sreda, 6. julij 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

NOVICE  

torek, 16. julij 2013, ob 0. uri, ogledov: 6566

Usposabljanje za turnokolesarske vodnike PZS 2013

Turno kolesarstvo | 
Komisija za turno kolesarstvo | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Komisija za turno kolesarstvo PZS vsako leto konec meseca junija izvede tečaj za turnokolesarske vodnike. Letošnjega, že šestega tečaja, se je udeležilo 27 tečajnikov iz planinskih društev in drugih organizacij širom po Sloveniji. Osnovni cilj tečaja je usposabljanje bodočih vodnikov za varno in do okolja prijazno vodenje kolesarskih tur v gorskem svetu
Letošnji tečaj je prvič potekal po posodobljenem programu za Turnokolesarskega vodnika I, ki vključuje kolesarska, vodniška in splošna planinska znanja. Program je potrjen s strani Strokovnega sveta za šport Republike Slovenije, prinaša naziv Strokovni delavec v športu 2 in omogoča tako prostovoljsko kot tudi poklicno vodenje kolesarjev.

Tečaj smo organizirali v dveh delih, prvi dvodnevni del tečaja je potekal na Mozirski koči na Golteh, kjer smo preverili kolesarsko znanje in opremo tečajnikov in podali osnovna teoretična in predvsem praktična znanja iz tehnike vožnje kolesa. Natanko smo preverili tudi obsežen nabor splošnih planinskih znanj, potrebnih za varno gibanje v gorskem svetu, ki jih tečajniki osvojijo na podlagi predpisane literature.

Drugi štiridnevni del tečaja pa je potekal v Valvasorjem domu pod Stolom. Namenjen je bil pridobivanju znanj in izkušenj s področja vodenja kolesarske skupine. Nosilna tema je seveda Vodenje turnokolesarske skupine. To je izpeljal Aldo Zubin, ki je svojimi dolgoletnimi izkušnjami pri vodenju, ob teoretičnih osnovah predavanje oplemenitil z mnogo praktičnimi nasveti in primeri. Že na prvi turi na Zabreško planino so ta znanja tečajniki uporabili pri samostojnem vodenju ob nadzoru inštruktorjev. Drugi dan so udeleženci sami pripravili turo na Doslovško planino, ob tem so izpopolnjevali znanje iz orientacije. Sobotni izlet na Ajdno je bil kombinirana tura, s kolesom dokler je moč in v nadaljevanju peš na Ajdno. Zadnji dan je bil za udeležence zagotovo najbolj naporen. Najprej so pisali teoretični izpit, sledila je samostojna priprava in vodenje izpitne ture. Na izpitni turi so udeleženci simulirali različne situacije, s katerimi se bodo kot bodoči vodniki zagotovo srečali: popravilo koles, primerno ukrepanje v primeru malce »napornih« udeležencev tur, prva pomoč pri poškodbah ipd.

Tečaj so izvedli vodniki TK inštruktorji: Igor Rozman (vodja tečaja), Luka Gratej, Jure Martinjak, Marjan Pučnik-Maac, Jože Rovan, Peter Šilak, Blaž Šmid in Aldo Zubin ter predavatelji Tina Jeromen, Matej Majerič, Damjan Omerzu, Janez Primožič in Matjaž Šerkezi.

Vsi tečajniki so uspešno zaključili tečaj vendar to še ni konec usposabljanja. Sledi izdelava seminarske naloge s čimer bodo postali vodniki pripravniki. Kot pripravniki bodo pod vodstvom mentorja pripravili, organizirali in vodili še 5 kolesarskih tur z udeleženci ter napisali poročila o turah. Vse to je pogoj za pridobitev licence Turnokolesarski vodnik I.

Jože Rovan

P.S. Ob tej priliki se želimo posebej zahvaliti oskrbniku Mozirske koče na Golteh Filipu Vrabiču in oskrbniku Valvasorjevega doma pod Stolom Alešu Štefetu za njun pomemben prispevek k uspehu tečaja.

Fotogalerija

 Foto Jože Rovan

 Foto Jože Rovan1 / 10

 Foto Jože Rovan2 / 10

 Foto Jože Rovan3 / 10

 Foto Jože Rovan4 / 10

 Foto Jože Rovan5 / 10

 Foto Jože Rovan6 / 10

 Foto Jože Rovan7 / 10

 Foto Jože Rovan8 / 10

 Foto Jože Rovan9 / 10

 Foto Jože Rovan10 / 10

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih