četrtek, 20. januar 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 8. marec 2013, ob 0. uri, ogledov: 7059

Člani SMAR gostili japonske alpiniste v slovenskih gorah

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | Slovenska mladinska alpinistična reprezentanca | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Od 23. februarja do 3. marca 2013 je pri nas potekal prvi del izmenjave slovenske mladinske alpinistične reprezentance z japonskimi alpinisti. Izmenjave se je udeležilo 6 članov SMAR z mentorjem Markom Prezljem in 7 Japoncev z vodjo Naoejem Sakashito.
Udeleženci SMAR: Luka Lindič (izvedbeni vodja), Luka Stražar, Luka Krajnc, Nejc Marčič, Tadej Krišelj, Martin Žumer in Marko Prezelj (mentor).

Japonski gostje: Naoe Sakashita (vodja), Katsutaka Yokoyama - 'Jumbo', Ryo Masumoto, Yusuke Sato, Yasushi Okada, Kenshi Imai, Kimihiro Miyagi in Suguru Takayanagi.

Nastanjeni smo bili pri Robiču v Martuljku, prevoze pa smo opravljali z lastnimi avtomobili.

Po začetnem obdobju delovanja SMAR-a, smo letos uspeli sestaviti usklajen plan dela in za prvo akcijo predvideli obisk japonskih alpinistov v Sloveniji. Namen te akcije je bil usmerjen v izmenjavo izkušenj in nazorov ter v krepitev stikov z ljudmi, ki prihajajo iz drugačnega okolja in imajo zato nekoliko drugačne poglede na alpinizem. Japonske alpiniste smo izbrali prav zaradi pričakovanih kulturnih razlik med nami, ki lahko ugodno vplivajo na izmenjavo mnenj, razmišljanj in idej.

SMAR_Julijci_z_Japonci_feb2013_foto_Marko_Prezelj_IMG_5014m
Vsi zbrani, foto Marko Prezelj

Z Naoejem Sakashito sva se spoznala leta 2006 v Tokiu in od takrat krepila stike s srečanji na raznih koncih sveta in z medsebojnimi obiski. Naoe je zdaj star 66 let in spada v generacijo alpinistov, ki je v osemdesetih prepoznavno premikala svetovne meje alpinizma.

V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, kjer so nas prijazno gostili, je bilo zanimivo poslušati Naoejevo zgodbo o poskusu zimskega solo vzpona na Anapurno leta 1980 in Marjonovo doživeto pripoved o vzponu na vrh Makaluja brez uporabe dodatnega kisika leta 1975. Obe zgodbi še navdušujeta poslušalce in oba spoštovana akterja sta se iskreno veselila tukajšnjega skupnega srečanja. Doživeti tako srečanje in začutiti motivacijsko energijo starejše generacije je svojevrstna privlačnost tovrstnih dogodkov.

Naoe Sakashita, foto Marko PrezeljNaoe je opravil prvi vzpon prek severnega grebena na K2 in na sestopu preživel odprt bivak na 8300 metrih, prvi vzpon prek severne stene do vrha Jannuja, vzpon prek severne stene Kangchenjunge, solo vzpon na Ama Dablam ter uspešno plezal v Alpah, Patagoniji, na Aljaski, v ZDA in drugod. Njegov oče je bil pripadnik zadnje generacije samurajev, Naoe pa je ustanovitelj in lastnik podjetja Lost Arrow, ki se ukvarja z distribucijo alpinistične opreme na Japonskem.

Ko je bil Naoe poleti na obisku v Sloveniji, sem mu predlagal, da poskusiva aktivno preplesti alpiniste iz Japonske in Slovenije. Predlagal sem podobno obliko druženja, kot smo ga že izvedli z Britanci, Francozi in Poljaki. Naoe je zbral ekipo osmih alpinistov. Večina od njih je izkušenih. Jumbo, Masumoto, Sato in Okada tvorijo jedro neformalne skupine Giri-Giri Boys, ki opravlja odlične vzpone v Himalaji, Patagoniji in na Aljaski.

Pričakovali smo ambiciozno ekipo z veliko željo po plezanju. Ker je ob njihovem prihodu v Slovenijo močno snežilo, je bil prvi izziv že sobotno potovanje z letališča do Martuljka. V nedeljo smo brez težav ugotovili, da v visokogorje ne moremo. Potrpežljivost je bila vrlina, s katero smo težko tolažili japonske goste, katere smo za nameček dražili s fotografijami zanimivih sten in gora v ugodnih razmerah. Gostje so nas skušali prepričati s svojimi zgodbami o vzponih v neugodnih razmerah, gaženju in čakanju v snežnih luknjah.

Prve tri dni smo se spoznavali in plezali v krajših smereh, ki so bile na razmeroma varnih področjih. Sredi tedna se je vreme začelo obračati v našo prid, napoved je bila ugodna, zato smo vsi izbirali tudi ture v visokogorju. Vsak od Slovencev je začutil preizkus svoje idejne širine v zelo zahtevnih razmerah in pritisk dodobra »razdraženih« gostov, ki so želeli v živo doživeti hribe, o katerih smo jim vztrajno pripovedovali. Japonci so sami izrazili svoje interesno področje v obliki najbolj zaželenega tipa plezanja, mi pa smo izbrali konkretne cilje, sestavili naveze in odšli plezat. Bivakiranju se zaradi velikih količin snega nismo mogli izogniti. Vsaka naveza je izbrala svojo strategijo za najbolj varno izvedbo ture.

Za Šite in Nad Šitom glavo so izbrali bivakiranje pod steno, za Mrzlo goro so izbrali jutranji začetek in bivak na grebenu, za Planjavo pa smo izbrali dostop v nočnih urah, ko so bile temperature nižje in grebensko turo, ki je obetala varno a počasno napredovanje v izpostavljenem terenu. Gostje so bili z izbiro smeri, taktiko in celostno obravnavo ture zelo zadovoljni in so se navdušili za ponoven plezalni obisk Slovenije.

Ob slovesu smo vsakemu gostu izročili vodnik o zimskih vzponih v Sloveniji.

Tudi tokrat smo odlično uresničili svoj namen. Vremenske razmere so nas silile v taktične odločitve in v iskanje idej, ki niso neposredno povezane s plezanjem.

SMAR_Julijci_z_Japonci_feb2013_foto_Marko_Prezelj_IMG_4919m
Foto Marko Prezelj


Slovenska ekipa se je preizkusila tudi v vlogi gostitelja in po izjavah japonskih gostov opravila dobro delo. Tokrat je bil družabni del še bolj pomemben kot na naših siceršnjih akcijah. Organizirana skupina je bila večja in zato manj obvladljiva. Posebno pozornost smo namenili plazovni varnosti in optimalni izbiri ciljev.

Vsi udeleženci smo se trudili, da smo akcijo izpeljali optimalno, Planinska zveza Slovenije pa nam je finančno in logistično izdatno pomagala, hvala! Hvala Sidarti za plezalne vodnike, slovenskim gostom za iskreno druženje, družini Robič za prijetno nastanitev, gostišču Jožica za prijazno in okusno postrežbo, japonskim gostom pa gre zahvala za potrpežljivo sodelovanje. Mislim, da je bila to do zdaj najbolj zahtevna akcija SMAR.

Luka Stražar je doživeto povzel svoje občutke:
»Izkušnja druženja z japonskimi alpinisti je zelo pozitivna. S seboj so, v sicer ne najboljše razmere pri nas, prinesli veliko energije in nam ob občudovanju naših gora dali vedeti, da smo lahko še kako veseli naravnih danosti, ki jih ponuja naša dežela. Iskanje ciljev je od nas zahtevalo kar nekaj razmisleka, saj so bile nekatere ideje zaradi obilice snega neizvedljive. Kljub vsemu smo 'migali', kolikor je bilo mogoče in mislim, da smo uspeli predstaviti Slovenijo kot plezalsko zelo zanimivo državo.
Sam vzpon prek SZ grebena na Planjavo in sestop čez Zeleniške špice je ponudil pravo alpsko turo. K temu je pripomoglo dejstvo, da smo veliko večino poti zgazili, in v sicer tehnično ne preveč zahtevni smeri odmetali velike količine snega. Skratka, lepa tura in dober teden v družbi 'plezalskih samurajev'.«


Naslednja akcija SMAR bo maja - plezanje v smereh s sprotnim nameščanjem varovanja.

Akcijsko poročilo v prilogi je napisal Martin Žumer.

Marko Prezelj


AKCIJSKO POROČILO

Na prvi letošnji akciji smo od 23. februarja do 3. marca v Gozd Martuljku gostili močne japonske alpiniste. Zaradi slabega vremena in snega smo morali prilagoditi naše načrte. V začetku tedna smo tako plezali krajše slapove in obiskali plezališča, konec tedna pa smo v lepem vremenu in v velikih količinah snega izpeljali daljše ture.

Kronološki pregled:

Sobota: večerni prihod Japoncev na Brnik in v močnem sneženju prevoz v Gozd Martuljek.

SMAR skupaj z Japonci, foto Luka StražarNedelja: dopoldne predstavitev naših gora in sten. Popoldne obisk Planinskega muzeja v Mojstrani in predstavitev japonskih hribov. Gosta Marjan Manfreda in Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizem PZS.

Ponedeljek:
× Prednja glava: Sveča za Fula - Stražar, Imai; Zadnji slap - Žumer, Takayanagi; Desno od Zadnjega slapu - Marčič, Miyagi.
× Osp - Krajnc, Lindič, Yokoyama, Sato, Masumoto, Okada.
× Ogled Bleda in Ljubljane - Prezelj, Sakashita.

Torek:
× Slapovi v Martuljku: Angel - Stražar, Marčič, Imai; Trije zbegani dnevi - Stražar, Imai, Lucifer - Prezelj, Sakashita.
× Prednja glava: Sveča za Fula - Lindič, Okada; Zadnji slap - Krajnc, Sato.
× Drajtulanje, ogled Bleda in Bohinja: Žumer, Yokoyama, Masumoto, Miyagi.
Sreda: počitek, ogled razmer v Julijcih.
Četrtek: Drajutlanje: Krajnc, Lindič, Iami, Takayanagi.
Foto Luka Stražar

Trmasti kamini, Nad Šitom glava; Marčič, Okada, Miyagi:
Četrtek - dostop iz Kranjske gore in bivak pod steno.
Petek - v petih urah čez steno, spust po smeri in sestop v dolino.
Prva raztežaja v odličnih razmerah, nato veliko čiščenja novega snega. Uživaški vzpon in družba.

Prečenje SZ grebena Planjave; Prezelj, Stražar, Masumoto, Sakashita:
Četrtek - iz Kamniške Bistrice do Pastircev.
Po štirih urah gaženja nepredviden bivak v zavetju Pastircev.
Petek - prečenje grebena in bivak na Srebrnem sedlu.
Najprej gaženje skorjastega snega do grebena, plezanje izdatno sneženega grebena, vrh dosežen s temo, sestop na Srebrno sedlo v ugodnih razmerah.
Sobota - prečenje Zeleniških špic (Stražar, Masumoto); Grapa skozi okno, sestop pod Vežico (Prezelj, Sakashita).
Stražar in Masumoto nadaljujeta po Zeleniških do Bistrice kamor prideta ob 18 h, Prezelj in Sakashita pa sestopita mimo Orglic do Bistrice. Skorjast sneg in gosta megla. 

JLA, Šite; Žumer, Yokoyama, Sato:
Četrtek - dostop do stene, 1. raztežaj in bivak pod steno.
Petek - 7 raztežajev, bivak v steni.
Sobota - 1 raztežaj, sestop po JLA-ju.
V smeri odlične razmere, nadaljevanje do roba stene po Jesihovi prenevarno. Odlična ekipa.

SMAR z japonskimi prijatelji na bivaku, foto Luka Lindič
Na bivaku, foto Luka Lindič

Vzhodni greben Mrzle gore; Krajnc, Lindič, Krišelj, Imai, Takayanagi:
Petek - vzpon po grebenu in bivak na prvem vrhu grebena.
Sobota - sestop.
Zaradi globokega snega bi nadaljevanje na vrh vzelo več dni.

Sobota: vrnitev vseh navez v Gozd Martuljek in skupna večerja z gostoma Andrejem Grmovškom in Urbanom Ažmanom.

Nedelja: ogled alpinistično zanimivih ostenj in dolin Julijcev, nato prevoz na Brnik.

Japonsko miselnost, da vreme, sneg in bivaki niso ovira, smo prenesli v naše hribe. Z izbiro varnih ciljev smo v danih razmerah izvedli dobre vzpone.

V tem tednu smo spoznali njihov pogled na alpinizem in navade v stenah in dolinah. Iz tega smo potegnili marsikaj koristnega kar nam bo pomagalo pri nadaljnjem alpinističnem udejstvovanju, z nami pa so delili tudi izkušnje iz največjih svetovnih gorstev. Japonski alpinisti so bili navdušeni nad našimi stenami, mi pa smo se ob predstavitvi njihovih gora zavedli v kakšnem kraljestvu sten živimo. Mnogi že načrtujejo ponoven obisk v bližnji prihodnosti in v boljših razmerah.

Japonci so se izkazali za odlično družbo, v stenah in pri kovanju načrtov so s svojo energijo tudi nas vlekli naprej, nova poznanstva pa prinašajo možnosti za nove skupne vzpone.

Hvala Planinski zvezi za finančno podporo akcije!
 
Gamba!*

*Gamba je japonska beseda za ale, venga, ajde, dejmo ..., mogoče je še najlepši prevod 'Gremo!'

Martin Žumer

Fotogalerija

V Slovenskem planinskem muzeju

  Foto Marko Prezelj1 / 20

Smer JLA

  Foto Katsutaka Yokoyama - Jumbo2 / 20

JLA

  Foto Katsutaka Yokoyama - Jumbo3 / 20

JLA

  Foto Yusuke Sato4 / 20

 Foto Luka Lindič5 / 20

 Foto Luka Lindič6 / 20

 Foto Luka Stražar7 / 20

 Foto Marko Prezelj8 / 20

 Foto Marko Prezelj9 / 20

 Foto Marko Prezelj10 / 20

 Foto Marko Prezelj11 / 20

 Foto Marko Prezelj12 / 20

 Foto Marko Prezelj13 / 20

 Foto Marko Prezelj14 / 20

 Foto Marko Prezelj15 / 20

 Foto Marko Prezelj16 / 20

 Foto Nejc Marčič17 / 20

 Foto Nejc Marčič18 / 20

 Foto Nejc Marčič19 / 20

 Foto Marko Prezelj20 / 20

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih