sreda, 17. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 12. februar 2013, ob 0. uri, ogledov: 8039

Mini Markovič Bloudkova nagrada ter Nejcu Marčiču in Luku Stražarju Bloudkova plaketa za 2012

Splošno | Športno plezanje | Alpinizem | 
Komisija za športno plezanje | Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Na že 48. podelitvi Bloudkovih priznanj so danes, 12. februarja, najuspešnejšim športnikom in športnim delavcem za njihove dosežke v letu 2012 podelili Bloudkova priznanja, najvišja državna priznanja na področju športa v Republiki Sloveniji. Najvišji državni priznanji na področju športa so prejeli kar trije naši reprezentanti - športna plezalka Mina Markovič Bloudkovo nagrado, zlata naveza, alpinista Nejc Marčič in Luka Stražar pa Bloudkovo plaketo.
Lanskoletni in vsi dosedanji uspehi slovenskih športnih plezalcev in alpinistov so ponesli slovensko športno plezanje in alpinizem med javnost kot že dolgo ne. Uspehi mladinske in članske reprezentance so odmevali tako v planinski organizaciji, širši športno plezalni kot tudi splošni javnosti, pa tudi športni stroki. Na 48. Podelitvi Bloudkovih priznanj je športna stroka z najvišjima državnima priznanjema med vsemi športnimi panogami nagradila kar tri naše reprezentante. Bloudkovo nagrado je za vrhunski mednarodni dosežek v športu prejela najuspešnejša športna plezalka sveta Mina Markovič, zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in kombinaciji dvakrat zapored (2011 in 2012), prejemnica Bloudkove plakete v 2012, v januarju 2013 pa je bila že tretjič zapored proglašena za najuspešnejšo športno plezalko v Sloveniji.

Bloudkovo plaketo pa sta za pomemben mednarodni dosežek v športu prejela alpinista Nejc Marčič in Luka Stražar, člana slovenske mladinske alpinistične reprezentance, prejemnika nagrade za najuspešnejša slovenska alpinista v 2012 in zlata naveza, ki je v letu 2012 prejela najvišje alpinistično priznanje na svetu Zlati cepin za izjemno prvenstveno smer Sanjači zlatih jam (leta 2011) na 6858 metrov visoki K7 West v Pakistanu. Nejc Marčič in Luka Stražar brez dvoma sodita med največje upe slovenskega, pa tudi svetovnega alpinizma, kar sta potrdila tudi v letu 2012 z novo prvenstveno smer Modri dirkač v zahodni steni Janaka (7090).
Bloudkova_nagrada2013_za_2012_Mina_Markovic_foto_Luka_Fonda_m700
Mina Markovič ob prejemu Bloudkove nagrade, foto Luka Fonda

Bloudkova priznanja (nagrada in plaketa) so najvišja priznanja Republike Slovenije, ki se od leta 1965 podeljujejo za delo in dosežke na področju športa. Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj vsako leto podeli največ tri Bloudkove nagrade in deset Bloudkovih plaket. Prejemniki Bloudkovih priznanj so lahko posamezniki, športne ekipe ali organizacije.

Dobitniki Bloudkovih priznanj za leto 2012:

Bloudkove nagrade za leto 2012

• Biatlonska mešana štafeta - za vrhunski mednarodni dosežek v športu
• Franjo Izlakar - za vrhunski mednarodni dosežek v športu
• Marjan Fabjan - za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa
• Mina Markovič - za vrhunski mednarodni dosežek v športu

Bloudkove plakete za leto 2012

• Iztok Durjava - za življenjsko delo v športu
• Nejc Marčič in Luka Stražar - za pomemben mednarodni dosežek v športu
• Filip Flisar - za pomemben mednarodni dosežek v športu
• Anja Klinar - za pomemben mednarodni dosežek v športu
• Jure Kufersin - za življenjsko delo v športu
• Matevž Lenarčič - za pomemben mednarodni dosežek v športu
• Andreja Razlag - za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
• Benjamin Savšek - za pomemben mednarodni dosežek v športu
• Mirko Šeruga - za življenjsko delo v športu
• Športni klub Flip Piran - za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa
• Uroš Velepec - za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa

Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj 2011-2015 sestavljajo Miroslav CERAR, predsednik odbora, in člani Viktor GROŠELJ, Peter KAUZER, mag. Viktor KREVSEL, Ivan LUKAN, Petra MAJDIČ, dr. Rajko ŠUGMAN, Katarina VENTURINI in Rudi ZAVRL.

PDF Seznam letošnjih Bloudkovih nagrajencev z obrazložitvami (1,81 MB)

OBRAZLOŽITVI priznanj za Mino Markovič ter za Nejca Marčiča in Luko Stražarja

Mina Markovič (roj. 23. novembra 1987, Ptuj) 
Bloudkova_nagrada2013_za_2012_Mina_Markovic_foto_Borut_Persolja_mBloudkova nagrada za vrhunski mednarodni dosežek v športu
Predlagateljica: Planinska zveza Slovenije
Mina Markovič je trenutno najboljša plezalka v tekmovalnem plezanju na svetu, z dosežki v preteklih dveh sezonah pa je spisala prav posebno poglavje slovenskega in svetovnega plezanja. Po osvojitvi svetovnega pokala v kombinaciji dveh disciplin, balvanskega in težavnostnega plezanja, v sezoni 2011 ji je kot prvi tekmovalki v zgodovini v lanski sezoni uspelo ta dosežek ponoviti. V sezoni 2012 je nanizala štiri zmage in pet drugih mest, zmagala pa je tudi v skupnem seštevku težavnostnega plezanja. Kljub vodstvu v skupnem seštevku kombinacije pred zadnjo tekmo sezone v Kranju o zmagi še ni bilo odločeno. Pred domačim občinstvom pa je še enkrat pokazala izjemno formo in zbranost ter odlično sezono kronala z zmago in ubranila naslov skupne zmagovalke v kombinaciji. To dokazuje izjemno fizično in psihično pripravljenost športnice, ki ob zahtevnem tekmovalnem ritmu uspešno končuje tudi študij psihologije.

Mina Markovič, izjava:
»Že ob lanskoletnem prejemu Bloudkove plakete sem čutila veliko čast in pozornost, tako da sem em bila letos precej presenečena, da sem prejemnica Bloudkove nagrade. To je zelo, zelo veliko priznanje za rezultate do sedaj. Zdi se mi super in hkrati zelo velika motivacija za naprej, kajti vsa ta priznanja mi kažejo, da trud in odlične uspehe opazijo tudi drugi, s tem pa plezanje pridobiva na prepoznavnosti in tudi skozi ta vidik mi to visoko priznanje pomeni veliko.«
Mina, kaj meniš o tem, da sta letos Bloudkovo plaketo prejela tudi alpinista Nejc Marčič in Luka Stražar? »To se mi zdi zares super, da so ju izbrali. Vse čestitke, odlično!J Vesela sem za tako veliko prepoznavnost.«
Nedavno je naša slovenska reprezentanca v športnem plezanju opravila priprave v Nemčiji. »Drži, vrnili smo se s priprav v Stuttgartu, ki so izjemno dobro uspele. Z ekipo smo naredili kvaliteten trening, pri gostiteljih smo se počutili odlično, stena je izvrstna, prav tako smo bili zelo lepo sprejeti. Za naprej z reprezentanco v začetku marca planiramo naslednje priprave v tujini, vmes pa bomo delali doma. Z ekipo pridno treniramo, res se zelo dobro dela, vzdušje je super. Če bo šlo tako naprej, se obeta dobra sezona,« je še dejala Mina Markovič, najboljša športna plezalka sveta, letošnja Bloudkova nagrajenka.

Nejc Marčič (roj. 2. julija 1985, Bled)
Luka Stražar (roj. 5. oktobra 1988, Ljubljana)Bloudkova_plaketa2013_za_2012_Strazar_Marcic_foto_Borut_Persolja_m
Bloudkova plaketa za pomemben mednarodni dosežek v športu
Predlagateljica: Planinska zveza Slovenije
Nejc Marčič in Luka Stražar sta se že pri svojih 26 oziroma 23 letih v svetovnem merilu dokazala kot vrhunska alpinista. To je v tej zahtevni in kompleksni dejavnosti prava redkost. Oba sta predstavnika nove, obetavne generacije slovenskih alpinistov, ki sta z dobrimi vzponi opozorila nase že pred leti in pokazala, da se kljub mladosti z vztrajnostjo in zagnanostjo lahko veliko doseže.
Odlikuje ju predanost alpinizmu in visoka raven plezanja predvsem v zimskih razmerah, tako v domačih kot tujih gorah. Ob takem pristopu jima je, čeprav novincema v Himalaji, uspel izjemen prvenstveni vzpon na 6858 metrov visoki K7 West v Pakistanu. Dosežek je zelo odmeval tudi v svetovnem merilu, saj sta zanj leta 2012 prejela najvišje mednarodno alpinistično priznanje, zlati cepin. Nejc Marčič in Luka Stražar brez dvoma sodita med največje upe slovenskega, pa tudi svetovnega alpinizma.

Nejc Marčič, izjava:
»Nagrade, ki sva jo prejela z Lukom, sem zelo vesel. Seveda pa so misli usmerjene k plezanju, ne k nagradam. Trenutno zaradi razmer v gorah poteka trening bolj na umetnih stenah, se pa že veselim, da se razmere stabilizirajo, da se umaknem od plastike. Mislil sem, da bom letos naredil več v skali, pa bo verjetno en-dva-tri letošnja odprava tu. In bo zato potrebno pred tem delati na kondiciji.«

Bloudkovo nagrado, najvišjo državno nagrado na področju športa, so za slovensko plezanje in alpinizem do sedaj prejeli: Miha Potočnik (1967), Joža Čop (1970), Aleš Kunaver (1974), VI. jugoslovanska alpinistična himalajska odprava za osvojitev Makaluja (1975), Jugoslovanska alpinistična odprava - Everest '79 za osvojitev najvišjega vrha sveta po novi smeri (1979), Franc Knez (1984), Odprava Cerro Torre za prvenstveni alpinistični vzpon v Patagoniji (1985/86), Janez Krušic (1987), Tomo Česen (1989), Marko Prezelj in Andrej Štremfelj za dosežke v alpinizmu/ novo smer na Kangčenzengi (1992), Tomaž Humar za najodmevnejši dosežek v letu v svetovnem alpinizmu (1999), Davo Karničar za izjemni športni podvig v Himalaji/ smučarski spust z Everesta (2000) in Martina Čufar (2001).

Bloudkovo plaketo sta v letu 2012 prejeli športni plezalki Natalija Gros in Mina Markovič za pomemben mednarodni športni dosežek v 2011.

PDF Dosedanji Bloudkovi nagrajenci PZS
(267,66 KB)

Zdenka Mihelič
Foto Borut Peršolja in Luka Fonda (slika ob podelitvi)

Komentarji

Prikaži vse komentarje (1)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih