nedelja, 14. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 24. marec 2013, ob 0. uri, ogledov: 3836

Svečani občni zbor PD Kamnik ob 120-letnici delovanja

Društva | 
Planinsko društvo Kamnik | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Planinsko društvo Kamnik je ob 120. obletnici delovanja pripravilo svečani občni zbor, ki so se ga v avli Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra udeležili številni člani društva, kakor tudi podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar, predsednik PZS Bojan Rotovnik in ostali zbrani gostje.
Korenine planinskega življenja na Kamniškem segajo že daleč v 19. stoletje. Kažejo se v različnih akcijah, srečanjih in prireditvah. Leta 1893 so dozoreli pogoji za ustanovitev prve podružnice Slovenskega planinskega društva, ki je bilo ustanovljeno 19. julija v Kamniku. Prvi predsednik je postal apotekar in župan Kamnika Josip Močnik.


Med ustanovitelji je bila vrsta pomembnih kamniških mož in mnogi so kasneje postali zelo spoštovani planinski delavci v slovenskem merilu. Vseskozi je društvo ohranilo svojo zasnovo in kljub nekaterim razhajanjem napredovalo. Med drugo svetovno vojno je bila društvena aktivnost ohromljena in je skoraj zastala. Arhivski material pa so zavedni člani pravočasno umaknili pred posegom okupatorja. Tako je bila društvena dokumentacija v celoti ohranjena in je danes sodobno urejena in arhivirana. Po vojni se je planinsko življenje po začetnih težavah zelo razmahnilo.


Skladno z rastjo obiskov v naših planinah in krepitvijo društvenih aktivnosti pa so se širile za društvo zelo pomembne dejavnosti. Dandanes sodelovanje z Gorsko reševalno službo Kamnikzagotavlja učinkovito reševanje ponesrečencev, alpinistični odsek skrbi za vzgojo mladih kadrov,alpinisti društva so v svetovnem vrhu, razvija se športno plezanjevodniki v vodniškem odsekuvarno vodijo planinske pohode in ture v okviru vsakoletnega programa, odsek za varstvo naravepridobiva na veljavi, velik poudarek je na informiranju in promocijskih aktivnostih, zelo pomembno je delo z mladimi po vrtcih in šolah, aktiven je mladinski odsek. Zgrajena je bilamoderna plezalna stena. Vse dejavnosti usklajujejo organi društva, in sicer upravni odbor, občni zbor in drugi.


Planinke, planince in povabljene goste je ob svečanem občnem zboru z uvodnimi besedami nagovoril predsednik Planinskega društva Kamnik Ivan Resnik. Predstavil je dolgoletno delo društva, ki vsekakor deluje s srcem in z veliko zavzetostjo na mnogih področjih. S spodbudnimi besedami pa še poudaril, da je prepričan v dejstvo, da bo društvo delovalo še naslednjih 120 let. 


Zbranim je nekaj besed namenila tudi podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je poudarila pomen narodnosti, na temelju katere je bilo ustanovljeno Planinsko društvo Kamnik. Hkrati pa povedala: »Planinsko društvo Kamnik je nepridobitno društvo in eno najbolj pomembnih društev, ki goji vrednote domoljubja in solidarnosti, in sicer tako med mlado kot med starejšo generacijo. Goji pa tudi vrednote ohranjanja čistega okolja, lepe narave, skrb za označene poti in za to, da so ljudje resnično varni na poteh kamniških planin. Vodstvo Občine Kamnik se bo trudilo, da bomo še naprej dobro medsebojno sodelovali in boste lahko nemoteno izvajali svoje aktivnosti. Ob visokem jubileju naj vam v imenu Občine iskreno čestitam in verjamem, da so temelji društva tako trdni, da boste uspešno delovali še naslednjih 120 let. Posebne čestitke pa izrekam današnjim nagrajencem in dobitnikom priznanj.«

Vse zbrane je nagovoril tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, ki je pohvalil tudi bogato in razvejano dejavnost planinskega društva, s prizadevanjem tudi za okolju prijazne planinske koče. Koči PD Kamnik, Cojzova koča na Kokrskem sedlu in Koča na Kamniškem sedlu sta namreč pridobili naziv in certifikat Okolju prijazna planinska koča (podelitev januar 2013).


Svečanemu občnemu zboru pa so kulturni pridih dodali učenci Glasbene šole Kamnik s kvartetom kitar, Ariana in Lara Bušeska na kljunasti flavti, Lovro Planko na harmoniki, Kvartet Grm in otroci planinske skupine Osnovne šole Šmartno v Tuhinju.

Vir: Občina Kamnik.


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih