četrtek, 9. julij 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

27.06.2020 19:16
Miha Mrak
Karte LOCUS
05.06.2020 13:38
Bojan Mavri
Karte LOCUS
Forum
Zadnji komentarji
25.06.2020 08:31
Janja Miklošič
Triglav
08.05.2020 23:07
Zlatko Drnovšek
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 20. februar 2013, ob 0. uri, ogledov: 2918

Spominska prireditev ob začetku Orlovega leta

Splošno | Društva | 
Planinsko društvo Onger Trzin | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Letos praznujemo 100. obletnico rojstva enega od najvidnejših trzinskih rojakov, prof. Tineta Orla. Bil je slavist, izjemen pedagog, esejist in prevajalec, ob tem pa tudi pomemben planinski delavec, alpinist in kar 30 let urednik najstarejše slovenske revije, ki še vedno izhaja - Planinskega vestnika. Bil je ravnatelj Celjske gimnazije, turistični delavec, predvsem pa velik borec za slovenski jezik in kulturo.
Spodbujal in usmerjal je številne planinske pisce, kar je prispevalo k temu, da imamo Slovenci zelo bogato in pestro planinsko literaturo. Zbiral, urejal in lektoriral je različne planinske članke in knjige, soustvarjal planinsko vzgojno literaturo, bil pa je tudi pomemben član vodstva slovenske planinske organizacije.

Ko smo v Trzinu ustanovili planinsko društvo, je na ustanovni zbor poslal pozdravno pismo, saj na ustanovitev ni mogel priti, kasneje pa se je rad udeleževal letnih skupščin trzinskega društva. Poslušal je pripovedi o tem, kako delamo, nas spodbujal in usmerjal. Postal je prvi častni član trzinskega društva, po njegovi smrti pa so člani planinskega društva v planinski hišici uredili prvo in do zdaj edino spominsko zbirko v Trzinu, ki je predstavila nekaj utrinkov iz profesorjevega življenja in dela.Prof. Tine Orel se je rodil pred stotimi leti, 9. februarja. Na.  dan, ko je praznoval svoj god, 14. februarja, pa je Občina Trzin v sodelovanju s Planinskim društvom Onger Trzin in trzinsko knjižnico, ki nosi ime po njem, v dvoranici Marjance Ručigaj pripravilo posebno prireditev, s katero so naznanili začetek Orlovega leta v Trzinu. Prireditev je bila zelo dobro obiskana, tako da je bila dvoranica Marjance Ručigaj kar premajhna za vse goste, med katerimi je bilo kar nekaj vidnih planincev in še zlasti sorodnikov prof. Tineta Orla.

Zbrane je najprej pozdravil župan g. Anton Peršak, slavnostni govor pa je imel predsednik PD Onger Trzin Emil Pevec. Nekaj odlomkov iz njegovih del je prebrala voditeljica trzinske knjižnice Zdenka Kopač, v kulturnem programu pa so nastopili pevci pevskega zbora Društva upokojencev Žerjavčki Trzin, članice pevskega zbora osnovne šole Trzin, mladi glasbeniki glasbene šole Lartko ter najmlajši trzinski sorodniki prof. Tineta Orla.

Ob koncu je povezovalec programa prireditve Matjaž Erčulj napovedal, da se bo letos v Trzinu zvrstilo še več prireditev, s katerimi bomo počastili spomin na uglednega rojaka.

Miro Štebe (Odsev)
Foto Stane Mesar


Pevski zbor Društva upokojencev Žerjavčki


Pozdravni nagovor župana občine Trzin Toneta Peršaka


Najmlajši trzinski sorodniki prof. Orla - potomci sestre Jerce


Slavnostni govor je imel predsednik Planinskega društva Onger Trzin Emil Pevec


Nastopil je tudi združeni otroški cici in otroški pevski zbor OŠ Trzin pod vodstvom učiteljic Barbare Karba in Božene OparaKvartet harmonik učencev glasbene šole Lartko (Simon Vrbec, Vid Retelj, Gašper Pičman ter Ana Kračman)Po slovesnosti so se gostje zadržali v prijetnem klepetu. France Malešič, Tanja Orel Šturm in Tone Škarja

Prof. Tineta Orla se bomo letos spomnili še večkrat.
  • Najprej s priložnostno poštno znamko, ki bo izšla še pred občinskim praznimom maja letos.
  • PD Onger Trzin sodeluje tudi pri pripravi razstave ob njegovi 100-letnici rojstva, ki bo skupaj s še enim pomembnim stebrom slovenskega planinstva, arh. Vlastom Kopačem, predstavljen na razstavi v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Razstava bo na ogled od 7. junija do 8. septembra letos.
  • Predvidoma v tednu od 9. do 16. novembra bodo trzinski planinci ob svoji 30-letnici pripravili "Teden trzinskih planincev". Takrat boste vsi, ki si razstave o prof. Orlu ne boste utegnili ogledati v Mojstrani, le-to lahko ogledali v avli Centra Ivana Hribarja.
  • In za konec: Še pred novim letom naj bi prenesli stalno zbirko o prof. Orlu, ki je bila pretekli dve desetletji na ogled v društvenih prostorih trzinskih planincev, v veliko bolj primerne prostore nove Jefačnikove domačije.

    Vir: PD Onger Trzin

Preberite tudi:
- Slovesnost ob 100-letnici rojstva prof. Tineta Orla
- 100-letnica rojstva Tineta Orla
- 120-letnica PZS

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih