnih ciljev. Zadovoljen sem in naj se naše sodelovanje odvija tudi v prihodnosti.«

Naslednje srečanje bo na Hrvaškem, zadnji vikend v januarju ali prvi v februarju 2014, najverjetneje na Velebitu, saj so se predstavniki obeh zvez strinjali, da bi se od sedaj naprej srečevali v planinskem okolju.

Besedilo in foto Zdenka Mihelič


Fotogalerija

 Foto Zdenka Mihelič

 Foto Zdenka Mihelič1 / 9

 Foto Zdenka Mihelič2 / 9

 Foto Zdenka Mihelič3 / 9

 Foto Zdenka Mihelič4 / 9

Z leve glavni tajnik HPS Darko Beljak in predsednik HPS Hrvoje Kraljević

  Foto Zdenka Mihelič5 / 9

Predsednik HPS Hrvoje Kraljević

  Foto Zdenka Mihelič6 / 9

Predsednik PZS Bojan Rotovnik in predsednik HPS Hrvoje Kraljević

  Foto Zdenka Mihelič7 / 9

 Foto Zdenka Mihelič8 / 9

 Foto Matjaž Šerkezi9 / 9

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih