ponedeljek, 6. december 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

21.10.2021 12:16
Tomaž Penko
Test Tomaž
Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 10. julij 2013, ob 0. uri, ogledov: 2151

EP v težavnostnem plezanju, Chamonix 2013 - Mina favoritinja

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
V francoskem Chamonixu se bodo od 11. do 13. julija za naslove merili najboljši športni plezalci stare celine. Francosko prizorišče bo evropsko prvenstvo gostilo drugič v zgodovini, na 11. prvenstvu Evrope pa imajo visoka pričakovanja tudi Slovenci. Prva favoritinja za zmago v sedemčlanski slovenski odpravi je Mina Markovič.
Slovenski tekmovalci se z velikimi pričakovanji odpravljajo v Chamonix, kjer se bodo športni plezalci ob koncu tedna merili za naslove najboljših na stari celini v težavnostnem plezanju. Prva favoritinja je Mina Markovič, ki bo prvič na evropskem prvenstvu nastopila kot skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti.

Vodji slovenske odprave v priljubljenem zimskošportnem in alpinističnem središču ob vznožju masiva Mont Blanca Simon Margon in Roman Krajnik sta sestavila ekipo, v kateri so poleg Markovičeve še Maja Vidmar, Tina Šušteršič, Jure Raztresen ter debitanti na evropskih prvenstvih Sergej Epih, Domen Škofic in Martin Bergant.

V ekipi zaradi slabše forme ni nosilca dveh kolajn z EP Klemna Bečana, ki se ni kvalificiral niti na naslednji dve tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Brianconu (19. in 20. julija) in Imstu (9. in 10. avgusta). Tik pred zdajci je že zagotovljen nastop na letošnji najpomembnejši tekmi zaradi poškodbe prsta na roki odpovedal Urban Primožič.

Letošnje evropsko prvenstvo bo sicer izpeljano v dveh delih, najprej bosta na sporedu težavnost in hitrost, v težavnosti bo Chamonix predstavljal prvo tekmo v sezoni, konec avgusta in v začetku septembra pa bo še evropsko prvenstvo v balvanih v nizozemskem Eindhovnu, ki bo skupaj s Chamonixem štelo za naslove v kombinaciji, za katero se bo kot edina Slovenka potegovala Mina Markovič.

»Ekipa je precej pomlajena ter je predvsem zgrajena na podlagi realne pripravljenosti reprezentantov in reprezentantk. Imeli smo državno prvenstvo in nekaj izbornih treningov, tako da je lahko večina kandidatov za to tekmo pokazala, kaj zna. S trenerjem Romanom Krajnikom sva izbrala tiste, ki imajo realne možnosti za uvrstitve med najboljših 20. Nekateri pa imajo bistveno višje cilje. Seveda imam v mislih Mino, ki je kot aktualna dvakratna zaporedna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti prva favoritka prvenstva in mislim, da zanjo vse kaj drugega kot zmaga trenutno ne pride v poštev,« je načrte pred Chamonixem razkril selektor Simon Margon.

»Seveda bo za kolajno treba odplezati temu primerno, tudi konkurenca sigurno ni spala, prav gotovo ji ne bo lahko. Tu je še Maja, ki je vedno na vsaki tekmi sposobna odličnega rezultata, a njena forma velikokrat niha, zadnji treningi kažejo na solidno pripravljenost, kljub temu da so jo letos mučile poškodbe prstov na nogi in roki. Pri fantih ni tako visokih pričakovanj, čeprav sem prepričan, da sta vsaj dva sposobna uvrstitve v finale,« je dejal glavni trener slovenske ekipe.

KSP_PZS_SP_Tezavnosti_SP_Kranj_polf_Mina_MArkovic_foto_Stanko_Gruden_fb
Mina Markovič, naša prva adutinja in najboljša športna plezalka sveta v težavnosti, foto Stanko Gruden

Chamonix, kjer so bile leta 1924 prve zimske olimpijske igre v zgodovini, je Slovencem dobro znan, saj je tradicionalna postaja karavane svetovnega pokala v športnem plezanju. »Mislim, da so vsi zelo dobro pripravljeni. Naredili smo res zelo dobre treninge, odlične so bile enotedenske priprave v Švici, kjer smo se pripravljali na štirih različnih velikih stenah. Redne treninge smo imeli pri nas doma v Škofji Loki in Kranju, tri dni smo preživeli tudi v Avstriji v Bad Mitterndorfu ter na Dunaju, kjer imajo odlične pogoje za trening. Mislim, da smo opravili krog zelo kakovostnih priprav pred evropskim prvenstvom, da so vsi dodali še nekaj malenkosti k dvigu forme, tako da so izredno dobro pripravljeni in lahko z veseljem pričakujemo prvo tekmo v težavnosti in hkrati enega izmed večjih letošnjih ciljev,« je trener Roman Krajnik strnil vtise po zadnjem treningu v športno plezalnem kotičku v škofjeloški dvorani Poden.

Krajnik, ki stoji za velikimi dosežki naše najboljše športne plezalke Mine Markovič, na EP meri zelo visoko. Prepričan je, da bo Mina v Chamonixu nadgradila bron v težavnosti z za Slovence najuspešnejšega EP doslej, leta 2008 v Parizu, ko je bila Vidmarjeva srebrna, Natalija Gros pa četrta: »Za Mino lahko napovem, da gre 'mirne duše' na zmago, ker je pripravljena tako dobro kot že dolgo ne. Tudi za Majo lahko rečem, da je kljub vsem poškodbam in težavam v letošnjem pripravljalnem obdobju vseeno naredila zelo dobre zadnje treninge. Osebno pričakujem od obeh vsaj finale in definitivno vidim kar obe na zmagovalnih stopničkah. Konkurenca je sicer praktično ista kot na svetovnih pokalih, od boljših iz svetovne konkurence bosta manjkali le Japonka Momoka Oda in Južnokorejka Jain Kim.«

Mina Markovič, prva slovenska adutinja, je pred odhodom v Francijo takole strnila vtise: »Od zadnjega EP (ki je bilo v Imstu/Innsbrucku leta 2010) so minila že tri leta. Takrat sem v težavnosti zasedla nehvaležno četrto mesto, v teh treh letih pa se je marsikaj zgodilo, tako da mislim, da je zdaj položaj povsem drugačen. Na tekmo ne gledam kot na izboljšanje najboljšega svojega dosežka na EP, ampak da pokažem, kje in kaj trenutno sem. Prepričana sem, da so tudi druge punce trenirale in bodo prišle na tekmo zelo dobre pripravljene. Je pa prva tekma v težavnosti v sezoni, zato ne vemo, kje smo. Lahko pa rečem, da na kakšnih treningih opažam, da včasih kar letim po steni in ni smeri, ki bi jo lahko sestavil trener, da bi bila zame pretežka. Mislim, da se nimam česa bati. Če bo še malo sreče na moji strani in ob pravi dnevni formi, mislim, da mora iti vse po načrtih. Že tako in tako je vzdušje v naši ekipi dobro, skozi priprave pa opažam, da je vedno boljše.« Mino v začetku avgusta kot edino slovensko športno plezalko čaka še nastop na svetovnih igrah v kolumbijskem Caliju

Maja Vidmar pa je o pripravah in pričakovanjih dejala: »Grem optimistično na tekmo, na kateri vem, da je vse mogoče. Se že zelo veselim, saj nimam nekega bremena, da moram kaj braniti. Od sebe pričakujem dobro plezanje, upam, da dobro borbo in da bom dala vse od sebe. Ne razmišljam o tem, kaj moram, kaj lahko, česa ne morem, šla bom 'na polno'. Težko govorim o realnih ciljih, kajti pred mano je prva tekma v sezoni, kar je po svoje tudi dobro, da se ne obremenjujem s cilji. Finale je vsekakor dosegljiv, ne smem pa si privoščiti kakšne večje napake. Za kaj večjega sem pripravljena, bomo videli, kako se bo izšlo.« Škofjeločanka je kot edina predstavnica zdajšnje generacije nastopila tudi na EP v Chamonixu leta 2002, ko je na evropskih prvenstvih debitirala z 12. mestom, zdaj že tekmovalno upokojena Martina Čufar pa je bila druga.

PREDVIDENI PROGRAM (Vir: IFSC)
Četrtek, 11. julij 2013
10.30-16.00 Kvalifikacije, težavnost - moški (v dveh skupinah)

Petek, 12. julij 2013

10.00-15.00 Kvalifikacije, težavnost - ženske (v dveh skupinah)

Sobota, 13. julij 2013
10.00 Polfinale - moški in ženske
21.15 Finale - moški in ženske
10.45 Zaključna prireditev s podelitvijo medalj

OGLEJTE si evropsko prvenstvo V ŽIVO prek spletne strani IFSC.

Slovenski nastopi na dosedanjih evropskih prvenstvih:
Slovenci so se udeležili prav vseh EP, od krstnega leta 1992 v Frankfurtu, z lepo bero uspehov. Doslej so osvojili kar 11 kolajn, v zbirki odličij manjka le zlato v težavnosti. Najuspešnejše slovensko EP doslej je bil Pariz leta 2008 s petimi kolajnami, za prvo kolajno na EP pa je leta 2002 v Chamonixu z 2. mestom v težavnosti poskrbela Martina Čufar. Zadnje EP je bilo pred tremi leti v Imstu in Innsbrucku, ko so Slovenci v posamičnih disciplinah ostali brez kolajne, a so zato poskrbeli za popolno zmagoslavje v kombinaciji disciplin s tremi kolajnami, vključno z zmago Mine Markovič. Lani in predlani sta bili zaporedni svetovni prvenstvi v Parizu in Arcu, ko so Slovenci ostali brez kolajn v posamičnih disciplinah, Markovičeva, ki je izpustila lanski Pariz, pa je na svetovnem prvenstvu v Arcu osvojila bronasto kolajno v kombinaciji.

Dobitniki medalj na zadnjem evropskem prvenstvu v športnem plezanju leta 2010 v avstrijskima Innsbrucku in Imstu in slovenske uvrstitve.
    MOŠKI:                               ŽENSKE:
                          TEŽAVNOST
1. Ramon Julian Puigblanque (Špa) 1. Angela Eiter (Avt)     
2. Adam Ondra (Češ)                     2. Johanna Ernst (Avt)
3. Jakob Schubert (Avt)                  3. Alizee Dufraisse (Fra)
...                               ...
 9. Klemen Bečan (Slo)             4. Mina Markovič (Slo)
16. Jure Raztresen (Slo)           10. Natalija Gros (Slo)
28. Jure Bečan (Slo)                12. Maja Vidmar (Slo)
36. Matej Sova (Slo)                 30. Asja Gosar (Slo)
38. Jernej Kruder (Slo)            35. Tina Šušteršič (Slo)
...                               ...

                          BALVANI
1. Cedric Lachat (Švi)            1. Anna Stöhr (Avt)
2. Adam Ondra (Češ)             2. Juliane Wurm (Nem)
3. Kilian Fischhuber (Avt)       3. Olga Šalagina (Ukr)
...                              ...
4. Jernej Kruder (Slo)           7. Mina Markovič (Slo)      
6. Klemen Bečan (Slo)          8. Natalija Gros (Slo)
23. Jure Bečan (Slo)             35. Asja Gosar (Slo)
47. Jure Raztresen (Slo)         ...
...

              RAZVRSTITEV V KOMBINACIJI DISCIPLIN
1. Cedric Lachat (Švi)           1. Mina Markovič (Slo)
2. Klemen Bečan (Slo)            2. Natalija Gros (Slo)
3. Magnus Midtboe (Nor)          3. Alexandra Eyer (Švi)
...                              ... 
4. Jernej Kruder (Slo)

Vir: STA, Aleksander Mladenović

Pripravila Zdenka Mihelič

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih