sreda, 2. december 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

nedelja, 26. maj 2013, ob 0. uri, ogledov: 3534

3 zlate medalje, srebro in bron Sloveniji na prvem MEP v balvanskem plezanju IFSC 2013

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Ta konec tedna, 25. in 26. maja 2013, je v švicarskem mestu Grindelwald potekalo Mladinsko evropsko prvenstvo v balvanskem plezanju IFSC 2013, kjer je nastopila tudi 18-članska slovenska mladinska reprezentanca in dosegla izjemen uspeh s 3 zlatimi medaljami, srebrom in bronom, skupaj 5 medaljami.
Na prvem mladinskem evropskem prvenstvu v balvanskem plezanju v organizaciji Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC in domače švicarske planinske zveze je od prijavljenih 240 tekmovalk in tekmovalcev v vseh kategorijah nastopilo 235 tekmovalcev in tekmovalk Stare celine, med njimi je tekmovalo tudi 18 naših reprezentantov slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Boruta Kavzarja

Po uspešnih včerajšnjih kvalifikacijah, ko se je v današnji finale uvrstila kar polovica naših mladih reprezentantov (skupno 9 v vseh kategorijah), je danes Slovenija znova doživela izjemen uspeh. Naši reprezentanti so dosegli kar 5 medalj - 3 zlate, 1 srebro in 1 bron. Z naslovom mladinskega evropskega prvaka so se tako ovenčali DOMEN ŠKOFIC med mladinci (lansko leto je osvojil tudi naslov prvega mladinskega evropskega prvaka v težavnosti), JANJA GARNBRET med st. deklicami in MATIC KOTAR med st. dečki. Srebro je dosegel kadet Anže Peharc, sicer tudi aktualni svetovni prvak v težavnostmi med st. dečki; bron pa je šel v roke Sari Lukič med starejšimi deklicami. Slovenija je s tem dosegla enega največjih uspehov v slovenski mladinski reprezentanci.

KONČNE UVRSTITVE naših reprezentantov (Vir: IFSC):
STAREJŠE DEKLICE (youth B, 39 tekmovalk): 1. JANJA GARNBRET (Šaleški AO), 3. Sara Lukič (Šaleški AO), 4. Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), 12. Brina Pirc (AO PD Rašica)
STAREJŠI DEČKI (youth B, 37 tekmovalcev): 1. MATIC KOTAR (ŠPO PD Rašica), 5. Miha Hajna (Plezalno društvo Proteus)
KADETINJE (youth A, 45 tekmovalk): 6. Julija Kruder (ŠPO PD Celje - Matica), 11. Tjaša Kalan (AO PD Kranj)
KADETI (youth A, 46 tekmovalcev): 2. Anže Peharc (ŠPO PD Tržič), 8. Martin Bergant (PK Škofja Loka), 24. Tim Unuk (PK Laško), 29. Milan Preskar (PK Škofja Loka)
MLADINKE (juniors, 27 tekmovalk): 6. Katja Kadič (AO PD Rašica), 15. Anja Šerbinek (ŠPO APD Kozjak Maribor), 21. Jera Lenardič (AO PD Kranj)
MLADINCI (juniors, 41 tekmovalcev): 1. DOMEN ŠKOFIC (ŠPO PD Radovljica), 7. Gregor Vezonik (AK Ravne), 22. Dominik Fon (AO PD Kranj)

Letos sledijo še dve veliki tekmovanji poleg tekem mladinskega evropskega pokala:
26.-28. 7.: Imst (Avstrija), mladinsko evropsko prvenstvo v težavnosti        
15.-19. 8.: Central Saanich (Kanada), mladinsko svetovno prvenstvo v težavnosti        

IZJAVE:

BORUT KAVZAR (selektor slovenske mladinske reprezentance): »Glede na skrajno otežkočeno sezono 2013 glede financ in programskih možnosti treninga, smo naredili izvrsten rezultat. Nisem pričakoval, da bo to najboljše prvenstvo, na katerem smo sodelovali. Uganka so mi bili vsekakor najmlajši, ki še niso tekmovali do sedaj na takih velikih tekmah, saj nismo vedeli, kako visoko lahko sežejo. Kar pa se je zgodilo, je bilo veliko pozitivno presenečenje za vse in zelo lepa popotnica za novi rod, ki se sedaj zopet poskuša dokazati na mednarodnem prizorišču. Pozitivno so presenetili praktično vsi, ki so tekmovali pri st. deklicah in st. dečkih, bili so zelo dobri. Za Janjo in Matica sem malo mislil, da bosta uspešna, si pa nisem mislil za ostale naše najmlajše finaliste - to so bili še Sara Lukič, Tjaša Slemenšek in Miha Hajna. Na koncu smo naredili v okviru Športno-plezalnega društva Korenjak še tri odlične treninge na Logu in morda je bila to tista pika na 'i', da so šli mladi samozavestni v situacije, ki so jih čakale tu na tekmi. Glede na to, da je bilo to PRVO mladinsko evropsko prvenstvo v balvanskem plezanju (lani bilo prvo mladinsko evropsko prvenstvo v težavnosti), je to zelo lep spomin, kjer smo dosegli izjemnih 5 medalj. Le še na tekmi mladinskega evropskega pokala na Dunaju smo dosegli 5 medalj in lani na svetovnem prvenstvu v Singapurju 4 (zlato, srebro in 2 brona). Letos smo prvič presegli predvideni cilj, na začetku bi si upal napovedati kvečjemu 2 medalj. In naprej? Kljub manjšim financam želimo držati visok plezalni in tekmovalni nivo, ki pritiče evropskemu rangu tekem, kar nam tudi zelo lepo uspeva.«

JANJA GARNBRET (st. deklica, ZMAGA, naslov prve MLADINSKE EVROPSKE PRVAKINJE v balvanskem plezanju):
»Balvani so bili zelo težki. Glede na to, da je bil prvi balvan zelo težek, sem ga splezala v 2. drugem poskusu, drugi balvan v 1. poskusu, za tretjega pa sem porabila nekaj več poskusov, a kljub temu še vedno osvojila 1. mesto. Od sebe sem dala vse, kar sem mogla. Pokazala sem vse, kaj znam in česa sem sposobna. Moja pričakovanja so se uresničila, saj sem pričakovala stopničke, a ne pa najvišje. Za naprej se želim čim boljše uvrstiti na mladinskem evropskem prvenstvu v težavnosti v Imstu julija. Rada pa tekmujem tako v težavnosti kot tudi v balvanih, in v obojem sem dobra.«

SARA LUKIČ (st. deklice, 3. mesto - BRON): »Med mano in Tjašo Slemenšek, ki je bila na koncu četrta, je bilo odločila ena cona, ki mi je najprej niso priznali, po pritožbi pa sem osvojila tretje mesto. Stopničk nisem pričakovala, zato sem toliko bolj vesela. Vzdušje je bilo dobro, tudi navijanje. Zadovoljna sem, vesela in z novimi cilji gledam sedaj naprej - doseči takšna ali še boljša mesta na čim več tekmovanjih.«

MATIC KOTAR (st. deček, ZMAGA, naslov prvega MLADINSKEGA EVROPSKEGA PRVAKA v balvanskem plezanju): »Na začetku finala sem imel tremo, ampak se mi zdi, da je po drugem balvanu ni bilo več. Na prvem balvanu sem si rekel, da bom plezal, kot znam, in mi je uspelo preplezati ga v prvem poskusu, nato pa mi je šlo tudi v ostalih dveh v prvem poskusu.« Matic, doma iz Šentvida pri Ljubljani, je vodil med st. dečki tudi po kvalifikacijah in vodstvo trdno ubranil. »Prav vsi balvani - tako v kvalifikacijah kot v finalu - so mi bili všeč. Tekmovanje je bilo naporno, saj četudi je morda tekma trajala 2 uri, pa smo vsi za vse navijali skozi cel dan in zares - trud vseh je bil poplačan. Res mi je bilo tu super, prav tako je to super prva izkušnja na takšnih tekmovanjih.« 

ANŽE PEHARC (kadet, 2. mesto - SREBRO, naslov mladinskega evropskega podprvaka v balvanskem plezanju): »Vse se je 'poklopilo', kot mora biti. Lahko bi bilo še boljše, a sem zelo zadovoljen z rezultatom. Pričakoval sem finale, nisem pa si mislil, da bodo stopničke. Vedel sem, da sem fizično dobro pripravljen. V finalu mi je šlo odlično, vse tri balvane sem preplezal, a za zmago bi jih moral preplezati v prvem poskusu. Za naprej: želim se dobro pripraviti za Imst - mladinsko evropsko prvenstvo v težavnosti ter na mladinsko svetovno prvenstvo v Kanadi (težavnost), da še tam odplezam, kot znam.« Lansko leto je Anže dosegel naslov svetovnega prvaka med st. dečki, letošnjo sezono pa tekmuje že med kadeti, a očitno mu tudi med kadeti malokdo parira,čeprav je konkurenca že večja.

DOMEN ŠKOFIC (mladinec, ZMAGA, naslov prvega MLADINSKEGA EVROPSKEGA PRVAKA v balvanskem plezanju): Po lanskoletnem naslovu prvega mladinskega evropskega prvaka v težavnosti je letos dosegel še izvrsten uspeh, naslovu je dodal naslov mladinskega evropskega prvaka v balvanskem plezanju. »Z rezultatom in plezanjem sem zelo zadovoljen. Za balvane se mi zdi, da so kot nekakšna loterija - če mi balvani ležijo, lahko veliko pokažem, včasih pa se sam sebi čudim ob slabši predstavi. Z uspehom sem zelo zadovoljen. Čeprav so prišli vsi, ki so hodili na evropske pokale, pa se mi kljub temu zdi, da ni bilo toliko konkurence. Finalni trije balvani so bili zelo različni - prvi se mi je zdel že na ogledu neverjetno lahek, kar je tudi bil, a sem morda zaradi podcenjevanja naredil veliko napako, da nisem vrha prijel z obema rokama. Sledil je torej še en poskus. Drugi balvan sem preplezal v prvem poskusu, tretji balvan pa mi je še sedaj uganka, kako ga preplezati - le-tega ni nihče preplezal od finalistov.« Kako naprej, Domen? Uspehi so se zares kar vrstili. »Naslednji korak na moji poti so tekme svetovnega pokala in ta zmaga je dobra popotnica za tekme v SP. Ker je to zadnje leto med mladinci, naslednje leto tekmujem že v članski konkurenci, tako da sem v mladinski konkurenci dobro zaključil v balvanih. Letos bom tekmoval v mladinski konkurenci samo na prvenstvih, ker imam toliko tekem, in se bom večinoma posvetil svetovnem pokalu. Drugi in zelo pomemben razlog je tudi šola - do 20. 6. stisnem in zaključim gimnazijo, ki smo jo sicer že zaključili, sedaj me čaka samo še matura.«

Finale 1. mladinskega evropskega prvenstva v balvanskem plezanju so si lahko gledalci V ŽIVO ogledali in navijali prek spletne strani http://www.swiss-sport.tv/.

Naši člani mladinske reprezentance so zelo uspešni tudi na tekmah mladinskega evropskega pokala, ki se jih bodo tudi v letu 2013 udeleževali tako v težavnosti kot v balvanih, kjer posegajo vedno znova po najžlahtnejših odličjih.
 
Tekmovanje smo spremljali tudi na naši spletni strani in na Facebook strani PZS.
 
Zdenka Mihelič
-----------------------------------------------------------------------

Povezane novice:
- MEP v balvanskem plezanju IFSC 2013 - 9 naših finalistov
- Mladinsko evropsko prvenstvo v balvanskem plezanju IFSC 2013

- SP v balvanih, Log 2013 - MINA MARKOVIČ PETA
- Svetovni pokal v športnem plezanju IFSC 2013


Fotogalerija

 Foto Anže Štremfelj

Janja Garnbret

  Foto Anže Štremfelj1 / 10

Sara Lukič

  Foto Anže Štremfelj2 / 10

Matic Kotar

  Foto Anže Štremfelj3 / 10

Anže Peharc

  Foto Anže Štremfelj4 / 10

Zmaga Janji Garnbret in bron Sari Lukič

  Foto Anže Štremfelj5 / 10

Zlato Maticu Kotarju

  Foto Anže Štremfelj6 / 10

Srebro Anžetu Peharcu

  Foto Anže Štremfelj7 / 10

Matic Kotar

  Foto Anže Štremfelj8 / 10

Domen Škofic z zlatom in naslovom mladinskega evropskega prvaka v balvanskem plezanju (polega naslova MEP v težavnosti v 2012)

  Foto Anže Štremfelj9 / 10

Naši dobitniki žlatnih medalj - treh zlatih, srebrne in bronaste medalje

  Foto Anže Štremfelj10 / 10

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih