torek, 23. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 6. junij 2013, ob 0. uri, ogledov: 2873

Povzetek raziskave, ankete: Gorniki in varnost živil

Splošno | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Objavljamo povzetek raziskave o higienskih vidikih prehranjevanja planincev, alpinistov in športnih plezalcev. Popularizacija športov na prostem poznanih kot »outdoor sports« (mednje sodijo tudi planinstvo, alpinizem in športno plezanje) je v zadnjih letih prinesla velik razvoj tudi na področju njih samih (podzvrsti, novi stili), treninga, specializirane opreme, oblačil in prehrane ...
Prav slednje - pomen prehrane za doseganje dobrih rezultatov in varovanje zdravje športnika, se vedno bolj poudarja. Pri telesni aktivnosti se namreč povečajo potrebe po vnosu hranil v telo. Temu posvečajo veliko pozornost številne raziskave in članki s področja prehrane športnikov, zanemarjajo pa higienski vidik prehranjevanja v naravi. Planinstvo, alpinizem in športno plezanje se povečini odvijajo prav v naravi, kjer se soočamo z omejenimi viri za upoštevanje higienskih načel. To zagotavljanje varnosti živil samo še otežuje. Neprimerno shranjeno ali hitro pokvarljivo živilo, ki je dlje časa izpostavljeno različnim temperaturnim spremembam, soncu in vlagi lahko postane nevarno za posameznikovo zdravje. V ta namen smo na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani s pomočjo spletnega anketnega vprašalnika izvedli raziskavo med planinci, alpinisti in športnimi plezalci. Zanimalo nas je, kakšne so njihove prehranjevalne navade ter kako skrbijo za varnost živil, ki jih vzamejo s seboj na ture (v hribe, gore, stene ali plezališča) po Sloveniji.

Povzetek rezultatov:
• od 350 anketirancev se jih s planinstvom ukvarja 47 %, z alpinizmom 33 %, s športnim plezanjem 13 %;
• večina anketirancev (87 %) je vsejedih, v 80 % se pogosto ali vedno prehranjujejo z živili, ki jih prinesejo od doma. Med ta živila spadajo energetske tablice, sveže sadje in zelenjava ali suho sadje in oreščki (70 %);
• štirje od desetih anketirancev vedno preverijo rok uporabe živila, ki ga vzamejo s sabo, šest od desetih pa si umije roke preden si pripravi živilo za na turo. Pred zaužitjem živila v naravi si roke s hladno vodo vedno umije 6 %, pogosto pa 27 % anketirancev. Najpogosteje si pred zaužitjem roke le obrišejo ob hlače ali majico (40 %);
• enega od 10 anketirancev skrbi, da bi se v plezališčih, hribih ali gorah zastrupil s hrano.
• le 5 % anketiranih se je že zastrupilo s hrano na turi. Kot razlog je 8 anketiranih navedlo zlasti slabe možnosti za zagotavljanje osebne higiene ali hrano v planinskih kočah (n = 5). Večina anketirancev sicer meni, da je hrana v planinskih kočah okusna (80 %) in varna (75 %). Dva od 10 anketiranih (20 %) sta mnenja, da zaposleni v planinskih kočah premalo skrbijo za higieno rok.

Anketirani se pretežno prehranjujejo z živili, ki jih prinesejo od doma. Večinoma izbirajo med živili, ki niso uvrščena v skupino hitro pokvarljivih živil. Med anketiranci pa so se že zgodili primeri zastrupitve z živili med športno aktivnostjo v naravi. Rezultati so pričakovani, saj tople vode in mila anketiranci praviloma na turah nimajo na voljo. Z ustreznim rokovanjem z živilom (npr. prijemanje živila za embalažo oz. ovoj) ter ustrezno higieno rok, tveganje za okužbo še dodatno zmanjšamo. Tudi hrana, ki jo anketiranci prinesejo od doma je podvržena različnim temperaturnim razmeram in je porabljena glede na potrebe posameznika. V kolikor gre za temperaturno bolj občutljiva živila, lahko povzročijo zdravstvene težave (pri tem moramo upoštevati vrsto živila, temperaturno verigo in zdravstveni status posameznika).

Upoštevanje higienskih načel je v prvi vrsti odgovornost posameznika. Prepričanje v smislu »saj meni se z zaužito hrano ne more nič zgoditi«, je velika past. V okviru različnih tečajev, usposabljanj in šol, v katerih se planinci, alpinisti in športni plezalci (pa tudi drugi "outdoor« športniki) vključujejo, je potrebno določeno mero pozornosti nameniti tudi predstavitvi in opozarjanju na upoštevanje higienskih načel med izvajanjem aktivnosti v naravi. Okužba ali zastrupitev sopotnika oz. soplezalca s hrano ni več samo njegov problem, ampak hitro postane problem naveze oz. članov ekipe, ki se je na turo družno odpravila.

Opomba: obsežnejša predstavitev tematike in rezultatov raziskave bo objavljena v naslednji številki revije Šport (Fakulteta za šport).

Avtorji: Damjan Slabe, Eva Dolenc, Mojca Jevšnik

-----------------------------------------
Povezana novica:
- ANKETA: Gorniki in varnost živil


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih