sobota, 28. januar 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 23. september 2013, ob 0. uri, ogledov: 2924

Nad mestom se dani

Društva | Planinska kultura | 
Planinsko društvo Kamnik | 
Objavil(a): Zdenka Mihelič
»Vrli gospodje narodnjaki!« je Josip Močnik, 19. julija 1893, zapisal na začetku svoje znamenite okrožnice za ustanovitev prve podružnice Slovenskega planinskega društva in s temi besedami smo njihovi nasledniki – člani Planinskega društva Kamnik – v petek, 20. septembra 2013, s kulturno-umetniško prireditvijo ta dan znova obudili.
Na odru Doma kulture v Kamniku smo skozi pesem, literarne odlomke ter fotografijo spremljali pot prvih narodno zavednih obiskovalcev gora, ki so ljubili svojo deželo in gore, njihovih naslednikov, ki so orali pot na področju alpinizma in organiziranega planinstva in se tudi v današnjih časih z isto ljubeznijo vzpenjajo na gore po poteh, brezpotjih ali strmih stenah, skrbijo za poti in koči, za vzgojo in spodbudo najmlajših. Vsem so se in se še vedno kljub človeški majhnosti v gorah dogajajo velike zgodbe. 
Jubilejni večer sta s svojo prisotnostjo poleg slavnostnega govornika akademika dr. Matjaža Kmecla (preberite si njegov SLAVNOSTNI GOVOR >>>) počastila tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik in podžupanja Občine Kamnik mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Na akademiji so skupaj z obiskovalci sodelovali:Prvo slovensko pevsko društvo Lira z zborovodjem Andrejem Missonom, baritonist Marko Kobal in citrarski mojster Tomaž Plahutnik, sopranistka Katja Konvalinka in pianistka Darja Mlakar Maležič, pevka Neža Drobnič Bogataj in pianist Simon Skalar, ki je skupaj z Marto Zabret in Tonetom Ftičarjem, interpretoma proznih odlomkov avtorjev Vlasta Kopača, Juša Kozaka, Primoža Brišnika, Toneta Škarje in Vladimirja Habjana, z notami povezoval celotno prireditev. Za lepo popestritev celotne planinske zgodbe je poskrbel kratek film Matjaža Šerkezija osnovan na črnobelem filmu Janeza Kosca in Bojana Pollaka iz leta 1971 Tri spominske smeri v Vežici. Vesel zaključek in povabilo v gore je zaigrala Mestna godba Kamnik z dirigentom Martinom Dukaričem.

Skriti soustvarjalci zgodbe na odru so bili: scenaristka in režiserka Mojca Volkar TrobevšekVladka Vremšak je poskrbela za glasbeni izbor, Matjaž Šerkezi za pripravo in izvedbo slikovne predstavitve, za vizualni učinek je skrbel Jan Žavbi, tehnično pomoč so nudili tehniki Doma kulture Kamnik. Celotno organizacijo je vodil propagandni odsek PD Kamnik.

Pred zaključkom je predsednik Planinskega društva Kamnik Ivan Resnik nagovoril prisotne v dvorani in povedal: »To, kar smo videli, je bilo in je Planinsko društvo Kamnik. Društvoso ga kot darilo doživljale generacije planincev in trudimo se, da bomo tudi mi to darilo zavito s pentljo predali našim naslednikom. To zagotavlja naše delo, ki ga lahko opišemo preprosto z rekom: Vetra ne moremo spremeniti, lahko pa razpremo jadra in ta jadra, verjemite mi, trdno držimo v svojih rokah. Dovolite mi, da se prisrčno zahvalim vsem nastopajočim, gostom in seveda vsem vam, ki ste tu, da smo počastili ta naš praznik, tako kot se spodobi." 
Po povabilu na družabni del večera je zaključil: "Naj bo tudi zaključek tako lep, kot je bil lep ta večer. Še enkrat hvala vsem in kot pravimo planinci, lepo je biti v taki družbi ne samo v hribih, temveč tudi tu v dolini. Srečno."

Irena Mušič Habjan
Vir: spletna stran PD Kamnik

FOTOGALERIJA >>>


KRATEK FILM:


MNENJA PO PRIREDITVI:
Julijana Mlakar, podžupanja Občine Kamnik
Planinsko društvo Kamnik je eno od najbolj pomembnih v občini, ker temelji na vrednotah narodne zavesti - to je bil temelj, na katerem je bilo društvo ustanovljeno, solidarnosti, spodbujanja reševanja v gorah, ohranjanja čiste narave in okolja, skratka skrbi zaradi katerih smo vsi bolj varni kadar gremo v gore. V današnjem času, ko prevladujejo neoliberalne vrednote, ko zmagujejo nad solidarnostjo in socialno državo, so te vrednote še toliko bolj pomembne, ker združujejo ljudi v skrbi drug za drugega. Sodelovanje občine in društva je bilo že do zdaj zelo uspešno. Tudi za naprej bomo v okviru finančnih zmožnosti podpirali in spodbujali delo društva, da bo še naprej tako uspešno in aktivno kot doslej. Čestitam vsem članom ob visokem jubileju. 

Bojan Rotovnik, predsednik Planinske zveze Slovenije
Ob visokem jubileju čestitam vsem generacijam planincev iz Kamnika in okolice. Kamniški planinci ne samo da so bili prvi, ki ste ustanovili svojo podružnico Slovenskega planinskega društva, pač pa so v vseh obdobjih delovanja planinske organizacije pomembno vplivali in soustvarjali delo organizacije. PD Kamnik je tudi danes zagotovo eno izmed najpomembnejših planinskih društev v družini 277 društev, ne samo po tem, da je od najštevilčnejših, ima tudi dve zelo prepoznavni planinski koči, poleg tega pa vzdržuje planinske poti na zelo priljubljenem predelu Slovenije, hkrati pa so planinci iz Kamnika dejavni na različnih področjih, od alpinizma, odpravarstva, gorskega vodništva itn. Takšen kapital je za društvo zelo pomemben. Dobrega sodelovanja s Planinsko zvezo si želim še naprej. Prireditev mi je bila zelo všeč, bila je na visokem kulturnem nivoju in je več kot primerna obeležila visoki jubilej. 

Ivan Resnik, predsednik PD Kamnik
Občutki po prireditvi so res fantastični. Ekipa, ki je vse pripravila, ljudje, ki so prišli, program, ki je doživel same pohvale ... To je nagrada vsem nam, celotnemu društvu, to nam spet daje energijo in motivacijo za naprej. Vsekakor mislim, da imamo res sposobno ekipo - to je dokazala tudi danes - ki je napravila izjemno kvalitetno, lahko bi rekel celo umetniško predstavo. Če ob tem primerjam čase iz naše zgodovine, počasi prihajam do tega, da praktično ni večjih razlik. Seveda so razmere zdaj drugačne, ampak če vse umestimo v svoj čas, vidimo, da so vedno ljudje tisti, ki naredijo proslavo, ki peljejo društvo naprej. Naj bo obdobje krizno, naj bo gospodarstvo ne vem kako uspešno, vedno se najde skupina ljudi, ki voz pelje naprej in to je čar prostovoljstva, planinstva - družba, veselje in nagrada, takšna kot smo jo doživeli letos ob vseh prireditvah. Z akademijo smo obeleženje 120-letnice zaključili. Posebne analize niti niso potrebne, kajti rezultati so tu in mislim, da se bomo z malo manjšim tempom podali v 121. leto društva z ekipo, ki ji zaupam in je fantastična.

Mnenja zbral Vladimir Habjan
Vir: spletna stran PD Kamnik

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih